2020-08-05 14:51

UPDATE. Adrian Duicu făcea trafic de influenţă chiar din biroul premierului Victor Ponta

 |  10:01
UPDATE. Adrian Duicu făcea trafic de influenţă chiar din biroul premierului Victor Ponta

Numele lui Victor Ponta apare în dosarul de corupţie în care şeful Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şi şeful poliţiei judeţene, Constantin Ponea, au fost arestaţi preventiv.

UPDATE ora 12.23: Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, și-a folosit influența politică chiar din cancelaria sau biroul premierului Victor Ponta asupra șefului Poliției Române, Petre Tobă, pentru numirea lui Ștefan Ponea într-o structură de conducere din Ministerul Afacerilor Interne.

Informația apare în motivarea deciziei luate de Curtea de Apel București prin care Adrian Duicu, Ștefan Ponea, șeful IPJ Mehedinți, și Constantin Popescu, președintele PSD Orșova, au fost arestați preventiv.

"La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la București, fără a fi însoțit însă de numitul Ponea Constantin Ștefan. Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ștefan, transmițându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ștefan un SMS, transmițându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menținerea temporară a numitului Ponea Constantin Ștefan în funcția deținută și promovarea sa ulterioară în funcția de director adjunct al Direcției de Ordine Publică, solicitare cu care Tobă Petre s-a arătat de acord.

În împrejurările sus-descrise, numitul Duicu Ioan-Adrian, folosindu-se de autoritatea conferită de poziția sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obținut folosul pe care îl promisese numitul Ponea Constantin Ștefan", susțin procurorii DNA.

Apoi, Adrian Duicu l-a sunat pe Ștefan Ponea comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Petre Tobă: "Ție ți-a rezervat director adjunct la Ordine Publică și-l ține până te hotărăști tu să pleci și i-am spus: nu pleacă de aiciea... știa subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă și n-a pus-o acolo... deci absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult".

Alte pasaje din motivarea instanței: "În anticamera Șefului cancelarului Primului Ministru sau chiar în cabinetul premierului (apare ca fiind neclar până în prezent) inculpatul Duicu s-a întâlnit cu numitul Petre Toba unde a discutat despre numirea în funcție de conducere a coinculpatului Ponea, după cum i-a comunicat acestuia din urmă. (...) Inculpatul Duicu arată, în data de 13.06.2013, într-o discuție cu inculpatul Ponea că 'Un sfert de oră în biroul oval s-a vorbit despre familia dvs'. În acest moment procesual apare ca fiind neclar dacă inculpatul se referă la biroul premierului sau la cel al șefului cancelariei, dar în mod cert discuția a avut loc și cu numitul Petre Tobă, după cum arată inculpatul Duicu. Inculpatul Duicu pretinde că prin sintagma 'l-a chemat acolo șefu al mare' pentru a desemna persoana care l-a chemat pe Petre Toba la Guvern să discute despre inculpatul Ponea ar fi Șeful Cancelariei Primului Ministru. Curtea are rezerve că o astfel de persoană ar avea competențe să-l cheme pe șeful Poliției române la Guvern și, de asemenea, că șeful cancelariei ar fi cel care folosește 'biroul oval', dar aceste elemente vor fi clarificate pe parcursul anchetei", se mai arată în documentul din instanță.

UPDATE ora 11.37: Victor Ponta a declarat, întrebat despre informaţii potrivit cărora ar fi discutat în cu Petre Tobă despre nominalizarea şefului IPJ Mehedinţi, că nu ştie de "aşa ceva" şi că presa va primi şi alte stenograme din biroul său, iar premierii, şeful SRI şi cel al CIA, cu care a discutat, vor fi încântaţi.

"Sunt absolut convins că veţi primi de la procurori înregistrările de la mine din birou. Au fost foarte mulţi prim-miniştri, au fost şefi de servicii de informaţii, au fost conducători de instituţii. Veţi primi, şi la Gândul, şi la B1 şi la unde mai trebuie şi atunci puteţi să mă întrebaţi ceva concret. Până atunci...Eu ştiu că Duicu avea o relaţie foarte bună cu doi dintre colegii dumneavoastră de la B1, dar asta nu înseamnă că făcea trafic de influenţă, ştiu doar că era foarte bun prieten", a răspuns Ponta.

Întrebat în continuare de presă dacă a avut o discuţie cu şeful Poliţiei Române despre nominalizarea şefului IPJ Mehedinţi, Ponta a răspuns : "Nu, nu cred. Eu nu ştiu de aşa ceva. O să vedeţi stenogramele de la mine din birou şi o să vă convingeţi şi dumneavoastră. Eu sunt absolut convins, de altfel, însă, că toţi premierii - ştiu că a fost şi şeful CIA la mine în birou, împreună cu şeful SRI - vor fi deosebit de încântaţi să vadă în Gândul ce au discutat cu mine. Dar aşa e în România, ce să facem ?".

Procurorii DNA susţin că Adrian Duicu şi-ar fi traficat influenţa în cabinetul lui Victor Ponta, preşedintele CJ Mehedinţi transmiţându-i şefului IPJ Ştefan Ponea că la Guvern se află şi ministrul de Interne de la acea vreme, Radu Stroe, şi că premierul l-a chemat pe şeful IGPR, Petre Tobă.

Procurorii DNA susţin că Adrian Duicu a făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul premierului din Palatul Victoria. Duicu a cerut ca şeful IPJ din judeţ să fie menţinut şi apoi avansat, iar în schimb poliţistul i-a promis că îl scapă de dosarul de incompatibilitate de la ANI. Anchetatorii susţin că premierul l-a convocat la Guvern pe însuşi şeful Poliţiei Române pentru a-i satisface doleanţele lui Adrian Duicu, informează Mediafax.

 

Din informaţiile prezentate până acum de procurori, reiese că Adrian Duicu conducea în Mehedinţi o reţea de corupţie integrată. Potrivit DNA, în centrul reţelei se plasează el şi şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Constantin Ponea. Duicu îşi folosea influenţa politică pentru a-l menţine în funcţie pe şeful IPJ, dar şi pentru a-l promova la Bucureşti în structurile centrale.

Duicu i-a promis şi că soţia sa Elisabeta Ponea va fi promovată la Parchetul General, dar tentativa de „a penetra” DNA a eşuat. Elisabeta Ponea a fost una din propunerile ministrului Cazanciuc pentru una din secţiile DNA. Contactat, ministrul Cazanciuc a negat iniţial, dar a admis că a discutat cu Elisabeta Ponea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-04-08Parerea ta...

CUM ERA RECLAMA
08 Apr 2014

aia la pateu, cu porcul ala albastru?! Stiti cum face(a) porcu': COMENTEZI? Sunt de la Antrefrig, adica nu te i-a cu friguri, cand faci cunostinta, cu mine :) Si nu fac rau la PATEU, dupa cum bine nu se dezice de mine, sefu'suprem din Guvern!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz