2020-07-13 08:33

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XXIX: județul Bihor (Partea a II-a)

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XXIX: județul Bihor (Partea a II-a)

Primarul municipiului Marghita, Zoltan Pocsaly. Primăria are un site web rudimentar, dar cu informaţiile publice prevăzute de lege. Primarul are şi o scurtă biografie şi declaraţiile de avere şi interese publicate pe site. Zoltan Pocsaly declară două terenuri intravilane și o casă de locuit în Marghita, conduce un Suzuki și nu are bijuterii sau plasamente financiare. Are o indemnizație de primar de peste 40.000 de lei. Este asociat la SC BPP SRL, este președinte al Asociației Orașelor Florilor și nu declară nici o apartenență la vreun partid politic.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XXIX: județul Bihor (Partea a II-a)
zoom

Primarul municipiului Salonta, Laszlo Torok

Primăria are un site în mai multe limbi, inclusiv în română. Din păcate, declarațiile de avere și interese se opresc la anul 2014. Nici pe portalul ANI nu sunt publicate declarațiile de avere și interese pentru anul 2015. Potrivit declarațiilor de anul trecut, primarul Laszlo Torok are un apartament și două case cu locație neprecizată. Mai declară un autoturism Skoda Fabia și un venit de peste 7.000 de lei anual de la un Institut din Budapesta. Soția are un venit anual de 452.438 lei ca administrator la SC Ada Fab Mobilă, mai încasează 2.781 de lei din servicii de contabilitate și 25.000 de lei din chirii. Firma la care soția este administrator nu apare în declarația de interese a primarului, declarație pe care se regăsesc doar data „completării” și semnătura.

Primarul a fost protagonistul unui scandal interetnic în anul 2010, când a comandat un studiu din care să reiasă că elevii maghiari de la liceul din Salonta sunt agresați de elevii români. Studiul a fost argumentul pentru decizia de a despărți liceul în două, pe criterii etnice. Rămaşi fără elevii maghiari, profesorii liceului românesc au vrut un nou nume, fiindcă cel al poetului Arany Janos nu-i mai reprezenta şi, în plus, noua şcoală a maghiarilor se numea tot Arany Janos. În final, cu majoritate de voturi, a fost adoptată varianta Dacia. După câteva zile, primarul Torok Laszlo l-a sunat pe directorul şcolii şi a luat totul la mişto. „Ce nume e ăsta, Dacia!? Dacia Logan sau Sandero?“.  „Primăria şi Consiliul Local format aproape numai din membri UDMR vor să ne comportăm ca nişte minoritari, dar eu nu mă simt minoritar cât timp trăiesc în România. Pentru Torok sunt buni doar cei care pleacă capul, însă eu nu accept să fim trataţi aşa“, spunea tot pentru eBihoreanul directorul Liviu Galea.

În declarațiile date presei de limbă română, primarul s-a arătat conciliant: „Dacă noi avem pretenţii de autonomie locală şi vrem să ne decidem singuri soarta, şi ei (n.r. - românii) au dreptul să se numească aşa cum vor. Sunt însă mulţi care nu au fost de acord cu noua denumire Dacia“, a declarat Torok, argumentând că Primăria a alocat 460.000 de lei pentru reabilitări la şcoala devenită românească, ceea ce, spune el, este o dovadă că nu are nimic contra românilor. Însă într-un articol apărut în ziarul de limbă maghiară Kronika, Torok susţinea că nici un consilier local UDMR nu va fi de acord cu noua denumire. Motivul? „Schimbarea denumirii Arany Janos este un mesaj destinat maghiarilor: acesta este pământ românesc!“.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XXIX: județul Bihor (Partea a II-a)
zoom

Primarul orașului Aleșd, Zeno Ţipţer

Zeno Ţipţer are un teren intravilan în zona Pădurea Nouă, un apartament în Aleșd și o casă în Pădurea Nouă, conduce un Mercedes A 160 și are o indemnizație anuală de primar de 40.000 de lei. Soția lucrează la Liceul „Alexandru Roman” şi are un venit anual de 13.000 de lei. Familia are şi o firmă în Peştiş, SC Aureola SRL. Primarul nu-și declară apartenenţa politică. Primarul liberal Zeno Ţipţer a fost trimis în judecată sub acuzaţia de trafic de influenţă. În urma unei anchete efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, edilul a fost prins că,  în perioada 2008-2011, a atribuit contracte de prestări servicii unei firme în care fiul său are calitatea de asociat. „Toate cele 15 contracte aveau ca obiect servicii de topografie şi au fost atribuite direct“, se arată într-un comunicat făcut public de procurori. Firma în cauză se numeşte Topo Expert, iar fiul edilului avea 33% din părţile sociale. Valoarea totală a contractelor se ridică la 153.000 de lei. Dosarul a fost înaintat, spre soluţionare, Judecătoriei Aleşd. În urma unei solicitări de strămutare, Curtea de Apel Oradea a mutat judecarea dosarului la Judecătoria Oradea, având primul termen pe 11 septembrie 2015.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XXIX: județul Bihor (Partea a II-a)
zoom

Primarul oraşului Nucet, Costel Nelu Sîrghie

Primarul are două terenuri în satul de vacanţă Vârtop-Nucet, primul obţinut în 2001 în urma unui schimb, iar al doilea cumpărat în anul 2007. Mai are un apartament în Nucet şi o casă de vacanţă în Vârtop-Nucet, construcţie proprie. Sîrghie declară că deţine un autoturism Hyundai Santa Fe. Soţia, Daniela Angelica Sîrghie, lucrează tot în Primăria Nucet şi, împreună cu primarul, au un venit anual de peste 60.000 de lei. Declaraţiile de avere ale celor doi nu corespund; primarul declară un autoturism Hyundai Santa Fe în timp ce soţia, Daniela, declară doar un Daewoo. Declaraţia de interese a edilului conţine doar semnătura.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul XXIX: județul Bihor (Partea a II-a)
zoom

Primarul oraşului Săcueni, Csaba Beres

Primarul Csaba Beres declară că deţine un teren intravilan în Săcueni, nu are imobile, dar are un tractor cu remorcă, are o indemnizaţie de primar anuală de 30.144 de lei, soţia fiind în concediu de creştere a copilului. Despre angajatorul soţiei sau funcţia acesteia nu spune nimic, chiar dacă legea îl obligă să o facă. Declară 80.000 de lei venituri din agricultură, o sumă uimitoare, considerând că nu deține terenuri agricole și nici alte utilaje, în afara tractorului cu remorcă.

Primarul are şi o firmă, SC Camping Baraktio SRL şi declară că este preşedinte UDMR.

În 2010, Ministerul Mediului a predat custodia Sitului Natura 2000 Săcuieni Asociaţiei Naturantica, cu sediul în acelaşi oraş, care îşi asuma obligaţia că se va îngriji de conservarea celor 733 de hectare protejate pentru zăvoaiele de salcie şi plopi, populate de o mulţime de păsări şi animale mici. Preşedintele Asociaţiei Naturantica, Nicolae Duţă, a observat că în situl pe care îl păstoreşte se petrec lucruri necurate. „Începuseră să dispară cu duiumul copaci dintr-o pădure de la marginea sitului, ba chiar şi dintr-o parte aflată chiar pe teritoriul sitului. Dar n-am prins pe nimeni în flagrant“, explică Duţă. După mai multe acţiuni de pândă, în prima sâmbătă din 2014 a prins şi făptaşii: patru bărbaţi, între care şi primarul Béres Csaba (foto), şi fratele acestuia, Béres Attila, director al societăţii locale de salubrizare. „În momentul când i-am surprins, tăiau copacii cu drujbe şi aveau cu ei un tractor cu remorcă şi un utilaj de scos cioatele. M-am legitimat şi le-am cerut avizele pentru tăieri. Nici n-au vrut să mă bage în seamă. Primarul mi-a zis să plec, că sunt pe terenul lui“, spune Duţă. Custodele a chemat Poliţia, iar în faţa oamenilor legii edilul a început să se explice. Terenul pe care îl defrişa îl luase în arendă de la Parohia Romano-Catolică şi figura în actele de proprietate ca fiind arabil. Însă, cum nu fusese lucrat de 23 de ani, se împădurise natural, cu seminţe de salcâm purtate de vânt. Iar el a vrut să-l facă iarăşi arabil...

Cum n-a putut prezenta nici un aviz pentru tăieri, poliţiştii au confiscat lemnele, iar Duţă a chemat în control şi Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, şi Garda de Mediu. La faţa locului, inspectorii au constatat că fuseseră defrişate 12 hectare şi au comandat măsurători topografice pentru a stabili cât din această suprafaţă se află în aria protejată.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz