2020-07-13 06:44

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XLI: județul Brașov (Partea a III-a)

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XLI: județul Brașov (Partea a III-a)

Primarul municipiului Codlea, Cătălin George Muntean. Declaraţiile de avere şi interese ale angajaților Primăriei Codlea se opresc la anul 2014, dar cele ale primarului lipsesc. Pe portalul ANI, declaraţiile nu au fost actualizate din anul 2013.

Potrivit acestora, primarul are două terenuri intravilane, trei terenuri agricole şi două case, toate la Codlea. Mai are un autoturism Volkswagen. Primarul spune că şi el, şi soţia lucrează la Galli Gallo, deşi unui primar îi este interzis să fie administrator al unei firme. Este şi acţionar la Galli Gallo şi la Avicod, dar şi preşedinte PNL.

Activistul brașovean Erwin Albu (care locuiește în municipiul Codlea) a ales un mod inedit de a protesta împotriva „furtişagurilor aleşilor”: refuză să plătească în bani taxele şi impozitele, cerând în schimb să facă ore de muncă în folosul comunităţii sale, în contul sumelor pe care le-ar da la stat.

„Din măturatul străzilor de către mine, nu vă mai puteţi înfrupta, domnilor aleşi”, este mesajul lui Erwin Albu către oamenii din administraţia locală şi centrală. „În februarie 2013 am transmis administrației locale din Codlea că voi refuza să mai plătesc bani către niște edili care pur și simplu își bat joc de banul public și îl sifonează în propriul buzunar. În același timp, am cerut ca toate îndatoririle mele financiare ca şi cetățean față de «stat și țară» să fie convertite în muncă efectivă în folosul comunității mele natale, astfel încât unsuroșii din primărie să nu se mai înfrupte cu «comisioanele» aferente. (De exemplu, în Codlea, printre altele, firma rudelor primarului plantează floricele pe bani grei fără licitație și fără număr, de la înscăunarea acestuia în 2012. Mai mult, același primar, Cătălin Muntean, mare patron al voit-muribundei Galli Gallo-Peneș Curcanul, acum în insolvență și mare consumator de fonduri europene și naționale, a lăsat în urmă datorii publice de 60 de milioane de euro, fără ca instituțiile statului să-l scuture până acum). După ce funcționarii primăriei s-au dat de ceasul morții, făcând prioritatea numărul unu a activității lor din executarea mea silită eșuată, în detrimentul altor priorități orășenești cu «pești mai mari», instanțele de judecată au convertit, în cele din urmă, diversele sume în ore de muncă în folosul comunității. Astfel am acumulat câteva sute de ore de muncă folositoare cu adevărat comunității, deși judecătorii au avut un algoritm extrem de ciudat, pestriț și neunitar de transformare a diferitelor debite în ore efective de muncă și au convertit sume mici în multe ore de muncă și sume mari în puține, după cum le-a fost pofta”, a explicat Erwin Albu.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XLI: județul Brașov (Partea a III-a)
zoom

Primarul oraşului Predeal, Liviu Cocoş

Primăria Predeal are un site cu informaţii actualizate - implicit declaraţiile de avere şi de interese, care sunt cele aferente anului 2015.

Potrivit acestora, primarul Liviu Cocoş are două terenuri agricole, unul la Măieruş şi altul la Râşnov, un intravilan la Râşnov, Dâmbovicioara şi Sâmbăta de Sus. Are un apartament la Predeal şi două autoturisme, un Audi şi un Volkswagen Golf.

Familia are acțiuni și la două firme. Liviu Cocoş este asociat unic la societatea Lacoli Prodimpex, care deţine şi hotelul. În 2012, el a încasat din dividende de la această societate suma de 40.000 de lei, şi din salariul de manager general, până când a fost ales primar, suma de 13.878 de lei. Soţia sa ocupă în prezent funcţia de director al societăţii. În 2012, Lacoli Prodimpex a încasat de la Federaţia Română de Schi Biatlon suma de 274.000 de lei pe prestări servicii turistice.

Soția și fiul lucrează la firma primarului, Lacoli Prodimpex SRL, acumulând un venit anual pe familie de aproape 150.000 de lei. Firma primarului are 11 contracte cu Statul, majoritatea cu cluburi sportive.

Primarul Predealului a fost consilier local în orașul-stațiune, în perioada 2002-2012, este membru al PNL din 2006 şi liderul organizaţiei locale a partidului.

Edilul Predealului este cercetat pentru fapte de corupţie de procurori, într-o anchetă privind repartizarea ilegală a mai multor imobile din fondul pentru tineri. Oficiali din Parchetul Judecătoriei Braşov au declarat pentru „Evenimentul zilei“ că procurorii au început urmărirea penală împotriva primarului şi a altor 11 foşti şi actuali consilieri locali pentru abuz în serviciu împotriva intereselor persoanelor şi fals intelectual. Se pare că procurorii au pus sechestru asigurător pe bunurile a 10 persoane, printre care şi pe cele ale lui Liviu Cocoş. Procurorii îl acuză pe acesta că ar fi favorizat, alături de subordonaţii săi, mai multe persoane care nu îndeplineau condiţiile legale pentru închirierea unor apartamente construite din fondurile Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL). Contractele de închiriere ar fi fost încheiate cu încălcarea prevederilor legale şi în dauna intereselor legale ale persoanelor îndreptăţite a dobândi o astfel de locuinţă.

Domnul Cocoș este și membru al mai multor asociații, fundații sau cluburi.

România Curată a descoperit că un ONG condus în trecut de Cocoș a primit anul acesta fonduri serioase de la Guvern.  Acest caz este al Asociaţiei Tinerilor PRO NATURA din judeţul Braşov, al cărui preşedinte a fost actualul primar al oraşului Predeal, Liviu Cocoş. După ce Cocoş a fost ales primar al Predealului, în vara anului 2012 (din partea PNL), acesta renunţă la funcţia de preşedinte al asociaţiei. Ciudat este faptul că acesta este membru al altor asociaţii, dar din cea în cauză a ieşit cu totul, cel puţin aşa reiese din declaraţia de interese depusă la Primăria Predeal. În acest fel, Liviu Cocoş a dorit să arate că nu mai are nici o legătură cu asociaţia care va lua nu mai puţin de 718.000 de lei.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XLI: județul Brașov (Partea a III-a)
zoom

Primarul orașului Zărnești, Dorel Valeriu Bîrlădeanu

Pe site-ul primăriei, declarațiile de avere și interese se opresc la anul 2014. Pe portalul ANI, ultima declarație de avere a primarului Doru Bîrlădeanu este din 2015, însă declarația de interese nu a fost înnoită, rămânând cea din anul 2014.

Potrivit acestora, primarul are două terenuri intravilane în Zărnești, două case, dar și un apartament. Nu are autoturisme și are o indemnizație anuală de aproape 50.000 de lei, în timp ce soției nu-i declară nici meseria, nici angajatorul, ci doar salariul anual de 14.000 de lei. În declarația de interese trece doar calitatea de membru al PSD.

Pe site-ul Primăriei Zărnești este publicat un articol intitulat „Dorel Bîrlădeanu în TOP 10 primari de orașe”. Articolul nu conține nici un text explicativ, deci nu putem ști ce criterii au fost utilizate la realizarea topului. Există doar un colaj fotografic, cu șapte poziții ocupate, trei fiind „umbre”. În colaj, Bîrlădeanu ocupă poziția a treia, iar prima poziție este ocupată tot de un pesedist, primarul altui oraș-stațiune, dar de pe Litoral - Nicolae Matei, președintele Asociației Orașelor din România. PUTEREA a dezvăluit, în ediția de marți, 13 octombrie 2015, că, primarul din Năvodari, Nicolae Matei și-a format un obicei de a folosi un limbaj vulgar și injurios la adresa locuitorilor. „Bai c...t bolnav dai din c...r cam de mult fără sa te f...a nimeni!”, iar fi transmis Matei unui alegător. Primarul de la Năvodari a fost eliberat în aprilie a.c. după opt luni de arest preventiv, fiind acuzat de corupție. Matei avea deja la activ cinci luni de arest preventiv în perioada noiembrie 2012 - aprilie 2013 pentru acelaşi gen de fapte. Pe 10 septembrie 2014, Nicolae Matei a fost suspendat din funcţia de primar de către fostul prefect de Constanţa, Radu Volcinschi. Două luni şi jumătate mai târziu, edilul era trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi dare de mită. După un total de 13 luni de arest preventiv, Matei a fost lăsat în libertate și este din nou în funcție, deși rămâne sub control judiciar. Acest specimen este considerat cel mai bun primar din România, de colegul său de la Zărnești sau de cine o fi întocmit clasamentul. Sau poate că topul se referă la averile primarilor, Matei fiind multimilionar la vedere, conform propriei declarații de avere.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz