2019-09-16 11:36

Aranjament financiar girat de ministrul Ioan Deneș. Romsilva sponsorizează rugby-ul cu zeci de mii de euro, în timp ce lemnul de foc pentru populație s-a scumpit

 |  15:20
Aranjament financiar girat de ministrul Ioan Deneș. Romsilva sponsorizează rugby-ul cu zeci de mii de euro, în timp ce lemnul de foc pentru populație s-a scumpit

PUTEREA a semnalat, anul trecut, că ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a schimbat patru dintre cei șapte membri ai Consiliului de Administrație de la Regia Natională a Pădurilor – ROMSILVA, pe motiv de incompatibilitate.

Dar, în același timp, Deneș a impus în boardul administrativ al regiei trei membri care erau și sunt incompatibili, numind totodată, tot ilegal, președintele provizoriu al Consiliului de Administrație, Liviu Laza Mătiuța, de la Ocolul Silvic Vascău-Bihor. Dar, cu câteva zile înainte de Crăciun, mai exact pe 19 decembrie 2018, când toată lumea era cu gândul la sarmale și cozonac, boardul administrativ impus de ministrul Deneș, în frunte cu Liviu Laza Mătiuța, a binecuvântat un aranjament financiar controversat, aproape tras la indigo cu cel din acceași zi a anului 2017.

Sponsorizare uriașă, aprobată în ajunul Crăciunului

Prin Hotărârea Consiliului de Administrație nr.191 din 19 decembrie 2018, s-a aprobat „solicitarea Federației Române de Rugby pentru acordarea unei sponsorizări, în cuantum de 150.000 de lei, conform propunerilor Direcției Economice din Nota nr. 12. 842/11.12.2018”. Practic, Romsilva va sponsoriza cu 150.000 de lei, adică circa 32.000 de euro, Federația Română de Rugby (FRR) păstoriță de către Alin Petrache. Trebuie precizat că, în 2017, tot pe 19 decembrie, prin Hotărârea Consiliului de Administrație nr.17 din 19 decembrie 2017, s-a aprobat încheierea de către Romsilva a „unui parteneriat cu Federația Română de Rugby pe o perioadă de 5 ani și acordarea unei sponsorizări în valoarea de 250.000 de lei (275.000 de euro) conform propunerilor din Nota Direcției Economice și a Departamentului Comercial nr. 13.950/18.12.2017". Și la sfârșitul lui 2017, dar și la finele anului trecut, director al Direcției Economice era suceveanul Vasile Rusu. De asemenea, trebuie subliniat că trei dintre actualii membri ai CA de la Romsilva - Dan Achim, reprezentantul Ministerului Apelor și Pădurilor, Răsvan Ilie Dumitru, reprezentantul Ministerului Finanțelor și Ion Chisăliță, au fost și în boardul administrativ al regiei de la finele lui 2017.

Incompatibilitate confirmată și girată de ministrul Deneș 

Prin Ordinul nr. 905 din 18.09.2018, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a impus patru noi membri în Consiliul de Administraţiei de la ROMSILVA - Alina Loredana Bontea, de la Agenţia Română de Securitate, nepoata fostului şef al SPP, generalul Dumitru (Mitică) Iliescu; Liviu Laza Mătiuţa, de la Ocolul Silvic Vaşcău-Bihor; Vasile Şandru Alboi - şef serviciu la Direcţia Silvică Bistriţa (judeţul de unde provine Ioan Deneş) şi Petru Dan Ştefan - șeful Ocolului Silvic Mălini-Suceava. Numai că, potrivit OUG nr.109/2011 - privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, trei dintre ei - Liviu Laza Mătiuţa, Vasile Şandru Alboi si Petru Dan Ştefan, sunt incompatibili. Și incompatibilitatea celor trei este demonstrată chiar de către documentele transmise către PUTEREA de Ministerul Apelor si Padurilor, mai exact de Raportul de control nr. 50494/CM/09.08.2018, întocmit de către Corpul de Control al ministrului Apelor şi Pădurilor privind activitatea directorului general de la aceea vreme, Ciprian Pahonțu, şi a celor sapte membri ai boardului administrativ. Astfel, potrivit acestui raport, „se află în situaţia de incompatibilitate, candidatul care are calitatea de proprietar, membru asociat sau de salariat al unei societăţi comerciale care desfăşoară activitate concurenţială sau care are relaţii contractuale cu Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva sau candidatul care are calitate de angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva”. Practic, în acest document se precizează, negru pe alb, că un membru al CA de la Romsilva se află într-o situaţie de incompatibilitate şi atunci când „are calitate de angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva”. Or, cei trei noi membrii ai CA de la Romsilva - Liviu Laza Mătiuţa, Vasile Şandru Alboi si Petru Dan Ştefan, sunt angajații Regiei Naţionale a Pădurilor, pe posturi de execuţie, întrucât direcţiile silvice şi ocoalele sunt unităţi fără personalitate juridică în subordinea regiei. Mai mult, Liviu Laza Mătiuţa a fost numit şi președinte interimar al CA.

Lemn mai scump, sponsorizare pe măsură

Potrivit Romsilva, prețul lemnului de foc pentru populație s-a scumpit cu 10% în ultimul an, de la 154 lei pe metrul cub în 2017, la 170 lei pe metrul cub în 2018, fără TVA.  Dacă ținem cont că pentru familiile cu venituri modeste se acordă un ajutor de încălzire de circa 150 de lei, rezultă că prin această sponsorizare de 150.000 de lei se putea asigura încălzirea cu aproape un metro cub de lemn de foc a circa 1.000 de familii. Dar nu este de vină cine cere, ci acela care dă. Așa că, Petrache a cerut, directorul economic Vasile Rusu a propus, iar cei șapte membri CA impuși de Deneș - Liviu Laza Mătiuta, Alina Loredana Bontea, Vasile Șandru Alboi, Petru Dan Ștefan, Dan Achim, Răsvan Ilie Dumitru și Ion Chisăliță, au aprobat sponsorizarea de 150.000 de lei.

Rămâne de văzut dacă reprezentantul ministerului Apelor și Pădurilor, Dan Achim, care era și în 2017 în CA, a avut mandat din partea ministrului Ioan Deneș pentru a susține un asemenea sponsorizare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-01-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray