2020-07-13 09:22

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR Volumul LVIII: județul Constanța (partea I-a)

 |  20:47
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR Volumul LVIII: județul Constanța (partea I-a)

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre. Primăria are un site axat pe facebook şi pe turism, deşi pagina web a unei primării trebuie să se axeze pe informaţii de interes public, pe administraţie. Radu Mazăre nu are pe portal declaraţiile de avere şi interese la ieşire din mandat, cum nu sunt declaraţiile pe 2015 nici pe portalul ANI.

Radu Mazăre a demisionat în mai 2015 din funcţia de primar al Constanţei, după ce fusese de mai multe ori arestat de către DNA.

Potrivit declaraţiilor din 2014, Mazăre are două terenuri extravilane în Bucureşti şi un teren concesionat în Madagascar. Are un apartament în Bucureşti, o şalupă cu motor, un Jeep şi un Jaguar dar şi o remorcă. Lincoln Zephyr, model 1935, bolidul de lux al fostului primar al Constanței Radu Mazăre, care nu a fost trecut în declarația de avere, a fost surprins, recent, într-un… container din Portul Agigea! PUTEREA a intrat în posesia fotografiei și a încercat să afle motivul pentru care mașina se afla acolo. Radu Mazăre nu a răspuns apelurilor, iar Alexandru Mazăre, fratele său, susține că habar n-are de soarta mașinii. Faptul lasă însă loc speculațiilor, pe care rivalii politici ai lui Mazăre le lansează cu vioiciune. Fostul prefect al Constanței, în prezent președinte al PMP Constanța, spune că are informații „certe” că mașina a fost vândută. Dar, adaugă: „Ori se pregătește să plece din țară, ori o vinde ca să nu se trezească cu vreun sechestru!”. Mașina este evaluată la 50.000 de euro. Mazăre avea suma de 300.000 de euro, marea lor majoritate cash, dar și acţiuni şi împrumuturi date la 10 firme şi la o persoană fizică (Ioanis Poulos Skatzikas). A vândut acţiuni de 80.000 de euro. Edilul Constanței avea o indemnizaţie anuală modestă, de peste 30.000 de lei. Este acţionar sau asociat la 9 firme, membru în mai multe asociaţii şi era preşedinte al PSD Constanţa, funcţie din care a demisionat anul acesta.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat o diferenţă nejustificată între averea dobândită şi veniturile realizare de Radu Mazăre, în valoare de 916.627 Euro și 143.818 Lei. 779.057 Euro reprezintă mai multe depozite într-un cont deschis de către fostul primar al Constanţei la o unitate bancară de pe teritoriul statului Israel, sucursala Netanya. „Această sumă cu caracter nejustificat a fost identificată în același dosar în care Agenția Națională de Integritate a solicitat, la data de 23 iunie 2015, Comisiei de cercetare a averilor de pe lângă C.A. Constanța,  începerea acțiunii de control cu privire la o diferență nejustificată, în cuantum de 137.570 Euro și 143.818 Lei, între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării mandatelor de primar (iunie 2008 - mai 2015) de către RADU ȘTEFAN MAZĂRE”, arată ANI. Primarul s-a apărat la tv (Digi 24), susținând că banii ar fi provenit din Israel.

Pe 16 martie Radu Mazăre era reţinut de DNA, fiind acuzat de luare de mită, abuz în serviciu și conflict de interese. În ordonanțele întocmite de procurori se arată că în  perioada 2006-2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinski, a solicitat și primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța. Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății respective cu o firmă controlată de Radu Mazăre atât direct, cât și prin intermediul celuilalt inculpat. În perioada 2008-2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la o societate comercială peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului. În același timp, între firma respectivă și instituția publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ștefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei – cca 335 milioane de euro. Și în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă și aceeași firmă controlată de cei doi inculpați”, arată procurorii.

Ca urmare a acestor acțiuni a fost produs un prejudiciu în sumă de 112.557.288,88 lei (circa 26 de milioane de euro) sumă care constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului.

În perioada noiembrie 2006 – 2013, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanța, a participat la încheierea a 12 contracte între Primărie și societatea controlată de el și de celălalt inculpat, în valoare totală de peste 6 milioane lei, iar în perioada noiembrie 2008 – 2012 a semnat 13 contracte, acorduri cadru și contracte subsecvente încheiate între Primăria municipiului Constanța și o societate comercială, la care era asociat Sorin Gabriel Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei. „Aceste contracte au vizat achiziția unor servicii artistice desfășurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanta, serviciul de protecție a funcționarilor Primăriei Municipiului Constanța aflați în exercițiul funcțiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, etc.

În ambele cazuri, au fost obținute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla și cu care inculpatul Mazăre Radu Ștefan s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii 5 ani înainte de comiterea faptei, cât și pentru inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel”, mai transmite DNA.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR Volumul LVIII: județul Constanța (partea I-a)
zoom
După demisia lui  Radu Mazăre atribuţiile de primar interimar i-au revenit viceprimarului Decebal Făgădău. Acesta declară un teren extravilan în Palazul Mare din Constanţa, două apartamente în Constanţa şi un auto Dacia Logan. El mai spune că are acasă două miliarde de lei vechi cash.

Soţia îi este medic şi împreună au un venit anual de 115.000 de lei. Făgădău trece în declaraţia de interese că este membru al Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului şi membru al CN al PSD.

După cum a relatat PUTEREA, arhitectul Andrei Chivu, cunoscut activist de mediu de plaiurile constănțene și omniprezent la orice înseamnă acțiune stradală, a încercat, recent, să forțeze o discuție în consiliul local despre amenajarea pistelor de biciclete - complet inexistente în cel mai mare oraș-port al României. Din păcate, politicienii locali, indiferent de culoarea lor, nici nu sunt dispuși să îndrepte lucrurile.

Spre finalul unei ședințe de consiliu local, Chivu a afișat un banner pe care scrisese, probabil cu spray, mesajul „Piste Velo = 0”, după ce a adunat 1.000 de semnături care susțin proiectul pistelor de biciclete. Decebal Făgădău a ignorat protestul și a plecat din ședință fără să dea declarații, exemplul său fiind urmat de ceilalți consilieri. „Nu îi interesează soarta cetățenilor! Vin în haine scumpe să discute despre cum să facă mall-uri în parcuri. Uitați-vă la ei cum pleacă! Nu îmi întorc mie spatele, ci celor 1.000 de constănțeni care au semnat pentru proiect!", a strigat, în urma lor, protestatarul. Chivu susține că are și aprobarea conducerii Poliției Rutiere, chiar și a lui Făgădău, însă, din punct de vedere administrativ, nu se mișcă nimic. „Sunt oameni complet lipsiți de viziune, habar nu au ce este de făcut! Le-am pus proiecte și la PSD și la PNL pe masă, discutate ore întregi. La PSD am avut întâlniri cu domnul Făgădău, în prezența șefului Poliției Rutiere și a domnului Mocanu de la SC Confort Urban. Toată lumea a fost de acord că proiectele mele sunt extraordinar de bune, am semnătura conducerii Poliției Rutiere și Confort Urban pentru soluțiile proiectului de piste de biciclete. Dar nu demarează nimic!”, se plânge arhitectul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz