2019-08-25 16:37

CAMPANIILE PUTEREA. Şefii CJ la control. Ţară, ţară, vrem statui! Mircea Cosma, zis şi Voievodul, baron pe viaţă în Prahova

 |  15:09
CAMPANIILE PUTEREA. Şefii CJ la control. Ţară, ţară, vrem statui! Mircea Cosma, zis şi Voievodul, baron pe viaţă în Prahova

Ionuţ Mureşan

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova este baronul PSD Mircea Cosma, zis şi Voievodul, inginer de profesie şi şef din vocaţie, omul care a împânzit lumea cu busturi de voievozi, ridicând statui iluştrilor noştri înaintaşi chiar şi la Strasbourg, Helsinki sau Chişinău.

Şeful CJ Prahova pare să fi dezvoltat un cult pentru personalitatea lui Mihai Viteazul, societatea cultural-istorică patronată de Cosma ridicând în ţară nu mai puţin de 18 statui reprezentându-l pe cel care a înfăptuit prima Unire. Când vine vorba de personalităţi din zilele noastre, Mircea Cosma este un fan declarat al lui Adrian Năstase, în plan politic, şi prieten al mogulului media Sebastian Ghiţă, în plan privat.

Mircea Cosma a terminat studiile la Liceul „Gheorghe Şincai” din Baia Mare, în 1963, iar apoi a absolvit Facultatea de Electrotehnică din cadrul Universităţii Tehnice „Traian Vuia” din Timişoara, în 1968. După studiile superioare îşi termină stagiul militar cu gradul de locotenent, iar până în 1971 lucrează ca inginer la IRE Timişoara, iar apoi la IRE Ploieşti, până în 1982. După aceea este avansat director la ICIM Braşov, unde îşi păstrează scaunul până în 1990. După Revoluţie, Mircea Cosma a fost director la patru societăţi comerciale din Ploieşti şi Braşov, iar începând cu anul 2000 obţine primul mandat la CJ Prahova. În 2008, câştigă din nou şefia CJ, performanţă pe care o repetă în anul 2012. Despre activitatea lui Mircea Cosma presa a scris că, pe lângă cele trei mandate pe care acesta le are la activ, cu şanse serioase în a-l obţine şi pe al patrulea, el pare a avea un mandat pe viaţă în fruntea PSD Prahova. De altfel, el a ajuns vicepreşedinte în filiala locală a partidului încă din 1992.

Ctitor de statui

Tot în acea perioadă, Mircea Cosma a înfiinţat Societatea cultural-istorică „Mihai Viteazul” Ploieşti, pe care o conduce şi în prezent. De-a lungul timpului, societatea a dezvelit patru busturi la Ploieşti, reprezentându-i pe George Enescu, Nicolae Iorga, Mihai Eminescu şi Constantin Brâncuşi, şi alte patru la Strasbourg: Vlad Ţepeş, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza şi Nicolae Titulescu. Aceeaşi societate condusă de Cosma a ridicat două busturi ale lui Mihai Viteazul şi două aparţinând lui Mihai Eminescu în Republica Moldova, urmate de cele ale lui Ştefan cel Mare şi Matei Basarab. Nu mai puţin de 18 monumente reprezentându-l pe Mihai Viteazul au fost dezvelite de societatea lui Cosma în alte localităţi ale ţării, opt monumente ale eroilor neamului şi patru ale soldatului român. Şeful CJ Prahova a publicat chiar şi o carte, intitulată „Monumente prahovene” şi a obţinut în 2003 Premiul „Gheorghe Brătianu” al Academiei Române pentru monografia „Alexandru Cretzianu – un diplomat de carieră în misiune pentru pregătirea ieşirii României din Axă”, lucrare pe care o semnează în colaborare. Şeful CJ Prahova este cetăţean de onoare în zece localităţi din România şi în patru localităţi din Republica Moldova.

Moşie la Cornu

Potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul CJ Prahova, familia Cosma deţine un teren intravilan în Ploieşti, de 88 metri pătraţi, dobândit în 2012, şi un altul la Cornu, de 3.926 de metri pătraţi, dobândit între anii 2004-2005 din donaţie plus moştenire, din care soţia deţine o parte de 57%. Soţii Cosma au două apartamente în Ploieşti dobândite prin cumpărare, unul în 1991 – de 105 metri pătraţi, şi altul în 2012 - de 145 de metri pătraţi. Un alt apartament a fost moştenit de soţia lui Cosma, în 2005, şi este deţinut în indiviziune cu alte două rude. De asemenea, au o casă de vacanţă la Cornu, de 480 mp, din care soţia lui Mircea Cosma deţine o parte de 57%, prin donaţie şi moştenire. Între anii 1966-2012, soţii Cosma au strâns bijuterii în valoare de 6.000 de euro, iar din vânzarea unui teren de peste 2.100 de metri pătraţi, din localitatea Bucov, au obţinut, în 2011, 92.000 de euro. La bănci soţii Cosma au 22.800 de dolari, 35.650 de euro şi peste 50.000 de lei. Mircea Cosma mai are acţiuni şi părţi sociale la 7 societăţi. În plus, firmei Eol Sol Energy SRL, la care este asociat, i-a acordat un împrumut în nume personal de 35.000 de euro. În 2012, Mircea Cosma a mai obţinut venituri de peste 6.000 de euro ca membru în Comitetul Regiunilor, de la Bruxelles.

„Colonel” peste judeţ

De când este la şefia CJ Prahova, Mircea Cosma a fost implicat într-o lungă serie de scandaluri. Cel mai recent, în toamna anului trecut, atunci când presa locală a scris că, la Ziua Armatei, acesta a îmbrăcat uniforma de colonel, deşi, în realitate, acesta este doar locotenent, iar legea în vigoare sancţionează portul ilegal de uniforme sau distincţii militare.

În 2011, prefectul judeţului Prahova, Adrian Dobre, l-a acuzat pe Cosma că, în calitate de preşedinte al consiliului judeţean, şi-ar fi despăgubit familia cu 40.000 de lei pentru exproprierile de terenuri în vederea construcţiei unui drum judeţean. Printre cei despăgubiţi s-ar fi aflat şi cei doi copii ai lui Cosma, Andreea şi Alexandru. Preşedintele CJ Prahova s-a apărat, spunând că terenurile au fost cumpărate de familia sa cu un an înainte ca zona să fie declarată de interes judeţean. În 2003, un om de afaceri român stabilit în Elveţia l-a denunţat pe Mircea Cosma, dar şi pe alte persoane, pentru o mită de două milioane de dolari, cerută de zece funcţionari de la CJ Prahova pentru realizarea unor proiecte de investiţii în zona Buşteni. Concret, omul de afaceri susţinea în denunţ că ar fi dat bani şi bunuri CJ Prahova şi Primăriei Buşteni între anii 2001 şi 2002 pentru a primi avize şi acte în vederea amenajării zonei turistice Valea Cerbului. El a susţinut că în schimbul documentelor funcţionarii ar fi primit 95.000 de dolari şi deplasări în Elveţia.

Afacerile, specialitatea lui Cosma jr

 

Şeful CJ Prahova nu conduce afaceri de anvergură, lasă asta pe seama fiului său, deputatul Vlad Cosma, seniorul fiind asociat doar cu 10 la sută din acţiuni la SC Eol Sol Energy SRL. Fiul lui Mircea Cosma, în schimb, face afaceri cu statul prin firma de IT Oznet, pe care şi-a deschis-o încă de la vârsta de 19 ani. Încă de la o vârstă fragedă, Vlad Cosma a pus mâna pe contracte cu Societatea Naţională a Cărbunelui SA Ploieşti şi cu rafinăria Petrobrazi. În 2008, Cosma jr a intrat în politică şi a fost consilier al lui Adrian Năstase, dar nu a rupt nici prietenia din liceu cu Sebastian Ghiţă, devenit, între timp, mogul media. El pune succesul său în afaceri pe seama faptului că firma lui e bună în domeniu, nu pe seama funcţiei tatălui său, deşi s-a implicat în coordonarea campaniei acestuia din 2008, pentru recâştigarea şefiei CJ Prahova. Vlad Cosma este prieten cu interlopul ploieştean Răzvan Alexe, lucru pe care şi-l asumă, alături de acesta fiind implicat într-un scandal cu împuşcături, în urma căruia Alexe a fost rănit, iar Vlad Cosma a fost cercetat pentru lovire şi alte violenţe.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-10-27

Mai multe imagini:
CAMPANIILE PUTEREA. Şefii CJ la control. Ţară, ţară, vrem statui! Mircea Cosma, zis şi Voievodul, baron pe viaţă în Prahova
zoom
CAMPANIILE PUTEREA. Şefii CJ la control. Ţară, ţară, vrem statui! Mircea Cosma, zis şi Voievodul, baron pe viaţă în Prahova
zoom
Parerea ta...

UN OM
15 Oct 2013

STATUILE amintesc de istoria neamului nostru; in alte parti de tara ele sunt daramate pt. a sterge urmele romanilor! BRAVO-PRAHOVA!
FLORIN OPREA
15 Oct 2013

Cea mai tare afacere: face un sens giratoriu pe piloni la un pret de 3-4 ori mai mare ca un pod simplu care ar rezolva identic problema (poduri facute de altii la Oradea si brasov).
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray