2020-07-16 20:09

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XXI: județul Argeş (partea a IV-a)

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XXI: județul Argeş (partea a IV-a)

Primarul comunei Albeştii de Argeş, Vasile Sava. Pe site-ul primăriei se găsesc declaraţiile de avere la zi, dar lipsesc declaraţiile de interese, care nici măcar nu sunt menţionate în lista documentelor de interes public. Nici pe portalul ANI nu sunt declaraţiile de interese pentru anul 2015.

Potrivit declaraţiei de avere, edilul Vasile Sava are trei hectare de pădure în Arefu (cumpărate), trei terenuri agricole ce însumează un hectar în Băiculeşti, tot cumpărate, nu are case ori apartamente, dar are o magazie în Băiculeşti. Primarul mai declară un autoturism Mercedes ML, un „Wolsvagen” şi o Dacia „camionetă”. Soţia sa lucrează la un Institut de proiectare din Piteşti şi au împreună un venit anual de sub 60.000 de lei. În declaraţia de interese de anul trecut este consemnată doar funcţia de preşedinte al PSD Albeştii de Argeş. 

Deşi Sava nu declară case, presa locală scria despre el, în 2013, că locuieşte la bloc şi că are o casă în construcţie în Curtea de Argeş, o adevărată vilă cum îi stă bine unui primar cu Mercedes ML la poartă. Ziarul „Argeşenii“ dă chiar şi două fotografii cu impresionanta vilă, iar conform cotidianului „Instituţiile Statului”, Sava face în prezent naveta la Primărie, căci casa din Curtea de Argeş a fost finalizată şi primarul locuieşte acolo.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XXI: județul Argeş (partea a IV-a)
zoom

Primarul comunei Albota, Ion Dumitru

Primăria nu are pagină web. Pe portalul ANI sunt publicate doar declaraţiile de avere şi interese aferente anului 2014. Ion Dumitru declară că are 12 terenuri, 6 dintre ele fiind terenuri arabile în Albota, patru păduri şi două terenuri intravilane. Dumitru are trei case şi un spaţiu comercial în Albota, trei autoturisme, un Suzuki, un Volkswagen şi un Mercedes. A vândut trei terenuri şi o casă primind 350.000 de lei şi 6.500 de euro, are 6.000 de euro şi aproape 150.000 de lei în conturi. Surprinzător de mult, dacă luăm în calcul indemnizaţia anuală de 20.000 de lei și suma de 40.000 de lei din pensii, adunată împreună cu soţia. În declaraţia de interese trece că este preşedinte al PSD Albota. Supranumit de presa locală „Ducele de Albota”, Ion Dumitru este acuzat de foarte multe fapte penale, printre care furturi şi afaceri neoneroase cu statul.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XXI: județul Argeş (partea a IV-a)
zoom

Primarul comunei Aninoasa, Ştefan Benonie

Primăria nu are portal web. Pe portalul ANI nu este postată nici o declaraţie de avere ori de interese, doar cele de la alegerile locale din 2012, fără de care edilul Ștefan Benonie nici nu ar fi putut candida. Potrivit acelor declarații, Benonie avea un teren intravilan moştenit şi o casă la Slănic, un Ford Tranzit şi o Skoda, un venit de 30.000 de euro ca „patron”. Şi o indemnizaţie anuală de consilier local de 2.000 de lei. Deşi scrie că e „patron”, din declaraţia de interese nu aflăm şi unde e patron, ci doar că este consilier local PDL.

Primarul a fost declarat incompatibil de ANI în anul 2013 deoarece „a deținut, simultan, atât funcția de primar al Comunei Aninoasa, Jud. Argeș, cât și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Întreprinderii Individuale Ștefan Benonie. Astfel, ȘTEFAN BENONIE nu a respectat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora «Funcția de primar (...) este incompatibilă cu (...) calitatea de comerciant persoană fizică»”. Mai mult, primarul a angajat ilegal şi un consilier local în aparatul de specialitate al primarului. Lina Cătălin Vasile, consilier local şi funcţionar al Primăriei Aninioasa, „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 28 iunie 2012 - 13 septembrie 2013, întrucât, simultan cu  funcția de Consilier local în cadrul Consiliul Local Aninoasa, a deținut și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul aparatului propriu al primarului Comunei Aninoasa, încălcând, astfel, dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003”.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XXI: județul Argeş (partea a IV-a)
zoom

Primarul comunei Băiculeşti, Niculaie Dragnea

Primăria nu are portal web. Declaraţiile de avere şi cele de interese sunt postate pe portalul ANI. Aproape două hectare de teren agricol în Alunişu declară primarul Dragnea, un apartament în Curtea de Argeş şi o anexă în Alunişu, dar şi un tractor, două maşini (un Opel Astra şi o Dacie). Primarul are o indemnizaţie anuală de aproape 30.000 de lei iar soţia, al cărei loc de muncă nu-l declară, are un venit de puţin  peste 8.000 de lei. Conform declarației de interese este independent politic.

În 2013, primarul a avut parte de un protest inedit. Nemulţumiţi de modul cum au fost cheltuiţi banii publici, localnicii din Băiculeşti au decis să îşi ofere forţa de muncă, în locul birurilor stabilite prin lege. „Localnicii sunt gata să tundă copaci, să măture străzile, să sape șanțuri, să ofere meditații şi chiar să ţină contabilitatea Consiliului Local. Orice, numai să nu mai scape vreun ban în buzunarele edililor”, transmitea Digi 24. „Soluţia noastră este să prestăm muncă în folosul comunităţii, pentru a mai reduce un pic din problemele actuale, problemele pe care toată România le are, nu numai Băiculeştiul”, susţinea Simona Niculescu, iniţiatoarea demersului. „Munca înseamnă bani, banii înseamnă muncă. În fond şi la urma urmei, banii asta sunt, sunt efectul unei munci. Ce încercăm noi e o formă de solidarizare împotriva unui sistem corupt”, spunea un alt localnic, George Roncea. Iniţiativa a fost pusă şi pe hârtie, într-o proclamaţie ca pe vremea revoluţiei lui Tudor Vladimirescu. „Noi, locuitorii comunei Băiculești, suntem decişi să facem prin forțe proprii ceea ce administrația ar trebui să facă. Dar nu le vom mai da şi banii noştri”, citează Digi 24. Primarul însă nu vedea planul cu ochi buni şi declara jurnaliştilor de la Digi 24 că „e deplasată acţiunea. Nu-i corect, nu-i legal, nu-i constituţional. E punctul de vedere al unui grup de persoane, sau al unei persoane care a dat curs la acest aspect”.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XXI: județul Argeş (partea a IV-a)
zoom

Primarul comunei Bălileşti, Ion Voican

Primăria nu are pagină web, ci un blog care conţine informaţii despre Proiectul Lisabona şi strategia de dezvoltare, dar nu are nici o informaţie de interes public. Pe portalul ANI ultimele declaraţii de avere şi interese ale primarului sunt din anul 2014.

Voican are patru terenuri, din care două intravilane, un teren agricol şi o păşune, două case şi o anexă în Băţeşti, o motocicletă, un autoturism Suzuki Vitara şi un alt autoturism „WV”. A şi vândut un „WV” cu 3.300 de euro. Soţia este administrator al firmei SC Dony Trochdero 2003 SRL şi au împreună un venit anual de sub 30.000 de lei. Din declaraţia de interese reiese doar că este preşedinte al organizaţiei locale a PSD. 

Un proiect SAPARD de asfaltare în comună a atras atenţia DNA. Firma „Argecom” a câştigat în 2007 licitaţia unui proiect pe SAPARD, ce prevedea realizarea de asfaltări în comuna Bălileşti, pietruire de drumuri, săparea de şanţuri, precum şi construirea unui pod. Valoarea totală a proiectului se ridica la 32 de miliarde de lei vechi, termenul final al lucrărilor fiind anul 2009. Aparent, pe parcursul contractului nu au existat probleme, iar pe măsură ce se finalizau anumite lucrări, se efectua şi plata în conturile lui Axinte. Asta până la ultima tranşă de 4,8 miliarde de lei vechi facturaţi de omul de afaceri în anul 2009, exact la momentul încheierii contractului, când, în urma recepţiei de final, inspectorii de la APDRP Târgovişte au constatat că anumite lucrări facturate de Gheorghe Axinte nu se regăseau în realitate. „Lucrurile au fost mult mai complicate aici. A fost vorba despre mai multe lucrări, în special de săparea unor şanţuri, pe care firma Argecom nu le executase, dar ele apăreau pe factură. Cei de la APDRP Târgovişte au sesizat acest aspect şi ne-au spus să nu plătim banii, iar noi, administraţia comunei Bălileşti, ne-am conformat, mai ales că era vorba de fonduri europene“, a declarat pentru Universul Argeşean primarul Ion Voican. Acesta susţine că dintr-o factură de 4,8 miliarde lei emisă de Argecom, aproape jumătate din sumă nu se justifica. Numai că Axinte nu a vrut să renunţe la banii facturaţi în plus, ba chiar a dat în judecată Primăria Bălileşti pentru recuperarea banilor „pierduţi“. Imediat după ce DNA a început ancheta, Argecom a renunţat la acţiunea formulată în instanţă…


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz