2020-07-11 05:17

 |  17:00

Monumentul neînţelesMonumentul neînţeles

Memorialul Renaşterii - Glorie Eternă Eroilor și Revoluției Române din Decembrie 1989 - a fost ridicat în anul 2005, în memoria victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989, eveniment de la care se împlinesc, chiar în aceste zile, trei decenii. Totodată, această lucrare simbolizează prăbușirea regimului comunist și speranța unui nou început în istoria României.


Monumentul se află amplasat chiar în Piaţa Revoluţiei, fosta Piaţă a Palatului, pe Calea Victoriei, iar ca turist, român sau străin, prin Bucureşti, nu ai cum să ratezi acest obiectiv inclus pe lista monumentelor istorice din Capitală.

Monumentul se află amplasat chiar în Piaţa Revoluţiei, fosta Piaţă a Palatului, pe Calea Victoriei, iar ca turist, român sau străin, prin Bucureşti, nu ai cum să ratezi acest obiectiv inclus pe lista monumentelor istorice din Capitală.

Realizat de sculptorul Alexandru Ghilduş, profesor la Universitatea de Arte Bucureşti şi preşedinte al Societăţii Designerilor Profesionişti din România, din marmură albă, granit şi bronz, monumentul, înalt de 25 de metri, a fost încă de la inaugurare ţinta polemicilor legate de aspectul său neobișnuit. „Cartoful pe băţ”, „Cartoful tras în ţeapă” sau „Cartoful Revoluţiei”, au fost doar câteva dintre apelările, deloc măgulitoare, care au gratulat opera „neînțeleasă” a sculptorului Ghilduș. Memorialul Renaşterii a fost cu greu acceptat de bucureşteni, şi nu numai de ei, ca un simbol al sacrificiului revoluţionarilor din Decembrie ‘89. Într-o vreme, a existat chiar și o petiţie cetățenească pentru ca monumentul să fie mutat într-un alt loc, mai puţin vizibil. Monumentul a rezistat însă semeț, trecând proba timpului și astăzi este admirat zilnic de mii de turişti, atraşi atât de simbolistica lucrării, cât și de aspectul său ușor neconvențional. Mai mult, a devenit unul dintre obiectivele turistice cele mai fotografiate de vizitatorii Capitalei, care, după ce află despre semnificația monumentului, vor să imortalizeze momentul prezenței lor în București, alături de memorialul care marchează celebrele evenimente din Decembrie ’89, difuzate în direct de televiziunile din întreaga lumea.

Şi totuşi, în ciuda aspectului său controversat, memorialul este alcătuit din mai multe elemente care semnifică ceva aparte şi marchează importanţa Revoluţiei din 1989 pentru istoria României. O piaţă în miniatură, exemplificată printr-un zid pe care sunt scrise cu alamă numele celor care au pierit la Revoluţie - 1.058 la număr, având în centru amplasată Piramida Izbânzii, care este elementul de bază al monumentului. În partea de sus se regăseşte Coroana, simbolizând jertfa bravilor revoluţionari şi amintirea care ar trebui să rămână vie pe veci în conştiinţa tuturor românilor. La bază se află „Calea Biruinței”, drumul către democrație, pavat cu bușteni de stejari. Potrivit autorului lucrării, coloana din marmură, de 25 de metri, reprezintă înălţarea celor căzuţi în timpul Revoluţiei, iar albul, culoarea aleasă de sculptor, simbolizează puritatea sufletelor celor morţi în timpul Revoluţiei.

Profesorul Alexandru Ghilduș este, de altfel, recunoscut în mediile culturale drept un artist de anvergură, o personalitate complexă care nu se supune șabloanelor. „Este un sculptor pentru că are simțul formelor. Un pictor, pentru că posedă un rafinament al culorilor. Un artist modern, pentru că luptă să supună obișnuitul cotidian”, îl caracteriza criticul de artă Radu Ionescu. Pasiunea sa pentru design este însă cea care i-a modelat cariera și l-a consacrat, inclusiv pe plan internațional. Poate mai puțin cunoscut este faptul că Alexandru Ghilduș a conceput și realizat, de-a lungul anilor, trofeele pentru unele dintre cele mai importante evenimente muzicale din România - Festivalul „Cerbul de Aur” de la Brașov și Selecția Națională „Eurovision”, precum și pentru Festivalul Internațional de Film DA’KINO. În cariera sa, artistul a avut nenumărate expoziții personale, în țară și în străinătate, printre lucrările recente fiind cele de la Galeria de Artă Galateca – BCU din București și operele expuse în orașele Alkmaar și Zaandam, din Olanda. De asemenea, Alexandru Ghilduș este o prezență frecventă la Salonul Național de Sticlă și la Bienala de Arte Decorative de la București, fiind deținătorul unui număr important de brevete de invenție și certificate pentru protecția designului.

Lucrările sale sunt foarte apreciate și se regăsesc de ani buni în colecțiile ministerelor Culturii, Afacerilor Externe, Turismului, în cele ale misiunilor diplomatice sau ale unor importante instituții bancare, în colecția Fundației Culturale Române, dar și în colecții aparținând unor șefi de stat, ori altor oficialități de rang înalt care au vizitat România în decursul anilor.

În ciuda controverselor pe care le-a stârnit, impozantul monument din Piața Revoluției este, cu siguranță, lucrarea sa cea mai „vizibilă” – ca dimensiuni, ca locație și, mai ales, ca simbolistică din București.

„Cred foarte mult în lucrarea mea. Va deveni un simbol. Sau un reper turistic. Eu am creat un spațiu de meditație, unde vor putea veni părinții sau rudele martirilor pentru a-i evoca sau pentru a depune flori”, declara Alexandru Ghilduș, la puțin timp după inaugurarea monumentului.

Ajuns în ultimii ani într-o stare deloc de invidiat, Memorialul Renaşterii - Glorie Eternă Eroilor și Revoluției Române din Decembrie, a intrat recent într-o amplă operațiune de curăţare şi reabilitare, absolut necesară pentru ca acest obiectiv cultural de importanță națională, pe lângă care trec zilnic mii de turiști români și străini, să rămână un punct de reper inconfundabil al Bucureștiului, la 30 de ani de la evenimentele din 1989, momentul-zero al noii istorii a României. Este o inițiativă care vine la momentul potrivit și va avea un efect benefic pentru imaginea de ansamblu a Capitalei, ca destinație turistică din ce în ce mai importantă în Europa, un semn de respect pentru cei care s-au jertfit în urmă cu 30 de ani pentru libertatea noastră, a tuturor.


Monumentul neînţeles

Sursa foto: PUTEREA

   

Imagini cu monumentul Memorialul Renașterii din Piața Revoluției

Proiect realizat în cadrul programului de promovare a patrimoniului turistic Destination: Bucharest, derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic


Monumentul neînţeles


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-06Parerea ta...

TARU
30 Noi 2019

Bine ca macar a facut un monument . Si asa lovitura de stat fantoma de circ , nu se spune adevarul nici acum . Pina nu moare Iliescovici nu se spune nimic
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz