2020-07-04 13:04

 |  10:30

Muzeul CFRMuzeul CFR

 

 


Muzeul CFR

 

Muzeul Căilor Ferate Române

Muzeul Căilor Ferate Române (CFR) din Capitală este locul ideal pentru pasionaţii de trenuri şi nu numai, o experienţă de neuitat și o călătorie înapoi în timp, în vremurile când transportul feroviar era rege.  

Turiştii români şi străini, deopotrivă, nu ar trebui să rateze un astfel de obiectiv, extrem de interesant, unde pot cunoaște și admira istoria de atâţia ani a unei invenţii care a schimbat atât de mult lumea: calea ferată.

Muzeul CFR din București a fost inaugurat în 1939, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la punerea în circulaţie a primei garnituri de tren pe teritoriul României. Totul s-a întâmplat într-o sală mare cam cât un apartament cu două camere, aflată sub tribuna fostului, de acum, stadion Giuleşti. Cum însă, în 1944, arena de sub Grant a fost grav avariată de bombardamentele din timpul celui de-al doilea Război Mondial, iar multe dintre exponatele de valoare au fost atunci distruse, Muzeul CFR se regrupează, în 1953, în sediul Casei Tehnicii Căilor Ferate, locaţie în care se află şi astăzi. Este vorba, mai precis, de incinta Gării de Nord din Capitală, undeva spre Gara Basarab, accesul făcându-se prin peronul cu numărul 15.

În 1968, muzeul se închide pentru a fi reorganizat, iar la un şi jumătate distanţă este redeschis publicului larg, cu ocazia evenimentului prilejuit de sărbătorirea centenarului liniei de cale ferată Bucureşti – Giurgiu, prima construită în România.

Spaţiul care găzduiește Muzeul CFR a rămas acelaşi până în zilele noastre, doar împărţirea tematică s-a mai schimbat, mai ales după marea renovare din anii ‘80. Structura muzeului urmează acum, cu adevărat, ordinea cronologică a istoriei căilor ferate române. Astfel ai posibilitatea să urmărești cu ușurință evoluția transportului pe drumurile de fier din România, de la apariția sa și până în prezent.


Muzeul CFR

Exponate din Muzeul CFR

Încă de la poartă simţi că te întorci cu peste un secol în urmă, o imensă locomotivă cu aburi întâmpinându-te măreaţă şi cuminte. Începi turul cu biroul original al vestitului arhitect şi inginer Anghel Saligny, continui cu oamenii care au contribuit la construcţia primei căi ferate din ţară, iar apoi priveşti cu uimire la cel dintâi vagonet din lume, realizat integral din lemn și folosit în interiorul minelor din Transilvania, începând din secolul al XVI-lea. Apoi, itinerariul prin Muzeul CFR te plimbă prin perioada construcţiilor masive de cale ferată de pe teritoriul Principatelor Române, din secolul al XIX-lea. Rămâi fascinat de colecţia impresionată de machete de locomotive şi vagoane, mai mici sau mai mari, de pupitrele de comandă din diverse epoci, de telefoanele şi staţiile „preistorice”, de instalaţiile de macazuri, de semnale, de felinare, de comunicatoare şi piese, de utilajele feroviare și de multiplele tipuri de şine, de ceasuri și de multe alte asemenea exponate, care creionează o adevărată lume, aflată în permanentă evoluție de-a lungul deceniilor. Tot aici, pot fi admirate numeroase documente istorice originale, piese vestimentare ale personalului CFR, fotografii de epocă, manuscrise vechi şi foarte vechi, insigne, decoraţii şi alte simboluri ale Căilor Ferate Române.

Piesa de rezistenţă a muzeului o reprezintă însă spectaculoasa dioramă demonstrativă a traseului feroviar românesc. O adevărată minune tehnică, instalația a fost inaugurată în luna mai 2012, fiind rezultatul muncii a doar câtorva oameni dedicați, care au depus o muncă titanică pentru a realiza cea mai mare dioramă din ţară, la scară 1:87.

Lungă de 14,4 metri şi lată de 4 metri, diorama reprezintă atât traseul feroviar, cât şi locomotivele şi materialul rulant, ghidate cu mare măiestrie de un operator aflat la un computer.

Traseul feroviar al spectaculoasei diorame parcurge zone de câmpie, de dealuri şi porţiuni dificile prin tuneluri realizate în munţi. Instalația este vizibilă din aproape toate unghiurile încăperii în care este amplasată. Ea include o linie principală dublă electrifiată, o linie secundară simplă neelectrificată şi un traseu cu linii înguste. Dispune de un depou de locomotive, care permite întoarcerea trenurilor, de o hală de reparaţii locomotive, identică cu hala Bucureşti Călători. Diorama are o gară principală, unde trenurile în miniatură opresc fără greş în staţie, un tunel în care garniturile dispar ca înghiţite, un pod, un viaduct metalic şi multe curbe largi pe care trenurile „alunecă” perfect. Stâlpii de electricitate, semnalele luminoase și barierele reproduc cât mai fidel sistemul feroviar de la noi din ţară. La fel sunt reproduse și garniturile trenurilor de călători, cu vagoane normale, supraetajate sau cuşete de dormit, dar şi un tren marfar care transportă cărbune.

Aici rulează şi două „mocăniţe” cu abur, pe linii vechi, înguste, una transportând persoane, iar cealaltă material lemnos. Sunt și şosele în miniatură, maşini, oameni, pomi, treceri de nivel cu semnale acustice, pe scurt o imagine totală, o senzaţie de neuitat pentru cei mici, dar şi pentru cei mari, care astfel îşi aduc aminte cu mare bucurie de călătoriile cu trenul din copilărie sau de trenulețele de jucărie din vremurile când erau copii.

Un alt loc spectaculos al muzeului îl reprezintă, fără îndoială, cele două compartimente în mărime naturală, unul de clasa a doua, cu bănci din lemn, şi altul de clasa I, cu fotolii tapiţate cu catifea, în care te poţi aşeza liniştit şi, imediat, eşti gata de o călătorie imaginară cu trenul. Pe un ecran LCD, pe post de fereastră a trenului, sunt proiectate peisaje în fugă, astfel că eşti pe loc „transportat”, cât se poate de real, în timpul unei călătorii cu trenul.

Muzeul CFR poate fi vizitat de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00-16.00. Preţurile biletelor sunt de-a dreptul modice: 4 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru copii. Dacă vrei totuşi să faci fotografii sau să filmezi, preţul se suplimentează cu 13, respectiv 33 de lei.


Muzeul CFR

Diorama din Muzeul CFR

Sursa foto: PUTEREA

Proiect realizat în cadrul programului de promovare a patrimoniului turistic Destination: Bucharest, derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

 


Muzeul CFR

 

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz