2019-10-21 16:32

Arde la pompieri! (II). Zeci de pompieri dovediți ca intraţi fraudulos la ISU rămân în sistem

 |  21:01
Arde la pompieri! (II). Zeci de pompieri dovediți ca intraţi fraudulos la ISU rămân în sistem

Situație bulversantă la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, mai ales în contextul în care se ridică atâtea întrebări legate de activitatea instituției, după catastrofa din Colectiv. Ieri, PUTEREA a dezvăluit afacerile șefului Inspecției de Prevenire din ISU, Eugen Vișan, care, profitând de lipsa avizelor PSI la nivel național, a obținut sponsorizări de la firme din toată țara pentru Asociația Sportivă a Pompierilor. Acum vă rugăm să vă țineți bine, fiindcă ceea ce urmează întrece orice închipuire. Zece şefi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, în frunte cu inspectorul-șef, au fost dovediţi de DNA și condamnați definitiv și revocabil fiindcă trucau concursurile de admitere în instituție, făcând angajări pe pile ori şpagă. Ar fi de așteptat ca beneficiarii acestor infracțiuni, deveniți fraudulos pompieri, să fie concediați automat. Ei bine - nu! Toți cei 51 de pompieri angajați prin șpăgi sau pile sunt tot în funcții, beneficiind de toate avantajele statutului de militari! Ei beneficiază, dar ce se întâmplă cu populația care are nevoie de intervenția lor promptă? Ce se întâmplă cu afacerile care au nevoie de avizele pompierilor șpăgari? Oare nu cumva situația este aceeași la toate inspectoratele de urgență județene? Oare incendii precum cel din Colectiv nu se pot repeta oricând, oriunde, în aceste condiții?!

Zece şefi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin au fost dovediţi de DNA că trucau concursurile de admitere în instituție, făcând angajări pe pile ori şpagă. S-ar fi impus ca acei pompieri care au intrat pe şpagă să fie excluşi din ISU. Însă, aceşti militari ai NATO dovediţi că au apelat la corupţie pentru a ajunge militari servesc în continuare patria, deşi sentinţele lor de condamnare sunt definitive.

Mai mult, odată cu modificarea legii, ei pot ieşi pe teren şi închide orice imobil sau afacere care nu are actele în regulă. Reşiţenii sunt speriaţi şi pun o întrebare logică: „Oare şpăgar la şpăgar îşi scoate ochii?” adică dacă aceşti oameni ajung într-o situaţie de închidere de locaţie, vor aplica legea sau vor lua şi ei la rândul lor şpagă, aşa cum au dat şi ei pentru a deveni pompieri?

Colonelul care a angajat condamnați

La 30 iulie 2009, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a colonelului în rezervă, Neag Teodor, fost ofiţer specialist cu activitatea resurse umane în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş - Severin, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj nepatrimonial, în formă continuată, fals intelectual, uz de fals şi instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut că în perioada iulie - octombrie 2006, Neag Teodor, pe fondul desfăşurării unui concurs de încadrare a unor funcţii de subofiţeri din sursă externă, în calitate de secretar al comisiei de concurs şi ofiţer specialist cu activitatea de resurse umane, a permis participarea, încadrarea şi menţinerea pe posturile de servanţi pompieri şi protecţie civilă la subunităţile din Caransebeş şi Reşiţa a trei candidaţi care nu îndeplineau condiţiile de participare la concurs. Astfel, deşi aveau antecedente penale, respectiv nu se încadrau în limita de vârstă de 35 de ani prevăzută de specialitatea respectivă, celor trei li s-a permis participarea la concurs pe baza unor procese verbale întocmite de inculpat, acte care atestau aspecte nereale. Ulterior, aceşti candidaţi au fost declaraţi admişi, în detrimentul altor trei, respinşi pe nedrept.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie. Prin decizia penală nr.18 din 24 aprilie 2013, Curtea Militară de Apel a hotărât condamnarea lui Neag la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 5 ani. Instanţa a interzis inculpatului, timp de 2 ani după executarea pedepsei principale dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. În solidar cu partea responsabilă civilmente Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Semenic” Caraş Severin, Neag a fost obligat la plata către partea civilă M.F.A. a sumei de 3.000 lei cu titlu de despăgubiri pentru daune morale și la plata sumei de 2.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Deși sentinţa a fost definitivă, nici unul dintre pompierii încadraţi de colonelul în rezervă Neag nu a fost dat afară din ISU Semenic, nici măcar nu a fost retestat.

Captura cea mare

Câteva luni mai târziu, corupţia s-a rostogolit şi DNA l-a trimis în judecată chiar pe inspectorul şef al ISU Semenic şi pe aproape 10 ofiţeri superiori. Ca urmare a primului dosar, a declaraţiilor şi audierilor, a reieşit încă un dosar, mult mai mare, instrumentat de DNA Timişoara. Procurorii au demonstrat că în perioada 13 iulie - 13 august 2007, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” Caraş Severin - Reşiţa, a organizat un concurs pentru încadrarea de subofiţeri din sursă directă, în scopul ocupării unor posturi vacante existente la nivelul sediului inspectoratului, cât şi a unor subunităţi de pe raza judeţului.

În acest scop, conducerea I.S.U Caraş - Severin a numit mai multe comisii de examinare, printre care şi cea pentru susţinerea probelor fizice în cursul lunii august 2007, formată din inculpaţii: preşedinte lt.col. Ştefan Mihăiţă Eugen şi membri: lt. col. Iancu Mircea, lt. Afronie Eugen, lt. Prundeanu Valeriu, lt. Plocon Andi şi cpt. Dragu Cristian, secretar fiind cpt. Ifrim Gabriel.

Inculpatul Tomioagă Vasile, Inspector şef al ISU Semenic Caraş-Severin, avea ca atribuţii de serviciu urmărirea, coordonarea şi controlul comisiilor de examinare la concursurile de ocupare a posturilor de subofiţeri, iar prin ordinele de zi, regulamentele militare şi planurile de măsuri adoptate, avea sarcina de serviciu de a verifica şi superviza activităţile membrilor comisiilor, aprobând rezultatele finale ale concursurilor organizate de unitatea pe care o conducea.

Inculpatul Trandafir Martin, comisar şef şi conducător al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă al jud. Caraş Severin, avea ca atribuţii asigurarea corectitudinii examenelor concurs pentru ocuparea unor posturi vacante, prevenirea şi combaterea faptelor de abuz şi corupţie.

În acest context, inculpaţii Tomoiagă Vasile, Trandafir Martin, împreună cu membrii comisiei pentru susţinerea probelor fizice, şi-au exercitat în mod abuziv îndatoririle de serviciu şi au favorizat un număr de 48 de candidaţi prin majorarea notelor obţinute şi a timpilor realizaţi la probele fizice, fiind admişi în detrimentul altor candidaţi.

Aceste rezultate eronate au fost consemnate în procesele verbale cu rezultatele finale ale examenelor, care au fost semnate de comandantul I.S.U. şi de membrii comisiei de examinare. Prin decizia penală nr. 212 din 14 februarie 2013, Curtea de Apel Timișoara a menținut sentința Judecătoriei Reșița care a hotărât condamnarea lui Tomoioagă și a lui Trandafir Martin la 2 ani închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 4 ani. Ceilalți inculpați au primit pedepse mai mici, tot cu suspendare.

Instanța a mai dispus atunci „anularea menţiunilor false din documentele oficiale de la concursul, respectiv rezultatele la probele fizice, pentru ocuparea posturilor de subofiţeri din perioada 08.08.2007-15.08.2007 la ISU Semenic Caraş-Severin: Borderou centralizator tehnoredactat pe calculator şi Procesele-verbale întocmite de către comisia de examinare şi aprobate de către inspectorul-şef dovedite ca fiind false pentru candidaţii favorizaţi de către inculpaţi”.

Condamnat, bun angajat

De aici a început nebunia. Asta pentru că nici aceştia şi nici cei angajaţi de aceştia nu şi-au pierdut locurile de muncă, deşi exista o sentinţă definitivă care stabilea că au luat mită sau că au dat mită pentru a obţine postul.

Deciziile contradictorii și foarte ciudate ale Judecătoriei Reșița, Tribunalului Caraș-Severin și Curții de Apel Timișoara generează un caz fără precedent! Beneficiarii unor examene dovedite definitiv și irevocabil ca fiind trucate își păstrează funcțiile pe care le-au obținut fraudulos! Curtea de Apel Timișoara „a respins recursul declarat de recurentul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Semenic al Judeţului Caraş-Severin împotriva sentinţei civile nr.1372/17.10.2014 pronunţată de Tribunalul Caraş-Severin în dosar nr.277/115/2014 în contradictoriu cu intimaţii Jeberean Tiberius Partene, Alin Ionel Frățilă, Florentina Cânpeanu, Bogdan Jiga, Ciprian Dobrițan, Ancuța Balint, Răzvan Damian, Simona Mălăescu, Daniela Bărboianu, Alina Pauliuc, Petru Știopa, Marin Sturzu, Simona Furdi și Violeta Alexandru“. Mai mult, „obligă recurentul la plata către intimaţii Damian Răzvan, Alexandru Violeta Sorina, Bărboianu Daniela Marina, Pascu (fostă Pauliuc) Alina, Câmpeanu Erzsebet Florentina, Dobriţan Heckl Ciprian Rusalin, Balint Ancuţa Ionela şi Mălăescu Simona Alina a câte 500 lei, cheltuieli de judecată parţiale în recurs”. Este vorba despre acțiunea în Contencios Administrativ formulată de ISU „Semenic” prin care solicita anularea actului administrativ constând în Ordinul inspectorului-şef de chemare în corpul subofiţerilor în activitate al MAI întocmit în 2007 de Vasile Tomoiagă, șeful inspectoratului la acea vreme.

Chiar dacă fraudarea concursului din 2007 a fost dovedită, Tribunalul Caraș-Severin a respins acțiunea inspectoratului, pe motiv că ar fi decăzut din dreptul de introducere a acţiunii.

Calea de atac exercitată de ISU a fost respinsă la rândul ei de Curtea de Apel Timișoara, astfel că toți cei care au trecut altfel decât pe propriile puteri concursul din 2007 pot să-și vadă liniștiți de treabă în uniformele de pompieri.

Cei 48 de pompieri angajați prin examenul trucat

DRĂGHICI BOGDAN LAURENŢIU, ALMĂJAN NICOLAE MIRCEA, JEBEREAN TIBERIU PARTENIE, GOGOAŞĂ PETRU, POPOVICI TEODOR, BRÂNDA OVIDIU, GĂINĂ ADRIAN IONEL, MURA IOAN FLORIN, CIUBLEA ELENA VALENTINA, MARTINOVICI ION, MARTINOVICI GHEORGHE, FRĂŢILĂ ALIN, FARKAŞ ERSZEBET FLORENTINA, MUSTĂCILĂ ION, MUSTAŢĂ PAVEL, JIGA BOGDAN PETRU, DOBRIŢAN HECKL CIPRIAN, BALINT ANCUŢA, DUMITRACHE SIMONA, LUPŞAC LAURA MARIA, FILIMON VALENTINA, DAMIAN RĂZVAN, DODENCI SIMONA ADINA, POP LOREDANA, BĂRBOIANU DANIELA MARINA, MUNTEAN LAVINIA GABRIELA, NICOLA CONSTANTINA VALENTINA, PAULIUC ALINA, ŞTIOAPĂ PETRU, STURZU MARIN DAN, FIAT CARMEN NICOLETA, FURDI SIMONA MINODORA, IENEA INA MARIANA, IVU NICOLAE FLORIN, DUDAŞ FLORIN, MUNTEANU IOAN, COSTACHE ALEXANDRU, DRAGOMIR ION, ALEXANDRU VIOLETA, BLAJ GEORGEL MARIAN, COADĂ DANIELA, COJOCARU BOGDAN, ROIBAN ADRIAN, ŞUŞARĂ ION, TOMA DEIAN, MICU ROMAN, POPOV ILIA PERIŢA şi ŢÎRA ION.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-11

GALERIE MEDIA

Zeci de pompieri intraţi fraudulos la ISU
Zeci de pompieri intraţi fraudulos la ISU
Zeci de pompieri intraţi fraudulos la ISU
Zeci de pompieri intraţi fraudulos la ISU
Zeci de pompieri intraţi fraudulos la ISU
Zeci de pompieri intraţi fraudulos la ISU
Zeci de pompieri intraţi fraudulos la ISU
Zeci de pompieri intraţi fraudulos la ISU
Zeci de pompieri intraţi fraudulos la ISU
Zeci de pompieri intraţi fraudulos la ISU
Zeci de pompieri intraţi fraudulos la ISU
Zeci de pompieri intraţi fraudulos la ISU
Zeci de pompieri intraţi fraudulos la ISU
Zeci de pompieri intraţi fraudulos la ISU
Parerea ta...

ANONIM
12 Noi 2015

In toata tara se intampla lafel. Intrebati la Giurgiu, la Constanta, la Galati unde fostul inspector sef BALABAN se plimba cu Seful Ispectiei de prevenire din IGSU col. VISAN EUGEN prin 2011 in America cu nevestele. In prezent cercetat penal pentru sponsorizari ilegale..Intrebati la isu Arges unde seful inspectie de prevenire col. DEACONU VASILE cu nevasta a intregit echipa de lautari care au fost in america pe sponsorizari ilegale, fiind in prezent cercetat penal pentru sponsorizari ilegale...Omul este si mana dreapta, cea care aduce..., a lui VISAN EUGEN ..Toti acestia au fost la un concurs sportiv unde s-a plimbat toata sefimea din IGSU pe banii militarilor si a sponsorizarilor ilegale. Luati toata tara si veti vedea numai cazuri ca acestea. La toate marile magarii cu examenele pentru Inspector sef sau adjuncti veti gasi in comisii pe col. VISAN EUGEN si col. DUDUC BENONE GABRIEL.. este o stare revoltatoare. Intrebati pe ISU Olt, ISU Maramures.....Ei ne-au umilit ani de zile, nu scapam de ei, au ajuns printre noi fel de fel de personaje dubioase...Cat trebuie sa mai sufere imaginea unei institutii cu asa traditie militara pentru cativa ofiteri impinsi de interese pur particulare si de grup. Usor, usor, organele de ancheta o sa-i dovedeasca, iar daca actuala conducere de la Bucuresti nu este in stare sa-i demita urgent se face complice la aceasta stare de fapt. Nu uitati DATORITA ACESTOR INFRACTORI O TARA INTREAGA SUFERA. Nimic si nimeni nu va mai putea de acum inainte sa opreasca justitia sa-si faca datoria. La pompieri este o stare exploziva ...
PRESA
12 Noi 2015

Incredibil ce se intampla in IGSU. Dar inspectorul general CORNEA NICOLAE nu ia nici o masura demitere a acestora? in acest caz este COMPLICE AL ACESTOR INFRACTORI. Pentru curiosi il informam ca URMEAZA SI EL.
LANCEA LUI ALADIN
12 Noi 2015

Citesc ca Inculpatul Trandafir Martin, comisar şef şi conducător al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă al jud. Caraş Severin, a fost condamnat la 2 ani de inchisoare .... Pai ia sa vedeti voi DGA -ule cam cu cine s-a inhaitat col. VISAN EUGEN in plecarea de la New York din anul 2011 ... nu cumva si cu cms. sef. NANU OCTAVIAN la data aia ofiter CI de la DGIPI din Bucuresti ? bine inteles ci-stul a plecat cu nevasta lui.... care tocmai ce devenise subofiter si ulterior ofiteri la IGSU... cu grave probleme de angajare si promovare... Ulterior acest NANU OCTAVIAN a devenit adjunctul diviziunii la care a muncit de a rupt fara nici un rezultat an de an. Acum presteaza jalnic pe la Directia Martori Protejati.. atentie este un MARE TRADATOR SI COMBINATOR al PDL ului ..... Atentie DNA si DGA sunt probe si martori dispusi sa va ajute .. puneti o intrebare si sigur o sa aveti material pentru Rechizitoriu de trimitere in judecata. Apropo... cms.sf. ZURBAGIU DUMITRU, alta caricatura de ofiter de informatii, stai linistit ? nu crezi ca esti prins in hartii si probe care sunt pregatite pentru un mic spectacol... ce legatura ai si ai avut cu col. VISAN EUGEN si DUDUC BENONE GABRIEL ...legatura infractionala evident ... tiganus ieftin...
PRO DNA
12 Noi 2015

Da faceti frate reclamatie la DNA! Ce o tot frecati aici? Aveti dovezi si martori ....nu!?
UN SIMPLU OM
13 Noi 2015

Mai frate daca aveti sange in instalatie gasiti calea dreptatii la tribunal.....ca de dat articole la presa sunteti in stare, dar de muncit NU.....stati toata ziua la barfa si atat. Va vaitati atat dar aveti salarii uriase, pentru care nu faceti nimic toata ziua. Ce sa mai zica o biata femeie de serviciu cu salariu ei ? Munceste si tace.....iar voi care aveti cate 5000 de lei , urlati ca lupii. RUSINE
PENTRU OMUL SIMPLU
14 Noi 2015

VISAN ESTE CERCETAT PENAL IN MAI MULTE DOSARE de catre Parchetul Militar si DNA. Asteapta Omule simplu, si vei avea satisfactia ca si oameni ca tine, ca mine, ca cel de langa noi, sa i se faca dreptate. Cu adevarat acest nimeni a facut mult, mult, mult rau, colegilor lui, cetateanului roman... si celor din COLECTIV.. din pacate...
Doresc sa comentezMAI VECHI...

Tupeul şpăgarului Temele mitingurilor de până acum par să fi fost pretenţii “de fiţe”, faţă de cel actual. Par să fi fost într-o altă lume, altă societate, evoluată, desigur. Totuşi, o mână de oameni ieşea pentru acţiuni ecologice, pentru păduri, ape nepoluate, Roşia Montană, plantări de arbori, strângeri de fonduri, salarii mai mari. Firesc, autorităţile nu s-au perpelit de grija celor câteva sute, rareori mii, de oameni pentru care aceste “fiţe” contau. Fapte grave, dar umbrite de enorma masă de oameni ieşită în stradă, se petrec prin cluburi şi restaurante
30 Ian 2017 |

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray