2020-04-08 10:03

41 de români în închisori federale din SUA; alţi 89 în închisori statale

 |  19:15
41 de români în închisori federale din SUA; alţi 89 în închisori statale

Un număr de41 de români se află în prezent în închisori federale din SUA în timp ce 89sunt în închisori statale, a precizat MAE, la solicitarea MEDIAFAX, adăugând cănumărul exact al deţinuţilor români din Statele Unite nu poate fi cunoscutexact din cauza procedurilor de raportare.

MAE spuneînsă că numărul exact al cetăţenilor români aflaţi în închisoare în StateleUnite nu poate fi precizat. Ambasada României la Washington precum şi cele treioficii consulare de pe teritoriul SUA sunt informate despre existenţa cazurilorde reţineri sau arestări numai dacă respectivele persoane sunt cetăţeni români,dar nu şi americani, şi dacă acestea sunt de acord să fie anunţate misiunilediplomatice ale României.

"Numărulcetăţenilor români aflaţi în detenţie pe teritoriul Statelor Unite ale Americiinu poate fi precizat. Ambasada României de la Washington precum şi cele 3oficii consulare (Chicago, Los Angeles şi New York) sunt informate despreexistenţa cazurilor de reţineri sau arestări numai dacă respectivele persoanesunt cetăţeni români (dacă respectivii au şi cetăţenie americană atunci acestecazuri nu sunt notificate) şi dacă acestea sunt de acord să fie anunţatemisiunile diplomatice ale României. Lipsa consimţământului persoanei în cauză,reţinută, arestată sau în detenţie, de a se notifica propria misiunediplomatică face ca asemenea cazuri să nu apară întotdeauna în statisticilemisiunilor României. De asemenea, unii dintre cetăţenii români arestaţi sunt înprocedura de îndepărtare de pe teritoriul SUA, fiind în custodia autorităţilorde imigrare", explică MAE.

Ministerulde Externe precizează însă că în acest moment, conform informaţiilor deţinute,numărul total al cetăţenilor români aflaţi în închisori federale din SUA estede 41. Aceştia execută pedepse privative de libertate pentru săvârşirea deinfracţiuni federale, cum ar fi fraudă, infracţiuni privind regimul comunicaţiilor,infracţiuni privind regimul drogurilor, regimul imigraţiei, jaf bancar,înşelăciune.

La acesta seadaugă cetăţenii aflaţi în închisorile statale, despre care misiuneadiplomatică şi oficiile consulare au fost notificaţi. Astfel, ConsulatulGeneral al României de la Chicago are cunoştinţă, ca urmare a notificăriiautorităţilor americane, că 51 de cetăţeni români se află în prezent în arestîn cele 11 state din jurisdicţia oficiului consular.

Încircumscripţia consulară a Consulatului General al României la Los Angeles suntcunoscute cazurile a 15 cetăţeni români aflaţi în executarea unor pedepseprivative de libertate.

Încircumscripţia consulară a Consulatului General al României la New York suntcunoscute cazurile a 23 de cetăţeni români în stare de detenţie.

Un juriufederal din Statele Unite a pus sub acuzare 24 de persoane, printre care şi doiromâni, care ar fi participat la o operaţiune de obţinere frauduloasă defonduri federale în valoare de peste 2,35 de milioane de dolari, au anunţat joiprocurorii, citaţi de site-ul Chicago Breaking News.

Punerea subacuzare intervine după ce românul Ovidiu Isac, în vârstă de 28 de ani, dinSkokie, statul Illinois, a fost arestat în aprilie, în cadrul aceluiaşi dosar.Celelalte 23 de persoane au fost fost pentru prima oară puse sub acuzare joi,potrivit procurorilor federali.

Fratele luiOvidiu, Daniel Isac, în vârstă de 25 de ani, din Mount Prospect, a fost şi elpus sub acuzare joi. Ambii români au fost eliberaţi pe cauţiune.

Acuzaţiilese referă la o conspiraţie în vederea unui furt de fonduri federale, fonduriguvernamentale, sau a fraudării Fiscului american. Fiecare acuzat riscă celpuţin 15 ani de închisoare şi amenzi în valoare de 500.000 de dolari, potrivitprocurorilor.

Ovidiu Isaca fost acuzat în aprilie că a obţinut în mod fraudulos fonduri federale, princompletarea a peste 200 de formulare false în numele unor cetăţeni români.Acuzaţiile se bazează pe informaţii furnizate de un martor, care a mărturisitBiroului Federal de Investigaţii (FBI) că el şi alte persoane au participatîmpreună cu Isac la această acţiune, în care Isac primea 70 la sută din baniiobţinuţi, subliniază sursa citată.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-05-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine