2020-02-25 20:46

Asistenta medicală şi electricianul au dat din nou declaraţii în faţa procurorilor

 |  20:30
Asistenta medicală şi electricianul au dat din nou declaraţii în faţa procurorilor

Asistenta Florentina Cârstea, arestatăpreventiv în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, a fost audiată, ieri,din nou de procurori, la Parchetul instanţei supreme prezentându-se şi şefulServiciului Tehnic, Vasile Dima, însoţit de avocat. Asistenta Florentina Cârsteaa fost audiată de procurori aproximativ o oră. După audieri, asistenta s-a întorsîn arestul Direcţiei de Cercetări Penală. În schimb, Vasile Dima a ieşit dinsediul Parchetului însoţit de avocatul său, nedorind să facă nici un fel dedeclaraţii presei.

Iniţial, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiea fost citată Florentina Cârstea, cercetată în stare de arest în cazulincendiului de la Maternitatea Giuleşti, soldat cu moartea a cinci bebeluşi şirănirea a altor şase. Ea a fost chemată, spun surse judiciare, pentru a da noideclaraţii cu privire la ziua de 16 august 2010, când ar fi trebuit săsupravegheze permanent Salonul de Terapie Intensivă şi Anestezie. Audiereaasistentei a durat aproximativ o oră. De asemenea, tot ieri, s-a prezentat laParchetul instanţei supreme şi Vasile Dima, cercetat în libertate în cazulincendiului de la Maternitatea Giuleşti, acesta venind însoţit de un avocat.Vasile Dima a spus, la intrarea în sediul Parchetului, că nu face declaraţii,având în vedere că este o anchetă în curs de desfăşurare.

În aşteptarea rezultatelor de la Petroşani

La începutul acestei săptămâni,procurorul Marius Iacob, şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalisticădin cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şiinspectorul-şef adjunct al ITM Bucureşti, Ştefan Mareş, au dus la INSEMEXPetroşani documente necesare continuării expertizei tehnice făcute despecialiştii de la Petroşani, pentru stabilirea cauzelor incendiului de laMaternitatea Giuleşti. Specialiştii INSEMEX studiază evenimentul de la MaternitateaGiuleşti într-un spaţiu amenajat similar cu cel în care a avut loc incidentul. Cincibebeluşi au murit şi şase sunt răniţi grav în urma incendiului produs în 16august, în Secţia de Terapie Intensivă prematuri. Cei şase bebeluşi răniţi,printre care două perechi de gemeni, sunt internaţi din 16 august la Spitalul"Grigore Alexandrescu". AsistentaFlorentina Cârstea, care era responsabilă cu supravegherea bebeluşilor în searade 16 august, când a izbucnit incendiul în salonul de Terapie Intesivă de laMaternitatea Giuleşti, a fost reţinută în 23 august, de către procuroriiParchetului instanţei supreme, care au cerut instanţei Judecătoriei Sectorului6 Bucureşti arestarea preventivă a acesteia.

Asistenta şi-a sfidat atribuţiile deserviciu

În 24 august, Judecătoria Sectorului 6a admis propunerea procurorilor şi a dispus emiterea unui mandat de arestarepreventivă pentru 29 de zile pe numele Florentinei Cârstea. Decizia a fostcontestată de Florentina Cârstea la Tribunalul Bucureşti, care, la începutulacestei săptămâni, i-a respins recursul. Instanţa Judecătoriei Sectorului 6arată, în motivarea deciziei prin care a dispus arestarea preventivă aFlorentinei Cârstea, că are convingerea că lăsarea în libertate a asistentei"prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, iar măsura privăriide libertate este adecvată pentru asigurarea bunei desfăşurări a procesuluipenal". De asemenea, judecătorul a apreciat că există probe şi indiciitemeinice că asistenta a săvârşit faptele de care este învinuită. Asistenta Florentina Cârstea şi-a ignorat şisfidat atribuţiile de serviciu când a lăsat nesupravegheat în mod nejustificatsalonul de la Maternitatea Giuleşti şi a fost într-un alt salon şi la toaletă,moartea bebeluşilor fiind violentă, arată procurorii în cererea de arestare aacesteia. Procurorii susţin că atitudinea asistentei de sfidare a obligaţiilorşi responsabilităţilor profesionale a culminat cu absenţa nejustificată dinsalonul ATI, timp de 12 minute, când a izbucnit incendiul, fapt ce a produsconsecinţele ireversibile pentru bebeluşii deveniţi victime, care s-a doveditcu suficientă rezonabilitate că a fost comisă de inculpată.

Vasile Dima şi Maternitatea, cercetaţiîn libertate

În cazul incendiului de laMaternitatea Giuleşti, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalisticădin Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus, în 27 august,începerea urmăririi penale şi faţă de Vasile Dima, şeful Serviciului Tehnic dela unitatea sanitară, pe care îl acuză de neglijenţă în serviciu, care a avutconsecinţe deosebit de grave. Procurorii l-au reţinut pe Dima pentru 24 de ore,însă Judecătoria Sectorului 6 a decis ca acesta să fie cercetat în libertate.Decizia instanţei a fost contestată de procurori la Tribunalul Bucureşti şi vafi luată în discuţie în 2 septembrie. Totodată, procurorii au dispus şiînceperea urmăririi penale faţă de Spitalul "Panait Sârbu" -Maternitatea Giuleşti. Procurorul-şefMarius Iacob a declarat că anchetatorii au constatat încălcarea normelor desecuritate în muncă, de securitate a sistemelor electrice, gestionarearesurselor umane, existând posibilitatea să fie extinsă urmărirea penală şi încazul altor persoane fizice.

Dr. Gabriel Bănceanu: Jumătate dinspitalele din Occident nu sunt dotate cu detectoare de fum

Jumătate din spitalele din Occidentsunt fără detectoare de fum, în schimb este asigurată permananţa cu personalmedico-sanitar în secţiile de terapie intensivă, a declarat şeful Clinicii deobstetrică-ginecologie de la Maternitatea Polizu, medicul Gabriel Bănceanu.

"Ceea ce s-a întâmplat laGiuleşti se putea întâmpla în orice spital din România, întrucât din 1980 nu amai fost construit nici un spital. Nu există serviciu de Terapie Intensivă caresă nu aibă deficienţe majore", a spus şeful Clinicii de obstetrică-ginecologiede la Maternitatea Polizu, profesor doctor Gabriel Bănceanu.

Potrivit medicului, jumătate dintrespitalele din Occident nu au detectoare de fum, iar în sălile de operaţie nicinu poate fi vorba de aşa ceva. În schimb, în aceste secţii sunt angajaţi careasigură permananţa, a mai spus Gabriel Bănceanu.

El a precizat că mai există încă înSpitalul Polizu un aparat de radiologie care trebuia casat din 1965. Întrebatde ce continuă să fie închisă Maternitatea Polizu de aproape o lună, medicul aspus că pentru igienizare.

"Din 2004 nu a mai fost făcutăigienizare. Maternitatea Polizu a fost închisă cu o zi înaintea tragediei de laGiuleşti. Din cauza sistemului deficitar de finanţare, spitalul primeşte cu 10miliarde de lei mai puţin decât contractează", a mai spus medicul,atrăgând atenţia asupra gravelor probleme din sistemul sanitar şi "ce uşorse pot întâmpla tragediile în România".

Problema lipsei detectoarelor de fumîn spitale a fost pusă în discuţie după incendiul din 16 august, de la Secţiade Terapie Intensivă nou-născuţi a Maternităţii Giuleşti, în care cincibebeluşi au murit şi alţi şase au fost răniţi grav.

Cseke Attila a dispus atunci caMinisterul Sănătăţii să demareze o amplă licitaţie pentru achiziţionareaavertizoarelor de fum, care vor fi montate în toate unităţile sanitare.Ministrul sănătăţii mai spunea că în secţiile de Anestezie-Terapia Intensivătrebuie să existe supraveghere continuă.

Şi Primăria Capitalei vrea să montezesenzori de fum în spitalele pe care le administrează.

Directorul general al AdministraţieiSpitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Marius Savu, declara, în21 august, pentru MEDIAFAX, că incubatoarele în care erau bebeluşii de laMaternitatea Giuleşti au sistem de averizare ca şi instalaţiile de fum, dar înspatele lor trebuiau să fie oameni. El preciza că deblocarea posturilor dinsănătate este un pas important în acest sens.

"Vom pune şi avertizoare de fum.Incubatoarele în care erau bebeluşii aveau astfel de averizoare Din păcate, nuaveam oameni. Aşa că indiferent câte aparate vom avea şi cât de sofisticate vorfi, în spatele lor trebuie să existe oameni", mai spunea Marius Savu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-03-15

Mai multe imagini:
Asistenta medicală şi electricianul au dat din nou declaraţii în faţa procurorilor
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine