2020-05-25 15:12

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR Volumul XLIV: județul Buzău (Partea I)

 |  17:37
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR Volumul XLIV: județul Buzău (Partea I)

Primăria are un site greu organizat, fără o informaţie structurată, cu unele declaraţii de avere ce se opresc la anul 2014, deşi cea a primarului este pe anul 2015. Potrivit declaraţiei sale de avere, Constantin Boşcodeală are opt terenuri, două terenuri intravilane în Unirii şi unul în Obor, 27 de hectare de teren agricol în comuna Amaru, un intravilan la Năvodari, un teren forestier la stâlpu, şi alte asemenea.

Boșcodeală declară și trei apartamente, o casă de vacanță la Năvodari și una de locuit în Buzău, cartierul Nicu Constantinescu. Are un autoturism BMW și o remorcă „Umbra”. Soţia lucrează la Liceul „Spiru Haret” din Buzău şi are o indemnizaţie anuală de 34.100 de lei, care ne duce cu gândul la o funcţie de conducere. Primarul este membru în mai multe asociaţii de dezvoltare intercomunitară, dar şi preşedinte al PSD Buzău.

Boşcodeală nu a prea fost ocolit de problemele penale. Deşi este fericitul câştigător al unui dosar cu Agenţia Naţională de Integritate, Boşcodeală are o condamnare de 5 ani cu executare în primă instanţă şi încă un dosar în lucru la DNA.

Constantin Boşcodeală, a câştigat definitiv procesul cu ANI, după ce instanţa supremă a decis că edilul nu a fost în stare de incompatibilitate.

ÎCCJ a respins ca nefondat recursul declarat de Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei din 3 decembrie 2013 a Curţii de Apel Ploieşti, care i-a dat dreptate lui Constantin Boşcodeală şi a dispus anularea raportului prin care ANI a stabilit că primarul municipiului Buzău a fost în incompatibilitate.

În iulie 2013, primarul Buzăului a fost găsit incompatibil de ANI, pentru că, în perioada mai 2010 - martie 2013, a deţinut simultan funcţia de edil şi pe cea de reprezentant al municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Aquafor SA Buzău - o situație comparabilă cu aceea în care s-a aflat președintele Klaus Iohannis, pe când era primar al Sibiului. Primarul Constantin Boşcodeală este judecat în două dosare de corupție.

Primul proces se află în faza apelului, după ce, în prima instanţă, Judecătoria Braşov l-a condamnat pe edil la 5 ani de închisoare cu execu­tare.

Boșcodeală a fost acuzat de pro­cu­rorii anticorupţie de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată. Concret, Boşcodeală este acuzat că, timp de şase ani, ar fi acordat unor asociaţii sportive, printre care şi Fotbal Club Gloria Buzău, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local şi le-ar fi asigurat folosință gratuită a Complexului Spor­tiv Gloria Buzău. În această modalitate, bugetul local al municipiului Buzău a fost prejudiciat cu suma de 4.896.994,09 lei, adică aproape 49 miliarde lei vechi sau peste 1,1 milioane euro. Magistraţii de la Judecătoria Braşov l-au condamnat la 3 ani de închisoare pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, la 4 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, şi l-au achitat pentru cea de-a treia infracţiune de abuz în serviciu. Instanţa a decis ca Boşcodeală să execute pedeapsa rezultantă de 4 ani de închisoare, cea mai grea, la care se adaugă un spor de 1 an, în total 5 ani de închisoare.

Pe 29.10.2015 este fixat un nou termen în al doilea proces de corupţie al primarului Constantin Boșcodeală. Procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pe edil în iunie 2014 pentru abuz în serviciu. Curtea de Apel Ploieşti este instanţa care a desemnat Tribunalul Dâmboviţa drept instanţa competentă să se pronunte pe cererea DNA privind trimiterea în judecată a primarului Buzăului, Constantin Boşcodeală, alături de Viorica Stana şi Nicolae Trandafir. Asta după ce DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti a cerut judecarea cererii la orice altă instanţă decât Tribunalul Buzău. Viorica Stana era la data faptelor director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Buzău, iar Trandafir Nicolae director al Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultura Buzău. Ambii sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii au instituit sechestru până la concurenţa sumelor de 12.720.000 lei, reprezentând prejudiciul cauzat statului (la nivelul anului 2001, al săvârşirii faptei) şi de 11.528.760 lei, reprezentând prejudiciul cauzat Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultura Buzău. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Constantin Boşcodeală, Viorica Stana şi Nicolae Trandafir, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu şi prin încălcarea dispoziţiilor legale în materia fondului funciar, au făcut posibilă trecerea unei suprafeţe de 33 de hectare de teren arabil din domeniul public al statului în domeniul privat al municipiului Buzău.

Terenul respectiv se află în administrarea Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultura Buzău, fiind destinat exclusiv activităţii de cercetare şi producerii de seminţe şi material săditor din categorii biologice superioare şi, potrivit legii, nu putea face obiectul unei asemenea operaţiuni. „În realizarea obiectivului infracţional, inculpatul Constantin Octavian Boşcodeală, invocând o prevedere din Legea Fondului funciar 18/1991, în calitate de preşedinte al Comisiei municipale de aplicare a Legii fondului funciar, a solicitat Prefecturii Judeţului Buzău - Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor - restituirea a 33 ha teren care au aparţinut fostului izlaz comunal. În documentele transmise Prefecturii se menţiona că suprafaţa respectivă este în administrarea unei societăţi comerciale, SC SERIBUZ  SA Buzău. În baza documentelor transmise (referat şi tabel privind situaţia tarlalelor şi parcelelor aferente suprafeţei de 33 ha aparţinând fostului izlaz comunal), prefectul a emis Ordinul nr. 146/ 24.07.2001. Deşi Ordinul Prefectului se referea la suprafaţa de 33 ha, aparţinând fostului izlaz, administrată de SC SERIBUZ SA, Primăria municipiului Buzău - prin inculpatul Boşcodeală Constantin Octavian (ca primar) - a preluat, la data de 19.11.2001, cu avizul inculpatei Viorica Stana - director O.C.A.O.T.A. Buzău şi al lui Elena Ştefan - reprezentant A.D.S (decedată) - o suprafaţă de aceeaşi mărime, însă nu de la SC SERIBUZ SA, ci de la Staţiunea de Cercetare şi Producţie Legumicola Buzău - reprezentată de inculpatul Trandafir Nicolae, pe un cu totul alt amplasament. Suprafaţa preluată aparţinea domeniului public al statului, fiind vorba de un teren destinat producerii de seminţe şi material săditor din categorii biologice superioare, cu potenţial economic mai mare, datorita poziţionării. Prin punerea în aplicare a Ordinului nr. 146/24.07.2001, s-a urmărit un alt scop decât reconstituirea efectivă a izlazului comunal al municipiului Buzău. Această punere în aplicare a reprezentat doar o modalitate menită să îmbrace într-un aspect de legalitate împrejurarea ca Primăria municipiului Buzău - reprezentată de inculpatul Constantin Octavian Boşcodeală - a obţinut o suprafaţă de teren mult mai valoroasă din punctul de vedere al amplasamentului, situată în imediata apropiere a cartierelor oraşului, pe care să poată fi construite obiective economice de către investitori (aşa cum s-a şi întâmplat iîn realitate) şi nu într-o zonă de la intrarea în municipiu, lângă o cale ferată, unde se aflau - de fapt - terenurile SC SERIBUZ SA ce ar fi trebuit predate şi care prezentau un potenţial economic scăzut“, se precizează în rechizitoriul procurorilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine