2020-05-25 13:45

CAMPANIILE PUTEREA. Politicieni cu rude penale (2)

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA. Politicieni cu rude penale (2)

Politicienii pretind că sunt străini de infracțiunile comise de rubedeniile lor. Chiar așa să stea lucrurile? PUTEREA continuă campania prin care ne propunem să simplificăm răspunsurile la această întrebare, prin prezentarea concisă a faptelor relevante.

Viorel Hrebenciuc /Andrei Hrebenciuc

În octombrie 2014, în campania pentru alegerile prezidențiale, PSD era lovit în plin de un mare scandal de corupție, ai cărui protagoniști principali erau deputații Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam. Cei doi erau vizați de o anchetă DNA privind retrocedarea ilegală a peste 43.000 de hectare de pădure, în județul Bacău, bazată pe hotărâri judecătorești ilegale și trafic de influență la nivelul unor instituții ale statului. Beneficiar al acestor suprafețe era un anume Gheorghe Paltin Sturdza, presupus moștenitor al lui Nicolae Ghica, nașul de cununie al deputatului Adam, potrivit presei locale. De altfel, deputatul PSD Ioan Adam îi reprezenta și interesele în calitate de avocat. Hrebenciuc a făcut presiuni asupra conducerii Romsilva pentru a-l pune pe Paltin Sturdza în posesia suprafeței solicitate, urmând să primească, în schimbul ajutorului său, 12.000 ha de teren forestier.

De asemenea, în dosar mai apăreau numele senatorilor Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, Dan Șova și Tudor Chiuariu. Cel din urmă ar fi cerut, în schimbul intervențiilor pe lângă autoritățile băcăuane în favoarea lui Paltin Sturdza, 3 milioane de euro. 

Dat fiind că, în calitate de parlamentar, nu putea primi direct cele 12.000 ha, Hrebenciuc l-a implicat și pe fiul său, Andrei. Rolul lui Hrebenciuc jr era să cumpere, indirect, împreună cu un afacerist brașovean, Dan Costin Bengescu, cele 43.000 ha de pădure, de la Paltin Sturdza, pentru 2.500 de euro/ha, de trei ori mai puţin decât valoarea de piaţă. Ulterior, suprafața urma să fie revândută unei firme germane, Prokon Hit Timber. Pentru această achiziție, Andrei Hrebenciuc a apelat la Reşedinţa Vârstnicilor SRL, o firmă deținută de el prin intermediul unui offshore din Cipru, Majura Limited.

Pus sub acuzare, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, Andrei Hrebenciuc a fost arestat pe 24 octombrie 2014. Împreună cu el, avea să fie reținut și Paltin Sturdza, pentru constituire de grup infracțional organizat, cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Câteva zile mai târziu, pe 29 octombrie, judecătorii luau aceeași decizie și pentru Hrebenciuc sr, demisionar din Parlament, pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Deputatul Adam avea să-i urmeze, în arest, după aproximativ o lună, cât s-au încheiat procedurile parlamentare de ridicare a imunității.

Dosarul a fost finalizat și trimis în judecată în ianuarie 2015, pe lista inculpaților numărându-se 15 persoane, între care trei parlamentari, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam și Tudor Chiuariu, dar și directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, judecători și oameni de afaceri. Pe parcursul procesului, Viorel și Andrei Hrebenciuc și-au recunoscut vinovăția, astfel că, după o perioadă de purgatoriu în arest la domiciliu, instanța i-a plasat sub control judiciar.

Ioan Adam /Roxana Adam

Un rol mai mic în această schemă (a retrocedărilor) l-a jucat și judecătoarea Roxana Anca Adam, soția deputatului Ioan Adam. Ea l-a ajutat pe Paltin Sturdza într-un proces, la Brașov, cu doi afaceriști clujeni, Ioan Gheorghe Varga și Daniel Călugăr, față de care se angajase să le vândă cele 43.000 ha, înainte de a se înțelege, pentru același lucru, cu Hrebenciuc și Bengescu.

Scoși din schemă, clujenii l-au dat în judecată ca să-l oblige să-și respecte înțelegerea. Cu atât mai mult cu cât prețul pentru care au bătut palma era de 1.572 euro/ha, de cinci ori mai mic decât cel real. În spatele acestui chilipir stătea angajamentul clujenilor de a obține punerea în posesie, de asemenea, prin trafic de influență asupra unor funcționari.

Din documentele anchetei reiese că judecătoarea Adam avea cunoștință de activitățile ilegale în care era implicat soţul său. De asemenea, l-a sprijinit neoficial pe Gheorghe Paltin Sturdza, oferindu-i expertiză juridică, şi s-a folosit de funcție și de relațiile profesionale pentru a-l susține în demersurile făcute pentru urgentarea retrocedării.

La momentul comiterii faptelor, Roxana Adam activa ca judecător la Tribunalul Brașov, președinte delegat al Secţiei a II-a Civilă de contencios administrativ şi fiscal. Ea a fost suspendată de CSM odată cu trimiterea în judecată, alături de lotul Hrebenciuc-Adam.

Alexandru Cordoș /Mihaiela Cordoș

Mihaiela Lucia Cordoş, soția senatorului PSD de Cluj Alexandru Cordoș, a fost trimisă în judecată, în luna iunie a.c., fiind acuzată de trafic de influență în formă continuată. Mihaiela Cordoș a ocupat funcția de referent la Serviciul de Resurse Umane în cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj și făcea parte din comisiile de concurs pentru ocuparea posturilor în cadrul instituției.

Procurorii susțin că, începând din 2010, Mihaiela Cordoș a primit sume cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei pentru a ajuta diverse persoane să se angajeze în spital sau în alte instituții în care ea și soțul ei aveau influență. Potrivit anchetatorilor, ea ar fi primit 1.000 de euro, în februarie 2014, de la Tiberiu Constantin Popan, judecat în același dosar, pentru a-l ajuta să se angajeze în Spitalul Cluj.

Deși senatorul Cordoș a negat că ar avea vreo legătură sau ar ști de infracțiunile comise de soția sa, dându-se victimă a unei neînțelegeri, procurorii au extins cercetările și față de el. Aceștia l-au acuzat de complicitate la trafic de influență în formă continuă. De altfel, imediat ce a aflat că DNA a dispus percheziții, senatorul și-a sunat fiica, Alexandra Andreea Cordoș, cerându-i să returneze banii unuia dintre cumpărătorii de influență.

În acest context, DNA a mai stabilit că Alexandra Cordoş a ajutat, de-a lungul timpului, la comiterea faptelor penale. Tânăra știa că mama sa primea șpagă de la diverse persoane, în schimbul traficului de influență pentru locuri de muncă. În 24 ianuarie 2015, la solicitarea mamei, Andreea Cordoş a predat unuia dintre cei în cauză subiectele pentru proba orală a unui concurs pentru un post de asistent medical. De asemenea, în alte rânduri, ea a înapoiat parte din banii pe care Mihaiela Cordoș i-a încasat.

Ancheta a fost disjunsă în cazul senatorului PSD și a fiicei sale, urmând ca să fie continuate cercetările de către procurorii DNA.

Tudor Pendiuc/ Emanuela-Elena Pendiuc

În luna martie a acestui an, după aproape cinci luni de anchetă, primarul municipiului Pitești, Tudor Pendiuc, aflat în arest, și fiica sa, Emanuela-Elena, sub control judiciar, au fost trimiși în judecată de către DNA. Acuzațiile formulate față de primar au fost de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, iar față de fiica sa, de complicitate la luare de mită și spălare de bani.

În dosar au mai fost inculpați afaceriștii Valentin Vișoiu, Constantin Scarlat și Gheorghe Văsâi, mai mulți funcționari din primărie și instituțiile subordonate, precum și un polițist din cadrul DNA.

Conform rechizitoriului, în februarie 2007, Tudor Pendiuc a propus consilierilor locali asocierea dintre Publitrans 2000, firma Consiliului Local care asigură transportul în comun, și CNCD (Constantin Scarlat), respectiv Girexim Universal SA (Gheorghe Văsâi). Pendiuc a justificat propunerea prin nevoia de înlocuire a parcului auto existent cu altul nou, format din 80 de autobuze noi.

Propunerea a fost aprobată, iar din cercetări a reieșit că, la instigarea primarului, asocierea s-a realizat cu încălcarea legilor, prin favorizarea celor două firme private și prejudicierea statului. Astfel, în loc să dețină în proprietate mijloacele de transport, conform înțelegerii, noii asociați le-au achiziționat în leasing și, mai mult, le-au plătit din încasările obținute din exploatare. Drept urmare, în urma acestui parteneriat păgubos, Consiliul Local a fost prejudiciat cu peste 6,3 milioane de euro (28.556.450,65 lei).

În schimbul „serviciilor“ sale, Tudor Pendiuc a fost recompensat cu un apartament în București, într-un cartier rezidenţial, în valoare de 130.900 de euro. Pentru a disimula șpaga și pentru a da impresia că imobilul a fost cumpărat legal, Emanuela-Elena Pendiuc a încheiat un antecontract și apoi un contract de vânzare-cumpărare cu Conarg Real Estate SRL, firma lui Valentin Vișoiu. Ea a primit și două chitanțe pentru 110.000 lei și 365.112,18 lei, sume pe care, în realitate, nu le-a achitat niciodată. Tranzacția fictivă, susțin procurorii, a fost acceptată de Valentin Vișoiu care a menționat, în fals, că a încasat contravaloarea locuinței.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine