2020-07-16 20:43

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XIV: judeţul Bacău (partea a VI-a)

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XIV: judeţul Bacău (partea a VI-a)

Primăria nu are portal web, iar altele generale nu conţin nici măcar minimum de informaţii publice prevăzute de lege.

Din păcate, nici măcar pe site-ul ANI nu apare vreo declaraţie de avere sau interese a acestuia, singura declaraţie de acest tip postată pe un portal al primăriilor din judeţul Bacău este din anul 2009, noi refuzând în 2015 să comentăm o declaraţie aşa de veche. Tragem aici un semnal de alarmă pentru Instituţia Prefectului Bacău să vegheze şi să impună aplicarea prevederilor Legii 52 privind transparenţa decizională tuturor primăriilor din judeţ.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XIV: judeţul Bacău (partea a VI-a)
zoom

Presa scrie despre primarul Flenchea ca despre un adevărat „Voievod” local. Potrivit presei locale, în anul 2008, primarul Flenchea, aflat atunci la al treilea mandat, a generat un scandal uriaş după ce a semnat un proiect finanţat de Primăria Gârleni fără a avea acordul Consiliului Local. Scandalul a ajuns la un punct maxim când consilierii s-au trezit la o şedinţă că sunt obligaţi să-şi dea acordul pentru un nou proiect de investiţii, contractat deja de Primăria Gârleni, dar fără acceptul prealabil al membrilor CL. „Nu se poate aşa ceva. Este vorba despre un contract de servicii de întocmire a unui studiu de fezabilitate privind accesarea programelor de dezvoltare a infrastructurii spaţiului rural şi baze sportive, contract care ajunge la circa 40.000 RON. Domnul primar Flenchea a semnat deja contractul în numele primăriei, dar fără a cere acordul CL. Abia apoi l-a supus spre aprobare. S-au făcut deja trei sedinţe de CL extraordinare, dar majoritatea nu-şi dă acordul”, declarau atunci consilierii locali pentru „Deşteptarea”. Firma cu care a bătut palma primarul este un SRL din Bucureşti şi se obliga să elaboreze documentaţia necesară accesării de fonduri, studiul de fezabilitate, topografic şi geotehnic, dar şi toate actele de avize şi alte acorduri.

Primarul comunei Gura Văii: Valerică Mihalcea

Site-ul primăriei este unul rudimentar, dar funcţional, cu informaţii de interes public, cu biografia primarului şi raportul pe anul 2014. Lipsesc însă declaraţiile de avere şi interese ale tuturor celor din primărie, inclusiv a edilului Valerică Mihalcea. Documentele lipsesc şi de pe portalul ANI atât pentru anul 2014, cât şi pentru anul 2015.

Potrivit declaraţiilor din 2013, Mihalcea are un apartament în Oneşti, un autoturism Volkswagen Golf IV. Nu declară veniturile încasate ca primar în declaraţia de avere. Este preşedinte PNL Gura Văii.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XIV: judeţul Bacău (partea a VI-a)
zoom

Primarul comunei Helegiu: Mihaela Bădic

Site-ul primăriei este unul simplu, dar nu este actualizat de foarte mult timp. Primarul are biografie şi date de contact, inclusiv propria pagină web, dar declaraţiile de avere şi interese sunt şi ele la nivelul anilor 2008-2009.

Pe portalul ANI ultimele declaraţii publicate sunt cele din anul 2013, lipsind cele din 2014 şi 2015.

Potrivit celor declarate în anul 2013, primarul Mihaela Bădic are un apartament, pe care nu vrea să declare de unde îl are, deşi legea o obligă să o facă. Mai declară un autoturism Audi A4, o indemnizaţie de primar de 32.000 de lei. Mihaela Bădic este vicepreşedinta Club Rotary, dar şi a PNL Bacău. Primăriţa a fost reclamată la poliţie de către secta religioasă „Martorii lui Iehova” pe motiv că le-ar fi împiedicat activitatea de prozelitism religios în comună.

Primarul comunei Hemeiuş: Constantin Mihăilă

Site-ul primăriei este rudimentar şi neactualizat, fără prea multe informaţii de interes public care să fie actualizate. Declaraţiile de avere şi interese se opresc la anul 2011, adică la mandatul trecut.

Primarul este la al cincilea mandat, fiind premiat de Asociaţia Comunelor şi Oraşelor din România cu titlul de „Primar de 5 stele” deşi la transparenţă nu poate primi nici o stea. Nici măcar pe portalul ANI, din cei cinci ani de mandat, primarul Mihăilă Constantin nu are nici o declaraţie de avere sau de interese.

Primarul interimar al comunei Horgeşti: Ion Dâncă

Primăria are un site web rudimentar, cu puţine informaţii de interes public. Butoanele cu declaraţiile de avere şi cele de interese nici măcar nu sunt active.

Primarul Ionel Ţurcan a fost arestat în anul 2013 pentru mai multe fapte penale, iar un an mai târziu şi-a depus demisia. „Primarul Ionel Țurcan a obținut pentru o societate comercială cu obiect de activitate în domeniul lucrărilor de construcții a drumurilor și autostrăzilor, un avantaj patrimonial în valoare de 218.216 lei, deși obligațiile față de această societate nu erau reale. Prezenta cauză face parte din cercetările mai ample care se desfășoară de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, împreună cu organele de cercetare ale poliției judiciare din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bacău”, declarau ofiţerii anticorupţie la acea vreme pentru presa locală. Ulterior, Judecătoria Bacău a admis propunerea procurorilor de arestare preventivă a primarului. Ionel Țurcan a primit mandat pentru 29 de zile. Instanța, în motivarea sentinței, a avut în vedere că există indicii clare de săvârșire a infracțiunilor de abuz în serviciu, fals și instigare la fals în înscrisuri oficiale. De asemenea, arestarea s-a impus în condițiile în care se bănuiește că inculpatul va împiedica aflarea adevărului și va încerca să influențeze martorii în proces. Ionel Țurcan prezintă pericol social concret, ținând cont de gravitatea faptei și mai ales că infracțiunile sunt în formă continuată, a considerat instanța.

În dosar mai sunt cercetați, în stare de libertate, mai mulți angajați din Primăria Horgești. Surse din rândul anchetatorilor au declarat că primarul a recunoscut fapta, dar motivează că nu a dorit decât binele comunei. Mai concret, el a antedatat un contract de lucrări cu firma Comnef, în ideea de a nu pierde fondurile trimise de Guvern. Grav este că banii erau pentru plata arieratelor, iar Țurcan i-a folosit pentru contractarea unor lucrări. Imediat după pronunțarea sentinței, la ieșirea din judecătorie, primarul Ionel Țurcan a declarat pentru zdbc.ro: „Așa se întâmplă când vrei să faci un bine. Nu am vrut decât binele comunității!”.

De numele primarului din Horgești au fost legate mai multe scandaluri. Atât cu instituțiile statului, chiar urmate de un proces, cât și cu angajații primăriei, cu care primarul Țurcan a purtat un adevărat război.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a investigat un dosar la Horgești și în cele din urmă l-a scos de sub urmărire penală pe Ionel Țurcan pentru infracțiunea de luare de mită, dar au rămas celelalte. El este suspectat că, în cursul anului 2012, ar fi primit suma de 60.000 lei de la un om de afaceri băcăuan, pentru a întocmi în fals mai multe înscrisuri care să ateste nereal încheierea și executarea unui contract de lucrări. Acuzațiile de luare de mită nu s-au confirmat, iar dosarul a fost trimis înapoi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău pentru continuarea cercetărilor legate de alte infracțiuni.

Primarul Țurcan a fost arestat preventiv pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual și instigare la fals material în înscrisuri oficiale, dar a fost eliberat de tribunal după câteva zile. Procurorii susțin că Ionel Țurcan, în calitate de primar și ordonator principal de credite, a aprobat, în 2012, plata unor cheltuieli din fondurile publice, prin falsificarea mai multor înscrisuri oficiale. În atenția DNA a intrat și toaleta din satul Recea. Primăria Horgești a construit un grup sanitar în valoare de 90.000 de euro și o centrală termică de 12.000 de lei pentru elevii școlii din sat. Doar în acte însă, întrucât toaleta nefinalizată se află în paragină, iar centrala termică nu a ajuns nici până acum în instituția de învățământ. Toate acestea au dus la un adevărat război între aleșii locali și primar, cei dintâi cerându-i demisia de nenumărate ori.

Corpul de Control al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP) a semnalat și el, în urma unor verificări, abateri la Primăria Horgești și a dispus intrarea în legalitate. Printre acestea a fost și concedierea abuzivă a unei salariate, pentru care s-a cerut repunerea pe funcție imediat și plata drepturilor bănești de care a fost privată. Controlul a mai arătat că avansările profesionale s-au făcut fără să existe o comisie de evaluare, că de pe majoritatea documentelor financiar-contabile lipseau semnătura primarului, conducătorului compartimentului financiar-contabil, persoanei care a întocmit actul sau persoanei autorizate să exercite controlul financiar.

Cât priveşte declaraţiile de avere şi interese, acesta nu a depus nici o asemenea declaraţie în acest mandat nici pe site-ul primăriei nici pe portalul ANI. Ultima astfel de declaraţie este din 2012, de la alegeri, acesta neputând candida fără depunerea acestora. Cu toate acestea, inclusiv în 2014, la ieşirea din mandat, legea îl obliga să depună declaraţie de avere şi interese. Nu a făcut-o!

Potrivit celor declarate în 2012, ex-primarul Ionel Ţurcan are un teren agricol cumpărat în 2011, o casă în Horgeşti şi un apartament în Bacău, conduce un autoturism „Volvagem”, are două autoturisme Dacia şi un tractor. A împrumutat 60.000 de euro de la SC Rustrans SA, are un venit anual de 20.000 de lei, iar soţia, Irina, câştigă dublu faţă de el din venituri şi lucrări agricole. În declaraţia de avere nu trece partidul politic din care face parte şi funcţiile avute în partid.

Primarul interimar, Ionel Dancă, nu are nici el declaraţiile de avere şi interese postate nici pe site-ul primăriei, nici pe cel al ANI tot de la alegeri. Potrivit declaraţiilor din 2012, de la alegeri, Dancă are 1,48 ha de teren arabil, jumătate de hectar de pădure şi un intravilan. A cumpărat trei apartamente în Bacău şi două case în Horgeşti, conduce un Renault şi un Opel Astra şi aflăm că a lucrat ca tinichigiu auto. Este preşedinte al PSD Horgeşti. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-09

Mai multe imagini:
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XIV: judeţul Bacău (partea a VI-a)
zoom
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XIV: judeţul Bacău (partea a VI-a)
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz