2020-08-12 16:21

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR Volumul LX: județul Constanța (partea a III-a)

 |  19:11
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR Volumul LX: județul Constanța (partea a III-a)

Primarul oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă. Primăria are un site modern şi uşor accesibil, cu multe informaţii de interes public, biografia primarului, declaraţiile de avere şi interese la zi. Primarul Gheorghe Hânsă declară trei terenuri agricole, însumând sub 3 hectare, unul în Mihai Bravu şi două în Cernavodă. Primarul mai are un apartament în Cernavodă şi un autoturism Skoda. Indemnizaţia anuală de primar este puţin sub 40.000 de lei, soţia fiind pensionară, cu o pensie anuală de aproximativ 20.000 de lei. În declaraţia de interese Hânsă trece doar funcţia de membru CEx judeţean al PNL Constanţa.

Presa locală scrie că primarul Hânsă este un obişnuit al dosarelor penale, cel mai recent venind cu doar câteva luni în urmă. Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia a dispus trimiterea sa în judecată în două dosare distincte. În primul, pe lângă Hânsă vor fi judecaţi şi Aledin Menat, funcţionar public în cadrul Primăriei oraşului Cernavodă, Ecrem Suliman, viceprimar al oraşului Cernavodă la data faptei, Marin Cadiu, funcţionar public în cadrul Primăriei oraşului Cernavodă şi Gheroghe Bucur Latori, funcţionar public la data săvârşirii faptei în cadrul Primăriei oraşului Cernavodă. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada ianuarie – iunie 2014, aceştia şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiunile de serviciu, prin comandarea, executarea, recepţionarea şi în final plata, contrar dispoziţiilor legale, a unei lucrări de investiţie-modernizare a străzii Fundătura Maxim Gorki (cunoscută şi ca Fundătura Gheorghe Doja ) din oraşul Cernavodă, cu consecinţa cauzării unui prejudiciu în dauna unităţii administrativ-teritoriale Cernavodă în sumă de 82.316,87 lei (aproximativ 19.000 euro), reprezentând suma achitată pentru lucrarea respectivă, lucrare care nu putea fi comandată, executată, recepţionată şi nici plătită în condiţiile concrete.

Jurnaliştii de la Replica Online scriu că, prin aceste acţiuni, fosta soţie a primarului şi fratele fostei soţii au obţinut folos necuvenit prin creşterea valorii terenului de 10.000 (5.000 + 5.000) mp aflat la vânzare, învecinat la est cu strada Fundătura Maxim Gorki. Acţiunile inculpaţilor au avut la bază calificarea frauduloasă a investiţiei de modernizare a străzii Fundătura Maxim Gorki drept „reparaţie” a străzii, ceea ce a condus la încălcarea a numeroase dispoziţii legale, în sensul că lucrarea de investiţie-modernizare a străzii Fundătura Maxim Gorki nu putea fi comandată în lipsa unui referat de necesitate pentru orice cheltuială publică, nici în lipsa unei analize cost-beneficiu pentru lucrările de investiţii sau în lipsa documentaţiei de avizare pentru lucrări de investiţii ori în lipsa unui proiect tehnic şi a autorizaţiei de construire. Mai mult, lucrarea nu putea fi recepţionată în lipsa autorizaţiei de construire, obligaţia principală a comisiei fiind de verificare a existenţei autorizaţiei de construire, care se emite în urma proiectului tehnic şi nu putea fi începută, realizată şi plătită în lipsa unei Hotărâri de Consiliu Local privind aprobarea programului de investiţii multianual, cu avizul Trezoreriei Statului, mai scrie Replica Online.

În acelaşi context ilegal şi fraudulos, în perioada mai – noiembrie 2014, inculpaţii şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiunile de serviciu, prin comandarea, executarea, recepţionarea şi în final plata, contrar dispoziţiilor legale, a unei lucrări de reparaţie capitală a unei porţiuni din strada Gheorghe Doja din oraşul Cernavodă, codul 16.33 în nomenclatorul de lucrări al oraşului Cernavodă, cu consecinţa cauzării unui prejudiciu în dauna unităţii administrativ-teritoriale Cernavodă în sumă de 57.647.81 RON (aproximativ 13.000 euro), reprezentând suma achitată pentru lucrarea respectivă, lucrare care nu putea fi comandată, executată, recepţionată şi nici plătită în condiţiile concrete. Şi aici, fosta soţie şi fostul cumnat ai lui Hânsă au obţinut folos necuvenit prin creşterea valorii terenului de aproximativ 10.000 mp aflat la vânzare, învecinat la sud cu porţiunea asfaltată fraudulos din strada Gheorghe Doja (de la intersecţia cu str. Independenţei).

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR Volumul LX: județul Constanța (partea a III-a)
zoom
Primarul din Cernavodă, Gheorghe Hânsă, alături de fiul său şi Nicolae Cristache, a fost propus şi pentru arestare preventivă de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, la data de 7 aprilie 2014, însă totul s-a amânat pentru 8 aprilie din lipsă de procedură. Magistraţii au respins cererea de luare a măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de inculpaţi. Este vorba despre ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, în care au avut loc şi percheziţii la Primăria din Cernavodă, despre care a relatat cotidianul "Replica" de Constanţa.

În februarie, procurorii au ridicat mai multe documente, acuzaţiile fiind de abuz în serviciu, pe legea 78/2000, adică fapte asimilate celor de corupţie. Cercetarea vizează modalitatea în care au fost cheltuiţi banii publici prin atribuirea în condiţii discutabile a unor contracte de achiziţii. Aici ar fi vorba şi de firma de deszăpezire care s-a ocupat de oraşul Cernavodă. De cealaltă parte, edilul susţine că este vorba de reclamaţii făcute de „oameni de rea credinţă”.

Numele lui Gheorghe Hânsă apare în mai multe dosare, aflate pe rolul Judecătoriei Medgidia. Acuzaţii de delapidare sunt în dosarul înregistrat pe 11.01.2011, unde mai apar şi numele: Nicolae Hânsă, Tiberiu Marius Hânsă, Marin Cadiu, Margareta Cileagă şi Mihai Adam, iar parte civilă este Primăria Cernavodă. Însă, mai există un dosar, cu data de 14.12.2010, acuzaţiile fiind de înşelăciune, iar ca parte civilă apare tot Primăria Cernavodă. Şi Hânsă jr., fiul primarului, este o mai veche cunoştinţă a oamenilor legii, el dând un tun de un milion de lei. A fost acuzat de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi bancrută frauduloasă.

În alt dosar, primarul este acuzat că, în perioada iulie 2012-martie 2015, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiunile de serviciu. „În perioada arătată, inculpatul Gheorghe Hânsă, după ce, în mod legal, l-a numit pe inculpatul Marin Cadiu într-o funcţie contractuală de consilier personal al primarului, în aceeaşi zi, i-a acordat acestuia în mod ilegal atribuţii de putere publică, similare celor ale viceprimarului oraşului Cernavodă. De asemenea, inculpatul Gheorghe Hânsă l-a numit şi menţinut ilegal pe inculpatul Marin Cadiu în funcţia de şef al Poliţiei Locale Cernavodă, funcţie de putere publică prin natura ei”, a declarat Ciprian Bodu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia. Procurorii au mai menţionat că s-a prejudiciat unitatea cu 100.000 de lei. „Nu vreau să comentez; aceste dosare sunt ridicole şi nefondate. Mă abţin, pentru că Ministerul Public este foarte sensibil. Am depus documente care susţin legalitatea tuturor lucrărilor executate”, a declarat primarul Gheorghe Hânsă pentru jurnaliştii de la Cuget Liber.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz