2020-08-12 16:11

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul LXII: județul Covasna (partea a II-a)

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul LXII: județul Covasna (partea a II-a)

Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tiberiu. Primăria are un site care funcţionează mai mult ca pagină de prezentare a oraşului, deşi spune că este Site-ul oficial al Primăriei. Nu are foarte multe informaţii de interes public, primarul nu are datele de contact şi declaraţiile sale de integritate lipsesc. Şi pe portalul ANI lipsesc declaraţiile sale de avere şi interese pe anul 2015, fiind postate doar cele pentru 2014. Potrivit acestora, Bokor Tiberiu are un teren agricol de 5 hectare, a cărui localitate o ascunde ilegal, două terenuri forestiere care însumează un hectar, tot cu locaţie ascunsă, şi un teren intravilan. Are un apartament în Târgu Secuiesc dar şi o casă a cărei locaţie o ascunde, din nou. Conduce un autoturism Skoda Octavia şi active financiare de peste 90.000 de lei. Soţia este profesoară la un liceu şi cei doi au un venit anual de 80.000 de lei. În declaraţia de interese edilul trece doar că este preşedinte şi vicepreşedinte în două asociații, dar nu trece şi funcţia de membru UDMR.

Primarul s-a ales cu o amendă serioasă şi un dosar penal în urma provocărilor sale iredentiste. Anul trecut, chiar de Ziua Naţională a României, primarul a arborat mai multe steaguri negre, în semn de doliu. „Pentru arborarea acelor steaguri negre am făcut plângere penală la Parchet, care va fi soluţionată conform prevederilor legale” a declarat pentru Gândul prefectul Marius Popică. Ulterior, Anna Zsofia Constantin, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului judeţului Covasna a declarat că, de fapt, „acele steaguri negre au fost arborate de persoane fizice, nu de primar, aşa că nu am mai făcut plângere penală. Oricum, noul cod penal nu mai prevede infracţiunea de lipsă de respect pentru simbolurile naţionale. Dar, am făcut totuşi o sesizare către Ministerul Justiţiei, ca aceste fapte să fie reintroduse în Codul Penal al României cu sancţiuni”.

Pentru că nu a respectat legile în vigoare şi nu a arborat pe clădirile oficiale din oraş drapelul României, aşa cum obligă legea pentru 1 decembrie, prefectul l-a amendat pe Tiberiu Bokor cu suma de 5.000 de lei. „Aplicarea acestei amenzi contravenţionale este singura modalitate de sancţionare a neîndeplinirii de către domnul primar Bokor a obligaţiilor legale ce îi revin de Ziua Naţională a României, în calitate de principal reprezentant al autorităţii publice locale”, a declarat prefectul Popică. Acesta spune că a făcut şi demersuri către Guvern ca legislaţia să fie modificată şi, pe viitor, aceste gesturi să fie asimilate celor de trădare. „L-am invitat prieteneşte pe dl. primar Bokor la o discuţie neoficială, să mă uit în ochii lui şi să-l întreb, ca de la om la om, cum crede că s-au simţit locuitorii români din Târgu Secuiesc nevăzând în tot oraşul nici un steag românesc de Ziua Naţională a României şi nici un reprezentant al Primăriei şi Consiliului Local la ceremoniile desfăşurate cu acest prilej”, a mai declarat prefectul pentru Gândul.

În vara lui 2014, două steaguri ale Ţinutului Secuiesc au fost arborate în centrul municipiului. „Cu acordul tacit al primarului UDMR, extremiștii de la HVIM au arborat steagurile secuiești fără a avea aprobările necesare. Deși arborarea acestor steaguri încalcă legislația în vigoare precum și o sentință definitivă, atât primarul UDMR cât și conducerea IPJ Covasna și a Prefecturii Covasna tolerează o situație ilegală. Dacă în cazul primului este de așteptat să încurajeze extremismul maghiar, lipsa de recție a IPJ Covasna și a Prefecturii Covasna este nejustificată” scriu jurnaliştii de la Expres Magazin. Şi asta după ce Instituţia Prefectului judeţului Covasna numai ce câştigase în instanţă decizia de „demolare” a altor două steaguri ale Ţinutului Secuiesc, arborate ilegal.

Pe 4 iunie 2014, printr-un comunicat de presă, Forumul Civic al Românilor din Covasna semnala: „Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş salută şi se alătură măsurilor întreprinse de prefectul judeţului Covasna, Marius Popica, prin care au fost amendate conducerea Partidului Civic Maghiar pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată, pe 4 iunie 2014, în municipiul Sf. Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon, a primarului municipiului Tg. Secuiesc, Bokor Tibor, pentru nepavoazarea corespunzătoare a localităţii cu steaguri tricolore de Ziua Naţională a României şi a fost somat primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Árpád, să înlăture steagul secuiesc arborat în parcul central din municipiul Sfântu-Gheorghe, potrivit hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Braşov”.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul LXII: județul Covasna (partea a II-a)
zoom

Primarul oraşului Baraolt, Lazar-Kiss Barna Andras

Site-ul primăriei aduce mai mult a blog, lipseşte biografia şi datele de contact ale primarului, informaţiile de interes public sunt foarte puţine iar butoanele cu declaraţiile de avere şi cele de interese sunt doar de formă, fiind inactive la accesare. Nici pe portalul ANI primarul Lazar-Kiss Barna Andras nu a depus declaraţiile de avere şi interese pentru anul 2015, ci doar cele din 2014. Potrivit acelora, edilul are două terenuri agricole în Baraolt, o casă în Baraolt şi un autoturism Volkswagen. Soţia lucrează la Spitalul din Baraolt şi împreună cumulează un venit anual de aproape 50.000 de lei. În declaraţia de interese apare doar semnătura şi data completării acesteia.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) a adresat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării CNCD, în data de 23 octombrie 2012, o sesizare în care reclama ca fiind discriminatorie condiția impunerii cunoașterii obligatorii a limbii maghiare de către Consiliul Local Baraolt, jud. Covasna, la organizarea concursului pentru ocuparea postului de administrator public din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Baraolt, UDMR-istul Lázár-Kis Barna. CNCD a analizat petiția și a dat dreptate FCRCHM. Consiliul Local Baraolt, alcătuit din 13 consilieri, toți membri ai UDMR sau Partidului Civic Maghiar (PCM), a fost sancționat cu avertisment.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul LXII: județul Covasna (partea a II-a)
zoom

Primarul oraşului Covasna, Thiesz Janos

Primăria are un site uşor accesibil dar dezorganizat. La rubrica dedicată primarului se găsește declaraţia de avere şi cea de interese neactualizată, din anul 2013, dar la rubrica declaraţii de avere, apar şi declaraţiile actualizate din 2015. Potrivit acestora, Janos Thiesz are un teren agricol şi un extravilan la Zăbala, două terenuri extravilane în Covasna, o casă şi două apartamente, tot în Covasna. Conduce două autoturisme Dacia, un Duster şi un Logan, iar împreună cu soţia ajunge la un venit anual de 70.000 de lei, soţia sa fiind profesoară la un liceu din Covasna. Primarul spune că a mai primit şi 14.000 de lei despăgubiri de la ANRP.

Este membru și membru fondator al mai multor organizaţii şi fundaţii şi al UDMR. În anul 2012, alegerile locale au fost câştigate de Lorincz Zsigmond, pentru fotoliul de primar, dar acesta a decedat la scurt timp şi au fost organizate alegeri anticipate pe data de 3 februarie 2013, alegeri câştigate de către actualul primar, Janos Thiesz.

Prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, declara, în 4 martie 2013, într-o conferinţă de presă, că, la cererea sa, Corpul de Control al Prefecturii a făcut o verificare în judeţ pentru a vedea unde se încalcă legea privind arborarea drapelelor pe instituţiile publice, constatându-se că steagul secuiesc este arborat pe sediul primăriilor Târgu Secuiesc, Baraolt, Cernat, Lemnia, Ojdula, Ghelinţa, Vârghiş, Arcuş, Covasna şi Chichiş. El a somat primăriile să respecte legea, care spune că în primăriile din România nu se pot arbora decât însemnele oficiale ale Statului Român şi a trimis o dispoziţie către primari cerându-le să intre în legalitate. Steagul secuiesc a fost îndepărtat şi de pe sediul Primăriei oraşului Covasna, în urma somaţiei Prefecturii, primarul Thiesz Janos spunând că drapelul a fost mutat în biroul său, transmitea la acea vreme corespondentul MEDIAFAX. Primarul oraşului Covasna, Thiesz Janos, a declarat corespondentului MEDIAFAX, că s-a conformat somaţiei Prefecturii Covasna, astfel că steagul secuiesc a fost îndepărtat de pe sediul Primăriei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz