2020-07-13 07:50

Enciclopedia grofilor. Volumul XLIX, judeţul Călăraşi (Partea a 3-a). Primarul oraşului Budeşti: Lucia Lefter

 |  19:29
Enciclopedia grofilor. Volumul XLIX, judeţul Călăraşi (Partea a 3-a).  Primarul oraşului Budeşti: Lucia Lefter

Primăria are un site simplu şi rudimentar, cu biografii scurte, fără date de contact personale, iar butoanele cu declaraţiile de avere şi cele de interese sunt inactive. Deşi jurist de profesie, se pare că doamna primar încalcă intenţionat legea şi nu postează nici pe pagina primăriei, nici pe portalul ANI declaraţiile de avere şi interese pentru anul 2015. Potrivit celor din anul 2014, Lucia Lefter avea în urmă cu un an un teren agricol, moştenit, în Budeşti, o locuinţă, tot moştenită, de asemenea în Budeşti, două autoturisme Renault. A vândut un teren arabil şi avea un depozit de 10.000 de euro la CEC. Soţul, Dănuţ Lefter, lucrează tot la stat, la Spitalul din Budeşti, şi au un venit anual de aproximativ 65.000 de euro.

Primăriţa este membră în mai multe AGA, asociaţii şi fundaţii, dar este şi conducătorul PNL Budeşti. Presa locală scria că în 2012 primăriţa îşi luase câteva luni bune de… concediu medical.

Primarul oraşului Fundulea: Dorel Dorobanţu

Enciclopedia grofilor. Volumul XLIX, judeţul Călăraşi (Partea a 3-a).  Primarul oraşului Budeşti: Lucia Lefter
zoom
Primăria are un site foarte vechi, rudimentar şi alambicat, cu unele informaţii de interes public, dar şi cu declaraţiile de avere şi interese pentru anul 2015 publice pe site.

Potrivit acestora, primarul are două terenuri agricole (63 de hectare), ambele cumpărate, în Fundulea, dar şi două terenuri intravilane. Are două case construite în Fundulea, un BMW şi un „RENO MODUS” (probabil Renault - n.n.).

Are un depozit bancar cu aproape jumătate de milion de lei noi, un venit anual pe familie ce sare cu mult de 60.000 de lei. Soţia este contabil la liceul din oraş. Obţin anual peste 30.000 de lei din arendă şi alţi 30.000 de lei din dividende. Au o companie, SC Farmland SRL, iar primarul spune că este membru PSD.

Jurnaliştii de la Ediţia.ro scriu despre mai multe delapidări ale primarului, chiar imediat după alegerile din 2012. „Edilul Dorel Dorobanţu a reuşit, cu ajutorul unor angajaţi din primărie, să sustragă importante sume de bani din bugetul local, prin intermediul consumurilor exagerate de carburanţi şi materiale la serviciile Gospodărie Orăşenească şi Prevenirea şi Stingerea Incendiilor, precum şi prin lucrări supraevaluate executate de către firma SC VICE COM 95 SRL Brăneşti în şcoli, liceu, sală de sport, trotuare, străzi, groapă de gunoi şi casă de cultură, fapte pentru care este cercetat penal în Dosarul nr. 1038/P/2012”. Ziariştii mai scriu că Dorobanţu nu comunică documente publice conform Legii 544 şi că a fost nevoie de intervenţia prefecturii şi a Tribunalului Călăraşi pentru ca astfel de documente să poată ajunge la presă. Dacă ziariştii vor merge mai departe, ei pot depune plângere penală împotriva responsabilului cu Legea 544, dar şi împotriva primarului, care este şeful instituţiei, pentru „abuz în funcţie” dată fiind sentinţa Tribunalului pe aceste informaţii de inters public.

La venirea în fruntea Guvernului, Victor Ponta anunţa că mai multe nereguli găsite de Corpul de Control al primului-ministru au fost deferite Parchetelor competente. Corpul de Control al Guvernului a mai descoperit că 2.000 de hectare de la Institutul Fundulea au fost transferate ilegal din domeniul public al Institutului în domeniul privat al oraşului Fundulea şi al altor comune şi localităţi din Călăraşi. Printre acestea s-ar afla şi terenurile familiei Băsescu de la Nana. Raportul Corpului de Control al Guvernului mai arată că s-au încălcat competenţa şi procedura de dezafectare a terenurilor. Astfel, decizia a fost luată de Comisia judeţeană de fond funciar Călăraşi, deşi legea stabileşte că trebuia luată prin HG, prin act al Consiliului Judeţean sau al celui local. Inspectorii susţin că încălcarea competenţei şi a procedurii se sancţionează cu nulitate absolută. Potrivit acestora, tot lovite de nulitate absolută sunt şi actele prin care se sporeşte ilicit valoarea terenurilor primite, ca urmare a transferurilor. Inspectorii Corpului de Control mai precizează că trecerea din domeniul public în cel privat s-a făcut fără o justificare prealabilă. „De la DNA ne-au cerut nişte acte privind modul cum institutul a fost lăsat fără 3.500 de hectare pe Legea retrocedărilor. Nu ştiu în ce mod s-a făcut restituirea, pe ce criterii. Noi am contestat modul cum am fost deposedaţi de suprafeţe. Acum, procurorii verifică dacă s-au făcut ilegalităţi sau nu”, le-a declarat jurnaliştilor de la „Evenimentul zilei“ directorul ştiinţific al unităţii de cercetare, Alexandru Bude. În legătură cu aceste restituiri, Pălăngeanu acuză că, după ce terenurile au fost retrocedate moştenitorilor, o mare parte din pământ a ajuns în posesia familiei lui Dorobanţu. De altfel, el are în declaraţia de avere 63 de hectare de teren agricol la Fundulea şi Belciugatele, unele cumpărate chiar în 2011.

Potrivit „EVz“ primarul este anchetat de DNA şi cu privire la mai multe restituiri de terenuri. „Două dintre cele mai importante unităţi de cercetare agricolă, situate la Fundulea, în Câmpia Bărăganului, au rămas fără mii de hectare după ce terenurile au fost retrocedate dubios. Moştenitorii au primit pământ în baza unor testamente lipsite de avere şi a unor declaraţii, pe proprie răspundere, prin care se atesta dreptul la succesiune. Aproape 5.500 de hectare ale Institutului şi Staţiunii agricole din Fundulea (Călăraşi), cu o valoare de peste 15 milioane de euro, au ajuns la presupuşi moştenitori, după ce s-a aplicat o schemă suspectă orchestrată de membri PSD şi PC. Dorel Dorobanţu, primarul din Fundulea, şi Jenel Şerban, fostul prefect de Călăraşi (2005-2008), au retrocedat terenuri şi pe testamente în care scria că nu se lasă urmaşilor avere imobiliară, ci doar bunuri casnice.

În plus, singura legătură cu înaintaşii dezmoşteniţi de colectivizare a fost o declaraţie a anagajaţilor primăriei care susţin că cererea de retrocedare este îndreptăţită. Singurul pământ lăsat prin testament urmaşilor care au primit terenuri în Fundulea a fost un loc de veci”, scriu jurnaliştii de la evz.ro.

Din patrimoniul Staţiunii de Cercetare Fundulea s-au retrocedat în jur de 3.500 de hectare. Mare parte au ajuns la Adrian şi Mihaela Pienaru din Ploieşti. Cei doi soţi susţin că sunt moştenitorii Constanţei Torand, urmaşa Floricăi Slăticeanu şi presupusă descendentă a moşierului Vispescu. Cu toate acestea, în testamentul lui Slăticeanu către Torand, înregistrat în anul 1965, femeia susţine - potrivit EVz - că nu are avere sau terenuri. Terenurile au fost retrocedate prin implicarea lui Dorobanţu (în calitate de primar a luat abuziv terenurile de la unităţile de cercetare şi le-a introdus în domeniul privat al oraşului Fundulea) şi a lui Jenel Şerban (în calitate de prefect şi şef al Comisiei funciare Călăraşi a aprobat restituirea). După ce loturile au ajuns la familia Pienaru, aceştia le-au dat consilierului PSD Iulian Bănuţă, care a devenit împuternicit

„Normal că îi cunoşteam pe soţii Pienaru înainte de a face cererile lor de retrocedare, altfel nu aveau încredere în mine să fiu împuternicitul lor”, s-a mărginit să reacţioneze consilierul local în faţa celor de la „Evenimentul zilei“.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz