2020-04-08 13:10

Adevărul despre poluarea din Sectorul 1 al Capitalei

 |  10:16
Adevărul despre poluarea din Sectorul 1 al Capitalei

Singura instituție care a răspuns și a luat și unele măsuri a fost Garda Națională de Mediu. Spre exemplu, în vara anului 2016, Garda Națională de Mediu a impus IRIDEX “un număr de 21 de măsuri, cu termene de conformare, aplicând și o sancțiune contravențională, în valoare de 100.000 lei.” După alte 6 luni, Garda a constatat că nivelul de hidrogen sulfurat este în continuare peste limitele admise și a dispus închiderea definitivă a primelor 5 celule. Restul autorităților se fac că nu văd poluarea și nu iau nicio măsură

Despre toate aceste lucruri Garda Națională a informat Agenția pentru Protecția Mediului București (APMB).

"Trebuie să precizez că Autorizația de Mediu pe baza căreia funcționează IRIDEX a fost emisă în 30.10.2007 și avea valabilitate 10 ani.Atunci când APMB a revizuit această autorizație și a emis Autorizația de Mediu nr. 15/2017 revizuită, am cerut anularea acestei autorizații în instanță. În paralel, am continuat să trimitem adrese catre instituțiile menționate anterior. La împlinirea celor 10 ani, în octombrie 2017, Agenția de Mediu București a ezitat să mai emită o nouă autorizație. Chiar și fără autorizație, IRIDEX nu a întrerupt depozitarea. Garda Națională de Mediu a constatat că “operatorul a continuat depozitarea deşeurilor pe amplasament, deşi valabilitatea autorizaţiei integrate de mediu expirase”. Cu această ocazie, comisarii au aplicat și o amendă de 60.000 lei și sancţiunea complementară de suspendare a activității până la emiterea unei noi autorizaţii integrate de mediu. Din păcate cererile noastre din Dosarul 40456/3/2017 au fost respinse de instanță ca inadmisibile, în prima parte a anului 2018. Pe 14 februarie 2018, fix de ziua îndrăgostiților (!), APMB îi face cadou companiei IRIDEX o nouă Autorizație de Mediu, nr. 15/2018, valabilă 10 ani! Și asta în condițiile în care Contractul dintre Primăria Municipiului Bucuresti și IRIDEX mai era valabil doar 1 an! Am contestat și această autorizație în instanță, de data aceasta colaborând și cu două organizații nonguvernamentale, respectiv Asociația Oxigen 21% și Asociația Pentru Natură și Protejarea Mediului, cărora le mulțumesc și pe această cale. De această dată, instanța, în ciuda disperării cu care s-au opus atât IRIDEX, cât și APMB, a încuviințat expertizele solicitate de noi. Din aceste expertize am aflat despre ocuparea abuzivă a unor terenuri ale statului, despre depășiri de cantități, dar și alte informații pe care vi le-am împărtășit în episoadele anterioare", a explicat edilul Sectorului 1, Daniel Tudorache pe pagina sa de facebook. 

Pe 27 februarie va fi un nou termen de judecată în acest dosar. IRIDEX a depus o cerere de strămutare și de suspendare a acestui dosar, pe motiv că “primarul Sectorului 1 București este o autoritate publică, care ocupă o poziție de forță la nivelul Municipiului București, fiind un luptător declarat împotriva IRIDEX, în goana după capital politic” și că “imparțialitatea Tribunalului București a fost viciată în această speță din cauza relațiilor conflictuale locale”.

"IRIDEX nu insultă doar justitia, ci și pe semnatarii petiției “Aer curat bun de respirat”, afirmând că această campanie “a fost una simulată” și că semnatarii au fost în număr de 17.000. Interesul IRIDEX este de fapt altul: suspendarea procesului până după alegerile locale, în speranța că la Sectorul 1 va fi ales un nou primar, unul cu care să se poată “negocia”, eventual la o cafea, problemele grave de mediu pe care le cauzează și care să uite de acest dosar", a mai explicat Tudorache. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-20

Mai multe imagini:
Adevărul despre poluarea din Sectorul 1 al Capitalei
zoom
Adevărul despre poluarea din Sectorul 1 al Capitalei
zoom
Adevărul despre poluarea din Sectorul 1 al Capitalei
zoom

Parerea ta...

SOLOMON
20 Feb 2020

Seara, când organele de control nu mai funcționează, persistă un miros de hidrogen sulfurat care ne obligă să stăm în casă.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine