2020-07-15 21:32

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XVII: județul Bacău (partea a IX-a)

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XVII: județul Bacău (partea a IX-a)

Primarul comunei Pârjol, Dorinel Horchidan. Primăria are un site ce foloseşte aceeaşi interfaţă ca a altor comune din Bacău, slab populat cu informaţii de interes public. Primarul Dorinel Horchidan îşi publică pe site numărul de telefon mobil, dar nu are postate declaraţiile de avere şi interese, butonul nefiind nici măcar activ. Nici pe portalul ANI nu sunt postate declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese din acest mandat, ultimele postate fiind cele de la alegerile din 2012.

La finele mandatului trecut, Dorinel Horchidan declara că nu are case ori terenuri, avea două autoturisme - un Nissan şi un Hyundai şi un venit familial anual de sub 40.000 de lei. Soţia este profesoară la şcoala din Pârjol, primarul fiind şi el profesor la bază. Conform declarației de interese, nu are apartenență politică.

Primarul comunei Podul Turcului, Gelu Cioravă

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XVII: județul Bacău (partea a IX-a)
zoom

Ca în cazul multor comune din Bacău, lipsesc de pe site declaraţiile de avere ori interese. Şi pe portalul ANI ultimele declaraţii de avere şi interese postate de edilul Gelu Cioravă sunt cele de la alegerile din 2012. Potrivit acestora, Cioravă ar deţine un teren agricol şi trei terenuri intravilane, o casă de locuit şi două spaţii comerciale, un Fiat Ducato şi un venit anual de... 108 lei. Interesant este faptul că, potrivit declaraţiei sale de avere, cele două spaţii comerciale şi de producţie, pe care le declară, nu produc nici un venit, nici din chirii, nici din salarii ori dividende! În declaraţia de interese apare doar apartenenţa la PSD.

Potrivit informaţiilor furnizate astăzi de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Gelu Cioravă a deţinut până în anul 2014 o societate comercială, SC Gelibo SRL Podul Turcului. Cum declaraţiile sale de avere şi interese sunt din anul 2012, această societate comercială trebuia să apară în declaraţia sa de interese, fapt pentru care ANI ar fi fost cazul să se sesizeze. Mai mult, potrivit portalului Curţii de Apel Bacău soţia sa, Cioravă Liliana, deţine funcţii în cadrul societăţii, fapt ce trebuia să apară, iarăşi, atât în declaraţia de avere (unde trebuia trecut angajatorul şi salariul acesteia), cât şi în declaraţia de interese.

La Judecătoria Podul Turcului Liliana şi Gelu Cioravă sunt chemaţi pentru o executare silită împreună cu SC Gelu Construct SRL, societate la care este acţionară soţia şi fiul primarului şi care, de asemenea, lipseşte din declaraţiile de avere şi interese. Potrivit informaţiilor furnizate astăzi de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Liliana Cioravă şi George Bogdan Cioravă sunt asociaţii care deţin acum firma, deşi în instanţă a fost chemat primarul datorită încadrărilor din trecut în firma despre care acesta nici nu face pomenire şi care, potrivit tot Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, a fost înfiinţată în anul 2005.

Gelu Cioravă, primarul PSD al comunei Podu Turcului, este urmărit penal. Motivul probat de procurori este acela că edilul a provocat un accident rutier cu maşina primăriei, după ce a consumat alcool. În urma analizelor, alcoolemia indica o valoare de 1,3 la mie, scriu jurnaliştii de la „Adevărul”. Conform procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Podu Turcului, ca să evite incriminarea, Cioravă l-ar fi chemat de acasă pe Andrei Surugiu, patronul mai multor aprozare din comună, ca să îl înlocuiască la volanul maşinii avariate, mai scrie „Adevărul”.

Totul s-a întâmplat la sfârşitul lunii octombrie, când primarul, împreună cu doi amici, se întorceau de la un praznic. Martorii susţin că, deşi trăsese câteva păhărele, la volanul maşinii s-a urcat chiar primarul localităţii. După lăsarea întunericului, în satul Lehancea, pe o stradă lipsită de iluminat public, într-o curbă, maşina a derapat şi s-a făcut zob în poarta Gafinei Spulber, o săteancă de 70 de ani. Ambulanţa sosită la faţa locului i-a găsit pe toţi pasagerii ieşiţi din maşină şi poliţiştii nu au putut stabili cu exactitate cine a fost la volan. Totuși, a doua zi după accident, Poliţia Bacău a afirmat că „după primele cercetări la volan era Surugiu”.

Mai bine de o lună, Dacia Duster, prima „investiţie” pe bani publici a lui Cioravă după ce a fost numit primar, a stat garată în curtea unei societăţi agricole din satul Căbeşti. Abia în luna decembrie, poliţiştii au eliberat dovada tehnică pentru ca autoturismul să poată fi dus într-un autoservice pentru reparaţii. Costul reparaţiei va fi suportat de cel vinovat, însă acest lucru se va întâmpla abia după o decizie  definitivă dată de magistraţi. Cu toate că Gelu Cioravă este urmărit penal, procurorii au decis să nu-i ridice, deocamdată, dreptul de a mai conduce pe drumurile publice. Ba mai mult, la câteva zile după accident, a cumpărat din bani publici o Dacia Logan nou-nouţă, pe care acum o conduce.

Primarul Gelu Cioravă susţine că nu a fost anunţat de nimeni că ar fi urmărit penal. Ba mai mult, nici nu ştie despre ce accident ar fi vorba.

În 2010, Cioravă a mai primit o sancţiune, tot de la Inspectoratul de Poliţie Bacău, pe care judecătorii de la Judecătoria Podul Turcului au transformat-o în ore de muncă în folosul comunităţii.

Primarul comunei Poduri, Gheorghe Iscu

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XVII: județul Bacău (partea a IX-a)
zoom

Gheorghe Iscu este, în felul său, un recordman: este primul demnitar din „Enciclopedia PUTEREA” în cazul căruia lipsesc cu desăvârșire declarațiile de avere și de interese. Acestea nu se găsesc nici pe site-ul Primăriei Poduri, nici pe portalul ANI.

Primarul comunei Răchitoasa, Ovidiu Adrian Ivanciu

Site-ul primăriei este rudimentar şi neactualizat. Declaraţiile de avere şi interese se opresc la anul 2013, dar tot este mai bine decât pe portalul ANI, unde nu au mai fost postate din 2012.

Potrivit acestora, Ivanciu deţine două terenuri în Răchitoasa, trei spaţii comerciale, tot în Răchitoasa. Primarul mai declară un autoturism Volkswagen de teren, un tractor, dar şi un gater. Primarul are o indemnizaţie anuală de 20.400 de lei, iar soţia sa, profesoară, de peste 25.000 de lei şi 8.500 de lei ca administrator la firma familiei, SC Ivanciu, firmă care nu apare însă în declaraţia de interese a primarului.

Presa locală scria cum, în 2009, primarul a ţinut o chermeză liberală la Slănic Moldova, folosindu-se de autoturismul primăriei, dar şi de microbuzul de transport şcolari. Luat la întrebări de ziariştii băcăuani, primarul a susținut că gestul său este cât se poate de firesc.

Primarul comunei Sascut, Cristinel Costel Bostan

Conform declarației de avere actualizate, primarul Bostan are un teren agricol în Sascut, dar şi un teren intravilan în Constanţa, are un apartament în Sascut, unul în Ştefăneştii de Jos şi două apartamente în Constanţa. Conduce un autoturism Audi A7, are peste 50.000 de lei în conturi şi alte plasamente financiare. Indemnizaţia sa anuală este de 23.000 de lei. Soţia are un PFA, dar este şi angajată la SC Dragoliv Service SRL, aducând anual în bugetul familiei aproape 20.000 de lei. Edilul este asociat în patru societăţi comerciale. Conform declarației de interese, este independent politic.

Luna trecută, Costel Bostan a demisionat din funcţia de primar, după ce a fost condamnat într-un dosar penal, în luna mai 2015, la 2 ani și jumătate de închisoare, pentru conflict de interese. Sentința primită de edil nu este definitivă. Primarul ar fi semnat, în anul 2011, mai multe facturi prin care unui utilaj al Primăriei Sascut i-ar fi fost făcută revizia la firma Dragoliv, deținută de soția edilului.

Cristinel Bostan a mai fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în 2011, pentru ultraj. El mai este judecat, alături de mai mulți angajați ai E.On într-un dosar de furt de energie electrică.

Cristinel Bostan a fost ales primar în 2008 din partea PIN, iar ulterior s-a înscris în PSD, după ce a frecventat și alte formațiuni politice.

Interimatul este asigurat provizoriu de viceprimarul Aurel Borţun. Urmează ca, în Consiliul Local Săscut, să se stabilească cine va prelua prerogativele de primar.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-14

Mai multe imagini:
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XVII: județul Bacău (partea a IX-a)
zoom
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XVII: județul Bacău (partea a IX-a)
zoom
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XVII: județul Bacău (partea a IX-a)
zoom

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XVII: județul Bacău (partea a IX-a)
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz