2020-08-12 16:23

CAMPANIILE PUTEREA: Familia Stăncic, asfaltatorii de serviciu ai PSD Galați

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA: Familia Stăncic, asfaltatorii de serviciu ai PSD Galați

În județul Galați, sectorul firmelor de construcții care lucrează pe bani publici este foarte bine configurat, motiv pentru care vi le vom prezenta pe cele mai reprezentative în două părți. Pe de-o parte avem familia Stăncic cu Tancrad și Cricons iar pe de altă parte de grupul de firme controlat de milionarul Corneliu Istrate, cu nava amiral Vega ’93 și Arcada Company, patronată de afaceriștii Mihai Humă şi Spiru Mantu. Pe lângă acestea și-au făcut loc și alte companii mai micuțe care trăiesc, destul de bine din firmiturile rămase de la masa celor mari. De câtva timp, afacerile pe bani publici din zonă au intrat și în vizorul procurorilor DNA care au demarat o serie de anchete. Fostul baron PSD din Brăila, Gheorghe Bunea Stancu a fost trimis în judecată într-un dosar de corupție alături de Cristian Cătălin Stăncic, administratorul Tancrad. Într-un alt caz, Alin Trășculescu, fost deputat PDL de Vrancea a fost condamnat, într-o primă instanță la șapte de ani de închisoare cu executare într-un dosar legat de un contract al Vega ’93.

Creșterea Tancrad SRL și sfârșitul baronului Bunea Stancu

Tancrad SRL Galați a fost înființată în 1995 de către un fost angajat al Sidex Galați (Arcelor Mital Steel ), Traian Stăncic care, ulterior a cedat-o fiului său Cristian Cătălin Stăncic. Firma având ca obiect de activitate comerțul cu produse siderurgice a  făcut profit, o perioadă, căpușând combinatul siderurgic, datorită relațiilor pe care Stăncic le avea la nivelul PSD. De altfel, afaceristul a fost coleg de serviciu cu Nicolae Dumitru, cel care ulterior avea să devină primarul municipiului Galați.

În 2001, după ce Dumitru a devenit primar, PSD a preluat guvernarea iar indianul Mital a privatizat Sidexul, firma lui Stăncic a rămas fără obiectul activității și s-a reprofilat pe construcții civile  și de drumuri. Imediat au început să vină, ca pe bandă rulantă, și contractele publice, Tancrad devenind rapid firma de casă a PSD, protejată, de-a lungul vremii de ex-primarul Nicolae Dumitru, europarlamentarul Dan Nica, senatorul UNPR Eugen Chebac, deputatul PSD Cristian Rizea dar și de fostul baron de Brăila, în prezent la pușcărie, Gheorghe Bunea Stancu.

În câțiva ani, compania lui Stăncic a monopolizat lucrările de construcții finanțate de la bugetele județelor Brăila și Galați, adjudecându-și toate licitațiile importante. Tancrad SRL s-a ocupat de reabilitarea parcurilor, a locurilor de joacă, a drumurilor şi podurilor dar a primit și contracte pentru deszăpezire etc.

Un afacerist cu proptele în justiție

Succesul în afaceri a dat ocazia familiei Stăncic să-și facă relații nu doar în politică ci și în justiție. Cristian Cătălin Stăncic, fiul fondatorului firmei a fost cununat de defunctului Dinu Gâlcă, fost procuror șef al Parchetului Curții de  Apel Galați. Cu puțină vreme înainte să moară acesta a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, șantaj și fals în declarații.

El a intervenit pe lângă un coleg pentru ca Stăncic să fie scos basma curată într-un dosar de înșelăciune. În urma intervenției, e drept că finul a scăpat de dosarul penal dar nașul Gâlcă a fost pus sub urmărire penală și obligat să se retragă din magistratură. 

Cristian Stăncic și firma sa judecați în dosarul Bunea Stancu

În 2014, Tancrad SRL a fost inculpată de către DNA în dosarul în care baronul PSD din Brăila, Bunea Stancu a fost acuzat de abuz în serviciu și conflict de interese în formă continuată și obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Procurorii au demonstrat că patru contracte încheiate între Tancrad SRL și Consiliul Județean  Brăila au fost atribuite prin fraudă producând un prejudiciu, statului, de 2.450.752,88 lei. Potrivit anchetatorilor, Stăncic a făcut presiuni asupra funcționarilor din CJ şi asupra membrilor comisiilor de evaluare a licitațiilor pentru a-i determina să declare câştigătoare doar ofertele sale.

Pe 2 octombrie 2014, Cătălin Stăncic și firma sa au fost trimiși în judecată în dosarul Bunea Stancu iar mare parte din bunurile și terenurile firmei au fost puse sub sechestru în vederea acoperirii prejudiciului produs.

Acuzată de fraudă, Tancrad conduce în topul contractelor publice din Galați

Chiar dacă a fost trimisă în judecată în dosarul lui Bunea Stancu, Tancrad are în derulare cel mai mare număr de contracte  pentru reabilitări de drumuri din județul Galați. Ba mai mult, și-a extins afacerile și pe alte meleaguri. În vara lui 2014, pe 9 iulie, asocierea Tancrad SRL – Dorsalve SRL  –Virgfan SRL și-a adjudecat un contract, de la Primăria Ploiești, pentru de 19,7 milioane lei, care a avut ca obiect reabilitarea unor linii de tramvai.

Două luni mai târziu, pe 2 septembrie 2014,firma lui Stăncic a obținut de la Consiliul Județean Prahova, condus de un alt baron penal, Mircea Cosma, o altă lucrare în valoare de 55,2 milioane de lei fără TVA, pentru extindere rețelei de canalizare și colectare în Azuga, Bușteni și Sinaia. La licitație au participat zece ofertanți dar numai societatea gălățeană s-a calificat.

În luna august  a acestui an, Tancrad a demarat lucrările pentru noul sediu al Primăriei Galați,  pentru care va încasa în jur de 8 milioane de euro. Construcția va fi dată în folosință în luna decembrie a anului 2016.

La 80 de ani, Stăncic tatăl și firma sa Cricons suflă în ceafa Tancrad

După ce a pus pe picioare Tancrad pe care l-a lăsat copiilor, Traian Stăncic a înființat, în 2002, o nouă companie de construcții, Cricons SRL, pe care a conectat-o, de asemenea, la banii publici. Om de casă al PSD, acum în vârstă de 80 de ani, afaceristul gălățean nu și-a pierdut abilitățile și știe ce butoane trebuie să apese pentru a pune mâna pe contracte publice. Așa se face că în acest an, Cricons SRL pare că a câștigat la loterie, având în vedere numărul de lucrări publice în care a fost angajată și valoarea acestora.

În vară, firma a câștigat licitația, organizată de CNADNR, pentru întreținerea a circa 253,8 km de drumuri naționale care traversează județul Brăila. Timp de doi ani Cricons va încasa aproape 22,1 milioane de lei, fără TVA, pentru plombarea gropilor, curăţarea şanţurilor, a rigolelor și pentru refacerea marcajelor rutiere. În aceiași perioadă, compania venerabilului Stăncic și-a adjudecat un alt contract de o valoare similară, 22.040.681 de lei plus TVA, pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere din orașul Făurei, condus de primarul Ionel Voinea (ALDE).

În județul Buzău, Cricons SRL va încasa 18.696.147,35 lei fără TVA, de la Primăria Poșta Câlnău, pentru modernizarea drumurilor de interes local. De asemenea, compania și-a adjudecat  lucrarea pentru modernizarea arterei Traian, în municipiul Galați, cu o ofertă de 5.236.456 de lei.

Atlas SA controlată de pedelistul Marius Necula apariție meteorică pe piața constructorilor gălățeni

Anul 2010, în plină criză economică, pe piața construcțiilor din Galați și-a făcut apariția Atlas SA, o societate comercială condusă de Georgeta Necula, mama senatorului PDL Marius Necula. La cei 72 de ani ai săi, femeia a reușit să dea lovitura în afacerile cu statul, surclasând oameni de antreprenori mult mai experimentați. 

Sub conducerea ei, Atlas SA a obţinut cinci contracte de lucrări de construcţii finanţate de la bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi unul de la Ministerul Agriculturii în valoare totală de 21.346.936 lei. Întâmplător, la acea vreme, fiul Georgetei, senatorul democrat liberal Marius Necula se număra printre apropiații Elenei Udrea, șefa MDRT.

În aceiași perioadă, a guvernării PDL, Atlas a mai câștigat câteva lucrări publice între care reabilitarea alimentării cu apă a comunei Câmpineanca, din Vrancea, contract de 13.694.163,76 lei pe care l-a adjudecat în asociere cu Vega 93 și construcția centurii de ocolire a orașului Tecuci. Pe aceasta din urmă, subcontractată de la o firmă portugheză, Sociedade De Construcoes Soares Da Costa SA, nu a dus-o la capăt, nereușind să se încadreze în termene.

În 2013, la un an după ce Marius Necula și-a pierdut mandatul de parlamentar, Atlas SA și-a cerut insolvența  din cauza situației financiare dezastruase. De altfel, pe parcursul întregului an, cei mai mulți dintre salariaţii au fost disponibilizaţi iar mare parte dintre bunurile societăţii au fost puse sub sechestru de creditori.

Societatea ATLAS a fost înfiinţată în anul 1977, sub denumirea I.U.G.C Întreprinderea de Utilaje Grele pentru Construcţii Galaţi. După 1989, compania a fost înregistrată ca societate pe acţiuni, ATLAS SA, a participat la construirea platformelor siderurgice din Galaţi, Călăraşi, Târgovişte şi a asigurat echipamente de construcţii tuturor combinatelor siderurgice din România.

În ultima fază a existenței sale, în 2013, acționariatul companiei era format din Data Consult SRL Galaţi, firmă controlată de Marius Necula, cu 50,3%, SIF Moldova cu 33,9%, alţi acţionari cu 14,6 % și AVAS Bucureşti cu 0,9685% din acţiuni.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-16Parerea ta...

POP.ION
11 Sep 2019

TOTUSI FIRMA FACE LUCRARI DE NOTA ZECE.IN FOND CINEVA TREBUIE SA FACA ADESTE LUCRARI FIE TANCRAD SAU O FIRMA DE AIUREA.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz