2020-08-12 16:16

Groparii Elenei Udrea. CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXIX). Hunedoara

 |  21:01
Groparii Elenei Udrea. CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXIX). Hunedoara

Termogaz Company SA, cu sediul social în Hațeg, este societatea comercială controlată de Adrian Gărdean, unul dintre denunțătorii Elenei Udrea, fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, în dosarul „Gala Bute“. În acte, ca acționar majoritar și administrator apare Miron Dorel Gărdean, fratele lui Adrian Gărdean. Până la scandalul cu Elena Udrea, Termogaz Company a fost una dintre cele mai înfloritoare societăți comerciale din Valea Jiului, derulând numeroase afaceri pe bani de la bugetul statului. De la contractele cu Nuclearelectrica, Compania Naţională a Huilei sau Electrocentrale Deva, la construirea de săli de sport sau telegondole, Termogaz Company nu a ratat aproape nici o lucrare finanțată de stat. În prezent aflată în insolvență, Termogaz a intrat în atenția opiniei publice după ce a obținut contractul de 152.909.216 lei pentru construcția domeniului schiabil de la Straja. În cazul Consmin SA din Petroșani și al administratorului său Dragoș Marius Botoroangă, a fost vorba de ancheta asupra lui Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea și administrator al moșiei de la Nana. Conform procurorilor, Breazu ar fi intermediat primirea unei mite de aproximativ 300.000 de lei de către fostul ministru, bani proveniți din conturile Consmin SA. Suma ar fi fost folosită pentru plata organizării unei petreceri, la Predeal, ocazionate de ziua de naștere a Elenei Udrea, și a unor excursii pentru ea și Ana Maria Topoliceanu. Procedura folosită pentru a obține mita a fost, în cazul ambelor firme aceiași: zeciuiala. Apropiații Elenei Udrea au condiționat decontarea lucrărilor de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului și Compania Națională de Investiții, de plata unui „comision” de 10%.

Pentru constructorii abonați la fondurile publice din județul Hunedoara, ultimii ani nu au fost prea liniștiți. Și asta din cauza procurorilor DNA care le-au dat iama în afaceri, încurcându-le combinațiile cu reprezentanții lumii politice. Astfel, îi avem, pe de-o parte, pe afaceriștii implicați în „Gala Bute“, dosarul Elenei Udrea, fostul ministru al Dezvoltării, iar pe de alta pe cei din Rețeaua Moloț, după numele fostului președinte al CJ Hunedoara, baronul PNL, Mircea Moloț. Și unii și ceilalți au în comun șpaga pe care au plătit-o pentru ca firmele lor să fie favorizate la licitațiile publice și pentru a li se deconta lucrările la vreme, fără întârzieri. Diferite sunt doar metodele pe care beneficiarii mitei le-au ales pentru a intra în posesia veniturilor necuvenite.  În numărul de azi ne vom ocupa de Termogaz Company SA, controlată de Adrian Gărdean și de Consmin SA Petroșani, patronată în acte de Dragoş Marius Botoroagă. Aceștia au plătit sute de mii de euro, șpagă, apropiaților Elenei Udrea.

Termogaz Company SA, cu sediul social în Hațeg, este societatea comercială controlată de Adrian Gărdean, unul dintre denunțătorii Elenei Udrea, fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, în dosarul „Gala Bute“. În acte, ca acționar majoritar și administrator apare Miron Dorel Gărdean, fratele lui Adrian Gărdean.

Zeciuiala de la Straja 

Până la scandalul cu Elena Udrea, Termogaz Company a fost una dintre cele mai înfloritoare societăți comerciale din Valea Jiului, derulând numeroase afaceri pe bani de la bugetul statului. De la contractele cu Nuclearelectrica, Compania Naţională a Huilei sau Electrocentrale Deva, la construirea de săli de sport sau telegondole, Termogaz Company nu a ratat aproape nici o lucrare finanțată de stat.

În prezent aflată în insolvență, Termogaz a intrat în atenția opiniei publice după ce a obținut contractul pentru construcția domeniului schiabil de la Straja. La finele anului 2011, Primăria Lupeni a scos la licitaţie proiectul de dezvoltare a Staţiunii Straja. Lucrarea, în valoare de 152.909.216 lei, a fost adjudecată de asocierea SC Termogaz Company SA Haţeg, SC Acomin SA Cluj Napoca și SC Kranz Eurocenter SRL Piteşti. Această din urmă firmă este patronată de un alt afacerist cu relații politice, Corin Boian, de asemenea denunțător în dosarul „Gala Bute”.

Potrivit DNA, pentru ca lucrările executate în cadrul proiectului de la Straja să fie decontate la vreme, fără întârzieri, ministrul Elena Udrea ar fi cerut și primit o mită de la constructori. Aceasta a îmbrăcat forma unui comision în valoare de 10% din totalul plăților făcute de minister. O parte din șpăgi au fost disimulate sub forma unor sponsorizări acordate organizatorilor Galei Bute iar o altă parte a fost plătită în bani lichizi lui Gheorghe Nastasia, la acea dată secretar general în cadrul MDRT.

În iunie 2011, după ce Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului le-a decontat lucrări executate în valoare de 9 milioane de euro, conform înțelegerii, Adrian Gărdean și Corin Boiana au predat o geantă conținând 900 de mii de euro lui Gheorghe Nastasia, într-un birou de la Ministerul Dezvoltării.

Procurorii au mai stabilit că o altă sumă, 3.000.000 lei, a fost transferată de Termogaz Company, firma controlată de Gărdean, în contul SC Europlus Computers SRL, patronată de Rudel Obreja, pentru un contract fictiv de publicitate.

Nu-i răzmeriță împotriva mitei cu Răsmeriță

În luna aprilie a acestui an, primarul orașului Lupeni, Cornel Răsmeriță și Cristofor Alin Condoiu, șeful biroului achiziții publice, au fost trimiși în judecată, într-un  alt dosar de corupție, în care apare, din nou, numele Termogaz Company SA. Potrivit procurorilor, în 2011, primarul orașului Lupeni a atribuit Termogaz Company un contract de 10.896.359,11 lei, finanțat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, având ca obiect actualizarea proiectului tehnic și executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Stațiunii turistice Straja. Potrivit anchetatorilor, el ar fi fost determinat să facă acest lucru de Miron Dorel Gărdean.

Contractul a fost încredințat cu încălcarea atribuțiilor de serviciu care le reveneau reprezentanților primăriei Lupeni, contrar prevederilor legislației privind achizițiile publice, prin alegerea procedurii de negociere fără publicarea unui anunț de participare și fără a estima valoarea lucrării. Acest lucru a dus la supraevaluarea prețului cu 3.364.144,86 lei, sumă ce reprezintă prejudiciul adus bugetului local.

Mai mult, au stabilit procurorii, cei doi inculpați cunoșteau dintr-o documentație tehnică întocmită anterior că alimentarea cu energie electrică a stațiunii se poate realiza cu o sumă mai mică. Cu toate acestea, au acceptat prețul supraevaluat, propus de Termogaz Company SA, fără obiecții.

Cea mai mare parte a prețului, respectiv 8.100.000 lei, a fost achitată pe 21 decembrie 2011 din fondurile alocate în regim de urgență de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.

Consmin SA, alt mituitor în dosarul Elenei Udrea

Numele Consmin SA din Petroșani și al administratorului său Dragoș Marius Botoroangă, a căpătat notorietate tot în contextul dosarului penal întocmit pe numele Elenei Udrea.  De această dată, a fost vorba de ancheta asupra lui Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea și administrator al moșiei de la Nana. Procurorii au arătat că Breazu ar fi intermediat primirea unei mite de aproximativ 300.000 de lei de către fostul ministru, bani proveniți din conturile Consmin SA. Suma ar fi fost  folosită pentru plata  organizării unei petreceri, la Predeal, ocazionate de ziua de naștere a Elenei Udrea, și a unor excursii pentru ea și Ana Maria Topoliceanu.

Procurorii au arătat că procedura folosită pentru a obține mita a fost aceiași ca și în cazul Transgaz.  Apropiații Elenei Udrea au condiționat decontarea lucrărilor de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului și Compania Națională de Investiții, de plata comisionului de 10%: „În perioada 2010 – 2011, Tudor Breazu le-a ajutat pe Elena Udrea şi pe Ana Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naţionale de Investiţii, să primească 300.000 de lei de la Dragoş Marius Botoroagă, administratorul SC Consmin SA, scopul mitei fiind de a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societate în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii. După ce Compania Naţională de Investiţii făcea plăţile către firma lui Botoroagă, acesta dispunea transferul a aproximativ 10 la sută din suma încasată către Ştefan Lungu, pe atunci consilierul personal al Elenei Udrea, prin societatea controlată de acesta – Last Time Studio SRL, în baza unor contracte de consultanţă fictive“, au arătat procurorii în documentele întocmite în cadrul anchetei.

Dragoş Botoroagă a fost trimis în judecată pentru dare de mită, alături de Elena Udrea, Ana Maria Topoliceanu și Tudor Breazu. În fața judecătorilor  Înaltei Curți de Casație și Justiție, el a pledat vinovat, spunând că a fost forțat de situația economică a firmei sale să dea mită, pentru a-și recupera cheltuielile. „Aveam cam 130-140 de angajați și nu puteam să le dau salariile. Aveam probleme cu băncile. Și, ca să-mi dea banii, am apelat la Ștefan Lungu. I-am întors o parte de 10%, plătindu-i pe compania lui niște contracte  de care n-aveam nevoie“, a arătat afaceristul din Petroșani în fața instanței.

Firma lui Botoroangă, afaceri grele pe banii CNI

Încă de la înființarea, Consmin SA a fost prinsă în mai multe scandaluri de presă, legate de contractele derulate cu Primăria din Petroșani condusă de Tiberiu Iacob Ridzi. Acuzațiile au vizat, cu precădere calitatea proastă a lucrărilor executate.

Unul dintre cele mai răsunătoare cazuri a fost construcția refugiului Salvamont din Parâng, realizat în 2006, care a costat 150.000 de euro, fonduri europene derulate prin PHARE. Beneficiarii au reclamat că lucrarea a fost prost executată, fapt ce a necesitat alte intervenții și a întârziat preluarea obiectivului.

În perioada guvernării PDL, Consmin SA a reușit să se lipească de Compania Naţională de Investiţii, condusă de Ana Maria Topoliceanu, prietena Elenei Udrea, de unde a obţinut mai multe contracte consistente. În perioada 2009-2011 societatea lui Botoroagă a derulat nu mai puțin de 11 investiții finanțate de CNI.

Din fondurile Companiei, Consmin SA a ridicat sala de sport a Școlii Generale Nr. 5 din Petroșani, o lucrare ce s-a întins de-a lungul a șase ani, pentru care a încasat 3 milioane de lei. Tot Consmin SA a preluat construcția bazinului de înot din Petroşani, de la o altă societatea care a intrat în faliment. Valoarea totală a acestui proiect s-a ridicat la 6,8 milioane de lei iar investiţia a fost inaugurată în luna noiembrie 2014. Pe lângă aceste lucrări, firma lui Botoroangă a fost implicată în amenajări peisagistice în parcul din Târgu Jiu, telegondola de la Cavnic și săli de sport în Gorj și Vîlcea.

Termogaz Company SA, cu sediul social în Hațeg, este societatea comercială controlată de Adrian Gărdean, unul dintre denunțătorii Elenei Udrea, fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, în dosarul „Gala Bute“. În acte, ca acționar majoritar și administrator apare Miron Dorel Gărdean, fratele lui Adrian Gărdean.

Consmin SA apare în ancheta asupra lui Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea și administrator al moșiei de la Nana. Procurorii au arătat că Breazu ar fi intermediat primirea unei mite de aproximativ 300.000 de lei de către fostul ministru, bani proveniți din conturile Consmin SA. Suma ar fi fost  folosită pentru plata  organizării unei petreceri, la Predeal, ocazionate de ziua de naștere a Elenei Udrea, și a unor excursii pentru ea și Ana Maria Topoliceanu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-15

Mai multe imagini:
Groparii Elenei Udrea. CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXIX). Hunedoara
zoom
Groparii Elenei Udrea. CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXIX). Hunedoara
zoom
Groparii Elenei Udrea. CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXIX). Hunedoara
zoom

Groparii Elenei Udrea. CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXIX). Hunedoara
zoom
Groparii Elenei Udrea. CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXIX). Hunedoara
zoom
Groparii Elenei Udrea. CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXIX). Hunedoara
zoom

Groparii Elenei Udrea. CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXIX). Hunedoara
zoom
Parerea ta...

ANONIM
26 Aug 2016

ELENA NU VA FI CU NIMIC AFECTATA. VINOVATI SUNT CEI CARE AU DENUNTAT-O . IN ROMANICA SUNT ALTE REGULI. CINE FURA SE MENTINE, DACA NU FURI E VAI DE TINE. ADICA SA FURAM CA MAI BINE O S- O DUCEM. JUSTITIA DIN ROMANIA NU FACE NIMIC PENTRU CEI CARE FURA MILIOANE DE EURO...PEDEPSESTE DOAR PE CEI CARE FURA O GAINA SAU CEVA DE MANCARE...PACAT DE SANGELE VARSAT....POATE CA VOM FACE SI NOI CEVA CANDVA
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz