2020-07-13 07:07

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XL: județul Brașov (Partea a II-a)

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XL: județul Brașov (Partea a II-a)

Primarul municipiului Făgăraş, Constantin Mănduc. Primarul nu mai are depuse declaraţii de avere din anul 2008, iar butonul cu declaraţia de interese este inactiv. Nici pe portalul ANI primarul nu are declaraţii de avere ori interese depuse în acest mandat, ultimele fiind cele de la alegerile din 2012.

Potrivit acelora, Constantin Mănduc deţine un apartament la Făgăraş, un Matiz şi un Renault. Are peste 18.000 de lei în active financiare. Soţia este profesor la Colegiul „Radu Negru” din Făgăraş şi are un venit anual de nici 20.000 de lei, în timp ce primarul are un venit anual puţin sub 50.000 de lei.

Constantin Mănduc a fost învăţător suplinitor, jurnalist şi realizator de emisiuni, profesor, viceprimar din anul 2004 şi primar din anul 2008 al municipiului Făgăraş. Este vicepreşedinte PNL Braşov şi membru în mai multe organizaţii şi fundaţii.

Primarul a avut un conflict cu liderul sindicatului din Primăria Făgăraş, Laurenţiu Pop, pe care l-a destituit abuziv, acesta câştigând în instanţă decizia de reîncadrare pe post, decizie pe care Mănduc a refuzat să o pună în aplicare, fapt pentru care s-a ales cu o plângere penală.

Conform raportului de evaluare nr. 29420/G/II/03.07.2013, întocmit de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), primarul municipiului Făgăraș, Sorin Constantin Mănduc, se află în stare de incompatibilitate începând cu 23 martie 2009.

Mănduc a fost declarat incompatibil pentru că făcea parte din Consiliul de Administrației al regiei de apă-canal din Sibiu, care deservește o bună parte din localitățile județului Brașov, printre care și municipiul Făgăraș.

Curtea de Apel Brașov a admis, prin hotarâre a 47/2014 din 28.03.2014, contestaţia formulată de primarul Sorin Constantin Mănduc față de decizia Agenţiei Naţionale de Integritate și a anulat raportul de evaluare.

Numele lui Mănduc apare şi într-o stenogramă din dosarul DNA al lui Căncescu. Mihai Pascu şi Daniel Zamfir discută despre o presupusă spălare de bani prin intermediul Primăriei Făgăraş. „Este vorba despre HCJ nr. 339/29.08.2014 prin care plenul Consiliului Judeţean a aprobat proiectul propus de Căncecsu pentru alocarea sumei de 800.000 lei din fondul de rezervă al bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Braşov pentru «lucrări cetate Făgăraş», în fapt modalitatea găsită de inculpatul Căncescu Aristotel pentru a i se da inculpatului Bâţgiu Gabriel şi firmei sale, SC Ramb Sistem SRL, această sumă suplimentară de bani. Precizăm că după demararea cercetărilor în cauză şi reţinerea inculpatului Căncescu, prin hotărârea nr. 76 din data de 29.10.2014 această hotărâre a fost revocată”, scriu procurorii:

Pascu Mihai: E frică acuma. Este terminat (Căncescu - n.n.) pentru că şi-a făcut singur o expertiză pe nişte lucrări, pe nişte terenuri de tenis făcute de Bâgiu şi e bubă, mă… l-a prins pe ăla, a pus o treime din materialul care trebuia să-l pună. Şi e frică… Aicea mi-a zis. Zice, bă, Mihai, tu îţi dai seama că aicea mă poate condamna? Şi acuma vrea să-i dea lu’ ăla nişte bani şi face toate… Cum să spun? Îmbârligăturile la, la fel…

Dan Zamfir: Bă, ce mi-a făcut şi cu ăla. Bă, mi-l băgase pe gât pe ăsta. Da’ eu nu-i mai răspund la telefon. M-a mai tot sunat. Am înţeles… Vezi că e prăduitor la 2 şi un sfert, la ăştia. Bine, mă! Şi? Păi cine mi-l aduce, mă? Bă, da’ m-a încurcat cu ăsta, tot mi-l băga, tot… (neinteligibil - n.n.)…

P.M.: Acuma are o mare problemă cu el şi trebe să-l convingă să dea înapoi minim 3 miliarde de lei vechi.

D.Z.: Doamne!

P.M.: Îţi dai seama că ăla e… Mi-a zis, zice, bă, eu…

D.Z.: Îmi spune şi Sorin că pe la cetate în Făgăraş la fel, a dat o buleală şi pe acolo! Doamne!

P.M.: Stai să… Păi acolo, aşa vrea să-i dea banii. Vrea să-i dea 8 miliarde prin cetatea Făgăraş ca asta să dea 3 miliarde, 2 miliarde şi ceva înapoi. Numa’ că problema e că acolo, la Făgăraş din ce îmi spune Mănduc, e problemă mare cu contractu’ ăla şi cu lucrările…

D.Z.: Tot. Exact. Buleală!

P.M.: Deci ştii cum e, el încearcă să scape acuma de o chestie, da’ tare mi-e că se afundă mai rău.

O altă stenogramă, a unei discuţii dintre Ispas şi Căncescu apare în interceptările procurorilor:

„Ispas (I.): Salut, domnu’! Ispas la telefon.

C.: Da, v-am recunoscut.

I.: Deci la Făgăraş ai la Cetate 800, 8 miliarde.

C.: La Cetate 800.”

Exasperaţi de poluarea produsă de traficul greu de pe porţiunea de DN1 ce trece exact prin mijlocul localităţii lor şi de calitatea acestei artere nereparate de ani buni, cetăţenii din Făgăraş au reuşit să provoace o schimbare în legea privind regimul drumurilor. 6.000 de semnături şi solicitări multiple din partea primarului localităţii către parlamentarul care reprezintă municipiul Făgăraş în Camera Deputaţilor au dus la schimbarea legii. Astfel, acum Compania Naţională de Autostăzi şi Drumuri Naţionale SA este obligată să repare pe bani proprii inclusiv tronsoanele de drum care trec prin municipii (altele decât cele reşedinţă de judeţ), lucru care până acum, conform legii, cădea în sarcina primăriilor, indiferent dacă acestea aveau sau nu fondurile necesare, arată România Curată.

Tronsonul de DN1 care trece prin Făgăraş arată ca după război, din cauza traficului greu care nu poate fi deviat, având în vedere că nu există o variantă ocolitoare funcţională. Autoritatea locală, una nu foarte bogată, nu a avut niciodată fonduri suficiente pentru a face reparaţii capitale, iar bani de la bugetul de stat nu au venit, aşa că a încercat în mai multe rânduri diferite variante pentru a atrage atenţia asupra situaţiei.

Printre altele, la Făgăraş s-au strâns 6.000 de semnături din partea unor cetăţeni care au susţinut iniţiativa primarului de instituire a unei taxe locale de drum sau a oricărei alte intervenţii a Guvernului, pentru a face reparaţii capitale pe porţiunea de DN1 din localitate, făcută ferfeniţă de traficul greu. În final, taxa locală de drum nu a fost instituită, însă cele 6.000 de semnături adunate de anul trecut au folosit ca bază pentru introducerea unui amendament în legislaţia privind regimul drumurilor, în sensul în care repararea porţiunilor de drum naţional care tranzitează municipiile trebuie realizată de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Cele 6.000 de semnături strânse la Făgăraş au ajuns, pentru început, pe masa ministrului Transporturilor, însă în primă fază nu s-a întâmplat nimic. În aceste condiţii, edilul s-a adresat deputatului care reprezintă municipiul în Camera Deputaţilor, arătându-i semnăturile şi cerându-i să intervină. Deputatul Daniel Zamfir a depus un amendament la Legea 198/2015 de aprobare a ordonanţei nr. 43/1997 privind regimul drumurilor care prevedea că repararea sectoarelor de drum care tranzitează municipiile trebuie efectuată de către CNADNR.

Primarul municipiului Săcele, Nistor Radu Florea

Primarul Radu Florea are un teren intravilan, o casă şi două apartamente, dar nu lasă să se vadă localitatea unde sunt situate, deşi legea îl obligă. Are o indemnizaţie anuală de aproape 50.000 de lei, iar soţia sa are o pensie de handicap de 450 de lei lunar. Este acţionar la SC Rulmentul SA Braşov şi preşedinte al PNL Săcele.

Primarul din Săcele, Radu Florea Nistor, şeful Poliţiei Săcele, Valentin Leţ, precum şi fostul edil al oraşului Vasile Laţa au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru instigare la abuz în serviciu. Aceştia sunt acuzaţi de atribuirea ilegală a unor locuinţe din fonduri ANL.

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Braşov au precizat, într-un comunicat de presă, că, alături de actualul și fostul edil, au fost trimise în judecată alte şapte persoane, între care şeful Poliţiei Săcele, Valentin Leţ, şi administratorul public de la Consiliul Judeţean Braşov, Petru Radu Ispas; acuzațiile sunt de atribuire ilegală a unor locuinţe din fonduri ANL.

Potrivit sursei citate, fostul primar din Săcele Vasile Laţa este acuzat de două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, din care una în formă continuată, iar actualul edil, Radu Florea Nistor, este cercetat tot pentru două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, din care una în formă continuată.

Ispas mai este judecat într-un alt dosar de corupţie alături de preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, el fiind acuzat de abuz în serviciu şi instigare la tentativă la abuz în serviciu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-15

Mai multe imagini:
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XL: județul Brașov (Partea a II-a)
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz