2020-08-12 16:13

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul LXIII: județul Dâmbovița

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul LXIII: județul Dâmbovița

Primarul municipiului Târgovişte, Cristian Stan. Primăria Târgovişte are un site accesibil şi cu toate informaţiile de interes public prezente.

Cristian Stan a fost ales în anul 2014 viceprimar al municipiului Târgovişte, cu prerogative de primar, după ce prefectul de Dâmboviţa a constatat încetarea mandatului lui Gabriel Boriga, primarul din Târgovişte. Deşi a fost trimis în judecată de DNA în mai 2011 pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, Gabriel Boriga a candidat şi a câştigat încă un mandat de primar la Târgovişte. Numai că, din nefericire pentru el, a fost condamnat definitiv de instanţă în vara lui 2014 şi s-a ajuns ca prefectul să constate încetarea mandatului. Boriga a atacat până şi acest ordin de prefect în instanţa de Contencios administrativ, dar şi aici a pierdut şi a trebuit să plece de la primăria Târgovişte.

La ieşirea din mandat Gabriel Boriga declara un apartament la Târgoviște dar și o casă la Miskolc, în Ungaria, fără teren aferent. Mai declara bijuterii în valoare de 10.000 de euro, peste 55.000 de lei în active financiare. A acordat și două împrumuturi, 20.000 de euro lui Csavas Andreea și 15.000 de euro lui Bukovski Monika. Soția este la BC ICIM Arad, de unde are un venit anual de 44.000 de lei. Primarul încasase o indemnizație de 15.971 de lei, la care se adaugă alți 4.107 lei din participări la diverse comisii. Este asociat și președinte onorific al Baschet Club ICIM Arad, deținând 1/3 din acțiunile clubului, în declarația de avere netrecând apartenența la nici un partid politic.

Primarul Gabriel Boriga a fost trimis în judecată în luna mai 2011 de procurorii DNA Ploieşti, alături de Gheorghe Simoiu, finul său, şi de directorul fostei Direcţii de Construcţii a Primăriei Târgovişte, în prezent SC Municipal Construct SA Târgovişte, Mihai Olaru, pentru prejudicierea bugetului Consiliului Local Târgovişte cu suma de 399.832,12 de lei, reprezentând achiziţia supraevaluată de echipamente pentru amenajarea locurilor de joacă.

Totuși, Gabriel Boriga a putut intra din nou în cursa pentru fotoliul de primar ca independent, pentru că acesta nu  și-a pierdut și dreptul de a candida.

Gabriel Boriga a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată în mai 2014. Alături de Gabriel Boriga au mai fost condamnaţi Gheorghe Simoiu, patron al SC Utilex Construct SRL Pucioasa, care a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, iar Mihai Olaru - directorul fostei Direcţii de Construcţii din cadrul Primăriei Târgovişte, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

În cursul anului 2009, Gabriel Florin Boriga, în calitate de primar al municipiului Târgovişte şi în exercitarea atribuţiilor de coordonare şi control a Direcţiei de Construcţii Edilitar Gospodăreşti, i-a solicitat ilui Olaru Mihai, director al respectivei direcţii, să achiziţioneze echipamente de joacă de la S.C. UTILEX CONSTRUCT S.R.L. fără respectarea procedurilor legale de achiziţie publică. Olaru Mihai a încheiat trei contracte de furnizare de echipamente de joacă fără a derula procedurile de achiziţii publice, firma furnizoare a echipamentelor fiind administrată de finul primarului Gabriel Florin Boriga, Simoiu Gheorghe. De asemenea primarul „a aprobat plata acestor contracte cu încălcarea prevederilor legale.

În această modalitate, bugetul public al Municipiului Târgovişte a fost prejudiciat cu suma de 399.832,18 lei (aproximativ 94.360 euro) reprezentând diferenţa dintre preţul plătit de Primăria Municipiului Târgovişte şi preţul cu care S.C. UTILEX CONSTRUCT S.R.L a achiziţionat echipamentele de joacă de la producător. Pentru a crea aparenţa de legalitate a acestor achiziţii, în cursul lunii februarie 2010, inculpatul Olaru Mihai a solicitat unui subordonat să întocmească în fals nouă solicitări de oferte către S.C. Utilex Construct S.R.L. şi alte societăţi comerciale. În acelaşi scop, Simoiu Gheorghe a furnizat instituţiei conduse de Olaru Mihai mai multe oferte întocmite în fals” susţin procurorii anticorupţie.

De asemenea, în data de 29 martie 2011, pentru a justifica lipsa de la audierile efectuate de procurori în prezentul dosar penal, Simoiu Gheroghe a folosit o adeverinţă medicală falsificată. „În vederea recuperării pagubei cauzate bugetului public al Municipiului Târgovişte, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor” mai scriu procurorii DNA.

După încetarea mandatului lui Gabriel Boriga viceprimarul Eugen Pătrașcu a demisionat și el, din motive personale, astfel că au fost necesare alegeri în Consiliul Local Târgoviște pentru un nou viceprimar. Cristian Stan a fost ales viceprimar și a primit și atribuțiile de primar.

Cristian Stan are șase terenuri intravilane, toate cumpărate, patru în Târgoviște și două în Răzvad, un apartament în Târgoviște și un autoturism Volkswagen Polo. Are 35.000 de lei cu aproximație în active financiare. Soția este avocat și are un venit anual de 163.000 de lei. Primarul Stan a lucrat la patru firme, a avut indemnizație de consilier local și din iunie 2014 indemnizație de primar, cumulând un venit anual de aproximativ 52.000 de lei. Alți 3000 de lei i/a obținut de la AJOFM Dâmbovița pentru creanțe salariale. Este vicepreședinte al PSD Dâmbovița iar societatea avocațională a soției sale a obținut 21 de contracte de asistență juridică, toate prin atribuire directă, majoritatea la primării din Dâmbovița, la Serviciul de Ambulanță, Inspectoratul Școlar, BRCT Călărași sau școli.

Cea mai mare problemă a viceprimarului este contractul de realizare al centurii ocolitoare a Târgoviștei, contract câștigat de Tehnologica Radion, firmă cu multe probleme ce amenință finalizarea în bune condiții a lucrării. „Pentru prima dată cred, la nivelul Primăriei Târgovişte, am avut o întâlnire cu cei de la societatea care ar trebui să execute contractul pentru inelul de centură. Am aflat că Tehnologica Radion, în afară de chestiunea cu insolvenţa, pe care o cunoşteam şi care nu este letal pentru proiect, mai are o problemă de ordin penal. Problemele de ordin penal pe care le au asociatul şi administratorul societăţii se răsfrâng şi asupra societăţii în sensul că este un sechestru asiguratoriu pe bunurile societăţii la 256 milioane de lei, ceea ce face foarte dificilă derularea unui asemenea proiect pentru că trebuie să ruleze diferite sume de bani, să-şi plătească sub-contractori, salariaţi, ş.a.m.d. Cea mai mare problemă este aceasta! Eu am iniţiat aceste discuţii pentru a avea o imagine clară despre ce se întâmplă cu această societate comercială. Au termen mâine, o contestaţie împotriva măsurilor de indisponibilizare, împotriva acestor măsuri stabilite de organele de urmărire penală. În situaţia în care contestaţia este un succes, reuşim să redresăm puţin lucrurile. Dacă nu, vom vedea ce am putea să facem, eventual să lucrăm prin celălalt asociat, sunt multe lucruri care trebuie puse cap la cap. Eu voi face tot ce pot pentru a salva acest proiect, dar l-am preluat în această situaţie. Anul 2015 este ultimul an în care acest proiect se poate executa. Vreau să am mai multe date şi voi face tot ce pot pentru a-l duce la bun sfârşit, dar, în acest moment, şi o societate care n-ar avea probleme de această natură ar avea dificultăţi în a-l duce la bun sfârşit, darămite o societate aflată în această situaţie”, a declarat Cristian Stan, viceprimarul Târgoviştei, pentru ziarul Dâmboviţa.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz