2020-02-21 15:16

Agresorul lui Băsescu, cercetat în libertate pentru ultraj

 |  18:50
Agresorul lui Băsescu, cercetat în libertate pentru ultraj

Ionuţ Mureşan

Bărbatul care l-a scuipat în faţă pe preşedintele Traian Băsescu, sâmbătă, în Portul Constanţa, a fost reţinut de procurori sub acuzaţiile de ultraj, loviri şi alte violenţe. Adrian Zglobiu, de 39 de ani, şomer, a primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore în noaptea de sâmbătă spre duminică, însă procurorii au decis să nu ceară în instanţă arestarea preventivă. Potrivit unor surse apropiate anchetei, bărbatul va fi cercetat în libertate.

Avocatul din oficiu care l-a asistat pe Adrian Zglobiu la audieri a declarat că gestul acestuia nu a fost unul premeditat, ci o reacţie spontană. Zglobiu l-a scuipat în faţă pe preşedintele Traian Băsescu, de la mică distanţă, în timp ce şeful statului cobora de pe Bricul „Mircea”, unde participase la o ceremonie. Bărbatul a fost imobilizat de ofiţerii Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), iar preşedintele s-a şters cu mâna pe faţă, a continuat să stea de vorbă cu oamenii din mulţimea adunată în port, preţ de două minute, apoi s-a urcat în maşină şi a plecat. Ofiţerii SPP l-au predat pe bărbat  unui echipaj de jandarmi, care l-au dus la sediul Poliţiei Judeţene Constanţa, unde a fost audiat timp de două ore de o echipă de poliţişti şi procurori. El a fost apoi dus la  Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Constanţa, pentru o evaluare psihologică. După ce a fost evaluat de medici, Adrian Zglobiu a mers din nou la audieri, la Parchetul Tribunalului Constanţa. Adrian Zglobiu le-a spus jurnaliştilor că a fost deranjat de cântecele patriotice de la ceremonie, „cântate pentru Băsescu”. „După ce a vândut flota vrea cântece patriotice?”, a spus constănţeanul. „Regret că nu am emigrat din România, că am fost fraier să rămân”, a mai spus bărbatul, întrebat fiind dacă regretă gestul de a-l scuipa pe preşedinte. Preşedintele Traian Băsescu a participat, sâmbătă, în Portul Constanţa, la ceremonia de întoarcere a navei şcoală „Mircea” din voiajul anual de instrucţie. Şeful statului a înmânat echipajului navei şcoală „Mircea” Ordinul „Virtutea Maritimă” - în grad de Ofiţer, cu însemn de pace, cu care a fost decorat pavilionul vasului, iar după ceremonie a făcut o vizită la bordul navei.

Onaca: „Un bezmetic!”

Dorel Onaca, consilierul prezidenţial care s-a aflat alături de preşedinte în momentul incidentului, descrie altfel întreaga scenă. Onaca spune că Adrian Zglobiu a luat apă în gură şi l-a stropit pe preşedinte, gest cale l-a „mâhnit” pe şeful statului. „A fost un bezmetic care a luat o gură de apă şi a vrut să-l stropească pe preşedinte şi în mare i-a reuşit intenţia, numai că m-a udat pe mine pe haină şi pe ceafă, căci eram chiar în spatele preşedintelui Băsescu. Asta e! Se mai întâmplă când mergi în mulţime”, a declarat Onaca, considerând gestul ca fiind unul „huliganic”. Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, că agresarea preşedintelui Traian Băsescu la Constanţa reprezitnă un gest reprobabil, el arătând că acest tip de manifestare trebuie condamnat şi sancţionat.

Precedentele Iliescu şi Constantinescu

De-a lungul timpului, preşedinţii României au trecut prin situaţii similare, pe final de mandat, sau chiar după încheierea acestuia. În anul 2000, Faur Isaia a reuşit să ajungă în preajma preşedintelui Emil Constantinescu şi l-a stropit cu cerneală albastră pe barbă. Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost şi el atacat, în 2008, cu monede, de către mai mulţi revoluţionari prezenţi la manifestările dedicate memoriei eroilor de la Revoluţie. La un moment dat, în 1992, Iliescu a fost pus într-o situaţie în care şi-a pierdut cumpătul, tot la Constanţa, atunci când, provocat de un ziarist, i s-a adresat cu celebra expresie „măi, animalule!”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-05-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine