2020-04-05 07:22

Afacerile CJ Constanţa cu SPP-istul lui Mitrea, în atenţia DNA

 |  19:21
Afacerile CJ Constanţa cu SPP-istul lui Mitrea, în atenţia DNA

ProcuroriiDirecţiei Naţionale Anticorupţie anchetează încheierea, în 2007, a unuicontract între Consiliul Judeţean Constanţa şi firma unui fost ofiţer alServiciului de Protecţie şi Pază. De câteva zile, procurorii audiază zeci deprimari din judeţul de la Marea Neagră. Până acum, au emis citaţii pentru 45dintre cei 70 de primari de comune din judeţ.

Procuroriianticorupţie cercetează modul de derulare a proiectului „Geotop“. Este vorbadespre un program adoptat prin hotărâre de Consiliu Judeţean în anul 2007 şicare se va încheia în 2011. Contractul a fost atribuit de Consiliul Judeţean,în 28 noiembrie 2007, societăţii Geotop 2001 SRL şi are o valoare de 8.435.827 lei (aproximativ 2.533.000 de euro, potrivit mediei anuale acursului de schimb din 2007). Potrivit contractului, firma Geotop 2001 trebuiesă întocmească documentaţia cadastrală şi să înscrie în Cartea Funciară reţeauade drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa” şi să realizeze „soluţiageospaţială pentru gestiunea căilor de transport”. Contractul presupune „servicii de arhitectură, servicii de inginerie specializată şi serviciide inginerie integrată, servicii de proiectare urbanistică şi peisagisitică,servicii conexe de consultanţă ştiinţifică şi tehnică, servicii de testări şianalize tehnice”. Proiectul vizează efectuarea unor măsurătoritopografice la nivel de judeţ necesare pentru a accesa fonduri europene pentruinfrasctrutură.

Fonduri europenepentru infrastructură

Potrivitpreşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, licitaţiapentru achiziţionarea serviciilor cadastrale şi topografice a fost făcută lanivel internaţional şi este înscrisă în jurnalul de achiziţii al UniuniiEuropene. Potrivit specialiştilor, măsurătorile se fac din aer, cu un laser demare precizie, urmând ca, printr-un soft special, să fie interpretate dateleastfel culese. Nicuşor Constantinescu a precizat că fondurile europene pentruinfrastructură sau canalizare vor putea fi accesate abia după realizareacadastrului, respectiv după 2011, când se finalizează întregul proces.

Primariide comune care au avut nevoie de cartografierea teritoriilor au aplicat acestprogram. De aceea, la DNA sunt chemaţi să dea declaraţii acei edili care auapelat la serviciile firmei Geotop 2001.

Paleta de firme alefamiliei Duminică

Firma Geotop2001 SRL aparţine fostului ofiţer SPP Nicolae Duminică. Acesta a fost garda decorp a lui Miron Mitrea atât în calitate de cadru al SPP, cât şi ca angajat al uneifirme de pază şi protecţie private. În 1994, Nicolae Duminică, pe atuncilocotenent-major, a fost trecut în rezervă după ce şi-a părăsit postul de laPalatul Cotroceni. După ce a trecut în mediul privat, a ajuns bodyguardulliderului sindical Miron Mitrea. În 2000, după câştigarea madatului de preşedintede către Ion Iliescu şi revenirea la putere a PSD, Nicolae Duminică a fostreîncadrat în structurile SPP şi avansat la gradul de locotenent-colonel. MironMitrea, devenit ministru al transporturilor, l-a primit de la SPP, ca gardă decorp, pe Nicolae Duminică.

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional alRegistrului Comerţului, Nicolae Duminică este acţionar în nu mai puţin de 9 societăţi comerciale - Ideal Casa SRL (societate care se ocupa cu activităţide arhitectură, inginerie şi servicii de design), Geosoft Logistics SRL(înfiinţată în luna martie a anului 2005), Geotop 2001 SRL (activităţi dearhitectură, inginerie şi servicii de design, înfiinţată după reangajarea înSPP), Geotop 2001-GIS SRL, Geotop 2001 – Software SRL (consultanţă şifurnizare de produse software), Romguard Grup SA (firma de investigaţii şi protecţie),GT&M-Fotogrametrie SRL, şi Ramida Association SRL.Înaceastă din urmă firmă, dar şi în Romguard Grup, Nicolae Duminică este asociatcu soţia sa, Simona, care deţine participaţii în alte opt firme, printre care RL.

Legăturile cu fostul PR al MT

În ce priveşte Romguard Grup, este de menţionatfaptul că, alături de ofiţerul SPP, în societate mai are acţiuni şi fostuldirector al Direcţiei de Relaţii Publice din cadrul MinisteruluiTransporturilor de pe vremea lui Miron Mitrea, Mihai Neicu. De altfel,acesta are participaţii, alături de soţia lui Duminică, şi în firma RL, dar este acţionar şi în NeiGroup sau în Compania de Detectivi Nei. În cursul anului 2001, Romguard a încheiat un contract cu Regionala CFR Cluj, după care afacerea s-aextins şi la Bucureşti, unde s-a perfectat contractul cu Metrorex. RomguardGrup SA aveaîn grijă două obiective – Depoul Ciurel şi atelierele dereparaţii din Militari, pentru care Ministerul Transporturilor a plătit anual peste 4,5 miliarde de lei.

Legătura dintre Nicolae Duminică şi Miron Mitrea este veche, având în vedere un alt scandal în care apar acestedouă personaje. Astfel,la un moment dat a existat un denunţ în legătură cu fostul director al CFRMihai Necolaiciuc, acuzat că ar fi dăruit ministrului Mitrea o barcă cu motor,pentru a nu îl înlocui din funcţie. Potrivit zvonurilor care circulau la vremearespectivă, barca ar fi fost „păstrată“ la sediul firmei Romguard Grup SA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-30

Mai multe imagini:
Afacerile CJ Constanţa cu SPP-istul lui Mitrea, în atenţia DNA
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine