2020-07-13 07:59

CAMPANIILE PUTEREA. Politicieni cu rude penale

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA. Politicieni cu rude penale

Nu doar politicienii sunt implicați în cazuri de corupție. În multe dintre dosarele instrumentate de DNA vedem cum soțiile, copiii, frații sau cumnații unor personaje cu putere de decizie în stat fac trafic de influență, iau mită sau sunt implicați în tot felul de aranjamente necurate. Politicienii pretind că sunt străini de infracțiunile comise de rubedeniile lor. Chiar așa să stea lucrurile? PUTEREA începe o nouă campanie, prin care ne propunem să simplificăm răspunsurile la această întrebare, prin prezentarea concisă a faptelor relevante.

Victor Ponta/Iulian Herțanu

Ascensiunea politică a lui Victor Ponta i-a adus cumnatului Iulian Herțanu succesul în afacerile cu statul. Din 2007 începând, Grossmann Engineering Group SRL, la care Herțanu deține 60% din acțiuni, a câștigat 100 milioane de lei din contracte încheiate cu autorități publice, multe finanțate din fonduri europene.

În ianuarie 2012, în asociere cu Euro Construct Trading '98 SRL, firma cumnatului câștiga un contract în valoare de 49.430.000 lei (10.750.000 de euro) pentru extinderea reţelei de canalizare din Comarnic. Licitația a fost organizată de firma Hidro Prahova, a Consiliului Județean condus de Mircea Cozma, care implementa un proiect finanțat prin POS Mediu.

Euro Construct este o firmă apropiată de Traian Băsescu și Elena Udrea, patronii, Sorin Vulpescu şi Dan Besciu, fiind parteneri de afaceri cu Dorin Cocoș și membrii Grupului „Golden Blitz“. Relațiile dintre Ponta, cuplul Udrea-Cocoș și, implicit, Traian Băsescu sunt de notorietate, aceștia reușind, în mod ciudat, să se înțeleagă punctual, pe anumite probleme, deși ca adversari politici se înțeapă de câte ori au prilejul.  De altfel, în vreme ce cumnatul lui Ponta bătea palma cu constructorii lui Băsescu, în stradă se cerea demisia guvernului Boc și a președintelui.

La începutul acestui an, Herțanu a fost acuzat că, împreună cu alți doi afaceriști, Vladimir Răzvan Ciorbă și Mihail Coman, au constituit un grup infracțional în scopul fraudării contractului de lucrări menționat mai sus. Potrivit anchetatorilor, deși lucrările de canalizare nu au fost finalizate la termen (februarie 2014), Grossmann Engineering a încasat ilegal în jur de 6,5 milioane de euro. Au fost deturnați 7,8 milioane de lei, iar statul a fost prejudiciat cu alte 2,5 milioane de lei prin evaziune fiscală. Iulian Herțanu a fost arestat preventiv pe 18 februarie, iar pe 23 aprilie a fost plasat în arest la domiciliu. Ulterior, el a fost pus sub control judiciar.

În cadrul anchetei au fost audiate, pe rând, mama lui Ponta, Cornelia Naum, și sora sa, Alexandra Herțanu. De asemenea, DNA a extins cercetările asupra prietenului deputatului Sebastian Ghiță, prieten al premierului, a șefului CJ, Mircea Cozma și a fiului său, deputatul Vlad Cozma; cei trei au fost plasați sub control judiciar și sunt acuzați că au făcut presiuni asupra conducerii Hidro Prahova pentru ca firma lui Herțanu să obţină prelungiri ale termenelor de execuție şi să fie plătită pentru lucrări pe care nu le-a executat.

Neincriminat în dosarul cumnatului, Victor Ponta a fost trimis în judecată pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, alături de colegul său de partid Dan Șova. DNA îl acuză că, în cursul anilor 2007- 2008, a fost plătit cu 181.439 lei de Casa de avocatură a lui Dan Şova, în baza unor facturi fictive, fără să presteze nici o activitate. În urma unor controale fiscale, pentru a justifica banii, premierul ar fi întocmit 16 documente false, care să justifice activitatea juridică pentru Casa de avocatură.

Potrivit procurorilor, suma reprezenta o recompensă, oferită de „Şova şi Asociaţii“ în schimbul ajutorului acordat pentru încheierea unor contracte de asistență juridică cu CET Turceni și Rovinari. ANAF s-a constituit parte civilă în proces, cu 126.979,73 lei faţă de Dan Şova şi cu 51.321,80 lei faţă de Victor Ponta.

Traian Băsescu/Mircea Băsescu

Pe 9 septembrie 2009, înainte de alegerile prezidențiale, Traian Băsescu participa la sărbătoarea romilor de la Costești, Vâlcea. În toate imaginile el apărea, spre uimirea tuturor, la braț cu un cunoscut interlop din Olt, Sandu Anghel zis  Bercea Mondial.

Pe 30 ianuarie 2010, publicul a fost surprins iar: Mircea Băsescu, fratele președintelui, a devenit nașul de botez al nepoatei interlopului. Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât cele două familii nu se cunoșteau dinainte. Chiar dacă președintele a negat vreo implicare, mulți au suspectat că aranjamentul era plata în schimbul susținerii pe care interlopul i-a acordat-o în campania electorală.

Pe 20 februarie 2010, Bercea Mondial era arestat, pentru tentativă de omor, după ce și-a înjunghiat nepotul, iar o lună mai târziu apăreau primele informații potrivit cărora Mircea Băsescu a primit 300.000 de euro ca să-l scoată din pușcărie. În mai 2014, Bercea Mondial a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 8 ani și nouă luni cu executare. Câteva zile mai târziu a izbucnit scandalul.  Într-o primă fază, la sfatul fratelui, Mircea Băsescu a depus plângere penală împotriva fiicei lui Bercea, Izaura, și a soțului ei, Marius Constantin, acuzându-i de șantaj. Instanța dispune arestarea celui din urmă, în baza unui flagrant. În contrapartidă, Mondialii îl acuză pe Mircea Băsescu, la DNA, de trafic de influență. Concomitent, sfătuiți de avocatul Pavel Abraham, au făcut publice înregistrări video din care reieșea că au plătit 600.000 de euro în schimbul eliberării. Intermediarul tranzacției a fost un pedelist din Drăgănești Olt, Marian Căpățână, iar 300.000 de euro, spunea acesta, ar fi ajuns și la Traian Băsescu. Bulgărele începe să se rostogolească și după ce Victor Ponta i-a cerut demisia, pe 19 iunie 2014 președintele și-a lăsat fratele din mână, delimitându-se public: „Între nevoia de consolidare a Justiției și reflexul firesc de a-ți apăra fratele, aleg consolidarea Justiției“. A doua zi, Mircea Băsescu și Marian Căpățână au fost arestați pentru trafic de influență și, o lună mai târziu, erau trimiși în judecată. Cazul este judecat de Tribunalul Constanța, cu cei doi plasați sub control judiciar.

Adrian Năstase/Dana Năstase

La începutul anului 2014, după un proces care a durat aproape opt ani, soții Adrian și Dana Năstase erau condamnați definitiv în Dosarul Zambaccian, și obligați la plata către stat a 1.824.303 lei despăgubiri și peste 20.000 de lei cheltuieli de judecată. Judecătorii Inaltei Curți de Casație și Justiție au pus, astfel, punct unuia dintre cele mai mediatizate  cazuri de corupție. Adrian Nastase, fost premier PSD  între 2000 și 2004, a primit patru ani de închisoare cu executare pentru șantaj și luare de mită, precum şi 5 ani de interzicere a unor drepturi electorale.  În perioada în care a exercitat funcția de prim-ministru, a primit, direct și prin intermediul soţiei, obiecte din China și materiale de construcții în  valoare de aproximativ 630.000 de euro de la fostul consul la Hong Kong Ioan Păun și de la Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcții. În schimb, cei doi au fost menținuți în funcțiile pe care le ocupau.  Dana Nastase a fost condamnată, definitiv, la trei ani de închisoare cu suspendare și  4 ani interzicerea unor drepturi, pentru „participație improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală“. Obiectele primite de soțul său au fost introduse în țară prin utilizarea unor documente vamale false furnizate de Dana Năstase. După aflarea sentinței, înainte de a fi încarcerat, Adrian Năstase care se așteptase la achitare, a declarat  că el și soția sa sunt victime ale răzbunării adversarilor politici: „Sentinţa trebuie să justifice munca DNA din ultimii nouă ani. (...) Aici nu mai este vorba de justiție, de dreptate, este vorba în mod evident de niște abuzuri și exagerări permanente“. Condamnarea a fost a doua cu executare pentru Adrian Năstase, după ce în 2012 a primit doi ani de închisoare în Dosarul Trofeul Calității, privind ilegalități legate de strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004. Numele Danei Năstase a apărut și în cazul „Mătușa Tamara“, în care Adrian Năstase a fost trimis în judecată de către DNA și achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Fostul premier a fost acuzat de dare de mită după ce i-ar fi propus lui Ioan Melinescu să-l numească președinte al Oficiului Național pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor în schimbul  distrugerii unor probe care o vizau  pe soția sa. Instanța a considerat că probele nu sunt suficiente și a dispus achitarea.

Elena Udrea/Dorin Cocoș

Ieșirea din cursa pentru Președinția României avea să-i aducă Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltării și Turismului și protejată a președintelui Traian Băsescu, declinul în cariera politică și două dosare de corupție. Procurorii acuză că „prietenia și parteneriatul solid construite în ultimii 15 ani“ cu Dorin Cocoș, fostul soț, reprezentau o  complicitate bazată pe șpăgi de milioane de euro. Înscrierea Elenei Udrea la prezidențiale a venit la scurtă vreme după declanșarea anchetelor în cazurile ANRP și Microsoft, în care numele ei era vehiculat alături de al bunei prietene Alina Bica, fost procuror DIICOT, și al lui Dorin Cocoș. Până la inculpare, Elena Udrea a negat, de fiecare dată când a fost întrebată, că ar ști despre ilegalitățile soțului și, mai mult, insista ca Justiția să-și facă datoria. Când i s-a spus că Dorin Cocoș poate ajunge la pușcărie a replicat cinică: „Se întâmplă și astfel de lucruri“.

Pe 30 ianuarie a.c., Dorin Cocoș și fiul său, Alin, au fost arestați pentru trafic de influență într-un dosar privind retrocedările ilegale, acuzați că au intervenit la ANRP în favoarea lui Gheorghe Stelian, beneficiar de drepturi litigioase, ca să fie despăgubit cu suma de 377.282.300 lei. În schimbul traficului de influență, Dorin Cocoș a încasat 16 milioane de euro, bani pe care anchetatorii susțin că i-ar fi împărțit cu fiul său și cu Elena Udrea. Tatăl și fiul aveau să fie trimiși în judecată, arestați, în februarie a.c. pentru trafic de influenţă și dare de mită, respectiv complicitate la trafic de influenţă şi dare de mită.

Adevărata lovitură avea să vină în Dosarul Microsoft când, încolțit de procurori și văzându-și fiul la pușcărie, Dorin Cocoș a denunțat-o pe Elena Udrea ca beneficiară a unei părți din șpăgile primite. El a arătat că Udrea știa de demersurile făcute în vederea derulării contractului de licenţiere Microsoft, despre mita primită și că, mai mult, ca ministru, i-a acordat sprijin.

Dorin Cocoș a  mai recunoscut că din mită a cumpărat, împreună cu fosta soție, jumătate din hotelul Griviţa și că a direcționat 3 milioane de euro către PDL. 

Un alt denunț a fost formulat împotriva Elenei Udrea de fostul tenisman Dinu Pescariu, care a declarat că i-a cerut 500.000 de euro, în 2013, pentru a-l scăpa de problemele pe care le avea în Justiție.

În plus, anchetatorii au mai stabilit că, în 2010, în baza înțelegerii cu Elena Udrea, Cocoş a cerut de la administratorul unei firme IT trei milioane de euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România.

Pentru a disimula șpăgile, cei doi soți efectuau „operațiuni specifice de spălare a banilor“, tranzacții imobiliare sau împrumuturi simulate. Drept urmare, Elena Udrea a fost arestată, inițial, în celulele Poliției, iar mai apoi la domiciliu, acuzată de trafic de influență și spălare de bani.

Au urmat inculparea și arestarea în Dosarul  „Gala Bute“, pe 25 februarie a.c., pentru fapte de corupție comise în timpul mandatului de ministru al Dezvoltării și Turismului. Elena Udrea a fost trimisă în judecată în aprilie, acuzată de abuz în serviciu şi luare de mită în legătură cu organizarea evenimentului. Procurorii au stabilit că fostul ministru a coordonat un sistem prin care ea și colaboratorii săi primeau bani de la reprezentanții unor firme, în schimbul asigurării plăților la timp, pentru lucrările finanțate de minister. Deși legea interzicea, ministerul s-a implicat în finanțarea evenimentului organizat de o firmă privată, Europlus Computers SRL. Potrivit procurorilor, ilegalitatea a fost mascată printr-un contract de publicitate, în valoare de 8.116.800 de lei, pentru promovarea imaginii României, încheiat între Ministerul Dezvoltării și firma respectivă, atribuit cu încălcarea procedurilor de achiziție publică.

Dan Voiculescu / Camelia Voiculescu

Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, este judecată într-un caz de șantaj care îi are ca protagoniști principali pe tatăl său și pe Sorin Alexandrescu, directorul Trustului Antena Group.

În perioada aprilie-mai 2013, Sorin Alexandrescu l-ar fi șantajat pe administratorul RCS-RDS, Ioan Bendei, amenințându-l cu dezvăluirea unor informații compromițătoare legate de o afacere încheiată cu Mitică Dragomir, fostul șef al LPF. În schimbul tăcerii, reprezentantul Antena Group urmărea să-l determine pe Bendei să accepte o înțelegere în valoare de 6.480.000 euro anual, pe o perioadă de cinci ani, pentru preluarea mai multor canale de tv ale trustului Intact.

Procurorii au stabilit că Dan Voiculescu era la curent cu demersurile lui Sorin Alexandrescu și  chiar îl susțineau în exercitarea presiunilor asupra părții vătămate: „Demersurile de sprijin s-au făcut în mod direct, prin discuții și îndrumări adresate lui Alexandrescu George Sorin și indirect, prin intermediul fiicei sale, Voiculescu Camelia-Rodica. La rândul său, Alexandrescu George Sorin l-a informat constant, fie direct, fie prin Voiculescu Camelia-Rodica, despre stadiul acțiunilor de șantajare și despre poziția părții vătămate“.

Dosarul a fost trimis în instanță în octombrie 2013 și se află în judecată, pe fond, la Curtea de Apel București, următorul termen fiind programat pe 28 octombrie. Sorin Alexandrescu este acuzat de șantaj, iar Dan Voiculescu şi fiica sa, de complicitate. Camelia Voiculescu a susținut că acuzațiile împotriva ei și a tatălui ei sunt nefondate și că interceptările puse la dosar, de Parchet, sunt scoase din context şi fără legătură cu cazul.

Vasile Blaga / Ionuț Andrei Rudeanu

Pe 16 septembrie a.c., Ionuț Andrei Rudeanu, ginerele copreședintelui PNL, Vasile Blaga, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 600.000 de euro. În contabilitatea firmei sale, Axis Corporate Security SRL, au fost înregistrate achiziții fictive de servicii în scopul sustragerii de la plată, către buget, a taxelor și impozitelor. Ancheta a fost demarată în mai, când procurorii au descins la sediile firmei Axis Corporate Security SRL și l-au reținut pe ginerele lui Blaga. După treizeci de zile petrecute în arest, Ionuț Rudeanu a fost plasat în arest la domiciliu și, mai apoi, sub control judiciar.

Imediat după arestare, Vasile Blaga a ieșit public și s-a delimitat de ginere. „Mă afectează şi sufletește, țin mult la familie, (...) de foarte mult timp i-am spus să aibă mare grijă și că vor fi cu ochii pe el, i-am spus să nu încalce legea sau să se asocieze altora care au procedat într-un anumit fel pentru că poate să îmi producă prejudiciu de imagine, eu i-am spus de atâtea ori, am avut și discuții mai dure, i-am spus, la un moment dat, că nu mai are ce căuta pe la mine, dar lumea te crede și nu te crede. Îmi pare rău de situație, nu i-am dorit și nu-i doresc răul, dar trebuie să-și ducă crucea, iar dacă a greșit, trebuie să plătească“, declara Blaga, lăsând să se înțeleagă că, deși nu le aproba, avea cunoștință de activitățile ilegale ale acestuia.

N-a fost prima oară când Blaga s-a dezis de Ionuț Rudeanu, pentru a nu-și periclita cariera politică. În 2014, când i s-a adus la cunoștință că Axis Corporate Security este favorizată la obținerea contractelor publice, el declara: „Ginerii nu ţi-i alegi. I-am spus-o foarte clar: (…) nu mai are ce căuta în casa mea. Mai mult n-am ce să fac. E căsătorit cu fiica mea, am un nepot foarte reuşit, eu nu pot să mă duc mai departe. Ştiu că e foarte greu ca lumea să mă creadă, asta i-am şi spus-o între patru ochi: «poţi să-ţi dai seama că nimeni nu crede că dacă n-ai fi ginerele meu ai lua contractele respective?»“.

La câteva zile după izbucnirea scandalului, Vasile Blaga era contrazis de Mihai Neicu,  șeful Nei Guard SRL, care a arătat că Ionuț Rudeanu a intrat în afacerile cu servicii de pază datorită socrului. Astfel, Vasile Blaga i-ar fi cerut, în 2011, să-i ajute ginerele să obţină contracte. În urma discuțiilor, Neicu s-a întâlnit cu soții Rudeanu, căzând de acord ca firma lor să-şi deruleze activitatea în sediul Nei Guard și să-i ajute să obțină contracte.

Alături de mama sa, Ionuț Rudeanu, de profesie stomatolog, a înființat Axis Corporate Security SRL, în 2009, la un an după căsătoria cu Agathe Blaga și la scurtă vreme după ce socrul său devenea ministru al Administrației și Internelor.

Axis a câștigat primele contracte cu statul la trei luni după autorizarea de către ministerul condus de tata-socru. Contractele au fost încheiate cu CNADNR și CNH, din subordinea lui Radu Berceanu, la Transporturi, respectiv Adriean Videanu, la Economie, colegi de partid și prieteni cu Vasile Blaga.

Contractele cu statul au continuat pe bandă rulantă pentru Axis, cele mai profitabile, peste două milioane de euro, fiind parafate cu CNADNR. Dacă în primul an, Axis înregistra o cifră de afaceri de 27.000 de lei, în 2010-2011, aceasta avea să explodeze, crescând de peste 300 de ori, la 9.000.000 lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-04Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
01 Oct 2015

EU NU AS ACUZA DIRECT POLITICIENII CI FENOMENUL MARE ATENTIE,ASTA NU E INVENTIA LUI ILIESCU....CI E SMEKERIA BANCARA MALTEZA PE CARE A ACUZAT-O CHIAR MIHAIL GORBACIOV(PE BUNA DREPTATE) CA A INCALCAT CU NESIMTIRE INTELEGEREA DINTRE USA SI URSS........PRACTIC POLITICIENII ex-URSS AU FOST OBLIGATI DE MAFIA BANCARA MALTEZA SA PARTICIPE LA JAFURI IN NUMELE "MARELUI LYCURICI" SI LI S-A GARANTAT CA POT SA PASTREZE PENTRU EI 25% DIN SUMA JEFUITA CONTRA IMUNITATE ABSOLUTA IMPOTRIVA JUSTITIEI-MARIONETA ...PENTRU A JEFUI ACESTE TARI DIN EUROPA DE EST BANCHERII L-AU INCLOCUIT PE GORBY CU MARIONETA ELTSIN >>>>>>>>>>>>>> urmarea urmeaza sa se difuzeze pe marele ecran numit PLANETA PAMANT....VIZIONARE PLACUTA...(fiecare va avea propriul lui rol in acest film ultra-real).....DONT WORRY PE HAPPY
HAZNAUA COMUNA
01 Oct 2015

Furati , furati , noi va pazim ! Luam si noi o leafa la stat , plus prime , diurne , functi , plimbari , comisi , sedinte platite .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz