2020-08-12 13:12

 |  10:30

Muzică de calitate în restauranteMuzică de calitate în restaurante

 

 


Muzică de calitate în restaurante

 

Studiile arată că muzica bună determină oamenii să petreacă mai mult timp în restaurant

Muzica este, dacă nu cel mai important „ingredient” din bucătăria unui restaurant, în mod sigur unul dintre cele mai apreciate criterii atunci când catalogăm o locație ca fiind „un restaurant bun”. Există playlist-uri speciale pentru restaurante, în funcție, bineînțeles, de specificul său, de la jazz și chill-out și până la romanțe sau lăutărească. Tonul face muzica, iar muzica poate face, în mod clar, diferența dintre un restaurant pentru care trebuie să faci rezervare cu o lună înainte și unul care trage obloanele, din lipsa clienților.

 Fără doar și poate, muzica influențează ambianța dintr-o locație și, pe cale de consecință, starea celor care se află acolo pentru o cafea, un cocktail sau o porție de sarmale. În marile restaurante există specialiști care stabilesc muzica de fundal sau, după caz, specificul cântărilor live din locație, în funcție de arhitectura locului, felul preparatelor servite și chiar profilul clienților. Din acest motiv nu ascultăm operetă în fast food și nici rock sau muzică lăutărească într-un restaurant fine-dining. De altfel, calificativul „fine dining” înseamnă calitate ridicată în cele trei zone importante: servire (conducerea clienților la mese, curățarea meselor între feluri, personalul să poarte o uniformă elegantă, vesela să fie una de bună calitate, etc), meniu (preparate nu neapărat multe, ci unele executate foarte bine, de preferat unice) și atmosferă (arhitectură, decor și muzică).

Studii de piață au demonstrat că o ambianță potrivită îi poate determina pe oameni să petreacă mai mult timp într-un restaunt și, evident, muzica este ingredientul esențial al ambianței, responsabilă cu emoția care trebuie transmisă celor care iau masa în locul respectiv, de la bucurie și relaxare, la nostalgie sau energie.

Sigur că muzica ține de gusturi, dar este imperios necesar ca, indiferent de genul ales, ce se aude pe fundal să nu dăuneze prin limbaj sau volum, mai cu seamă că în restaurant pot fi prezenți și copii.

Astfel, studiile arată că atunci când localul nu este plin, muzica lentă, relaxantă îi determină pe oameni să rămână mai mult timp în restaurant și să cheltuiască cu până la 40% mai mult pe băuturi și deserturi. Totodată, cercetările arată că frecvențele muzicale influențează gustul alimentelor, în sensul în care frecvențele înalte, inclusiv muzica de flaut, vioară și chitară, cresc comanda de deserturi, iar cele joase, cu bas pronunțat, accentuează gustul amar și favorizează consumul de băuturi alcoolice, în special bere.

Dacă într-un bar lounge, muzica mai lentă și mai intensă în volum este cea mai potrivită, într-un restaurant fine dining, indicate sunt melodiile cu un tempo lent, relaxant, precum muzica clasică.

Unul dintre restaurantele din București care a adus atmosfera de sărbătoare în locație, toată luna decembrie, este Savart. Sub genericul „Christmas and Piano Night, serile celor care au cinat la restaurantul din strada George Enescu, numărul 2-4, lângă Ateneul Român, au fost însoțite de muzica la pian, într-o atmosferă perfectă de Crăciun.

Aici o puteți întâlni pe chef Manuela Paraschivescu, care a absolvit prestigioasa academie culinară franceză Grégoire Ferrandi şi s-a format profesional în bucătării de restaurante cu două stele Michelin: la Le Grand Vefour, sub îndrumarea lui Guy Martin, şi la Thoumieux, cu Jean-François Piège.

„Parcă acea magie a Crăciunului descrisă în povești brusc devine reală. Muzica la pian ne ajută să ne relaxăm, să uităm de grijiile de zi cu zi și să ne bucurăm de aceste zile minunate. Peste tot se spune: “de Sărbători fii mai bun”. Atunci ai nevoie să te încarci cu multă energie pozitivă și voie bună după toată agitația asta, petrecând o seară de pian în interpretarea lui Cătălin Răducanu la Savart în București”, este mesajul cu care Savart și-a întâmpinat clienții în această perioadă. Însă muzica la pian este tot timpul prezentă în această locație cu specific gourmet contemporan, celebră printre iubitorii acestui gen muzical. De altfel, unul dintre principalele motive pentru care aceștia aleg să ia masa aici este chiar pianul, în serile dedicate pianului (miercuri și sâmbătă), localul devenind neîncăpător.

 


Muzică de calitate în restaurante

 

Pianul este elementul cheie al restaurantului Savart

Pe de altă parte, la Jariștea merg cei care apreciază folclorul și vor să se bucure de bucatele tradiționale românești pe muzică de taraf, lăutari, viori și țambal. Aurora Nicolau (Kera Calița), patroana „stabilimentului gastronomic artistico-literar, locanta Jariștea”, așa cum se prezintă, și-a dorit să aducă aici atmosfera de altădată, atât cu rețete culinare demult uitate și unice în peisajul restaurantelor din București, cât și prin muzică. Aici au loc mereu adevărate spectacole de muzică live, cu taraful Jariștea și artiști invitați, care completează o experiență culinară excepțională.

Cotletul de miel și împletitura de curcan vin pe tăvi din argint, pe acorduri de vioară, țambal și armonică și nu de puține ori, bucuria mesenilor a fost întregită de talentați cântăreți de operă, șansonetiști, tarafuri și dansatori de cabaret. Spectacolele senzaționale, cu muzică întotdeauna live, din fiecare noapte de la Jariștea i-au adus locului mai multă faimă chiar decât mâncarea în sine, iar turiștii străini sunt, mai mereu, primii care se ridică în picioare, la dans, atunci când aud primele acorduri de țambal.


Muzică de calitate în restaurante

 

La Jariștea se mănâncă delicatese din alte vremuri, în acorduri de țambal și vioară

La Cave de Bucarest este un restaurant unde jazz-ul este la el acasă, care se prezintă astfel iubitorilor de gen: „Vei asculta de câteva ori pe lună jazz live, de cea mai bună calitate, repertorii special concepute pentru meniurile frantuzești pe care le promovăm sau vei asculta, în surdină, o muzică de colecție”. Aici se organizează tot timpul concerte și seri de muzică live, printre invitați numărându-se Luiza Zan, Maria Răducanu, Jazzappella, Nadia Trohin Trio, Berti Barbera și Mariano Castro și, uneori, în prag de sărbătoare, se țin petreceri cu Taraful Ion a lu' Barbu de la Poiana Vărbilău.

Situat în inima Bucureștiului, restaurantul Galetto organizează săptămânal seri cu muzică live pentru a oferi clienților o atmosferă plăcută. Cântăreții rezidenți ai restaurantului Galletto sunt Daniel Ignat și Claudiu Mirea, iar periodic, printre invitați se numără: Ana Coman, Luise, June Anda, Robert Patai, Ioana Constantin, Alexa Niculae,  Brigitta, Alexa, Radu Vastag, Cristiana, Mihai Grigoraș. Daniel Ignat este cunoscut pentru timbrul său vocal deosebit și ușor recognoscibil, asemănător cu al solistului Brian Johnson de la AC/DC.  Pe de altă parte, Ana Coman cântă piese de suflet, la chitară și voce.

 


Muzică de calitate în restaurante

 

Ana Coman cântă piese de suflet, la chitară și voce

 

Sursa foto: PUTEREA

Proiect realizat în cadrul programului de promovare a patrimoniului turistic Destination: Bucharest, derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic


Muzică de calitate în restaurante


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz