2020-07-16 20:42

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XII: județul Bacău (partea a IV-a)

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XII: județul Bacău (partea a IV-a)

Primarul comunei Buhoci, Cristian Istoc. Primăria nu are pagină web. Pe portalul Agenţiei Naţionale de Integritate se găsesc doar declaraţiile de avere şi cele de interese depuse în 2012 la Biroul Electoral pentru a putea candida. De atunci, primarul de Buhoci a „uitat” de declarațiile de integritate. Cristian Istoc are un intravilan şi o casă în satul Bijghir, conduce o Dacia Logan şi lucrează pământul cu un tractor. Soţia este învăţătoare la şcoala din comună şi, în anul 2011, cei doi adunau un venit anual de 28.000 de lei. Liberalul Cristian Istoc nu are firme şi nici nu face parte din ONG-uri. Prin martie 2015, edilul a ajuns la DNA, el spunând că a mers acolo doar ca martor. De fapt, calitatea sa a fost de pârât, fiind reclamat de fostul primar (al cărui viceprimar a fost chiar Istoc) că nu cheltuieşte legal fondurile din bugetul local.

Primarul comunei Căiuţi, Iulian Durlan

Primăria are un portal web cu informaţii de interes public neactualizate de prin 2009. Tot de atunci sunt şi ultimele declaraţii de avere ori de interese. Pe portalul ANI, declaraţiile de interese se opresc la anul 2013, iar cea de avere este postată, în cazul edilului Durlan, şi pentru anul 2014. Potrivit acestora, primarul are patru terenuri intravilane în Căiuţi, toate cumpărate, are un apartament în Oneşti, o casă şi două spaţii comerciale în Căiuţi. Conduce un Mercedes ML 300 şi un BMW 525, dar are şi un autocamion MAN şi două tractoare de tip TAF. Cristian Durlan declară că are bijuterii de 10.000 de euro, o firmă la care lucrează soţia sa, câştigă o indemnizaţie de primar de 23.055 de lei, soţia mai ia 12.000 de lei din administrarea firmelor sale pe lângă cei 70.000 de lei pe care primarul îi încasează ca dividende. De la Asociaţia Agricolă pentru creşterea animalelor mai ia 15.000 de lei. Durlan este membru PSD şi, deşi în declaraţia de avere spune că ia 15.000 de lei de la o asociaţie agricolă pentru creşterea animalelor, în declaraţia de interese nu îşi publică ce calitate are în cadrul acestei asociaţii, pe care nici nu o menţionează.

Primarul a ajuns în celebrul dosar al restituirilor averii Ghica, o afacere de 140 de milioane de euro, în care a fost arestat Viorel Hrebenciuc, fiind puși sub acuzare senatorul Ilie Sârbu (socrul lui Victor Ponta), deputatul Ioan Adam şi soţia acestuia, judecătoarea Adam. Potrivit procurorilor anticorupţie, primarul din Căiuţi, din a cărui declaraţie de avere se vede limpede că are cu ce exploata pădurea, a fost cooptat în reţea chiar de colegul de partid, Hrebenciuc. „Pentru atingerea acestei ţinte, Bengescu Dan Costin a cointeresat în această afacere mai multe persoane, fiecare dintre acestea având roluri clar stabilite. În primul rând, prin intermediul numitului Durlan Iulian, primarul Comunei Căiuţi din judeţul Bacău, a reuşit să-l capaciteze pe numitul Hrebenciuc Viorel, deputat în Parlamentul României, care avea rolul de a-şi folosi influenţa politică  la nivelul instituţiilor şi autorităţilor publice din judeţul Bacău şi de la nivel central pentru urgentarea atingerii obiectivelor stabilite în antecontract”, reţin procurorii anticorupţie. Dosarul este trimis în judecată, parte fiind şi „DURLAN IULIAN, primar al comunei Căiuţi, judeţul Bacău, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat” şi se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XII: județul Bacău (partea a IV-a)
zoom

Primarul comunei Corbasca, Mariana Podaru

Primăria are o pagină web extrem de uşor accesibilă, însă din care lipsesc cu desăvârșire declarațiile de integritate. Documentele nu se găsesc nici pe portalul ANI, unde se găsesc doar declarațiile urcate date la Biroul Electoral, în 2012. Potrivit acestora, primarul Podaru are 4 ha de teren agricol şi un teren intravilan, trei case în Corbasca, o indemnizaţie de primar de aproape 30.000 de lei pe an. Alţi 21.000 de lei vin din pensii pentru Mariana Podaru. Din declaraţia de interese lipseşte apartenenţa politică şi funcţiile deţinute în partid.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XII: județul Bacău (partea a IV-a)
zoom

Primarul comunei Dofteana, Ioan Bujor

Primarul Bujor are două terenuri intravilane, unul agricol şi o pădure. Mai are o casă cu trei anexe în Dofteana, un autoturism Volkswagen, un depozit bancar cu 10.000 de euro, iar indemnizaţia de primar ajunge la 30.000 lei anual. Soţia sa este administrator la SC Prod Vicomir SRL, de unde ia anual 25.000 de lei pe lângă cei 8.580 de lei din pensie. Firma este a familiei Bujor, însă ea nu apare în declaraţia de interese a primarului. Potrivit ONRC, chiar soţia primarului este administratorul firmei. Potrivit declaraţiei de interese, Ioan Bujor este membru PSD.

Numele primarului Bujor apare și el în scandalul retrocedărilor către Paltin Sturdza, dosar din care fac parte Viorel Hrebenciuc și Ilie Sârbu. După ce a discutat despre problema restituirii suprafeţelor de pădure cu Paltin Sturdza, cu Bengescu şi Ioan Adam, în cursul lunii septembrie 2013 Viorel Hrebenciuc a intervenit pe lângă membrii comisiilor locale Dărmăneşti şi Dofteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere, astfel încât aceştia să accepte predarea directă a suprafeţelor de pădure, fără avizul Comisiei Judeţene de Fond Funciar, în conformitate cu strategia de acţiune convenită în prealabil cu Bengescu, conform referatului DNA. Însă primarii, totodată preşedinţii Comisiilor Locale de Fond Funciar, din Dărmăneşti şi Dofteana, declară pentru bacauinfo.ro că nu au avut nici o discuţie cu Viorel ori cu Andrei Hrebenciuc pe tema retrocedărilor ilegale şi nici nu cunosc să se fi efectuat presiuni la adresa membrilor Comisiilor. Cele două localităţi reprezentau zona de interes a grupului infracţional pentru punerea în posesie a moşiilor Brătuleşti (6.302 ha) şi Dofteana (7.618 ha).

Ioan Bujor, primar Dofteana: „Nu ştiu de aşa ceva (presiuni - n.r.). Ce să-mi spună mie persoanele respective? Personal, nu am avut nici o discuţie şi nici ceilalţi membri ai Comisiei de Fond Funciar cu aceşti doi domni. Niciodată. Nu ştiu ce se înţelege prin presiune? Cu Andrei Hrebenciuc nu am avut nici o discuţie, nu m-am întâlnit cu el. Deputatul Hrebenciuc a venit de mai multe ori în zonă în calitate de deputat pentru că făcea parte din Colegiul 9. Venea cu alte probleme, nu cu probleme legate de Comisia de Fond Funciar. Repet: niciodată nu am avut discuţii despre aşa ceva.”

Primarul Bujor mai arată că „singura persoană care venea şi ne aducea documente era domnul Bengescu. Acesta venea şi depunea documente la secretariat. Bengescu era cel care insista mereu. Îmi spunea: Domne’, hai ca să iasă documentele din Comisia de Fond Funciar! Eu îi spuneam să-şi depună documentele la secretariat şi să-şi vadă de treabă. Comisia nu pot s-o întrunesc nici într-o oră şi nici într-o zi. În primul rând, eu, în calitate de primar şi preşedinte de Comisie, trebuie să studiez documentele cu secretara şi cu juristul, ulterior voi convoca şedinţa. Bengescu era insistent şi mă întreba mereu când va fi gata. Îmi cerea documentele să le ducă el la OCPI. Atunci hotărârea era definitivă şi irevocabilă şi avea nevoie de soluţia Comisiei pentru a-şi intabula suprafaţa. Eu am refuzat să-i dau documentele în mână, pentru că nu avea nici o calitate în acest sens.”

Viorel Hrebenciuc l-ar fi cooptat, pentru atingerea obiectivului grupului infracţional, şi pe Viorel Ghelasă, directorul Direcţiei Silvice Bacău. Dovada faptului că Ghelasă ar fi cooperat cu grupul infracţional, potrivit referatului, este faptul că Viorel Hrebenciuc l-a asigurat pe Ghelasă că problema este rezolvată de cei de la firma GEOPROCESSING. Membrii grupului infracţional organizat şi constituit în vederea trecerii a 43.227 ha de pădure din domeniul statului în proprietatea lui Paltin Sturdza, în faţa rezistenţei funcţionarilor publici, a primarilor, au trecut la ameninţări.

„Îmi aducea şi ameninţări, spunând că îmi va face plângere penală, cum s-a întâmplat în cazul altora, pentru că tergiversam emiterea documentelor. Actele respective sunt la noi. Nu le-am mai trimis, pentru că am văzut că s-a făcut cererea de revizuire la Sibiu. Documentele sunt la Primăria Dofteana,” arată Ioan Bujor, primar Dofteana, referindu-se la inculpatul Dan Costin Bengescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz