2020-08-13 06:05

ANAF „rupe lanțul” cu o reclamă stupidă. Care contrabandă e legală?

 |  21:01
ANAF „rupe lanțul” cu o reclamă stupidă. Care contrabandă e legală?

Îmi aduc aminte de bancurile cu miliţieni. Multe nici măcar nu erau glume, în fapt, ci simple relatări denotativ exacte ale unor situaţii reale. Miliţienii chiar erau, în majoritate, prosti.

Bancurile au dispărut. Miliţienii nu. Specie vitală, au supravieţuit, s-au transformat, s-au adaptat, au evoluat şi s-au reprodus. Bancurile au dispărut, situaţiile evocate nu.

După cum am învăţat la şcoală, miliţia apără cuceririle poporului. Poliţia e instrumentul de coerciţie al Statului capitalist.

Pentru că, şi aşa, coerciţia face ravagii, de nu mai prididesc instanţele şi dau pe-afară penitenciarele, aparatul poliţienesc al Statului Romana mai investeşte şi în profilaxie, din când în când, căutând subtile şi eficiente pârghii care să mişte complicatul mecanism intestin al minţii cetăţeanului astfel încât acesta să lupte activ cu fărădelegile sale şi ale semenilor, să dezaprobe raul, să promoveze binele, moralul, licitul, să se desolidarizeze de contravenienţi şi infractori şi să-i împiedice pe aceştia să-şi desăvârşească scârbavnicele lucrări.

Cinstea şi vigilenţa sunt produse ce merită promovate, aidoma mărfurilor, pe toate canalele publicitate cunoscute.

Panotajul, fizic şi virtual, s-a îmbogăţit cu un îndemn viguros: "Rupe lanţul!". Acesta nu e mesajul unui crescător de câini de luptă, nici al unui director de circ care se adresează celui mai puternic om din lume. Este rodul inteligenţei conjugate a trei instituţii de seamă, recte Poliţia Romana, Poliţia de frontieră şi ANAF. Pe afiş putem citi şi adevărul gnomic absolut: "Contrabandă cu ţigarete e ilegală!". Dar care contrabandă e legală? Aia cu motorină? Neh, fostul şef al fiscului tocmai ce a fost condamnat la fond pe o daravere de resort... Aia cu alcool? Cu medicamente, cu alimente, cu electrocasnice, cu materiale de construcţii, cu jucării, cu deodorant?

Mi-e lene să merg până la biblioteca să iau DLRM, aşa că deschid DEX online...

ANAF 'rupe lanțul” cu o reclamă stupidă. Care contrabandă e legală?
zoom

CONTRABÁNDĂ, contrabande, s. f.Trecere clandestină peste graniță a unor mărfuri interzise sau sustrase de la plata taxelor vamale; p. ext. marfă adusă sau sustrasă în acest mod. ◊ Loc. adj. De contrabandă = (despre mărfuri) trecut sau destinat a fi trecut peste graniță în mod clandestin; fig. rezultat prin înșelătorie, fără valoare, fals. ◊ Loc. adv. Prin contrabandă = în mod ilegal, clandestin, pe ascuns. – Din fr. contrebande. 

Şi, ca să n-avem vorbe, în caz că anumiţi funcţionari publici vor voi a se lua la trântă cu semantica,

CLANDESTÍN ~ă (~i, ~e) Care există (sau acționează) în taină; ilegal; conspirativ. Organizație ~ă. /<fr.clandestin, lat. clandestinus 

Aşadar, să fie oare toate contrabandele ilegale?

Cine o fi genialul copywriter care a creat minunatul slogan? Informaţia ar trebui să fie la îndemână, că doar e vorba de o achiziţie publică... Ce licitaţii, ce concursuri se organizează de către triumviratul PR, PF, ANAF în vederea alegerii optime a furnizorilor de inteligentă şi ingeniozitate? Nu de alta, dar aş dori să particip şi eu la binele general şi să fiu consistent remunerat din fonduri bugetare... În acest sens, am produs deja câteva lozinci publicitare de excepţie, cum ar fi: "Furtul e hoţie/ Jaful- tâlhărie!". Sau, "Să violezi fără acceptul victimei, caz în care victima nu e victima, ci participant benevol la act, o femeie în etate, e ca şi când ai întreţine relaţii sexuale cu o babă în vârstă, fără consimţământul acesteia". Sau, "Viteza ucide dacă mergi repede!"...

Revenind la contempatia tâmpa a afişului de care fac vorbire, analizez imaginea lanţului care trebuie rupt. Acesta e compus din: un traficant înalt de 1metru 74, un cărăuş de 1.70, un vânzător de 1.82 şi un cumpărător de 1.80. 

Traficantul este cel care realizează traficul, acesta fiind definit ca 

TRÁFIC, traficuri, s. n. 1. Frecvența operațiilor de transport efectuat, cu anumite mijloace de transport (feroviare, maritime, rutiere, aeriene), într-un interval de timp și în condițîi precizate. ♦ Totalitatea legăturilor de telecomunicație stabilite într-un anumit interval de timp și în anumite condițîi tehnice. 2. Activitate economică având drept scop schimbul de mărfuri și de alte valori. Comerț ilicit.

Expr. A face trafic de influență = a trage foloase ilicite din influența pe care cineva o are asupra cuiva, din trecerea de care se bucură pe lângă cineva. [Acc. și: trafíc] – 

Dar, traficantul din imagine nu transportă nimic. El are nevoie, în lanţ, de un cărăuş, care cara. Adică transporta. Adică supune voluntar o marfă unei itinerante. Drept pentru care, deducem că traficantul e static. El reţine marfa în punctul A, de unde o preia cărăuşul, care o deplasează din punctul A în punctul B, unde un vânzător înlănţuit o vinde unui cumpărător ceva mai scund.

Cum să fac să dau curs indemnului?!? Să rup lanţul? Traficant nu-s, cărăuş nici atât, nici măcar nu conduc şi sunt destul de sedentar... De vândut, nu vând decât vorbe. De cumpărat, aş cumpăra niscaiva ţigarete decente, nu porcăriile fabricate în România care nu se aseamănă neam cu descrierea de pe pachet... Dar de unde? Contrabandă în Bucureşti, cea mai mare piaţa autohtona potenţială, a murit în anul 2000. A ucis-o primarul Traian Băsescu, detarabizind Capitală. Fix în momentul în care marii producători deschideau fabrici în România, ciudată coincidenţă...

Contrabandă în România e redusă şi în scădere, aşa cum se poate observa în graficul anexat, publicat de ANAF... Ce justifică investiţia în propagandă de descurajare?!?

Care e scopul campaniei?

Alimentarea bugetului? Nu, că cică e supraalimentat deja, de o să facă gută... Protecţia fumătorilor? Nu, că trebuie să-i facem să se lase... E adevărat că se vor lăsa mai degrabă fumând ţigări proaste şi accizate decât bune şi ieftine... Dar, nu. Scopul campaniei îl deslujim în alt afiş, mai vechi, al fiscului...

În acest afiş vedem un cetăţean tăiat în două pe axa oy, aidoma unui homosexual condamnat de Inchiziţie. Cele două jumătăţi arata radical diferit, ca Dr Jekyll şi Mr Hyde, doua ego-uri discrepante ale aceluiaşi individ.

Un sărac ce vinde ţigarete de contrabandă şi un bogat care trage foloasele. Acesta e scopul, aşadar! Fiscul vrea să-l sărăcească pe ghertoiul din imagine, demascându-l. El nu e sărac, cum ar putea crede naivul cumpărător. Ca şi când acesta ar fuma ţigări de contrabandă din milă şi compasiune, nu că-s sensibil mai ieftine!

Mesajul e: nu-l căina pe comerciantul sărăntoc în aparenţă! Fără milă, fără empatie! E un bogat deghizat. Cumpără ţigări accizate, ca ANAF nu e aşa procopsit şi are mare nevoie de banii tăi!

Personal, îmi voi aprinde o ţigară Bastos din pachetul de 7€ 50 cumpărat pe aeroportul din Charleroi, cu satisfacţia că am tras clapa ambelor tabere angajate în războiul accizelor romaneşti.

Şi cuget că, dacă aparatul Statului e alcătuit din hoţi (fostul şef al fiscului tocmai ce fu condamnat, gem pârnăile de poliţişti corupţi, tribunalele nu mai prididesc să poprească miniştri... fapt!), acelaşi aparat a angajat şi mulţi prosti, aşa cum rezultă din analiză logică de mai sus...

S-a întâlnit aşadar hoţul cu prostul! La serviciu...

P.S.: Trebuie să recunosc însă că am apreciat forma corectă de pe panoul cu "Aparenţele înşală"... Verbul "a înşela" e rar conjugat în formă corectă în zilele noastre. N-or fi autorii campaniilor prea isteţi, dar au învăţat bine în gimnaziu...


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-22Parerea ta...

DANIEL
01 Iul 2016

Piata Veteranilor. In ochii oamenilor legii care alearga taranii ce vand pe caldaram, niste indivizi comercializeaza tigari. De ani de zile.Masuri?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz