2020-08-12 15:42

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul LXI: județul Covasna (partea I)

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul LXI: județul Covasna (partea I)

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád. Primăria are un site foarte bine organizat şi uşor accesibil, cu informaţii de interes public şi datele de contact ale primarului, cu întregul conţinut disponibil în limba română şi cu declaraţiile de avere şi interese publicate la zi.

Potrivit acestora, Arpad Antal are trei terenuri intravilane la Sfântu Gheorghe şi un teren agricol la Lunca de Jos, toate obţinute prin cumpărare. Are două case în Sfântu Gheorghe şi două autoturisme Suzuki. E patron la două firme, SC Narancs SRL şi SC Piramis SRL, de la care ridică dividende de peste 75.000 de lei anual, sumă căreia i se adaugă indemnizaţia de primar, de 43.000 de lei anual. I-a fost restituit şi un credit de 100.000 de lei, dar nu trece numele firmei/persoanei de la care a primit banii. A mai încasat şi o asigurare de 43.500 de lei. Antal este membru în mai multe asociaţii şi preşedinte UDMR Sfântu Gheorghe.

În 13 decembrie 2014, somat fiind de prefectul de Covasna, Sebastian Cucu, să nu mai arboreze steagul secuiesc în Parcul Elisabeta din Sfântul Gheorghe, Antal Árpád a făcut vâlvă, fiind deschis şi un dosar de urmărire penală de DIICOT, când o declaraţie de a sa, rostită în limba maghiară a fost interpretată greşit, se pare, de corespondentul Agerpres. Atunci Agerpres transmitea că Arpad Antal a declarat că „Îl rog pe domnul Frunda să îşi roage şeful, prim-ministrul României, să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. Ce fac prefecţii, îl califică şi pe el. (...) Daca nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat la Târgu Mureş în 1990”. În fapt, se pare că jurnalistul a tradus greşit declaraţia sa, traducere pentru care DIICOT s-a autosesizat din oficiu pentru fapte de terorism. Potrivit Digi 24 și Active Watch, primarul ar fi declarat, de fapt, altceva, mai nuanțat: „În final, aș dori să-i transmit domnului consilier Frunda, să-și roage șeful, pe domnul prim-ministru, să-și instruiască prefecții să-i lase în pace pe maghiari. Pentru că, ceea ce face Prefectul de Covasna, îl privește și pe domnul prim-ministru și, dacă nu cumva cineva are interesul ca românii și maghiarii din Sfântu Gheorghe, sau de prin alte părți din Secuime să ajungă din nou în situația în care au fost în 1990 la Târgu Mureș, atunci ar trebui să le acorde maghiarilor un minim respect.” 

Un alt scandal a fost generat de arborarea drapelului României pe turla Primăriei din Sfântu Gheorghe. 2015 fiind An al Veteranilor de război, la Sfântu Gheorghe s-a desfășurat o ceremonie militară și religioasă, prin care s-au sărbătorit 71 de ani de la eliberarea orașului de sub ocupația hortystă. Cu acest prilej, a fost primită, cu onoruri militare, „Ștafeta veteranilor”, constituită din militari din grupul Invictus România. Drapelul național al României, pe care alergătorii l-au purtat cu ei de la București la Sfântu Gheorghe, a fost înmânat veteranului de război Mircea Crăciun, în vârstă de 93 de ani, din Întorsura Buzăului, care a îngenunchiat în fața tricolorului, pentru a-l săruta. Momentul ar fi trebuit urmat de arborarea drapelului românesc pe clădirea Primăriei municipiului.

Conform presei locale, Primăria nu a trimis niciun reprezentant la manifestări, iar primarul Antal Árpád, a făcut cu câteva zile înainte precizarea că va fi imposibil de arborat drapelul țării pe instituția pe care o reprezintă, întrucât, în urma lucrărilor de reparație a clădirii, pe acoperiș a fost montat un paratrăsnet cu ornament, care împiedică tehnic arborarea unui steag în poziția în care a fost arborat timp de 70 de ani.

„E primul an când refuză să-l ridice (n.r. drapelul). Ei au adus problema că nu e terminată clădirea. De trei luni e terminată. Plus paratrăsnetul. Tot de paratrăsnet a fost și până acum agățat. Ei acum motivează ca să nu-l pună și eu vă garantez: nu-l vor pune! Eu am fost militar, am jurat cu mâna pe drapel să-mi apăr țara. E cea mai mare jignire pe care pot să mi-o aducă forurile conducătoare, nu oricine. Ei niciodată nu vin la manifestațiile noastre. Nici de ziua Armatei, nici de Ziua Veteranului, nici de Ziua Națională. Nu vin niciodată. Cea mai mare calitate pe care o are primarul ăsta este ura față de români. Cred că acum mă duc acasă și o să fac o scrisoare către Dumnezeu că nu mai am la cine. Am făcut la Guvern, am făcut la ministere, am făcut peste tot. Nu mai am la cine”, a declarat colonelul în retragere Ioachim Grigorescu, pentru stiri.covasnamedia.ro.

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş cerea autorităţilor locale şi centrale să rearboreze tricolorul românesc pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe şi să-l declare monument istoric în amintirea ostaşilor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial pentru eliberarea Ardealului de sub ocupaţie străină. Conducerea Forumului precizează, într-un comunicat de presă remis Agerpres, că Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie fascisto-horthystă, pe 8 septembrie 1944, zi în care Armata Română a arborat drapelul tricolor pe turla Primăriei ca simbol al libertăţii, devenind „un loc emblematic al eroismului Armatei Române”.

Conducerea Forumului subliniază, totodată, că susţine solicitarea prefectului judeţului Covasna, Sebastian Cucu, transmisă Ministerului Justiţiei, de a reanaliza cadrul legislativ în ceea ce priveşte incriminarea ca infracţiuni a faptelor care aduc atingere simbolurilor naţionale, respectiv, reintroducerea în noul Cod Penal a unei infracţiuni similare infracţiunii de „Ofensă adusă unor însemne”, prevăzută de art. 236 din vechiul Cod Penal.

În replică, primarul Arpad Antal a dat declaraţii Agerpres care au aprins şi mai mult spiritele, susținând că steagurile de pe Primărie sunt arborate „exact aşa cum spune legea’, deasupra intrării principale, prin urmare consideră că nu poate fi sancţionat pentru nearborarea drapelului naţional şi pe turla instituţiei. „Eu cred că trebuie să aplicăm aceeaşi lege şi în Covasna şi în Călăraşi (…), m-am uitat în lege să văd dacă e vreo anexă care să spună că municipiul Sfântu Gheorghe face excepţie de la aceste prevederi şi nu am găsit acest lucru”, a declarat primarul Antal Árpád.

Edilul UDMR oscilează între atitudinea ironică-ofensatoare și cea conciliantă la adresa românilor. El și-a cerut scuze apoi pentru jignirea românilor în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din luna noiembrie a anului 2012, când a afirmat că nu vrea ca orașul pe care îl conduce să fie reprezentat de vreun deputat român. Antal a dat vina pe disputa electorală dintre UDMR și Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT). „Am fost prinși într-o dispută electorală, fără să-mi dau seamă că o victimă colaterală va fi comunitatea românească. Nu am vrut să jignesc pe nimeni. (…) A fost o greșeală pe care știam că o să o decontez greu. Mea culpa! E prima dată când am șansa să îmi cer scuze public: îmi pare rău și îmi cer scuze pentru acea declarație”, a răspuns Antal Arpad unei interpelări venite din public, la încheierea unei dezbateri pe tema autonomiei.

Președintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, l-a întrebat pe Antal Arpad de ce nu a fost de acord să ofere posturi de conducere unui etnic român, în condițiile în care în zonele unde maghiarii sunt minoritari se cer posturi de viceprimar sau de vicepreședinte la consiliile județene. Conform Mediafax, Antal Arpad a propus ca românii să primească posturi de conducere, proporțional cu reprezentarea lor în cadrul populației, dar condiționat de susținerea autonomiei. „Suntem dispuşi să facem un pact sau să avem o înţelegere, respectiv dacă dânşii vor susţine demersul privind autonomia şi vom avea o regiune cu statut special, atunci vom acorda garanţii că membrii comunităţii româneşti pot avea posturi de conducere”, a afirmat liderul UDMR.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz