2020-08-12 11:46

 |  11:00

Turul sinagogilor din BucureștiTurul sinagogilor din București

 

 


Turul sinagogilor din București

 

 

Sinagoga Mare

Turistul care ajunge în București și pornește să viziteze spre centrul orașului, poate vedea vestigii ale uneia dintre cele mai importante numeric etnii care a locuit aici, de-a lungul veacurilor. Chiar în mijlocul Bucureștiului, în spatele Magazinului Unirea, se află Cartierul Evreiesc, o zonă prea puțin cunoscută, chiar și de către bucureșteni, dar care „ascunde” multă istorie și obiective care pot suscita, fără îndoială, interesul vizitatorilor. Dacă turistul este și membru al cultului mozaic, va avea ocazia să participe chiar și la un serviciu religios realizat de reprezentanții acestei religii din Capitală. Dacă nu, are ocazia să viziteze, să fotografieze și să se bucure de frumusețea unor clădiri care, dacă ar putea vorbi, ar avea multe lucruri interesante de spus.

Prezența evreilor în București este foarte veche, spun specialiștii. Se pare că perioada în care au trăit aici avea peste un veac și jumătate. Dar o dovadă certă este cea mai veche piatră de mormânt evreiască găsită în zona Capitalei, care datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea, moment în care, în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, atunci când s-a construit prima sinagogă, s-au format și breslele evreiești. În acea perioadă comunitatea era formată în principal din două diviziuni importante de evrei, de rit polonez și de rit spaniol. Odată formate breslele, și-au construit câte o sinagogă. Dar nu toate au „supraviețuit” trecerii timpului și, mai ales istoriei învolburate care a urmat.

Una dintre cele mai frumoase sinagogi, care și astăzi împodobește centrul vechi al Capitalei, este Templul Unirea Sfântă, edificiu cunoscut în epocă drept Sinagoga Mare a Croitorilor și ridicată cu mândrie de această breaslă, exact în spatele vechiului târg din Bucureștii de altădată, locul predilect al comunității evreiești de a se stabili într-un oraș. Conform tradiției lor, spațiul de locuit și, desigur, lăcașurile de cult tradiționale, erau amplasate în preajma pieței centrale din urbea în care aveau să trăiască, fiind binecunoscută înclinația membrilor comunității către activitățile comerciale directe.

Localizat pe Str. Mămulari, la numărul 3, în plin centrul al Bucureștiului -  fiind singura sinagogă “supraviețuitoare” de pe acestă stradă pe care se mai aflau câteva cu aproape un secol în urmă - Templul Unirea Sfântă (Ahdut Kodesh) a fost construit în anul 1850, având la acea vreme rolul de sinagogă a breslei croitorilor îndeobște, ctitorii săi și care a funcționat ca lăcaș de cult până în 1968. Zece ani mai târziu, în acest templu de mare tradiție pentru comunitatea mozaică, a fost amenajat Muzeul de istorie a evreilor din România „Șef rabin dr. Moses Rosen". Obiectivul turistic poartă numele unei figuri marcante a comunității, cel care a și avut inițiativa creării acestui muzeu, care să prezinte locuitorilor Bucureștiului, precum și vizitatorilor istoria evreilor pe teritoriul românesc. Astfel, câteva mii de exponate arată celui care trece pragul muzeului, cele mai importante momente ale comunității, reperele culturale, procesul de integrare economică, socială și politică în societate, precum și aspecte ale vieții științifice și artistice ale acesteia. În muzeu se află de asemenea simbolistica breslelor și meșteșugarilor evrei, steagurile caracteristice acestora, precum și catastifele lor, elemente care pun în evidență atât meseriile practicate la acea vreme, cât și caracterul traditional religios al activității desfășurate de aceștia. Una dintre piesele foarte importante ale muzeului este originalul Cărții lui Benjamin de Tudela, publicată în versiune franceză în 1734.

Ulterior, edificiul a fost reamenajat și reinaugurat, în iunie 2019, sub numele de Muzeul de Istorie și Cultură a Evreilor din România „Dr. Nicolae Cajal".

 


Turul sinagogilor din București

 

 

 

 

Templul Unirea Sfântă

La doar câteva sute de metri de acest important monument, se află Teatrul Evreiesc de Stat, de asemenea un vechi monument al orașului. Cu o tradiție de peste 140 de ani, începută de artistul şi scriitorul Avram Goldfaden, care a jucat cu trupa lui întâi la Iași, unde a primit cuvinte elogioase în presă de la Mihai Eminescu, referitor la prestația acesteia și continuând la București, în mijlocul comunității de aici, Teatrul Evreiesc a fost singurul teatru evreiesc din Europa care a funcționat în timpul celui de-al doilea război mondial.

Tot aici, pe strada învecinată cu Teatrul Evreiesc de Stat, turistul poate vizita Sinagoga Mare, numită și Sinagoga Poloneză, construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea de către comunitatea evreilor veniți din această țară. Victimă a Marelui Cutremur – cum a fost numit seismul care a zdruncinat Bucureștiul în 1940, cel mai mare înregistrat vreodată aici -, ulterior devastată de legionari, Sinagoga Mare a fost consolidată ultima oară în anii remodelării Cartierului, din perioada comunistă. Tot atunci, clădirea a fost înconjurată de blocuri ceaușiste, fiindu-i practic acoperită fațada, devenind ascunsă vederii publicului, blocul construit în fața sinagogii aflându-se la aproximativ 5 m de gardul acesteia, fapt care face ca lumina soarelui să ajungă extrem de rar pe zidul din față al bătrânei clădiri.

Fiind unul dintre simbolurile comunității evreiești din București, frumoasa sinagogă și-a modificat aspectul de-a lungul anilor ca urmare a reparațiilor care au avut loc în 1865, a redefinirii fațadelor din perioada 1903-1909, a repictării în stil rococo din 1936 sau a restaurărilor din 1945, după terminarea războiului și urmare a distrugerilor pricinuite de legionari. Ultima renovare a edificiului a fost realizată în 2007.

Academia Română a inclus Sinagoga Mare în circuitul monumentelor istorice, fapt care a făcut posibilă cruțarea ei în perioada marilor demolări din Cartierul Evreiesc – anii ’80.

Ulterior, lăcașul a intrat în circuitul muzeistic al Capitalei și găzduiește, din 1991, Muzeul Holocaustului din România, precum și expoziția Memorialul Martirilor Evrei “Rabin-şef dr. Moses Rosen”, care este concentrată pe contribuţia de-a lungul timpului a evreilor la cultura românescă

Astăzi însă, cea mai veche sinagogă din București este Eșua Tova - cunoscută și sub numele de Sinagoga Podul Mogoșoaiei - construită în anul 1840. Lăcașul de cult, o bijuterie arhitectonică a Bucureștiului, se află în apropierea Pieței Amzei, pe Str. Take Ionescu, și se întinde pe o suprafață de 295 mp. Explicația acestui supra-nume este dată de faptul că sinagoga se afla, la data construcției sale, în proximitatea străzii principale a orașului - construită în vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu -, care făcea legătura între casa boierului Mogoșoaia și Curtea Domnească. Strada se numea Podul Mogoșoaiei pentru că era pavată cu trunchiuri de lemn, fapt mai caracteristic podurilor. Această stradă unea Piața Victoriei de astăzi cu Curtea Domnească, actuala sa denumire fiind Calea Victoriei .

Sinagoga Eșua Tova este unul dintre cele mai frumoase lăcașuri de cult evreiești din București, fiind construită în stil maur. De-a lungul istoriei sale sinagoga și-a schimbat aspectul exterior, fiind renovată ultima oară la începutul secolului al XXI-lea. În 2007 a fost inaugurată, după încheierea lucrărilor de restaurare, cu această ocazie desfășurându-se o ceremonie în care rugăciunile s-au îmbinat cu dansurile hasidice tradiționale, debordând de bucurie de viață. Tot atunci a fost dezvelită, la intrarea în sinagogă, o placă de mari dimensiuni pe care sunt gravate numele tuturor celor care au condus lăcașul de la înființarea lui.

Și încă un lucru important pentru vizitatori, în Sinagoga Eșua Tova se oficiază și astăzi slujbe religioase.

 

 


Turul sinagogilor din București

 

 

Sinagoga Eșua Tova

Sursa foto: PUTEREA

Proiect realizat în cadrul programului de promovare a patrimoniului turistic Destination: Bucharest, derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic


Turul sinagogilor din București


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz