2020-07-16 20:25

CAMPANIILE PUTEREA: Handicapaţi? NU, doar NESIMŢIŢI – Episodul 3

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA: Handicapaţi? NU, doar NESIMŢIŢI – Episodul 3

P24

Ziarul PUTEREA continuă campania cu privire la cei care ocupă locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilităţi. Cititorii noştri ne-au trimis fotografii şi ne-au relatat situaţiile cu care s-au confruntat. Noi ne-am adresat autorităţilor şi am aflat că instituţiile care administrează parcarea trebuie să sesizeze organele de forţă pentru a-i învăţa minte pe nesimţiţi.

Din fotografiile primite de la cititori reiese că în aproape orice parcare sunt indivizi care nu respectă legea şi ocupă abuziv şi uneori nejustificat locurile destinate parcării maşinilor pentru cei cu dizabilităţi. Cele mai frecvente situaţii sunt în parcările de la hipermerketuri, dar avem exemple şi de la supermarketuri din Capitală sau de la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“.

Surse din Poliţia Comunitară ne-au spus că agenţii intervin doar la solicitarea sau sesizarea instituţiei. Concret, când vedeţi o situaţie în care cineva a ocupat abuziv şi ilegal un loc de parcare marcat cu semnul de handicapat, trebuie să anunţaţi serviciul de relaţii cu publicul al magazinului sau al instituţiei respective. Procedeul este valabil şi pentru persoanele cu handicap. Reprezentantul oficial al instituţiei are obligaţia să anunţe unul dintre serviciile următoare: Brigada Poliţiei Rutiere, Poliţia Locală de sector sau Poliţia Municipiului Bucureşti. Sunt puţine situaţiile în care parcările rezervate sunt reglementate de instituţia care o deţine sau o administrează. De exemplu, Hornbach, de lângă Grand Arena, a montat nişte opritoare pe care este scris un telefon de urgenţă, care poate fi apelat de persoanele cu dizabilităţi. IKEAa a montat butoane de atenţionare pentru cazurile în care locul a fost ocupat abuziv.

Sancţiunile care pot fi aplicate

Deşi Codul Rutier prevede diferite clase de sancţiuni, sursele noastre din Poliţia Comunitară ne-au spus că pentru încălcarea restricţiei de parcare destinată persoanelor cu dizabilităţi se aplică Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. „Art. 100 alineat f: parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoane cu handicap, se sancţionează cu amendă de la 200 la 1.000 lei şi ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”, spune textul de lege. Valoarea sancţiunii – minimă sau maximă – ţine de dorinţa agentului constatator.

Cazul Complexului Comercial Băneasa

Alexandru Vîlvoi ne-a spus că personalul de pază de la Complexul Comercial Băneasa face trafic cu locurile de parcare. „În urmă cu o lună, o persoană de la pază m-a abordat. Pentru un loc de parcare mai aproape de ieşirea din hipermarket trebuie să plăteşti între 5 şi 10 lei. În 12 ore de muncă, ei scot între 60 şi 120 de lei, în funcţie de cât timp stă omul în magazine. Am fost să reclam păţania la Informaţii la Carrefour, însă cei de acolo mi-au zis că firma de pază din parcare este angajată de Mall. Fiind pe fugă, nu am fost şi la conducerea Mall-ului. Situaţii frecvente sunt şi în Centrul Vechi, unde o maşină a poliţiei rutiere sau locale stă parcată permanent în colţul din dreapta din spatele BNR”, ne-a spus Alexandru Vîlvoi.

Experienţă spaniolă

Într-un orăşel aflat la 40 km de Alicante, o femeie a fotografiat o maşină de poliţie care parcase pe locul rezervat persoanelor cu handicap şi a postat-o pe Fecebook. Fotografia a stat mai puţin de 24 de ore pe pagina sa de socializare şi era însoţită de textul „Parchează unde vor muşchii lor şi pe deasupra te şi amendează”. Cu toate acestea, în mai puţin de 48 de ore, ea a primit acasă amenda de 800 de euro de la autorităţile spaniole. Fapta femeii a fost încadrată în categoria „fapte grave”, care prevede amenzi între 600 şi 30.000 de euro, pentru „compromiterea bunei desfăşurări a unei operaţiuni”. Agenţii de poliţie au depus o plângere pentru afectarea imaginii Corpului de Poliţie. Surse judiciare spaniole au comentat fapta şi au spus că femeia ar fi câştigat dacă ar fi contestat amenda, deoarece în imagine nu era nici un poliţist, ci doar vehiculul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-02

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz