2020-07-03 14:15

 |  14:20

Galeria Nemțoi sau sticla ca artăGaleria Nemțoi sau sticla ca artă

În chiar mijlocul celebrei Căi a Victoriei - pricipala arteră bucureșteană, se deschidea, în urmă cu mai bine de două decenii, primul spațiu expozițional dedicat obiectelor de artă din sticlă din România - Galeria Nemțoi.


Galeria Nemțoi sau sticla ca artă

Aflată în drumul vizitatorilor, galeria de artă contemporană, care găzduiește exclusiv lucrările artistului Ioan Nemțoi, a fost o perpetuă expoziție de forme speciale turnate sau montate din sticlă, o feerie cromatică plină de simboluri care a cucerit, încet-încet, lumea.

Apoi, atenția turiștilor s-a mutat către Centrul Vechi al orașului, renăscut, care și-a repus în valoare parfumul și farmecul de altădată.

Așa că, mai nou, celebra Galerie Nemțoi le dă întâlnire iubitorilor de artă, turiști sau localnici, la Hanul cu Tei, un spațiu rafinat din Centrul Vechi, cu tradiție în promovarea artei  artiștilor, pe Calea Victoriei fiind acum prezentă doar o vitrină de promovare a creațiilor maestrului Ioan Nemțoi, în care se regăsesc doar câteva dintre cele mai cunoscute piese ale artistului.


Galeria Nemțoi sau sticla ca artă

În vârstă de 55 de ani, Ioan Nemțoi a studiat ceramica, sticla și metalul și s-a specializat apoi, după studenție, în Suedia, reușind de-a lungul carierei sale să creeze adevărate povești din sticlă, variind de la obiecte mici și până la opere monumentale, care te duc cu gândul la îmblânzirea lavei. Astfel, Ioan Nemțoi, a devenit unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani, emblematic pentru București, orașul în mijlocul căruia îi sunt expuse lucrările.

Expozițiile sale permanente din Statele Unite, Danemarca, Belgia, Austria, Germania, Ungaria, Italia, Marea Britanie, Olanda, Japonia, Franța, Norvegia, Suedia, Portugalia, fac din arta lui Ioan Nemțoi un spectacol unic de culoare, formă, ingeniozitate, pe care acesta le presară din belșug în obiectele de sticlă pe care le crează.

Printre personalitățile marcante ale lumii, care au considerat important ca din celebrele lor colecții private de artă să facă parte și lucrări ale artistului romăn, se numără Regele Harald al Norvegiei, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Custodele Coroanei Române, Margareta.

Lucrări semnate Ioan Nemțoi se găsesc în Muzeul Vaticanului, Kunst Palast din Düsseldorf, sediul UNICEF sau chiar la Casa Albă .

Pasiunea oamenilor pentru obiectele din sticlă este mai veche decât s-ar putea bănui. Arta prelucrării sticlei este un meșteșug vechi de peste 9.000 de ani. Cel mai vechi obiect de acest fel este considerat a fi o amuletă găsită în Egiptul Antic și datată în jurul anului 7.000, înainte de Hristos. Au urmat apoi alte obiecte de dimensiuni mici, cum ar fi perlele de sticlă, vechi de aproximativ 5.000 de ani. Din zona Orientului Mijlociu, mai exact din Irak, provine un cilindru din sticlă de culoare albastru deschis, cu o vârstă asemănătoare, dar care, prin rafinamentul prelucrării, demonstrează o îndelungată experiență în această îndeletnicire, ridicată în timp la rangul de artă.

Se estimează, însă, că obiectele mari din sticlă, cum ar fi de exemplu vasele, au fost produse abia începând din anul 700, înainte de Hristos. La acel moment, modelarea se făcea prin confecționarea unui obiect-etalon din argilă, care era cufundat apoi în sticlă topită. Apoi, stratul de sticlă lipit de modelul din argilă nisipoasă era ars la flacără pentru a se uniformiza, urmând ca, după răcire, miezul să fie extras treptat.

În urmă cu aproximativ 2.000 de ani, a fost descoperit procedeul realizării de obiecte din sticlă goale în interior, prin suflare, metodă care asigură obiectelor un grad sporit de finisare. Originea acestui nou meșteșug se presupune a fi în Siria, de unde s-a răspândit extrem de rapid în tot Imperiul Roman.

În aceeași perioadă, secolele I-II, producerea obiectelor din sticlă prin suflare se realiza chiar și pe teritoriul actual al României, în zona Tomisului fiind găsite urmele unor cuptoare în care se topea sticla.

Călirea sticlei a apărut însă mult mai târziu, în secolul al XVIII-lea. În urma răcirii bruște, obiectul casant devenea astfel mult mai rezistent la șocuri.

În zilele noastre, artistul Ioan Nemțoi este unul dintre cei care stăpânesc arta modelării sticlei fierbinți și îi conferă acesteia diverse valențe, fiind numit de o parte a publicului său „artistul focului”, datorită temperaturii ridicate de prelucrare a materiei prime pe care o folosește (1200 de grade Celsius). Prin arta sa, Nemțoi a atenuat diferența dintre arta decorativă şi sculptura monumentală. Tema flăcării este foarte prezentă în creația lui, „focuri” îmbrăcate în culori tari, roșu sau albastru, putând fi admirate în Galeria care îi poartă numele sau în expozițiile sale din toată lumea. Forme contorsionate, câteodată de dimensiuni impresionante, taie respirația vizitatorului care vizitează Centrul Vechi, spațiul istoric al Bucureștiului, și intră pe ușa Galeriei Nemțoi.


Galeria Nemțoi sau sticla ca artă

Turistul pasionat poate, așadar, să viziteze Galeria Nemțoi și să regăsească astfel, poate cu surprindere, minunate lucrări de artă contemporană tocmai în Centrul Istoric al Bucureștiului, un contrast binevenit, care nu face decât să îmbogățescă experiența culturală a vizitatorului, un adevărat arc peste timp care reunește, în același loc, clădiri încărcate de istorie și opere moderne de artă.

Toate acestea, în cea mai boemă, pitorească și plină de viață zonă a Capitalei, locul unde este întâlnită cea mai mare densitate de turiști pe metru pătrat și unde, la orice oră din zi și din noapte, poți auzi vorbindu-se în zeci de limbi, ca într-un adevărat turn Babel. Printre toate aceste frumuseți, vechi și noi, pe care Capitala României le oferă privirii, turistul poate admira și se poate chiar fotografia alături de opere care poartă semnătura maestrului Ioan Nemțoi, un suvenir special din București, orașul care, alături de locuri care păstrează memoria istoriei, oferă și exemple de artă autentică, valoroasă, avangardistă chiar.

Imaginile prezentate fac parte din expoziția Nemțoi din Capitală.


Galeria Nemțoi sau sticla ca artă

Sursa foto: PUTEREA

Proiect realizat în cadrul programului de promovare a patrimoniului turistic Destination: Bucharest, derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Galeria Nemțoi sau sticla ca artă


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz