2020-02-28 21:07

UPDATE. Arad. Acuzaţii de MITĂ la Bacalaureat 2014. Doi inspectori şi o profesoară, ridicaţi de procurori

 |  06:58
UPDATE. Arad. Acuzaţii de MITĂ la Bacalaureat 2014. Doi inspectori şi o profesoară, ridicaţi de procurori

Doi inspectori şcolari şi o profesoară din Arad au fost ridicaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, în noaptea de duminică spre luni. Cei trei sunt suspectaţi că au primit mită pentru a ajuta absolvenţi de liceu să promoveze examenul de Bacalaureat 2014. Poliţiştii au găsit în urma unor percheziţii la locuinţele lor liste cu nume şi mii de euro.

Citeşte şi: 

UPDATE, ora 8.20 Inspectorul şcolar general adjunct din Arad Mihai Spânu a fost reţinut în urma audierilor din noaptea de duminică spre luni, el fiind suspectat de trafic de influenţă. Celălalt inspector şcolar şi profesoara care ar fi primit bani pentru a ajuta candidaţi să promoveze Bacalaureatul vor fi cercetaţi în libertate.

Surse din rândul anchetatorilor, citate de Mediafax, au precizat, că Mihai Spânu, adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, inspectorul şcolar Simona Crîsnic şi profesoara Lavinia Biţ ar fi primit de la elevi între 300 şi 500 de euro pentru a-i promova Bacalaureatul.

Potrivit sursei citate, în urma percheziţiilor din locuinţele acestora au fost ridicaţi aproximativ zece mii de euro şi liste cu nume ale unor absolvenţi de liceu care ar fi plătit ca să promoveze examenul.

În timpul anchetei, investigatori sub acoperire s-au prezentat drept părinţi în faţa celor trei dascăli, pretinzând că vor să se asigure că toate probele examenului de Bacalaureat vor fi promovate de către copii.

În urma audierilor din noaptea de duminică spre luni, Mihai Spânu a fost reţinut pentru 24 de ore, iar ceilalţi doi suspecţi au fost eliberaţi şi vor fi cercetaţi în stare de libertate.

Anchetatorii susţin că cercetările vor fi extinse, deoarece au informaţii potrivit cărora şi alţi profesori ar fi fost implicaţi în această reţea, fiind intermediari care le făceau legătura părinţilor cu inspectorii şcolari.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au descins la locuinţele a doi inspectori şcolari şi la domiciliul unei profesoare, şi au ridicat mai multe probe într-un dosar de trafic de influenţă la Bacalaureat 2014, după ce suspecţii ar fi primit bani în schimbul promisiunii că vor ajuta mai mulţi candidaţi să promoveze examenul.

Procurorul de caz Codrin Gavra a declarat că cercetările au început în urma unui denunţ, iar SRI a sprijinit această anchetă, potrivit Mediafax.

Procurorii au ridicat, în urma percheziţiilor domiciliare făcute la cei trei suspecţi, câteva mii de euro şi liste cu nume, care ar fi ale unor absolvenţi de liceu ce ar fi plătit ca să promoveze examenul de Bacalaureat 2014.

“Din informaţiile existente rezultă că cei trei au promis că vor facilita obţinerea notelor de trecere la Bacalaureat”, a spus procurorul Codrin Gavra.

Printre suspecţi se numără inspectorul şcolar general adjunct Mihai Spânu.

Procurorii i-au ridicat pe cei trei pentru audieri, şi urmează să decidă dacă aceştia vor fi reţinuţi pentru 24 de ore.

Luni, 30 iunie, are loc prima probă scrisă a Bacalaureatului 2014, la disciplina de Limba şi literatura română. Sunt aşteptaţi să participe la această probă 143.968 de absolvenţi, dintre care 129.827 din promoţia curentă, iar alţi 14.141 din promoţiile anterioare.

Marţi, 1 iulie, are loc proba scrisă de Limba şi literatura maternă, iar miercuri, 2 iulie, cea obligatorie a profilului. Vineri, 4 iulie, se va desfăşura proba scrisă la alegere a profilului şi specializării.

Afişarea rezultatelor va avea loc în 7 iulie şi în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţii. Acestea urmează a fi soluţionate în perioada 8 - 10 iulie, iar rezultatele finale vor fi anunţate în 11 iulie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine