2020-02-28 15:07

Afacerea fregatelor ne-a costat până acum peste jumătate de miliard de euro. MApN mai plăteşte 200.000 de euro pentru repararea fregatei „Regele Ferdinand”

 |  17:31
Afacerea fregatelor ne-a costat până acum peste jumătate de miliard de euro. MApN mai plăteşte 200.000 de euro pentru repararea fregatei „Regele Ferdinand”

Ministerul Apărării Naţionale a introdusîntr-un program de modernizare şi cea de a doua fregată F221 – „RegeleFerdinand”. În cadrul programului au fost atribuite două contracte de 900.000de lei. Programul multianual de modernizare a celor două fregate, demarat anultrecut, are o valoare de 345 de milioane de euro. Până în prezent, România ainvestit cu achiziţia, întreţinerea şi modernizarea fregatelor care este înderulare, peste jumătate de miliard de euro.

Contractul privind modernizarea naveiF221, în valoare de 958.180 de lei, fără TVA, a fost spart în două. Primul afost încheiat pe 18 iunie, iar al doilea, câteva zile mai târziu, respectiv 30iunie. Cel care a câştigat contractul - dacă putem spune aşa fiindcă nu a fostvorba de nici o licitaţie – a fost Şantierul Naval Constanţa SA. La fel ca şi anultrecut, când a fost reparată fregata „Regina Maria” cu aproape 1,1 milioane lei.Tot anul trecut, Ministerul Apărării a demarat un program multianual de aducerela standarde NATO şi, totodată de îmbunătăţire a celor două fregate, estimat la345 de milioane de euro.

Pentru a putea accesa banii puşi labătaie de Ministerul Apărării, Şantierul Naval Constanţa SA a încheiat, înaprilie 2009, un acord cu compania Thales Nederland BV care viza participarea,în comun, la modernizarea fregatelor de tip 22 „Regele Ferdinand” şi „ReginaMaria”. Cele mai importante aspecte vizate în cadrul etapei a doua demodernizare a performanţelor fregatelor sunt: creşterea posibilităţilor deapărare antiaeriană prin utilizarea unor sisteme de rachete, dispozitive deînsoţire a ţintelor şi conducerea cu precizie a focului în condiţii devizibilitate redusă şi mare agitată; lărgirea ariei de acţiune şi a precizieiîn ducerea luptei împotriva navelor de suprafaţă, prin folosirea sistemelor derachete; folosirea sistemelor pasive de contramăsuri pentru protecţia navei laatacul cu torpile, rachetă antinavă şi logistică pentru lupta radioelectronică.

Fregatele au fost cumpărate de Româniaîn 2003 şi au intrat în dotare în 2005. Sunt două nave second-hand, cu vechimeade 16, respectiv 15 ani, scoase din uz de Royal Navy. BAE Systems a cumpăratnavele la preţ de fier vechi de la marina regală britanică, cu 124.000 de eurobucata, ulterior vânzându-le României cu 116 de milioane de lire sterline.Oamenii de legătură în această afacere au fost Barry George şi soţia sa deorigine română, care au încasat, potrivit presei, un comision de aproximativ1,44 milioane de euro. Ziarul “The Guardian” scria că BAE ar fi dat mită unorpersoane necunoscute de la Bucureşti câteva milioane de lire sterline.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-02-04Parerea ta...

RYZZY
08 Aug 2010

Armata romana a ajuns de rasul lumii, am ajuns sa punem bani ptr "fondul navei" din care se cumpara dero, maturii, si toate cele necesare ptr a intretine vapoarele. Mai noi dam bani si pentru vopsea. Suntem de rasu lumii. Pentru misiuni trebuie sa dam bani din buzunare k sa ajungem la destinatie, banii de misie cum se spune vin dupa o luna sau chiar mai bine. Au cumparat fregatele astea la un pret enorm, americanii vroiau sa ne dea nave mai bune si mai ieftine dar nu a vrut statul. RUSINE
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine