2020-05-25 18:56

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR Volumul LVII: județul Cluj (partea a III-a)

 |  19:53
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR Volumul LVII: județul Cluj (partea a III-a)

Primarul municipiului Dej, Costan Morar. Potrivit declarației de avere, primarul Costan Morar are patru terenuri, două intravilane și două extravilane, însă refuză să le precizeze locația, o casă și un spațiu comercial - și pentru acestea refuzând să respecte legea și să declare localitatea în care se află. Nu declară autoturisme, dar declară plasamente financiare la mai multe firme de aproximativ 200.000 de lei (SC Mara Agroindustrial SRL, SC Silcomar Prodimpex SRL, SC Samlact SRL). Soția lucrează la una dintre aceste firme. Cei doi cumulează anual un venit de aproape 55.000 de lei, alți 3.000 de lei sunt declarați din chirii. În declarația de interese nu este menționată funcția politică.

Presa locală a reacționat dur după ce fiul primarului din Dej a fost angajat șef de cabinet al prefectului din Cluj și acuză PSD Cluj de nepotism.

Primarul municipiului Câmpia Turzii, Radu Ion Hanga

Primăria are un site simplu și rudimentar, fără biografie sau date de contact ale primarului, dar cu declarațiile de avere și interese pentru anul 2015. Potrivit acestora, Hanga are două terenuri agricole moștenite, nici el nedeclarând, conform legii, localitatea și zona unde sunt, două apartamente, unul în Câmpia Turzii și unul în Cluj-Napoca, dar și un Audi A6. Primarul declară acțiuni de peste 30.000 de lei la două firme (SC Bat SA Arad și SC Bat General Contractor). Are un venit anual de peste 40.000 de lei și o soție pensionară. Și primarul este pensionar și are, împreună cu soția, un venit anual de peste 50.000 de lei. La aceștia se adaugă 300 de lei din venituri agricole. În declarația de avere nu face nici o mențiune despre calitatea de membru al vreunui partid politic.

Primarul municipiului Gherla, Marius Călin Sabo

Pagina primăriei seamănă foarte mult a blog, dar are informații de interes public, primarul are o scurtă biografie, dar și numărul de telefon mobil afișat, precum și declarațiile de avere și interese pentru anul 2015. Potrivit acestora, Marius Călin Sabo are patru terenuri intravilane în Gherla, toate cumpărate, și un teren agricol la Țaga. Mai deține o casă, două apartamente și un spațiu comercial în Gherla, dar și un autoturism Mini Cooper. Edilul are active financiare de peste 50.000 de lei, un împrumut de 40.000 de lei acordat SC Prințișor SRL Gherla și acțiuni la două firme.

Soția primarului este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj. Cei doi încasează un venit anual de peste 200.000 de lei. Alți 5.000 de lei vin din închirieri. Primarul este membru în mai multe asociații și fundații, și membru CepEx PNL Cluj.

În declarația de avere a soției lui Sabo apare un autoturism Peugeot și lipsește Mini Cooperul declarat de primar. Între declarațiile celor doi soți sunt diferențe uriașe, inclusiv în declarațiile de interese, dar trebuie spus că, pe site-ul CSM, declarația de avere pentru 2015 a procurorului Irina Sabo este încărcată o declarație datată 2013, iar o altă declarație pentru 2015 nu există!

Primarul comunei Râșca, Ioan Morar

Primăria nu are pagină de internet. Pe portalul ANI nu sunt postate declarațiile de avere și declarațiile de interese pe anul 2015, dar sunt cele din anul 2014. Potrivit acestora, Morar are un teren agricol, un apartament și o garsonieră în Cluj-Napoca și două case  în Râșca. Morar mai declară şi un autoturism Dacia. Soţia lucrează tot la stat, chiar la Primăria Râşca şi obţin împreună un venit anual de peste 30.000 de lei, la care se adaugă 6.000 de lei din chirii şi peste 40.000 de lei din agricultură. Primarul încă se declară membru al PDL.

Primarul Morar este condamnat penal pentru abuz în funcţie. Scandalul a început în 2013 pe tema a două investiţii din fonduri europene, în valoare de 1,7 milioane de euro fiecare. Atunci a început un război penal între primarul PDL, Ioan Morar, şi reprezentanţii celor două societăți de mai sus. Miza acestui război juridic era dreptul de proprietate asupra a trei hectare de teren. Acest teren a fost donat de primar către cele două firme, pe motiv că acestea vor crea locuri de muncă în comunitate. Loredana Brişan, administratora uneia dintre cele două firme, a depus o plângere penală împotriva primarului. Morar  a fost condamnat de către Judecătoria Huedin la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Soluţia pe scurt: „În baza art. 246 C.Pen. 1968, cu aplicarea art. 5 NCP, condamnă inculpatul Morar Ioan la pedeapsa de: 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor împotriva persoanei vătămate SC Tasty Vegetables SRL. În baza art. 246 C.Pen. 1968 cu aplicarea art. 5 NCP condamnă acelaşi inculpat la pedeapsa de: 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor împotriva persoanei vătămate SC Happy Tomatoe SRL. În baza art. 34 lit. b) rap. la art. 33 lit. a) C.Pen., cu aplicarea art. 5 NCP, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 6 luni de închisoare. În baza art. 71 C.Pen. 1968, cu aplicarea art. 5 NCP, interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit. a teza a II–a C.Pen. În baza art. 81 şi 71 alin. final C.Pen. 1968, cu aplicarea art. 5 NCP, suspendă condiţionat executarea atât a pedepsei principale, cât şi a pedepsei accesorii pe o durată de 2 ani şi 6 luni, termen de încercare stabilit în condiţiile art. 82 C.Pen. 1968.”

Potrivit legii, prefectul de Cluj este obligat, aşa cum s-a pronunţat pentru practică unitară Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, să declare încetarea mandatului primarului Morar, după rămânerea definitivă a sentinţei.

La rândul său, Ioan Morar a depus o plângere penală împotriva Loredanei Brişan scrie Clujust.ro. „Am acuzat-o de înşelăciune, iar dosarul se află pe rolul Parchetului din Huedin. Eu nu vreau decât dreptate. Îmi vreau terenul înapoi. Există şi un antecontract de vânzare-cumpărare, încheiat în aceeaşi zi cu actul de donaţie, care stabileşte că ei trebuie să îmi plătească 100.000 de euro pentru teren. Tot la notar am semnat şi antecontractul în cauză. Ştiu că este greu să anulezi o donaţie, dar voi merge până la capăt, până la Haga, dacă trebuie, ca să îmi recâştig terenul”, a spus primarul din Râşca. De asemenea, Ioan Morar a adăugat că nu putea să le dea certificat fiscal reprezentanţilor celor două companii. „Din anul 2010, nu au mai plătit nici un impozit, nimic! Am întrebat pentru ce le trebuie certificat  fiscal şi mi-au spus că pentru vânzare. Păi, trebuia să îi las să îi înşele şi pe alţii?”, a spus Ioan Morar pentru Clujust.ro.

Drept la replică

„Referitor la articolul dumneavoastra intitulat «Enciclopedia grofilor. Volumul XLIX, judeţul Călăraşi (Partea a 3-a). Primarul oraşului Budeşti: Lucia Lefter» publicat la data de 26.10.2015, doresc sa clarific urmatoarele aspecte intrucat ati scris anumite lucruri eronate si neadevarate. Este adevarat ca sunt jurist si cunosc prevederile legii, motiv pentru care am dat dispozitie ca toate declaratiile de avere si de interese atatale mele, cat si ale celorlalti angajati ai primariei sa fie trimise catre ANI si sa fie publicate pe site-ul institutiei. Nu am cunostinte legate deinformatica si nici nu intra in atributiile mele sa actualizez site-ul, dar incadrul primariei exista o persoana desemnata si responsabila cu ducerea laindeplinire a dispozitiei mele cu privire la declaratriile de avere si care, din pacate,  nu si-aindeplinit aceasta sarcina. Pe aceasta cale va multumesc ca m-ati sesizat pentru a lua masuri in acest sens.Venitul anual in 2014 de 65000 euro despre care ativorbit e o mare aberatie. Poate ati vrut sa scrieti LEI cum ar fi fost corect. Asadar, in 2014 venitul meu si al sotului meu a fost de aproximativ 65000 LEI si nu euro.De asemenea, ati scris ca am avut cateva luni de concediu medical.  Am avut concediu medical deaproximativ o luna in anul 2012 si inca o luna in anul 2015 pentru ca am fost operata si internata de doua ori la Institutul Oncologic Bucuresti pentru probleme serioase de sanatate. Nu stiu ce anume ati vrut sa insinuati cand atifacut referire la concediul medical. A fost o perioada grea din viata mea si nudoresc nimanui sa ajunga in situatia in care am fost eu. Cu toate acestea, m-am intors la serviciu si mi-am facut datoria cat de bine am putut pentru ca sunt o persoana puternica si voi continua sa fac acest lucru, indiferent de obstacolele intampinate si de vorbele urate pe care au grija anumite persoane carcotase, rau intentionate sa le imprastie despre mine. A nu se intelege ca ma refer la ziarul dumneavoastra, ci la anumite persoane din Budesti. V-as ruga ca pe viitor, in eventualitatea in care maidoriti sa publicati articole despre mine sa ma contactati pentru a nu mai scrie lucruri neadevarate. Aveti adresa mea de e-mail in acest sens si putem colabora oricand. Cu respect, Lucia Lefter”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-09Parerea ta...

JEAN
06 Noi 2015

primarul din Rasca,jud.Cluj,mai detine un apartament in orasul Huedin,jud,Cluj,un apartament un Baile Felix,jud.Bihor,pe care nu le-a trecut in declaratia de avere,dar fiind de la PDL ANI nu-l verifica,si-a angajat sotia ilegal la primarie si a promovat-o in functii nici de data asta ANI nu-l verifica,oare in tara aceasta legea ii numai pentru unii si pentru altii,asa face si DNA-ul lucra selectiv ii ataca pe cei de la PSD,iar pe gunoaiele de la PDL nu le face nimic,Halal Justitie....,iesiti oamenilor in strada sa*-i dam jos pe toti basisti si excrocii care mai conduc tara
PETRACHE LUPU
06 Noi 2015

Acesti primari sunt fruncea judetului Cluj si inca mai sunt multi,dar inca nu au ajuns toti la panoul de onoare,dar pe viitor speram sa ii vedem si pe aceea.
ANTON
06 Noi 2015

primarul Din com.Rasca,jud.Cluj Ioan Morar a mintit in declaratia de avere ca obtine 40.000 lei din agricultura anual,ce minciuna mare ,asta nu stie sa coseasca,numai sa fure,acei 40.000 lei ii ea ilegal de laAPIA si tot ilegal ia bani din vanzarea ilegala a padurii de la primaria rasca
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine