2020-02-24 14:46

Asistenta Florentina Cârstea a fost reţinută. Ea estre urmărită penal pentru omor din culpă. Primele măsuri în cazul tragediei de la Maternitatea Giuleşti

 |  19:31
Asistenta Florentina Cârstea a fost reţinută. Ea estre urmărită penal pentru omor din culpă. Primele măsuri în cazul tragediei de la Maternitatea Giuleşti

ProcuroriiSecţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângăÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie au început, ieri după-amiază, urmărireapenală împotriva Florentinei Cârstea, asistenta medicală care ar fi trebuit săsupravegheze permanent salonul Secţiei de Terapie Intensivă şi Anestezie dincadrul Maternităţii Giuleşti. Acuzaţia principală care i se aduce este deucidere din culpă, vătămare corporală gravă din culpă şi neglijenţă gravă în îndeplinireaatribuţiilor de serviciu. Ea riscă, potrivit procurorilor, o pedeapsdă cu închisoareacuprinsă între 2 şi 7 ani, la care se poate adăuga un spor de pedeapsă, având învedere numărul victimelor (11 minori, dintre care cinci şi-au pierdut viaţa).

AsistentaFrorentina Cârstea a fost citată, în cursul zilei de ieri, la sediulParchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde i-au fostaduse la cunoştinţă învinuirile. Ea a cerut, potrivit unor surse judiciare, săfie asistată de un avocat, însă nici un apărător ales nu s-a prezentat în timputil la sediul parchetului. Asistenta a fost audiată, aseară, pentru a doua oarăîn dosarul privind tragedia de la Maternitatea Giuleşti, anchetatorii emiţândla finalul audierilor pe numele Florentinei Cârstea o ordonanţă de reţinerepentru 24 de ore. Ea a fost încarcerată în arestul Direcţiei de CercetăriPenale şi urmează ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentată magistraţilorTribunalului Bucureşti, cu propunerea arestării preventive.

Punereasub acuzare a Florentinei Cârstea vine ca urmare a faptului că la dosarulinstrumentat de procurori au ajuns mai multe rapoarte preliminare de expertizădispuse în cauză, printre care şi raportul preliminar al expertizeitehnico-informatice realizată de către specialiştii Institutului de TehnologiiAvansate din cadrul Serviciului Român de Informaţii. Aceştia au analizat conţinutulimaginilor surprinse de camerele de supraveghere instalate la nivelul al doileaal clădirii Maternităţii Giuleşti în ziua de 16 august 2010. Aceste imagini aufost coroborate cu raportul preliminar înaintat ofiţerilor Serviciului Omoruridin cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, de cătreinspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti, dar şicu declaraţiile luate de la mai mulţi martori în acest dosar.

Asistenta a lipsit înmod repetat din salon

Astfel,rezultă faptul că asistenta Florentina Cârstea avea în atribuţiuni asigurareapermanenţei pe salonul de Terapie Intensivă şi Anestezie pe toată durata tureide lucru. Acest fapt nu s-a întâmplat, aşa cum rezultă din imaginile surprinsede camerele de supraveghere. Astfel, imaginile arată cum asistenta a părăsit înmod repetat şi total nejustificat salonul în ziua respectivă, absenţa totalăacumulând aproximativ o oră. Imaginile arată cum, cu puţin tiump înainteaizbucnirii incendiului, asistenta a părăsit din nou salonul, timp de 12 minute,de la ora 18.24 şi a revenit la ora 18.36, când deja incendiul cuprinsese încăpereaîn care se aflau încuiaţi cei 11 bebeluşi.

Procuroriiau reuşit să stabilească şi locaţia în care s-a aflat asistenta în acest timpfatidic, şi anume într-un alt salon în care se aflau pacienţi. ProcurorulMarius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrulParchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a precizat căasistenta nu avea ce să caute în acel salon. Anchetatorii au indicii potrivit căreiaasistenta a fost solicitată provizoriu într-un alt salon, întrucât personalulmedical însărcinat cu supravegherea acelui salon se afla într-o altă încăpere,unde un alt cadru medical îşi sărbătorea onomastica prilejuită de ziua de“Sfânta Maria”. Mai mult, potrivit anchetatorilor, Secţia de Terapie Intensivăare pe tură patru asistente şi doi medici de gardă. În secţie există patrusaloane, iar fiecare asistentă are asupra ei carduri magnetice de acces înfiecare dintre cele patru saloane. Pe imaginile surprinse de camerele desupraveghere după izbucnirea incendiului apar toate aceste persoane. MariusIacob a anunţat că, în perioada imediat următoare, vor avea loc audieri şireaudieri încrucişate, neexcluzând posibilitatea ca şi cercetărileîn acest caz să fie extinse şi asupra altor persoane.

Focul s-a propagat îndouă etape

Pelângă rapoartele preliminarii înaintate la dosarul cauzei de către Institutulpentru Tehnologii Avansate şi Inspectoratul Teritorial de Muncă, anchetatoriiau mai intrat în posesia rapoartelor preliminarii întocmite de specialiştiiInspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, care au stabilit caprincipală cauză a producerii incendiului o improvizaţie a conductorilorelectrici ai aparatului de aer condiţionat instalat în salonul Secţiei deTerapie Intensivă şi Anestezie. Acest raport arată că incendiul s-a propagat îndouă etape. Prima etapă a făcut ca focul să se propage într-un mediu atmosfericnormal, plecând de la o scânteie survenită la cablul de alimentare cuelectricitate a aparatului de ventilaţie. Procurorii aşteaptă din parteaspecialiştilor de la Petroşani un raport care să arate în cât timp focul acuprins încăperea în această primă fază. În cea de-a doua fază, flăcările s-aupropagat într-un mediu înglobat cu oxigen emanat atât de aparatura medicalăaflată în încăpere, cât şi de cel ventilat de aparatul de aer condiţionat. Vitezacu care s-a propagat focul în această etapă a fost una extrem de scurtă,precizează anchetatorii, şi a făcut ca tot oxigenul din încăpere să ardă, făcândaerul irespirabil şi ridicând temperatura atmosferică în încăperea salonului lapeste 200 de grade Celsius. Potrivit raportului înaintat de inspectoriiInspectoratului Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti, focul a pârjolit10 la sută din spuprafaţa încăperii.

Incendiula fost sesizat, la serviciul unic de urgenţă 112, la ora 18.36, iar pompieriiau anihilat focul în jurul orei 18.43.

Posibile acuzaţiiaduse şi altor persoane

Procuroriiştiu exact cine este persoana responsabilă pentru improvizaţia de la cablul dealimentare cu electricitate al aparatului de aer condiţionat. De asemenea, ştiuşi cine a făcut ultima verificare a sistemelor electrice din spital, dar şicine a făcut ultima verificare tehnică a aparatului de aer condiţionat. Maimult, în acest moment, anchetatorii studiază toate fişele de post ale tuturorcadrelor medicale sau administrative care se aflau în seara respectivă înincinta Maternităţii Giuleşti, pentru a stabili atribuţiile de serviciu care lereveneau potrivit acestor documente, dar şi a legislaţiei de specialitate, şinu este exclus ca, în zilele următoare toate aceste persoane să fie puse subacuzare pentru îndeplinirea defectuoasă a atribuţiunilor de serviciu, cuconsecinţe deosebit de grave. Deocamdată, anchetatorii nu vor să dezvăluieidentitatea nici uneia dintre aceste persoane, însă au precizat că toţi cei încauză urmează să fie citaţi fie la sediul Parchetului General, fie la sediulPoliţiei Capitalei, pentru audieri sau, în anumite cazuri, pentru reaudieri.

Un al şaselea bebeluş,în stare foarte gravă

Starea bebeluşilor este staţionară,cinci dintre aceştia primesc şi lapte prin sondă nazogastrică, pentruîntreţinerea funcţiei intestinale, iar un al şaselea, aflat în starea cea maigravă, rămâne intubat şi este hrănit doar prin perfuzii, a declarat mediculRaluca Alexandru. "Nu au apărut modificări în starea lor de sănătate. Ceicinci care nu sunt intubaţi primesc şi câţiva mililitri de lapte prin sondă, pelângă hrana prin perfuzii. Acest tip de alimentaţie este numită terapienutriţională şi are scopul de a întreţine funcţia intestinală", a spuspurtătorul de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu" dinCapitală, Raluca Alexandru. Ea a adăugatcă, pe lângă terapia arsurii în cazul celor şase bebeluşi răniţi în incendiulde la Maternitatea Giuleşti, medicii se ocupă şi de terapia prematurităţii.Bebeluşii care nu mai sunt intubaţi primesc progresiv lapte pentru prematuri,hrana fiindu-le administrată prin sondă.

Pompierii salvatoriau fost înaintaţi în grad

Şaptepompieri care au intervenit la incendiul din 16 august, de la MaternitateaGiuleşti şi au scos bebeluşii din Secţia de Terapie Intensivă au fost avansaţiîn grad, din dispoziţia ministrului Vasile Blaga, pentru "profesionalismulşi determinarea de care au dat dovadă în exercitarea misiunii". Ministrul administraţiei şi internelor adispus avansarea în gradul profesional următor, înaintea îndeplinirii stagiuluiminim, a pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă"Dealu Spirii" al Municipiului Bucureşti - Secţia Grozăveşti care auintervenit în primele momente la stingerea incendiului izbucnit la Secţia deNeonatologie de la Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. dr.Panait Sârbu". "Pentru profesionalismul şi determinarea de care audat dovadă în exercitarea misiunii, au fost avansaţi la gradul de căpitan,locotenentul Florin Tiberiu Chirea, la gradul de plutonier adjutant şef,plutonierul adjutant Cristian Manole Vîlcu, la gradul de plutonier adjutant,plutonierul major Petrişor Ştefan, la gradul de plutonier major, plutonieriiLucian Stamate, Marius-Ionuţ Simionescu, Cristian Constantin Nicolae şiMarian-Aurel Dumitru", se arată într-un comunicat al MAI.

Lucrărilede refacere a maternităţii durează o lună

Primarul general al Capitalei, SorinOprescu, a declarat, ieri, în urma unei scurte vizite la Maternitatea Giuleşti,că reparaţiile la Secţia de Terapie Intensivă au început şi că speră calucrările de refacere a salonului să fie gata în aproximativ o lună. Oprescu aspus, la ieşirea din Maternitatea Giuleşti, că lucrările efective de renovarevor dura aproximativ două săptămâni şi jumătate şi că el speră ca în aproximativo lună Secţia de Terapie Intensivă să poată fi repusă în folosinţă. Sorin Oprescu a arătat că directorul,directorul medical, directorul tehnic şi directorul administrativ, precum şialte cadre cu funcţii de conducere au fost suspendaţi cu hârtie semnată deel. De asemenea, întrebat dacă lucrăride renovare şi reparare se efectuează şi la alte maternităţi din Capitală,Sorin Oprescu a arătat că este vorba de mai multe unităţi medicale care se aflăîn reparaţii "în cadrul programului obişnuit de reparaţii care a demaratde câteva luni de zile". El a mai spus că sunt bani pentru lucrările derenovare din spitale, precizând că este vorba de o sumă de aproximativ 38 demilioane de euro.

Ieri-dimineaţă, aproximativ 20 demuncitori decopertau pereţii salonului, afectaţi de funingine, până la zidărie.Şeful echipei de muncitori a declarat că lucrările de renovare ar putea fifinalizate într-o lună.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-09-24

Mai multe imagini:
Asistenta Florentina Cârstea a fost reţinută. Ea estre urmărită penal pentru omor din culpă. Primele măsuri în cazul tragediei de la Maternitatea Giuleşti
zoom
Parerea ta...

SOCRATES
24 Aug 2010

sper sa se ia masura retinerii si impotriva dementilor de pe sosele -ca tot omor din culpa este. poate se mai potolesc.
LAURENTIU_GRG
24 Aug 2010

ce e de vina asistenta ca nu a observat incendiul sau e de vina pentru ca nu a intervenit la stingerea incendiului,pentru aia care au ceva pe umar...( cap, adica nu trese).. , doua lucruri total diferite din punctul meu de vedere, dar pentru potolirea prostimii adica poporului E DE VINA ASISTENTA , pentru ceilalti insa CINE A FOST SPECIALIZAT in asa ceva, prevenire si combatere S.U. SAU INCENDII? oare chiar pana acolo sus sa se plaseze vina, PACAT , ca trebuie sa invam sa respectam legea dupa .
LAURENTIU_GRG
24 Aug 2010

,dupa ce apar incidente ,deci, din punctul meu de vedere LUPTA CU PREVENIREA SI APARAREA IMPOTRIVA INCENDIILOR (S.U.) S-A PIERDUT IN acea institutie chiar daca e spital. SA UITI e omeneste la fel si necesitatea fiziologica , CHIAR ASA ASITENTA SA FIE DE VINA? SAU NOI adica SOCIETATEA ROMANESCA care nu intelegem ca LEGILE TREBUIESC respectate si aplicate NU EVITATE, CIT COSTA SENZORUL DE AVERIZARE, pre putin pentru o afacere, dar un aparat de 200mii euro era o afacere pentru comision...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine