2019-12-06 04:52

Paradox: conducerea ISU București demisă, conducerea IGSU - protejată

 |  14:41
Paradox: conducerea ISU București  demisă, conducerea IGSU - protejată

A trebuit ca jurnaliștii Gazetei Sporturilor să descopere un document incriminator pentru șefii pompierilor, care ar fi putut fi și la dispoziția anchetatorilor tragediei din clubul Colectiv. Documentul arată că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a fost notificat în privința organizării unor evenimente importante, cu participare masivă, de 2.000 de persoane, în clubul Colectiv. Adică, există proba indubitabilă că sunt mincinoase afirmațiile anterioare ale oficialilor IGSU, conform cărora nu aveau habar de existența clubului Colectiv, acesta nefiind autorizat PSI. Conducerea IGSU a reacționat suspendându-i pe șefii subordonați de la ISU București, cărora le-a fost remisă mai departe, de la „centru”, notificarea agentului economic ce a organizat un eveniment masiv în Colectiv, cu mai bine de o lună înaintea concertului fatidic. Premierul României a cerut demiterea conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov. Cioloș a insistat, în deschiderea ședinței de Guvern de miercuri, ca respectivii șefi să nici nu mai lucreze vreodată în sistem. Iar spre seară, inspectorul şef colonel Mihai Mirel Guţă, prim-adjunctul Orlando Șchiopu şi adjunctul Giani Aldoiu de la ISU București-Ilfov, au dat cu subsemnatul la DNA. Motivul acestei cruciade este că între ISU București - Ilfov și firma care a notificat organizarea de evenimente în Colectiv a existat o corespondență, fără a se produce un control la fața locului. Conform unor surse citate de alte media, cei de la ISU București ar fi scris într-una din adrese că nu sunt probleme la club Colectiv. Însă, conform surselor PUTEREA, situația ar sta exact pe dos: ISU București-Ilfov a informat IGSU că nu poate aviza favorabil organizarea evenimentului din Colectiv, întrucât întregul complex Pionierul nu este autorizat PSI. Care este adevărul - sperăm să aflăm în zilele următoare. Cert este, însă, că reacția IGSU și a ministrului de Interne, Petre Tobă, sună a tentativă de mușamalizare, câtă vreme, așa cum a arătat PUTEREA, probleme grave sunt la mai multe inspectorate de urgență județene, iar conducerea IGSU este implicată în afaceri mascate sub forma unor „sponsorizări” pentru Asociația Sportivă a Pompierilor din România

Ultimele dezvăluiri despre neglijenţa criminală a conducerii pompierilor care a dus la tragedia din Clubul Colectiv duc la concluzia că ministrul de Interne, Petre Tobă, protejează conducerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi pe secretarul de stat Raed Arafad, încercând să arunce întreaga vină pe cei de la ISU Bucureşti-Ilfov.

Tobă i-a spus premierului, în şedinţa de guvern de miercuri, că secretarul de stat Raed Arafat a fost informat, marţi, că încă de la sfârşitul lunii septembrie o societate comercială care organiza evenimente în Clubul Colectiv a informat, prin fax, că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi conducerea ISU Bucureşti că în acea locaţie urmează să aibă loc un eveniment la care ar fi urmat să participe mii de oameni.

”În momentul în care am avut această informaţie, i-am cerut domnului secretar de stat ca toată situaţia de fapt să fie înaintată de urgenţă la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi valorificată la dosarul penal al cauzei şi întrega conducere a ISU Bucureşti-Ilfov a fost pusă la dispoziţie până la definitivarea situaţiei, urmând ca în cursul zilei de astăzi să împuternicim pe altcineva să asigure continuitatea comenzii la structura respectivă”, a declarat Tobă, potrivit Mediafax.

El i-a mai spus premierului că în acest caz la ISU Bucureşti-Ilfov a fost începută o ”verificare de sistem” pentru a vedea ce măsuri trebuie luate la această structură, inclusiv cu ”transparenţa a tot ceeea ce înseamnă sponsorizări”. Ministrul a precizat că toate aceste sponsorizări vor fi afişate pe site-ul instituţiei, pentru transparenţă.

PUTEREA a scris pe larg despre sponsorizările la nivel naţional primite de Asociaţia Sportivă a Pompierilor din România (ASPR), condusă de adjunctul IGSU şi responsabilul pe linie de prevenire, colonelul Eugen Vişan, însă ministrul Tobă nu suflă o vorbă despre afişarea acestora pe site-ul instituţiei.

Paradox: conducerea ISU București  demisă, conducerea IGSU - protejată
zoom

Mai mult, potrivit surselor PUTEREA, faxul respectiv a fost rezoluţionat de însuşi col.dr. Nicolae Cornea, şeful IGSU (foto), astfel: “Rog retransmisie către ISU If”, dar fără să permită întregistrarea acestuia la IGSU. Dar abia acum urmează BOMBA: ISU a răspuns IGSU, a doua zi, că nu este de acord  cu organizarea festivalului respectiv întrucât întregul complex de la “Pionierul” nu este autorizat pentru desfăşurarea acelui tip de activitate. Acelaşi răspuns ar fi fost transmis şi firmei organizatoare.

Cioloş cere capete. Tobă îi dă parţial satisfacţie

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, în şedinţa de guvern, că vrea să se asigure că persoanele care au fost la conducerea ISU vor fi demise şi nu se vor mai putea întoarce în sistem. ”Vreau să mă asigur că cei care au fost la conducerea ISU vor fi demişi şi nu mai au ce căuta în sistem”, a declarat Cioloş, nepronunţând cuvintele Bucureşti-Ilfov . Mai mult, premierul i-a punctat clar lui Tobă: “Sunt aproape convins că nu e o situație singulară. Probabil nu e doar la București și de asta aș vrea să văd în perioada imediat următoare din partea dlui Arafat — și vă rog să vă implicați și dvs personal — o analiză și un plan de acțiune acolo pentru o restructurare a ISU". Devine aproape evident că proaspătul prim-ministru, când vorbeşte la modul general de ISU, se referă, de fapt, la IGSU.

La şedinţa de guvern în care au fost prezentate verificările făcute la ISU Bucureşti-Ilfov în urma tragediei din Colectiv nu a participat şi secretarul de stat în MAI Read Arafat.

Şefii ISU Bucureşti-Ilfov au fost suspendaţi din funcţii, la aproape o lună de la tragedia din Colectiv, la ISU fiind făcute verificări privind faptul că nu a făcut controale la Fabrica Pionierul şi la club Colectiv, deşi ştia că va fi organizat un eveniment cu public numeros.

Faxul uitat de mahării pompierilor

Potrivit blogului ziaristului Cătălin Tolontoan, pe 23 septembrie 2015, la 23:32:13, din calculatorul firmei de evenimente Emagic a pornit un fax către numărul 021.242.09.90 al dispeceratului IGSU.

”Organizăm un festival în datele de 25 și 26 septembrie a.c. în clubul Colectiv și la etajul 1 al fabricii Pionierul din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, București”, i-au anunțat cei de la Emagic pe pompieri. Pe spatele faxului există confirmarea automată de primire de la numărul de fax al Inspectoratului General de Situații de Urgență.

Firma precizează, potrivit tolo.ro, și numărul estimat de participanți. O groază de oameni. ”La festivalul PLUM estimăm în fiecare dintre cele două zile un număr de 2.000 de persoane pe seară”, fax de la firma Emagic către IGSU, 23 septembrie 2015

Sponsorizările de la ASPR, domnule Tobă!

PUTEREA a relatat pe 10 noiembrie că, după tragedia din Clubul Colectiv, colonelul Eugen Vişan, adjunctul IGSU pe linia de prevenire, nu a iniţiat, conform atribuţiilor de serviciu, modificarea corespunzătoare a Ordinul ministrului Administraţiei şi Internelor 163/2007 pentru aprobarea normelor generale de apărare împotriva incendiilor, care a fost dat ca urmare a aplicării legii 307/2006.

De ce nu a făcut-o? De asta: Eugen Vişan este preşedintele Asociaţiei Sportive a Pompierilor din România (ASPR), o adevărată întreprindere de obţinut sponsorizări de la firme din toată ţara care au probleme pe linia protecţiei împotriva incendiilor sau, pur şi simplu, funcţionează fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, ca în cazul Colectiv.

Citeşte şi: Arde la pompieri! Incredibilele sponsorizări de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă

Situaţia victimelor

Un număr de 38 de persoane rănite în clubul Colectiv sunt internate în spitalele bucureștene, șase dintre acestea fiind în stare critică, potrivit datelor centralizate miercuri la Ministerul Sănătății. Astfel, la Spitalul de Arși sunt internați 11 pacienți, la Spitalul Bagdasar Arseni — 9, la spitalele Grigore Alexandrescu și Militar Central câte patru pacienți, Spitalele Elias și Floreasca — cu câte trei pacienți, la Spitalul Universitar — doi pacienți, iar la Spitalele Dimitrie Gerota și CC Iliescu câte un pacient. "Până în prezent au fost externate 43 de persoane care au primit îngrijiri medicale în unitățile sanitare din țară", precizează MS.

Totodată, un număr de 39 de persoane au fost transferate în unități sanitare din străinătate. Potrivit centralizatorului, în Austria au fost transferate patru persoane, s-a înregistrat un deces, iar trei persoane se află în stare stabilă. În Belgia, opt persoane se află în stare stabilă, dintre care cinci cu progrese punctuale, în Olanda, din cei opt pacienți transferați, șase sunt în stare stabilă iar doi au decedat, în Franța a fost făcut un transfer care s-a soldat cu decesul pacientului.

De asemenea, în Germania au fost transferate cinci persoane, fiind înregistrate două decese, în Marea Britanie, din cei nouă pacienți transferați, șase sunt în stare stabilă, iar trei au decedat. În Norvegia se mai află o persoană în stare stabilă, în Israel, din cei trei pacienți transferați doi sunt în stare stabilă iar un altul a murit.

Bani pentru răniţi

Guvernul a adoptat miercuri ordonanța de urgență care permite rambursarea cheltuielilor pentru deplasarea în spitalele din străinătate a răniților în incendiul de la Colectiv, a anunțat premierul Dacian Cioloș.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray