2020-08-04 14:56

 |  10:08

Universitatea din București – etalonul academic al CapitaleiUniversitatea din București – etalonul academic al Capitalei

 

 


Universitatea din București – etalonul academic al Capitalei

 Piața Universității

Turistul sosit în București și interesat să afle despre cea mai veche și prestigioasă instituție academică din Capitală nu trebuie să se deplaseze mai departe de Kilometrul 0 al orașului. Piața Universității, așa cum îi spune și numele, este dominată de clădirea Universității din București, instituția care, de peste 300 de ani, merge braț la braț cu istoria orașului, educând și formând multe din personalitățile care au influențat istoria și cultura României.

  Impunătorul sediu al Universității București marchează, practic, centrul României. Admirând clădirea și mergând pe străzile din vecinătatea ei, turistului i se derulează prin fața ochilor un adevărat film istoric. Iată-l!

În 1679, frații Constantin și Șerban Cantacuzino au inițiativa înființării unei școli românești la București. Astfel, câțiva ani mai târziu, înființează Școala Sfântul Sava, pe lângă mănăstirea cu același nume.

  În 1694, Constantin Brâncoveanu - unul dintre cei mai longevivi conducători ai Țării Românești, a cărui domnie a constituit o adevărată perioadă de pace, dezvoltare spirituală și înflorire culturală a țării, transformă Școala Sfântul Sava în Academia Princiară de la Sf. Sava.

  La un secol de la ideea fraților Cantacuzino, domnitorul fanariot Alexandru Ipsilanti - un reformator iubitor de carte, a cuprins în programul său de schimbări și o serie de îmbunătățiri aduse Academiei Sfântul Sava. În acea perioadă s-au construit spații noi pentru celebra școală și, totodată, s-a trecut de la studierea exclusiv în limba greacă – așa cum se procedase timp de 100 de ani, la introducerea studiului în limbile latină, franceză și italiană, fapt care a constituit un element de noutate la acel moment și un pas important al Academiei către modelul de învățământ superior european.

  Ca urmare a acestor reforme, studiile în cadrul Academiei au fost organizate în 5 cicluri, care se întindeau pe o perioadă de 3 ani fiecare. În primul dintre ele se studia gramatica limbilor greacă și latină, iar al doilea era dedicat literaturii clasice grecești și latine. Al treilea ciclu de învățământ oferea posibilitatea studierii poeticii, retoricii, eticii lui Aristotel, limbilor franceză și italiană. În cel de-al patrulea se trecea la științele exacte, studiindu-se aritmetica și geometria, istoria și geografia, iar în ultimul ciclu, studenții învățau filozofie și astronomie.

  În 1818, Vodă Caragea dispune scoaterea Academiei de sub tutela mănăstirească, o transformă în Școala Națională Sfântul Sava și, sub conducerea cărturarului Gheorghe Lazăr, aceasta devine prima instituție de învățământ în limba română, în ciuda rezistenței manifestate de unii dintre intelectualii vremii, care erau de părere că limba română e prea săracă pentru a se putea exprima concepte științifice cu ajutorul ei.

  La jumătatea anului 1864, la câțiva ani după Mica Unire, domnitorul Alexandru Ioan Cuza – la rândul său un mare reformator, a emis decretul de înființare al Universității din București, prin care aceasta se desprindea din vechiul Complex al Mănăstirii Sfântul Sava, liceul păstrând în continuare acest nume, iar învățământul superior făcând obiectul unei instituții dedicate. Astfel, cele trei trei facultăți care existau deja – Facultatea de Drept, Facultatea de Litere și Filosofie și Facultatea de Științe – aveau să funcționeze în cadrul unei singure Universități.

  Cinci ani mai târziu, primul rege al României, Carol I, inaugurează Palatul Universității, care este clădirea centrală a instituției de învățământ superior.

  Prestigiosul edificiu, simbol al orașului, are șase etaje înălțime și este construit în stil neoclasic pe fostul amplasament al Mănăstirii Sfântul Sava. Construcția acestei clădiri a început în 1857, corpurile laterale ale palatului fiind ridicate mai târziu, între anii 1912 și 1926.

  Decorațiunile exterioare ale cădirii au fost realizate de Karl Storck, un remarcabil sculptor german, stabilit în țara noastră. Basorelieful care împodobea frontonul, realizat din piatră de Rusciuc – numele românesc al orașului Ruse, din Bulgaria, și care o înfățișa pe zeița Minerva încununând artele și științele, a fost distrus de bombardamentul aliat din 1944 asupra Bucureștiului și nu a mai fost refăcut niciodată. Fragmente ale acestuia se află în prezent la Muzeul de Artă Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, deschis în 1951 în casa familiei de sculptori și pictori Storck.

Cele patru muze care împodobesc, în prezent, fațada palatului, au fost adăugate în 1929, fiind opera sculptorului Emil Wilhelm Becker.

La momentul inaugurării, palatul mai găzduia, în afară de cele trei facultăți menționate, și sediul Senatului Universității, al Academiei Române, Bibliotecii Centrale, Școlii de Arte Frumoase, Pinacotecii, Muzeului de Antichități și de Istorie Naturală

În prezent, clădirea principală a Universității București găzduiește Facultatea de Istorie, Facultatea de Geografie, Facultatea de Litere, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Facultatea de Chimie, Facultatea de Administrație și Afaceri, precum și laboratoarele acestora.


Universitatea din București – etalonul academic al Capitalei

 

Imagine din Universitatea București

Astăzi, Universitatea București funcționează în mai multe corpuri de clădiri, dată fiind dezvoltarea extraordinară pe care instituția de învățământ a cunoscut-o în ultimul secol.

 Una dintre cele mai importante secțiuni ale Universității este Facultatea de Drept, care are, la rândul ei, o tradiție de peste 160 de ani. Datorită numărului însemnat de studenți, cu sprijinul Regelui Carol al II-lea, decanul de la acea vreme al facultății, Nicolae Basilescu, a inițiat o strângere de fonduri care a făcut posibilă, în 1933, începerea construcției Palatului Facultății de Drept a Universității București. Arhitectul clădirii - aflată în imediata vecinătate a Operei Naționale Române - Petre Antonescu, este promotorul stilului neo-românesc, foarte cunoscut în epocă, și este, de asemenea, cel care a realizat alte două obiective reprezentative ale Bucureștiului: Arcul de Triumf și Palatul Primăriei Capitalei.


Universitatea din București – etalonul academic al Capitalei

 

Universitatea București – Facultatea de Drept

 Vizitatorii Capitalei, care vor să afle mai multe despre una dintre instituțiile care au contribuit major la dezvoltarea științei și culturii românești, pot vizita toate aceste obiective, la fel cum cei interesați să își aprofundeze studiile ar trebui să ia serios în calcul una dintre cele mai vechi și prestigioase școli superioare din regiune, Universitatea din București.

 

Sursa foto: PUTEREA

Proiect realizat în cadrul programului de promovare a patrimoniului turistic Destination: Bucharest, derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic


Universitatea din București – etalonul academic al Capitalei


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz