2020-01-27 06:08

AFACERILE MUNICIPALITĂȚII – Episodul I. Doar 17 din cele 21 de companii anunțate de PRIMĂRIA CAPITALEI, înmatriculate la Registrul Comerțului

 |  10:51
AFACERILE MUNICIPALITĂȚII – Episodul I. Doar 17 din cele 21 de companii anunțate de PRIMĂRIA CAPITALEI, înmatriculate la Registrul Comerțului

Decizia primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, și a majorității consilierilor PSD din cadrul Consiliului General al Municipiului București (CGMB), de a înființa societăți comerciale pe acțiuni proprii, ridică mari semne de întrebare cu privire la motivația reală a acestui demers. Ziarul “Puterea” va publica o serie de articole prin intermediul cărora vom prezenta rețeaua de interese care se ascunde în spatele fondării acestor companii municipale, conflictele de interese generate de numirea în consiliile de administrație, sau în funcțiile de cenzori ai acestor companii, a unor funcționari din cadrul primăriei, precum și sinecurile pe care apropiați ai primarului general le-au primit cu acest prilej. Nu în ultimul rând, această afacere, odată pornită, va genera un conflict de competență între obiectul de activitate al firmelor nou-înființate și regiile sau structurile existente, în paralel, la nivelul Primăriei Generale a Municipiului București sau al CGMB.

Deși a fost anunțată înființarea a 21 de companii, prin hotărâri adoptate în această vară de Consiliul General al Municipiului București, oficial, în acest moment, au fost înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului doar 17 societăți, denumite “municipale”.

Astfel, potrivit datelor furnizate de Registrul Comerțului, în zilele de 13, 14 și 23 iunie, respectiv în data de 10 iulie 2017, au luat ființă Compania Municipală Întrețierea Arborilor și Spațiului Verde București SA, Compania Municipală Parking București SA, Compania Municipală Iluminat Public București SA, Compania Municipală Agrement SA, Compania Municipală Străzi – Poduri și Pasaje București SA, Compania Municipală Pază și Securitate București SA, Compania Muicipală Managementul Traficului București SA, Compania Municipală Consolidări SA, Societatea Municipală Imobiliară București SA, Compania MunicipalăDezvoltare Durabilă București SA, Compania Eco Igienizare București SA, Compania Municipală Energetică București SA, Compania Municipală Medicală București SA, Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA, Compania Municipală Publicitate și Afișaj București SA, Compania Municipală Sport pentru Toți București SA și Compania Municipală Turistică București SA.

Cine se află în spatele acestor firme

 

Toate aceste companii au sediul în birouri aflate într-un imobil din strada Aristide Demetriade, nr. 2, din sectorul 1 al Capitalei și au drept acționari statul român, prin administrația locală. Respectiv, Municipiul București, prin Consiliul General al Municipiului București, împarte capitalul social al acestor 17 companii cu SC Service Ciclop SA, societate la care, potrivit informațiilor oficiale, întregul pachet de acțiuni este deținut de același Consiliu General al Municipiului București.

În aceste condiții, toate aceste afaceri par a fi unele eminamente de stat, fără implicații de altă natură. În realitate, însă, putem observa că “mâna dreaptă” a Gabrielei Firea, Speranța Clișeru, este cea care “taie și spânzură” în aceste companii. De altfel, surse din Primăria Capitalei ne-au declarat, sub protecția anonimatului, că Speranța Clișeru, deși, oficial, nu mai lucrează în instituția condusă de Gabriela Firea, este cea care controlează în mod direct politica acestor companii.

Acest lucru este confirmat, la nivel oficial, prin faptul că Speranța Clișeru a fost numită în două dintre cele 17 consilii de administrație ale companiilor amintite mai sus. Este vorba despre Compania Municipală de Pază și Securitate București SA, unde Speranța Clișeru îi are colegi adinistratori pe Liviu Adrian Bălan, Nicoleta Rolea, Dan Ursulețu, Oana Cosmina Bercu și Marius Florin Legea. Compania, înființată în data de 23 iunie 2017, a primit, prin votul consilierilor generali, un capital social de 120.000 de lei, vărsat, potrivit documentelor intrate în posesia noastră, încă din data de 18 mai 2017. Obiectul acestei societăți îl reprezintă activitățile de protecție și pază.

A doua companie unde Speranța Clișeru s-a “uns”, cu ajutorul votului din Consiliul General, în Consiliul de Administrație, este Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București SA, înființată în data de 14 iunie 2017, cu un capital social tot de 120.000 de lei, vărsat în data de 17 mai 2017.

Speranța Clișeru, omul familiei Firea-Pandele

 

Pentru cei care nu știu cine este Speranța Clișeru, precizăm că, înainte de a deveni “mâna dreaptă” a primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, aceasta a fost “mâna dreaptă” a soțului acesteia, Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari. Între 2004 și 2011, Clișeru a ocupat funcția de director executiv în cadrul Primăriei Voluntari, iar, între 2011 și 2012, a fost administrator public, în baza unui contract de management, la instituția primarului din Voluntari. După ce actualul primar general și partener de viață al edilului Florentin Pandele, Gabriela Firea, a devenit în 2012 senator, Speranța Clișeru a devenit consilier parlamentar al acesteia, funcție pe care a deținut-o până în anul 2013, când a revenit la Primăria din Voluntari în calitatea de director executiv adjunct. Între 2013 și 2014, cariera Speranței Clișeru a cunoscut un salt important, devenind, pentru scurt timp, prefect al Județului Ilfov, după care s-a întors în Primăria Voluntari, de data aceasta ca director executiv. În iunie 2015, Clișeru a fost numită director general al companiei primăriei, SC Green City Voluntari SA, funcție deținută până în luna octombrie 2015. Dar, despre această companie și despre alte personaje extreme de controversate care au lucrat în cadrul ei, vom face dezvăluiri în cadrul unui episod următor. Tot atunci vom vorbi și despre colega Speranței Clișeru din SC Green City Voluntar SA, Mariana Brod, “unsă”, în 14 iunie 2017, în Consiliul de Administrație al Companiei Municipale Publicitate și Afișaj București SA.

Revenită în Primăria Voluntari, ca administrator public, Speranța Clișeru a fost detașată la Primăria Capitalei, pentru a o consilia pe Gabriela Firea, devenită, în urma alegerilor din vara anului trecut, primar general. Anul acesta, în ianuarie, Clișeru a demisionat și a revenit la “matcă”. Oficial, motivul a fost acela al încetării delegării. Neoficial, spun surse din primărie, la mijloc ar fi o acțiune a procurorilor DNA care ar fi determinat încetarea activității, în acte, a Speranței Clișeru la Primăria Capitalei. Însă, se poate observa cu ușurință, faptul că, deși nu mai activează la Capitală, Speranța Clișeru continuă să tragă sforile în ceea ce privește afacerile Primăriei Generale înființate la cinci luni după plecarea ei la Voluntari.

Și șef în Primărie, și administrator în firma primăriei

Un alt personaj controversat care beneficiază de un post de administrator într-una dintre companiile Primăriei Capitalei, în ciuda faptului că  are calitatea de funcționar public și ocupă chiar o funcție de conducere în cadrul acestei instituții, se numește Adrian Iordache, directorul Direcției Juridice din cadrul Primăriei Generale a Municipiului București.

Acesta a fost numit administrator, în data de 13 iunie 2016, odată cu înmatricularea la Registrul Comerțului a Companiei Municipale Energetice București SA. El împarte Consiliul de Administrație cu alți șase colegi, printre care se numără și Sorin Chiriță, consilierul pe probleme de fonduri europene al Gabrielei Firea și fost președinte al Consiliului de Administrație al RADET. Chiriță mai este și administrator special al RADET, intrat în insolvență, dar și city manager.

Alături de Sorin Chiriță, Adrian Iordache, șeful de la “juridic”, va administra, conform documentelor, activitatea Companiei Municipale Energetice SA, care se ocupă, potrivit obiectului de activitate declarat la Oficiul Național al Registrului Comerțului, cu “furnizarea de abur și aer condiționat, producerea, colectarea și distribuirea aburului și a apei calde pentru încălzit, obținerea energiei și în alte scopuri, producerea și distribuția de aer rece, producerea și distribuirea de apă refrigerată pentru răcire, producerea de gheață în scop alimentar și nealimentar”. Capitalul social al acestei companii, subscris și vărsat la data de 16 mai 2017, este de 120.000 de lei.

Sinecuri pentru foști miniștri sau neveste de actuali miniștri

În finalul acestui prim episode, în care analizăm înființarea companiilor municipale, mai amintim un amănunt de culoare. În data de 23 iunie, la Registrul Comerțului a fost înmatriculată o altă entitate, denumită Compania Municipală Sport pentru Toți București SA. Firma are opt administratori numiți, trei cenzori și un cenzor supleant. Printre administratori o regăsim pe Gabriela Szabo, fost ministru al Tineretului și Sporturilor în cadrul Guvernului Ponta și o apropiată a Gabrielei Firea.

Însă, cel mai mult ne-a atras atenția numirea în funcția de administrator al acestei companii a Alinei Cristina Laufer, care este nimeni alta decât soția actualului ministru pentru Mediul de Afaceri din cadrul Cabinetului Tudose, Ilan Laufer. Comentariile sunt de prisos!

(Va urma)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-09-14Parerea ta...

GEORGESCU
13 Sep 2017

Domnul Primar Pandele după ce a devalizat primăria Voluntari se pare ca și a trimis toți lacheii sa organizeze și devalizarea PMB..
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine