2020-07-16 19:47

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XXIII: județul Argeș (partea a VI-a)

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XXIII: județul Argeș (partea a VI-a)

Primarul comunei Bogaţi, Ion Gârleanu. Primăria nu are pagină de internet. Nici pe portalul Agenţiei Naţionale de Integritate nu au ajuns declaraţiile de avere şi de interese pentru anul 2015, fiind postate doar cele pentru anul 2014.

Potrivit acelora, edilul Ion  Gârleanu ar deţine trei terenuri intravilane în comuna Bogaţi şi o casă de locuit, conduce un Mercedes Vito şi o Kia, dar mai are şi o stupină, precum şi o motocicletă. Soţia primarului este educatoare la Şcoala din Bogaţi şi au împreună un venit anual de aproape 50.000 de lei. Primarul mai are şi o pensie militară care ajunge anual până la aproape 45.000 de lei. Potrivit declaraţiei de interese, Gârleanu este vicepreşedinte al PNL Argeş.

Fost director al Penitenciarului Găești, primarul din Bogați a intrat în vizorul procurorilor DNA Pitești în 2013, când cetăţenii comunei s-au pomenit că izlazul din localitate, unde aceștia își duceau animalele ca să pască, a fost vândut peste noapte unui anume Florin Radu, relata presa locală. În noua sa calitate de proprietar, acesta din urmă a împrejmuit zona cu gard, care se întinde pe o suprafaţă de 360 de hectare, deși localnicii au acte de proprietate pentru aceasta, acte care datează încă din anii 1930. Revoltați, oamenii au chemat organele de poliție, însă verificările acestora s-au rezumat la un simplu proces-verbal de constatare. Pentru că nu aveau încredere în verificările polițiștilor, oamenii au făcut o petiție către DNA, semnată de mai bine de 200 de persoane. Printre motivele pentru care a fost sesizată Direcția Anticorupție se numără faptul că așa-zisul proprietar este cumnatul comisarului Ion Iacobescu, şef al Poliţiei din Colibaşi, dar și faptul că fiica primarului care a vândut izlazul este angajată în cadrul Prefecturii Argeș. Afacerile imobiliare prospere ale lui Florin Radu nu s-au rezumat însă la izlazul de 360 de hectare cu care s-a căpătuit printr-o ilegalitate de proporţii.

Procurorii verifică și modul în care Florin Radu a cumpărat drepturile litigioase de la urmașii unui fost boier, care, în trecut, ar fi deținut un teren de 5.000 mp, pe care este construit chiar dispensarul din Bogați. Pentru că, potrivit legii, dispensarul nu putea fi dărâmat, primarul Gârleanu i-a dat lui Florin Radu, în compensație, nu mai puțin de 25 de hectare de pădure, adică o suprafață de 50 de ori mai întinsă decât cea pe care acesta o dobândise inițial. Un alt afacerist care a pus mâna pe o parte din pădurile care aparțin proprietarilor comunei Bogați este Nicolae Cristescu, finanțatorul echipei de fotbal Rapid București. Naș de cununie al primarului Ion Gârleanu potrivit presei locale, Cristescu a intrat în posesia mai multor zeci de hectare de pădure pe care și le păzește permanent cu ajutorul echipelor de pădurari, angajați ai Ocolului Silvic Topoloveni. La rândul lor, urmașii omului de afaceri Mihai Erbașu au reușit să devină, cu ajutorul primarului Gârleanu, proprietarii mai multor zeci de hectare de pădure de la Bogați. De la începutul anului 2013 şi până în prezent, proprietarii terenurilor comunei argeşene au formulat pe numele primarului Ion Gârleanu numeroase plângeri penale, fără nici un rezultat concret, scriu ziariştii de la Anchetespeciale.ro.

Primarul comunei Bradu, Florin Frăţică

Primăria nu are pagină web. Pe portalul ANI ultimele declaraţii de avere şi interese sunt din anul 2014. În anul 2015, primarul a fost arestat, chiar în februarie, dar este liber din luna iulie, aşa că avea timp să-şi depună şi declaraţiile pentru anul 2015.

Potrivit declaraţiilor din 2014, Frăţică are opt terenuri, şapte cumpărate şi unul închiriat. Frăţică are cinci terenuri intravilane, unul din Bradu şi altul din Topoloveni, celelalte cu adresa nedeclarată. Edilul mai are peste 90 ha de pădure, un apartament şi o casă în Piteşti, o casă în Topoloveni şi un spaţiu comercial într-o localitate pe care nu o declară.

Florin Frăţică deține un Chrysler, o Skoda şi un Smart şi are un IMS de colecţie. Mai are o colecţie de monede de aur evaluată la 50.000 de euro, bijuterii de peste 50.000 de euro şi ceasuri de peste 12.000 de euro. A vândut un teren cu 10.000 de euro lui Radu Pristavu, are 10.000 de euro şi 300.000 de lei în active financiare şi conturi, 75.000 de euro şi alţi un milion de lei împrumutaţi unor persoane fizice şi firme. Soţia este inspector la Casa de Pensii Bucureşti, de unde ia anual puţin peste 12.000 de lei. Indemnizaţia de primar ajunge la 25.000 de lei anual. Jumătate de milion de lei noi încasează primarul Frăţică anual numai din chirii, iar soţia sa mai adună aproape 75.000 din consilierea a două firme, SC HCB Construct SRL şi SC Floralis Butique SRL.

Primarul este membru în mai multe ONG-uri însă nu declară vreo apartenenţă politică.

În familia Frăţică ori primarul nu prea stă pe acasă şi nu discută cu familia, ori au atât de multe bogăţii că uită de ele. Cum soţia primarului, Alina Frăţică, este şi ea funcţionar public, depune şi dânsa declaraţii de avere şi interese. Alina Frăţică e cu declaraţiile la zi, iar în declarația sa apare şi un Peugeot 206 cumpărat în anul 2006, dar care nu se regăsește în declaraţia de avere a soţului său! Mai apare în plus şi un depozit cu 4.000 de lei la ING Bank, în timp ce împrumutul acordat lui Ioan Vasile şi declarat de primar, la soţia sa nu apare. Cum nu apare nici funcţia pe care primarul spune că soţia sa o are la HBC Construct SRL! Deşi nu apare în declaraţia de avere, presa a scris că primarul şi-ar fi luat de curând şi elicopter.

Primarul comunei Bradu a fost reţinut în luna februarie a acestui an într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Mascaţii au descins atunci la proprietăţile edilului. În locuinţa primarului au fost descoperite mai multe arme de foc, iar la o parte dintre firmele percheziţionate, mai multe sume mari de bani a căror provenienţă nu a putut fi justificată.

Edilul a ieşit din arest preventiv pe 29 iulie, după ce s-a împlinit termenul maxim de 6 luni în care un acuzat poate fi ţinut în arest fără ca procurorii să-l trimită în judecată în dosarul în care a fost arestat.

Jurnaliştii de la „Q Magazine” scriu că Frățică are numeroase afaceri controversate și dosare penale. Frăţică a botezat mai mulți copii de romi, cei mai cunoscuţi fiind cei doi copii ai „regelui țiganilor”, Dan Stănescu.

Numele primarului de la Bradu apare alături de cel al lui Constantin Slav, nepotul lui Dorin Cocoș, într-o anchetă a ANRP privind unele terenuri din județul Argeș. Conform presei, este vorba despre un dosar de despăgubire pentru un teren supraevaluat în suprafaţă de 19,13 ha. Presa a scris că, imediat ce au câştigat procesul, sătenii şi-au vândut drepturile litigioase către omul de afaceri Daniel Dragomir şi partenerii săi, printre care şi nepotul lui Dorin Cocoş. Suma primită de cei doi a fost de 300.000 de euro. În aceeaşi zi, respectivul teren a fost evaluat la peste 35 de milioane de lei, adică peste 8 milioane de euro. Două săptămâni mai târziu, Comisia Specială de Acordare a Despăgubirilor din cadrul ANRP a şi aprobat emiterea titlului de despăgubire pentru aceeaşi sumă. După ce toate detaliile afacerii au ieşit la suprafaţă, ANRP urmează să ceară Prefecturii Argeş să facă demersuri pentru revizuirea dosarului, aşa cum s-a întâmplat de altfel şi în dosarul Brătienilor. Tot presa locală spune despre el că ar fi cel mai bogat primar din Argeş şi că s-ar fi înscris în PMP.

Viceprimarul Darius Constantin Cristescu nu are nici el postate pe portalul ANI declaraţiile de avere şi interese pentru anul 2015.

Cristescu are şi el 5 terenuri, trei arabile şi alte două extravilane, are o casă cu anexă şi două spaţii comerciale în Geamăna, două autoturisme Volkswagen, o indemnizaţie anuală de primar de 20.000 de lei, dar şi o firmă, SC Mercatogroup CCD SRL. Nici el nu declară apartenenţa politică.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-22

Mai multe imagini:
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XXIII: județul Argeș (partea a VI-a)
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz