2020-07-13 09:04

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XI: județul Bacău (partea a III-a)

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XI: județul Bacău (partea a III-a)

Primarul comunei Balcani, Vasile Rata. Site-ul primăriei nu conţine declaraţiile de avere şi interese actualizate ale primarului Vasile Rata, dar sunt afişate la viceprimar. Declarațiile primarului sunt, însă, depuse pe portalul ANI.

Vasile Rata are un teren intravilan, 14 ari de teren arabil şi 83 de ari de fâneţe, o casă cu anexe şi un autoturism Volkswagen Golf. Are 30.000 de lei în conturi şi o indemnizație anuală de primar de aproape 40.000 de lei. Soţia este directoare la şcoala din comună şi are un venit anual de 42.123 de lei. Rata este preşedintele PSD Balcani.

Rata a fost găsit incompatibil de ANI, pentru că „a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de primar al comunei Balcani, a emis dispoziții care au avut ca rezultat încadrarea fiicei sale pe un post de referent debutant în aparatul de specialitate al primarului, ulterior, fiind numită în funcția publică de consilier asistent. Astfel, RATA VASILE a încălcat dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „primarii […] sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru […] rudele sale de gradul I”, iar în luna februarie 2015 prefectul de Bacău a semnat ordinul de suspendare din funcţie. Atribuţiile de primar au fost preluate de către viceprimarul Vasile Luca. Numai că ultima decizie ca primar a lui Rata a fost să propună Consiliului Local înfiinţarea funcţiei de administrator public. Consiliul a aprobat, iar viceprimarul Luca, pentru a-şi salva prietenul şi colegul de serviciu, a dosit anunţurile şi a pus printre criteriile cerute o experienţă de 10 ani în administraţia publică, „uitând” să precizeze respectarea condiţiilor de integritate. Cine credeţi că a candidat pentru acel post? Vasile Rata, evident şi l-a şi câştigat. Aşa că nu mai este primar, dar este administrator public al Primăriei Balcani!

Viceprimarul Luca are un teren intravilan, o casă cu două anexe, un autoturism Dacia şi un venit anual de viceprimar de 26.306 lei. Soţia este bibliotecar la şcoală şi încasează peste 10.000 de lei anual, iar fiul este administrator şi ia 8.181 lei anual. Luca este adjunctul lui Rata în PSD Balcani.

Primarul comunei Bereşti-Tazlău, Dumitru Tulpan

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XI: județul Bacău (partea a III-a)
zoom

Site-ul primăriei este slab actualizat şi fără informaţii de interes public. Nu sunt postate deloc declaraţii de avere ori de interese.

Este clar că aspectul nu prea prezintă interes pentru primar căci şi pe portalul ANI nu sunt postate declaraţii de avere şi interese nici la începere de mandat, nici pentru anii următori, singura existentă fiind cea postată de Biroul Electoral în 2012, la depunerea candidaturii pentru funcţia de primar.

Tulpan avea, în 2012, 2 ha de teren agricol şi un teren intravilan, un apartament în Bereşti şi o casă în Braşov, o Dacia Logan și o indemnizaţie anuală de primar de 36.000 de lei. Soţia este profesoară la şcoala din comună şi are un venit anual de 24.000 de lei. Primarul mai aduce acasă 10.000 de lei din valorificarea produselor agricole şi este membru în Consiliul Naţional al PSD.

Primarul comunei Berzunţi, Ştefan Tifan

Site-ul primăriei este rudimentar, iar declaraţiile de avere şi interese nu sunt actualizate din anul 2012, atât pe site-ul primăriei, cât şi pe portalul ANI.

Primarul are (avea) 2,12 ha de teren agricol, două case, un apartament în Oneşti, o casă de vacanţă la Slănic Moldova, un spaţiu comercial în Oneşti, două autoturisme (Lada Niva şi Dacia Sandero), 10.000 de euro în cont şi o firmă, SC Energofanex Oneşti, pe care a administrat-o şi la care soţia sa este secretară.

Edilul nu menționează firma în declaraţia de interese, cum nu declară nici apartenenţa politică ori funcţiile din partid.

În fapt, potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului atât primarul, cât şi soţia sa au câte o firmă (SC Energofanex SRL şi SC Energofanex Com SRL), dar nici una nu apare în declaraţiile de interese. De asemenea, nu apar nici dividendele încasate.

Presa locală abundă de scandaluri cu implicarea primarului Trifan, atât cu privire la lucrări fictive decontate la şcoala din localitate, cât şi cu privire la eludarea fondurilor APIA. Nici nu este de mirare, considerând faptul că încalcă atât de flagrant prevederile legale în privința declarațiilor de integritate.

Primarul comunei Bârsăneşti, Mihai Coman

Nici primarul de Bârsănești nu are vreo „aplecare” cu declaraţiile de avere şi cele de interese, acestea lipsind atât şi de pe site-ul primăriei, cât şi de pe portalul ANI.

Potrivit declaraţiei de avere din anul 2012, primarul Coman are un teren, casă şi anexe în Brăteşti, o Dacia 1310, o indemnizaţie de peste 20.000 de lei, iar soţia sa are o întreprindere individuală în care declară că merge pe pierdere. Este greu de spus dacă este chiar aşa sau nu pentru că, potrivit ONRC, Laura Coman nu a mai depus situaţii financiare pe ultimii trei ani, deşi era obligată de lege să o facă. În declaraţia de interese a primarului nu apare firma soţiei, Coman menţionând doar funcţia de preşedinte al PSD Bârsăneşti.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XI: județul Bacău (partea a III-a)
zoom

Primarul comunei Blăgeşti, Laurenţiu Munteanu

Încălcarea prevederilor legale referitoare la declarațiile de integritate e o cutumă în comunele din județul Bacău. Și în cazul comunei Blăgești, declaraţiile de avere şi interese nu sunt postate nici pe site-ul primăriei, nici pe portalul Agenţiei Naţionale de Integritate, din anul 2012.

Potrivit declaraţiilor din 2012, primarul Munteanu deţine două terenuri în Blăgeşti şi două apartamente, dar declară că nu are nici o maşină. Nu declară nici bani în conturi ori alte active financiare. Are o indemnizaţie anuală de 21.000 de lei. Soţia este bibliotecară la şcoală şi declară un venit de 10.600 de lei. În declaraţia de interese, edilul nu trece apartenenţa politică sau eventualele funcţii din partid. Dar este membru PDL, partid care i-a dat bani, prin Ministerul Dezvoltării, să facă un stadion, deşi comuna nu are nici măcar echipă de fotbal. Stadionul va fi făcut în mijlocul pădurii, la un kilometru de cel mai apropiat sat. Va fi gata în câteva luni, cu tot cu nocturnă.

„Baza sportivă e multifuncțională, terenul e omologat după standardele UEFA”, spunea la Antena 3 Laurenţiu Munteanu, primarul comunei Blăgeşti. Edilul susţine că ar fi şi echipa de fotbal în comună, chiar dacă locuitorii nu au idee de existenţa ei. “Avem o echipă, dar nu sunt jucători”. Primarul e convins şi că stadionul va avea mare succes. Lumea e încântată. Pentru că aici e un loc pitoresc. Cine va umple tribunele de la Blăgeşti şi ce meciuri de UEFA se vor ţine pe stadionul din pădure, greu de spus…


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-02

Mai multe imagini:
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XI: județul Bacău (partea a III-a)
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz