2020-07-16 21:01

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XVIII: județul Bacău (partea a X-a), județul Argeș (partea I)

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XVIII: județul Bacău (partea a X-a), județul Argeș (partea I)

Primarul comunei Ştefan cel Mare, Ion Vlasie. Conform declaraţiilor de avere şi interese, care nu sunt postate pe site-ul primăriei, însă se găsesc pe portalul Agenţiei Naţionale de Integritate, Ion Vlasie are terenuri agricole şi unul extravilan, o casă în Negoieşti. Rubrica „Bunuri mobile” din declarația edilului este goală. Probabil că la primărie face muncă voluntară căci, nici pentru el, nici pentru soţie nu trece vreo sumă ca venit. Potrivit declaraţiei de interese este preşedinte PSD Ştefan cel Mare.

Mai multe comune din județul Bacău au un numitor comun în ce privește achizițiile publice. Este vorba despre achitarea unor lucrări sau a unor utilaje care, în realitate, nu există. Situația a fost scoasă la iveală de Curtea de Conturi, în urma verificărilor efectuate în teren. Este vorba despre Primăriile Gioseni, Ștefan cel Mare, Zemeș și Dămienești. La Ştefan cel Mare s-a făcut şi plângere penală, prejudiciul fiind de 650 de mii de lei. Astfel, primăria a achitat lucrări de amenajare a unor poduri din beton în localitatea Bogdana, care nu au fost însă ridicate. Primarul Ion Vlasie susține însă că lucrurile s-au rezolvat, iar la ultimul raport al Curții de Conturi ar fi ieșit curat ca lacrima. Edilul susține că plățile au fost făcute din neglijență. „Există un diriginte de șantier – spune primarul Vlasie. El a semnat de recepție, și, pe baza semnăturii lui, am semnat și eu hârtiile. Știți vorba aia,- am semnat ca primarul. Dar problema a fost rezolvată, firma a venit și a făcut lucrările”, a declarat edilul pentru „Ziarul de Bacău“. Vara aceasta i-a adus încă o problemă: nu a verificat un proiect tehnic pentru nişte lucrări de 25.000 de euro şi, din proiect, lipseau racordările la electricitate şi alimentare cu apă, aşa că proiectul nu poate fi finalizat. Proiectul, în valoare de 4,63 milioane lei, este finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu și a prevăzut realizarea rețelei de alimentare cu apă potabilă, canalizare și construirea de stații noi de epurare a apei în satele Viișoara și Rădeana. Pe hârtie, toate cele șase sate ale comunei au alimentare cu apă potabilă. Prin proiect ar trebui racordate la infrastructura de apă și canal 315 gospodării în Rădeana și 345 în Viișoara (cătunele Corbu și Jăvreni). Dar, nefiind branşate la reţeaua de electricitate, totul rămâne doar intenţie pe hârtie.

Primarul comunei Târgu Trotuş, Ioan Anton

Ca și în cazul comunei Ștefan cel Mare, declaraţiile de avere şi interese nu sunt postate pe site-ul primăriei, însă se găsesc pe portalul Agenţiei Naţionale de Integritate. Site-ul primăriei este atât de prost administrat, că şi la şapte luni de la decesul primarului, Ioan Anton încă figurează ca primar acolo. Anton a murit, după o boală grea, în februarie 2015.

După decesul primarului Ioan Anton, având în vedere demisia viceprimarului Florin Mititelu, consiliul local l-a ales pe Ion Ababei în funcţia de viceprimar care va prelua şi atribuţiile de primar.

Potrivit declaraţiei sale de consilier (fiind ales viceprimar el ar fi trebuit să-şi actualizeze automat cele două declaraţii de avere şi interese, însă n-a făcut-o), Ababei are un teren arabil, o fâneaţă şi o livadă, un imobil de locuit în Târgu Trotuş despre care nu spune dacă este casă sau apartament, un autoturism Dacia Logan. El cu soţia au încasat aproape 30.000 de lei din pensii, plus 2.562 de lei indemnizaţia de consilier. În declaraţia de interese nu trece formaţiunea politică din care face parte şi funcţia avută.

Primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XVIII: județul Bacău (partea a X-a), județul Argeș (partea I)
zoom

Site-ul Primăriei din Piteşti conţine declaraţiile de avere şi interese. Acestea din urmă trebuie înaintate şi Agenţiei Naţionale de Integritate, însă declarațiile pentru 2015 nu se regăsesc pe portalul ANI nici în cazul primarului suspendat, nici în al viceprimarului cu atribuţii de primar.

Parte a unui amplu dosar DNA, cu un prejudiciu de 1 milion de euro, Tudor Pendiuc a fost suspendat de prefectul Oprescu pe 20 ianuarie 2015, fiind arestat la domiciliu până luna trecută, atribuţiile de primar fiind preluate de viceprimarul Constantin Cornel Ionică.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Tudor Pendiuc are două terenuri agricole (1,78 ha) şi un teren intravilan în Salcia, judeţul Teleorman. Dar are şi o livadă cu vie în municipiul Piteşti. De asemenea, primarul are două apartamente şi o casă în Piteşti dar şi o casă în Salcia. Circulă cu o Dacia Logan, declară aproape 5.000 de euro şi alţi 20.000 de lei în plasamente financiare şi alte active, iar indemnizaţia de primar ajunge la aproape 40.000 de lei anual. Soţia este profesoară şi conduce Şcoala Populară de Artă, aflată în subordinea prietenului său, fostul şef al CJ Argeş, Constantin Nicolescu şi mai apoi a lui Florin Tecău. Pendiuc mai este şi profesor universitar la Universitatea din Piteşti, de unde încasa anual 19.000 de lei, şi membru în Comisia de împrumuturi a Ministerului Finanţelor, funcţie ce-i mai aduce 6.610 lei. Alţi 500 de lei îi ia din dobânzi şi aproape 5.000 de lei din indemnizaţia de la Comitetul Regiunilor de la Bruxelles. Declaraţia de interese, deşi din 2015, nu este actualizată, el apărând încă preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, funcţie pe care a pierdut-o în ianuarie 2015, în favoarea lui Robert Negoiţă. Pendiuc nu declară nici funcţiile avute în partid, sau partidul din care face parte.

Curtea de Apel Bucureşti a admis în luna august contestaţia lui Tudor Pendiuc împotriva deciziei dată de Tribunalul Bucureşti şi i-a înlocuit primarului suspendat arestul preventiv cu măsura controlului judiciar. Decizia magistraţilor este definitivă.

Tudor Pendiuc nu are voie, pe durata controlului judiciar, să comunice cu inculpaţii sau cu martorii din acest dosar, cu excepţia fiicei sale.

Primarul suspendat al municipiului Piteşti a fost arestat preventiv în 12 decembrie 2014, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea procurorilor, care l-au acuzat că, în timp ce era în arest la domiciliu, a luat legătura cu o altă persoană cercetată în dosarul său de corupţie. Tudor Pendiuc a fost trimis în judecată de DNA în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie, alături de alte nouă persoane, între care şi Emanuela-Elena Pendiuc, doi directori ai societăţii de transport şi un ofiţer DNA.

Potrivit unui comunicat transmis în 20 martie de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), procurorii l-au trimis în judecată pe Tudor Pendiuc pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată. Procurorii anticorupţie au trimis-o în judecată pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani şi pe fiica primarului suspendat, Emanuela-Elena Pendiuc, aflată sub control judiciar.

„În «Strategia de dezvoltare durabilă a Serviciului de transport public local de călători în Piteşti», care răspundea unui interes public, era prevăzut ca SC Publitrans 2000 SA să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziţionate de Consiliul Local prin alocare de fonduri. Prevalându-se de această nevoie socială, primarul Tudor Pendiuc ar fi făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între SC Publitrans 2000 SA şi societăţile private CNCD SA/SC Girexim Universal SA, în folosul ultimelor două societăţi”, au reţinut procurorii anticorupţie în rechizitoriu. Primăria Piteşti a fost prejudiciată cu 28.556.450,65 lei. (peste 6,3 milioane euro), sumă cu care instituţia s-a constituit parte civilă în proces.

„Sub pretextul inexistenţei fondurilor publice necesare achiziţionării celor 80 de autobuze, primarul Tudor Pendiuc a determinat încheierea contractului de asociere în participaţiune, în condiţiile în care cele două firme private erau obligate să deţină autobuzele în proprietate”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Conform aceluiași document, Pendiuc a iniţiat procedura de asociere a SC Publitrans 2000 SA cu un operator privat, contrar legii şi contrar cererilor formulate în repetate rânduri de Consiliul de Administraţie al societăţii şi fără a ţine cont de concluziile studiului de fezabilitate aprobat prin hotărâre de consiliu în 7 martie 2007; a impus, în mod nelegal, membrilor Consiliului de Administraţie ai SC Publitrans 2000 SA să includă în caietul de sarcini condiţii restrictive pentru a limita participarea operatorilor privaţi la licitaţie, a iniţiat proiectul de hotărâre privind avizarea asocierii în participaţiune, invocând concluziile studiului de fezabilitate întocmit de Universitatea Piteşti, în care se menţionau soluţii contrare celor susţinute de el, cu scopul vădit de a induce în eroare membrii consiliului local.

De asemenea, Pendiuc a modificat documentaţia de achiziţie (fişa de date a asocierii, caietul de sarcini, contractul-cadru) pentru desemnarea operatorului privat, cu scopul de a atribui contractul de asociere în participaţiune societăţilor CNCD SA/SC Girexim Universal SA, iar în calitate de conducător al serviciilor publice locale, Tudor Pendiuc nu a pus în aplicare obligaţiile din contractul de asociere în participaţiune, de a reduce cota de participaţie la beneficii şi pierderi a asocierii SC CNCD SA/SC Girexim Universal SA, practic de a desfiinţa contractul de asociere în participaţiune, ca urmare a faptului că asocierea anterior amintită nu avea mijloacele de transport (autobuzele) cu titlu de proprietar.

Tudor Pendiuc a ordonat, totodată, plăţile prin care asocierea SC CNCD SA/SC Girexim Universal SA încasa subvenţia, în condiţiile în care cunoştea că această societate nu deţinea autobuzele, şi a iniţiat şi prelungit contractul de asociere în participaţiune, invocând, în mod nereal, existenţa unei stări de urgenţă, în condiţiile în care fusese înştiinţat cu privire la imposibilitatea prelungirii acestui contract, pe de o parte, şi, pe de altă parte, cunoştea că asocierea SC CNCD SA/SC Girexim Universal SA nu aveau autobuzele în proprietate. „Finalitatea derulării în condiţii frauduloase a acestui contract a fost aceea că, în cadrul asocierii, firmele private SC CNCD SA/SC Girexim Universal SA au dobândit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociaţie şi au realizat şi un profit substanţial, în timp ce societatea publică de transport SC Publitrans 2000 SA s-a regăsit, la finalizarea contractului, în aceeaşi situaţie, practic fără mijloace de transport. Relevant este faptul că, din subvenţia încasată de la Primăria Piteşti, firmele private au achitat autobuzele care le-au revenit în proprietate, ulterior”, se consemnează de către procurorii anticorupţie.

Primarul Tudor Pendiuc a primit, în 18 februarie 2008, pentru fiica sa, Emanuela-Elena, de la Valentin Vişoiu un apartament în Bucureşti - Ansamblul Rezidenţial Quadra Place, în valoare de 130.900 de euro (echivalentul a 475.812.18 lei), în schimbul favorizării asocierii SC CNCD SA/SC Girexim Universal SA în procedura de atribuire a contractului de asociere în participaţiune, respectiv acordarea efectivă, executarea şi ulterior prelungirea acestuia.

„Pentru a disimula primirea de către inculpatul Tudor Pendiuc, tatăl său, a unui apartament şi pentru a crea aparenţa că respectivul imobil intră în mod legal în proprietatea ei, la data de 26 noiembrie 2007, inculpata Emanuela-Elena Pendiuc a încheiat un antecontract, iar la data de 18 februarie 2008 a încheiat contractul de vânzare - cu SC Conarg Real Estate SRL şi ulterior a acceptat eliberarea a două chitanţe, în sumă de 110.000 lei şi în sumă de 365.112,18 lei de către Conarg Real Estate SRL, fără a remite sumele de bani societăţii anterior amintite”, mai arată procurorii.

În seara zilei de 5 noiembrie 2014, Doru-Alexandru Petriea, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară la Direcţia Naţională Anticorupţie, i-a spus tatălui său, Mihai Petriea, că în 6 noiembrie 2014 procurorii anticorupţie urmau să facă percheziţii la locuinţa lui Tudor Pendiuc, având ca scop îngreunarea cercetărilor. În continuare, Mihai Petriea a comunicat această informaţie inculpatei Elena-Carmen Lis care a transmis-o mai departe lui Tudor Pendiuc.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând lui Tudor Pendiuc, fiicei acestuia, Emanuela Elena, lui Valentin Vişoiu, Constantin Scarlat, Gheorghe Văsîi şi SC CNCD SA.

Social-democratul Tudor Pendiuc este unul dintre cei mai longevivi primari din România. El a fost ales primar al municipiului Piteşti pentru prima dată în anul 1992 şi de atunci ocupă fără întrerupere această funcţie, fiind reales de piteşteni la fiecare patru ani. Tudor Pendiuc era la conducerea PSD Argeş, după ce fostul preşedinte al organizaţiei judeţene, Constantin Nicolescu, a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese şi a pierdut şi şefia CJ Argeş.

Viceprimarul Constantin Cornel Ionică a preluat din ianuarie 2015 prerogativele de primar, pe perioada suspendării lui Pendiuc, unul dintre oamenii pe care Ionică l-a slujit fără crâcnire, aşa cum arată foarte des presa locală. Şi n-a rămas nerăsplătit, soţia lui Ionică lucrând la o societate din subordinea municipalităţii, ca secretar al Consiliului de Administraţie.

Ionică declară un teren intravilan şi unul agricol în Piteşti, o casă cu garaj, conduce un Audi A3, are aproximativ 10.000 de euro şi 80.000 de lei în conturi şi o indemnizaţie de viceprimar mai mare decât cea a primarului. Soţia sa lucrează la Salubritate 2000, o societate din subordinea Consiliului Local. În declaraţia de avere, viceprimarul nu-și trece locul de muncă, ci doar salariul de 63.721 anual, cu 50% mai mare şi decât al primarului Pendiuc. În declaraţia de interese trece doar că este vicepreşedinte al BPN al PSD.

La începutul anului 2015, presa locală scria că Magdalena Ionică ar fi fost numită director la Salubritate 2000, dar viceprimarul a dezminţit pentru Curier.ro această informaţie. „Romi Becheanu şi-a luat nişte zile libere. Îi ţine locul  Aurel Predoiu (n.r. - fostul şef al Administraţiei Pieţelor). N-am urcat-o şef (n.r. - pe soţie) 20 de ani, nu o să se întâmple nici acum. N-o să se întâmple asta niciodată. Nu s-a pus problema aceasta. Prin atribuţia funcţiei este secretar al Consiliului de Administraţie al SC Salubritate, dar nu este membră în CA. Ea este de 20 de ani inginer-şef. Nu a fost promovată”. Cum declaraţia de avere a fost completată ulterior şi ar fi fost un bun prilej de risipire a acestor zvonuri din presa locală, iar viceprimarul nu a trecut nici funcţia şi nici angajatorul soţiei în declaraţia de avere, aşa cum cere legea, interpretările rămân…

După decizia CAB în cazul lui Tudor Pendiuc, Consiliul Local (CL) Piteşti a adoptat o hotărâre prin care ia act de încetarea suspendării mandatului primarului Tudor Pendiuc, fiindcă, printre restricţiile impuse de instanţă nu se numără şi aceea de a-şi exercita funcţia deţinută anterior. Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de viceprimarul Cornel Ionică și a fost adoptat cu majoritate de voturi, existând doar trei abţineri.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-15

Mai multe imagini:
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XVIII: județul Bacău (partea a X-a), județul Argeș (partea I)
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz