2020-07-13 09:25

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul V: județul Arad

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul V: județul Arad

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă. Pagina de internet a Primăriei Arad are o interfaţă extrem de prietenoasă, ba chiar are şi o secţiune specială pentru persoanele cu deficienţe de auz sau văz. Municipalitatea are şi pagină de Facebook, iar arădenii au posibilitatea de a plăti impozitele şi taxele online sau prin mobil.

Gheorghe Falcă este născut în localitatea Brad, din judeţul Hunedoara. El scrie că a participat la Revoluţia din 1989 chiar în Brad şi că a fost membru al CPFSN. Inginer constructor, Falcă a terminat Institutul Politehnic din Timişoara, a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, iar din anul 2004, primarul municipiului Arad.

Potrivit declaraţiei de avere Gheorghe Falcă nu are terenuri, are o casă şi un apartament în Arad, bijuterii în valoare de 31.000 de euro şi acţiuni la mai multe societăţi comerciale, de administrarea cărora se ocupă soţia sa, Ela Falcă. Familia Falcă are acţiuni la toate SIF-urile din România, la SC Pro Arhitectura SRL, SC Guinat Center SRL, pe care soţia sa a şi împrumutat-o cu suma de 87.025 de lei, dar şi la SC Marmosim SA Simeria, compania de marmură a lui Adriean Videanu. Au luat 20.000 de lei dividende de la SC Pro Arhitectura şi 166.000 de lei din cesiunea unei case în construcţie.

Gheorghe Falcă este profesor la Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad, de unde a luat un salariu de 3.500 de lei anul trecut şi puţin peste 45.000 de lei din indemnizaţia de primar. Soţia sa, care este administratorul SC Pro Arhitectura SRL, a încasat un salariu de 12.169 de lei şi un venit de 56.731 de lei din chirii, iar alţi 50.000 de lei din cesiunea unei case în construcţie. Cu firma la care este administrator, Ela Falcă a încheiat două contracte cu statul, nici unul câştigat la licitaţie. Unul cu Ministerul Societăţii Informaţionale în valoare de 616.337 de lei şi unul cu AJOFM Arad, de 9.000 de lei.

Gheorghe Falcă este membru al Comitetului Regiunilor de la Bruxelles, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România şi membru al Fundaţiei „Mişcarea Populară”.

Gheorghe Falcă este cunoscut drept „finul” lui Traian Băsescu şi ginerele fostului vicepremier Gheorghe Seculici. Conform „Dosarului de Politician” întocmit de jurnalistul Silviu Mănăstire, „Ghiţă Falcă a scăpat de dosarul penal care l-a tras înapoi în carieră în toţi aceşti ani. Falcă a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru luare de mită şi abuz în serviciu privind o tranzacţie imobiliară făcută în anul 2005. Chiar dacă a scăpat de acuzaţiile penale, afacerea imobiliară în care primarul a fost implicat ridică oricum semne de întrebare: el a făcut un schimb imobiliar avantajos (a dat un apartament în contul unei vile). Vila era deţinută de doi oameni de afaceri care au obţinut un teren din domeniul public al oraşului Arad la un preţ de trei ori mai mic decât cel real. Terenul de 5,2 hectare, situat în zona centrală a Aradului, pe care fusese amplasată fabrică Zahăr SA, a fost vândut de Consiliul Local firmei Elcon, în 2006, pentru circa 840.000 de euro. O zi mai târziu, compania a vândut terenul pentru aproape 2,94 milioane de euro. După ce au închis afacerea, cei doi oameni de afaceri au vândut şi apartamentul luat de la primarul Falcă pentru suma de 80.000 de euro”. În 2012, DNA revine la Primăria Arad pentru a ridica documente privitoare la omul de afaceri Georgică Cornu, dar ancheta încă nu a ajuns şi la primarul Falcă.

Cu toate acestea, se pare că ANI a fost sesizată despre incompatibilitatea în care s-ar afla Gheorghe Falcă. Acesta, în calitate de primar, ar fi întocmit diverse acte administrative în favoarea SC Pro Arhitectura SRL, societate deţinută de către Gheorghe Falcă şi soţia sa, aceste acte fiind publice şi putând fi citite chiar pe pagina de web a Primăriei Arad.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul V: județul Arad
zoom

Primarul oraşului Pecica, Petru Antal

Petru Antal a fost consilier local şi are mai multe mandate de viceprimar în subordinea primarului de atunci Iustin Cionca. Odată cu alegerea ca parlamentar a lui Cionca, s-au făcut alegeri parţiale în 2009, de atunci Antal fiind primar „plin”. Deşi este un simplu oraş, nici măcar municipiu, trebuie spus că Pecica are şi administrator public.

Familia Antal are un adevărat domeniu la Pecica, 26.000 mp de teren agricol, un apartament, patru case şi două spaţii comerciale, reuşind să adune din chirii 38.550 de lei de la firmele BioClinica, SC Max Boegl SRL, SC Astaldi SRL, SC Profi Food SRL. Cu toate acestea, edilul încă se plimbă cu o Dacia 1300 (din 1972) şi un Daewoo. Primarul are acţini la SC Antal Serv Comimpex SRL, pe care o împrumută cu 528.360 de lei. Petru Antal are, din anul 2002, un împrumut în sumă de 27.900 de lei... chiar de la Primăria Pecica. Acesta declară că face şi lucrări agricole din care a încasat 26.675 de lei. Primarul declară că are în lucru 13,23 ha, deşi în declaraţia de avere declară că deţine doar 3,6 ha de teren agricol. Petru Antal a mai luat aproape 10.000 de lei subvenţii de la APIA.

În declaraţia sa de avere, Petru Antal spune că este membru al Asociaţiei Pensionarilor, deşi este născut pe 30 oct. 1972. Din declaraţia sa de interese şi avere lipseşte menţiunea că soţia sa, Ana Antal, este administratorul firmei sale, SC Antal Serv Comimpex SRL, aşa cum ne-a informat chiar astăzi ONRC. De asemenea, deşi este plin de terenuri, case şi are încasări frumoase, firma sa merge an de an cu pierderi uriaşe. În anul 2014 a avut zero angajaţi, o cifră de afaceri de 61.718 de lei şi pierderi de 112.483 de lei. În anul 2013 firma sa a avut 7 angajaţi, o cifră de afaceri de 212.002 lei, din nou fără profit şi cu 146.836 de lei pierderi. În anul 2012 a avut 10 angajaţi, o cifră de afaceri de 431.540 de lei şi pierderi de 182.649 de lei. Se vede clar că, indiferent dacă are sau nu angajaţi, firma respectivă raportează pierderi uriaşe, deşi cifra de afaceri este mare şi ar fi fost normal să obţină profit. Cheia insuccesului pare a fi un IF de comerciant, deţinut de primar şi care a intrat în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate, care l-a declarat incompatibil: „Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 16 aprilie 2009, întrucât deține, simultan cu funcția de primar, și calitatea de comerciant persoana fizică în cadrul ANTAL PETRU ANTAL ÎNTREPRINDERE FAMILIALĂ, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003”, se arată în comunicatul ANI. Deşi primarul Antal declara pentru aradon.ro că va contesta decizia ANI în instanţă, până la această oră pe secţia CAF a Tribunalului Arad nu figurează o asemenea contestaţie.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul V: județul Arad
zoom

Primarul oraşului Sântana, Daniel Sorin Tomuţa

Daniel Tomuţa este absolvent al Facultăţii de Mecanică din Timişoara, inginer la SMA şi se laudă că a deschis prima şcoală de şoferi din Sântana. Soţia, Cornelia Tomuţa, lucrează la Fisc.

Potrivit declaraţiei de avere, familia Tomuța are o casă, a deschis prima şcoală de şoferi, dar nu declară nici un autoturism. Edilul încasează o indemnizaţie de 38.359 de lei ca primar, iar soţia - 31.224 de lei ca inspector la AJFP Arad. Primarul are şi o firmă, SC Tudor & Patricia SRL, de la care nu declară dividende. Soţia sa, Cornelia Tomuţa, nu are depuse declaraţiile de avere şi interese pe portalul ANI din anul 2013, dar declaraţia sa apare pe portalul ANAF, acolo unde lucrează. Cornelia Tomuţa scrie că soţul său ar fi încasat o indemnizaţie de primar de numai 31.200 de lei, cu mult mai mică decât suma declarată chiar de soţul său. Din declaraţia de interese a Corneliei Tomuţa lipseşte declararea SC Tudor şi Patricia SRL, la care soţul său este acţionar.

Recent, PRO TV a realizat un amplu reportaj la Sântana în care primarul Tomuţa era acuzat că şi-a uitat promisiunile din campania electorală şi nu a mai reuşit să înfiinţeze un Cămin de Bătrâni pe locul fostului spital. „Clădirea se surpă sub umezeală şi igrasie. Iar primarul dă din umeri, fără să se simtă vinovat”, se arată în reportajul PRO TV. „Am promis, într-adevăr, în campania electorală că voi face tot ce se poate pentru a redeschide spitalul şi am făcut demersuri, inclusiv am fost la ministru”, a declarat primarul Tomuța. El chiar se amuză de promisiunea cu care a câştigat alegerile: „Pot să spun ca e aproape imposibil, pentru că spitalul în momentul de faţă ar trebui amenajat conform noilor standarde care sunt în domeniu”.

Primarul e mulţumit cu prestaţia lui faţă de bătrânii care l-au votat... „Chiar avem o persoană vârstnică pentru care noi plătim la un alt spital din judeţ contravaloarea serviciilor medicale şi este internat acolo de mai mult timp”, se relatează în reportajul difuzat de PRO TV.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz