2020-07-16 19:15

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XV: județul Bacău (partea a VII-a)

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XV: județul Bacău (partea a VII-a)

Primarul comunei Letea, Petru Dochiei. Potrivit declarațiilor de avere și de interese depuse anul trecut, deci neactualizate conform legii, Petru Dochiei are un teren arabil la Ruşi şi două intravilane, unul la Ruşi şi unul la Letea, o casă la Ruşi-Ciutea, un apartament în Bacău şi două autoturisme - un Mercedes şi un Fiat.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XV: județul Bacău (partea a VII-a)
zoom

A vândut o casă lui Iacob Dochiei cu 40.000 de lei, are un depozit de 5.000 de lei la „BTRL”, o indemnizaţie de primar de 20.000 de lei anual. Soţiei nu îi declară locul de muncă sau sursa veniturilor, dar acestea depăşesc 224.000 de lei. Petru Dochiei este membru PER Bacău.

Primarul, medicul veterinar şi soţia unui poliţist din comuna băcăuană Letea Veche se află în vizorul procurorilor anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi că au primit subvenţii de la APIA pentru animale existente doar pe hârtie. Cei trei ar fi încasat anual, în intervalul 2007-2013, sume cuprinse între 3.000 şi 9.500 de lei, drept sprijin pentru creşterea bovinelor. Animalele, însă, n-ar fi existat niciodată în gospodăriile lor. Acuzele vin de la fostul secretar al comunei, care a fost suspendat.

Jurnaliştii de la bacauinfo.ro au publicat stenograme ale unor discuţii avute de primarul Petru Dochiei cu un martor dintr-un proces ce-l privea direct şi pe care ar fi încercat să-l şantajeze pentru schimbarea declaraţiei date în instanţă. Martorul în cauză a depus mărturie într-un proces în care părţi în dosar erau primarul Petru Dochiei, Primăria Letea Veche şi Sorin Muntianu, fost angajat al primăriei. Acesta din urmă a contestat decizia primarului prin care i-a fost redus salariul. Declaraţia martorului, domiciliat în satul Letea Veche, a susţinut şi confirmat apărarea lui Sorin Muntianu. Primăria Letea Veche a pierdut procesul, iar decizia primarului Dochiei a fost declarată nulă.

Intenţia conducerii primăriei ar fi fost să facă recurs. Pentru a întoarce decizia instanţei, primarul şi administratorul public știau că e nevoie de schimbarea declaraţiei martorului din apărarea lui Muntianu. Stenogramele discuţiilor purtate între martor, soţia sa, pe de o parte, şi Petru Dochiei şi Viorel Hotea, pe de altă parte, arată presiunea la care a fost supus martorul pentru a-şi schimba declaraţia.  

Citat la sediul primăriei sub pretextul clarificării situaţiei cu privire la valabilitatea autorizaţiei de construcţie şi realizarea lucrărilor la casa proprietate privată, martorul s-a trezit în faţa unei avalanşe verbale din partea primarului Dochiei, care a constatat că s-a construit nerespectându-se autorizaţia de construcţie şi nu a luat nici o măsură impusă de lege. Abuz în serviciu? Ba mai mult, declară explicit că „Dosarul este la mine… vi-l arăt… v-am mai zis că nu-și… vă dau să vedeți ce înseamnă noțiunea de casă mansardată… și acum… voi nu ați respectat deloc… deloc, deloc… foarte ușor putem să-ți dau simplu… dăm avize… îți dăm 10 - 12 avize… te-am îngropat de nu-ți mai vii la mine, plus exact în lege, tot ce este… dar eu nu vreau să… vă... asta v-am zis că este foarte greu... Singurul lucru pe care vi-l cer… vreau să spuneți adevărul când o să fiți citați ca martori din nou”.

Dochiei pune presiune pe martor: „Mie îmi era foarte simplu, spun sincer, și-mi este foarte simplu… nu că îmi era, îmi este foarte simplu… intrare în legalitate… dar te-am nenorocit!... te-am terminat! Deci… te-am terminat… pe lege… deci pe lege… ți-am bloc… ți-am sistat lucrările… și oamenii care îi ai la muncă acolo la negru… vezi că amenda se răsfrânge asupra ta… când vine cineva… oricine vine în control… d-le… nu știu… suntem… poate să fie fratele tău… deci poate să fie fratele tău… ISC… ITM… spune – orice muncă la negru – de la această legislație - de la 10.000 la 50.000 și nu cred că ai nevoie… deci sunt portițe n și n... În condițiile astea… ți-am zis… de suferit, tu ai de suferit… nu eu… deci voi ca familie… eu zic că-i greu în ziua de azi”.

Discuţia dintre martor şi Petru Dochiei a basculat foarte uşor de la problemele pe care le-ar fi avut cu autorizaţia de construcţie la nevoia primarului pentru a obţine de la martor o schimbare de declaraţie, în condițiile în care simpla recunoaştere a unei mărturii mincinoase în faţa instanţei i-ar aduce martorului o perioadă de la 6 luni la 3 ani de închisoare: „Hai să-ţi spun altă chestie… Declarația care ai făcut-o, ai făcut-o eronat… falsă… pentru că în momentul în care i-ai zis că ai fost să faci nomenclator stradal pe stradă… trebuie să ai deja număr. Noi am fost și am filmat, strada fără număr, fără nimic… deci nu ai nimic acolo”. Potrivit cancan.ro, Dochiei, care este la primul său mandat de primar, dar înainte a fost viceprimar, a făcut liceul la frecvenţă redusă, la un colegiu privat din Bacău, obținând la examenul de bacalaureat următoarele note: română – 1,30, istorie – 4,20, geografie – 3,05.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XV: județul Bacău (partea a VII-a)
zoom

Primarul comunei Mânăstirea Caşin, Gabriel Apreotesei

Declaraţii de avere şi interese nu există pe site-ul primăriei, iar edilul nu le-a postat pe portalul ANI din 2012, atunci când şi-a depus candidatura. Potrivit acelor declaraţii de avere, Apreotesei are 1,3 ha de teren arabil şi un intravilan, un apartament în Mânăstirea Caşin, un autoturism Renault şi o indemnizaţie anuală de 20.000 de lei. Soţia este profesoară şi are un salariu aproximativ similar, primarul mai primind 1.800 de lei din chirii de la Vodafone. Nu se trece membru al nici unui partid politic.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XV: județul Bacău (partea a VII-a)
zoom

Potrivit ziarului „Deşteptarea”, primarul a avut parte de un protest în această vară, tinerii din comună adunându-se în faţa Primăriei Mânăstirea Caşin pentru a cere explicaţii. Tinerii au inițiat un protest și pe Facebook: „Jos corupţia în Mânăstirea Caşin”. „Suntem un grup civic, nu suntem simpatizanţi ai unui partid politic, aşa cum am fost acuzaţi. L-am invitat pe domnul primar la întâlnire ca să discutăm despre problemele mari ale comunei. Întâi ne-a refuzat, apoi a venit la Căminul Cultural, dar răspunsurile pe care ni le-a dat au fost evazive”, afirmă Oana Duhu pentru „Deşteptarea”, unul dintre liderii grupului.

Tinerii au vrut să ştie cât a costat podul construit peste Apa Caşin, cât costă cele 180 de containere din comună, cum s-a realizat concursul pentru postul de administrator al firmei de salubrizare şi de ce nu a fost terminată investiţia în reţeaua de alimentare cu apă potabilă.

„Banii au venit toţi, cel puţin aşa ne-a spus domnul primar, dar lucrarea este executată doar 30 la suta. Peste 25 de miliarde de lei vechi s-au cheltuit, dar noi nu avem apă, nu avem ţevi la poartă, iar puţurile sunt pline cu noroi”, arată Oana Duhu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz