2020-02-26 22:48

Atacul lui Ponta la Justiţie, reclamat Inspecţiei Judiciare

 |  21:01
Atacul lui Ponta la Justiţie, reclamat Inspecţiei Judiciare

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare, pentru a fi făcute verificări cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar, după ce premierul Victor Ponta a făcut mai multe declaraţii referitoare la actul de justiţie, în cadrul unei emisiuni. Printre altele, premierul a susţinut faptul că „în acest moment există o singură putere”, referindu-se la cea judecătorească, şi că judecătoarele lui Liviu Dragnea ar fi fost arestate acum, dacă nu îl condamnau, fie şi cu suspendare.

Luni seara, întrebat la finalul unei emisiuni despre condamnarea lui Dragnea, Ponta a spus că el nu are voie să vorbească despre justiţie, după care a afirmat, ironic, că în acest moment există o singură putere, „iar noi ceilalţi, Guvern, Parlament, Preşedinte, facem şi noi ce putem”. „Aţi văzut ce păţesc ăia doi judecători de la Curtea de Apel care au achitat-o pe doamna Rarinca? Le-au scos stenograme, nu ştiu ce. Vă daţi seama că judecătoarele de la Dragnea, dacă cumva îl achitau pe Dragnea, cred că erau şi arestate acum. Au dat şi ele un an cu suspendare, dar pentru noi e un lucru nedrept, pentru că nu doar noi, ci şi PNL a fost cu noi la suspendare”, a continuat Ponta în aceeaşi notă. Premierul a vorbit şi despre Dan Şova. „Este vorba de un singur lucru - un om, cum îl cheama pe el, Şova, cere ca să fie judecat. Şi nimeni nu înţelelege de ce procurorii vor să fie arestat. Pe Şova pot să îl trimită în seara asta în judecată, însă ei nu vor asta, vor circotecă politică”, a spus preşedintele PSD. Victor Ponta a fost întrebat despre declaraţiile făcute de fostul judecător şi fost membru CSM, Toni Neacşu, conform căruia erata din 2012, cea privind cvorumul necesar pentru adoptarea referendumului, nu a fost realizată de judecătorii Curţii Constituţionale, ci de preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, de fosta şefă CSM, Oana Schmidt Hăineală, fostul şef al DNA, Daniel Morar şi de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica. „Am văzut şi eu ce a spus domnul Neacşu şi pot să vă spun că în mare parte are dreptate”, a comentat premierul Ponta, referitor la afirmaţiile lui Neacşu.

Judecător, pus la punct pe Facebook

În urma afirmaţiilor de mai sus, CSM a sesizat Inspecţia Judiciară. „Ca urmare a afirmaţiilor domnului Victor Ponta, prim-ministru al României, emise în spaţiul public în cadrul emisiunii „Ora de vârf“, difuzată de postul de televiziune România TV în data de 1 iunie 2015, cu începere de la ora 20.31, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar”, arată CSM, într-un comunicat de presă, transmis marţi. Premierul Victor Ponta a comentat pe Facebook faptul că CSM a cerut sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru aprecierea sa ironică la adresa judecătoarelor care l-au condamnat pe Dragnea. „Un domn judecător Şerban de la CSM e supărat şi mă reclamă că am comentat decizia în cazul Dragnea! Domnule judecător, colegul dvs. din CSM Danileţ a comentat repetat la televiziune decizia în cazul Mariana Rarinca! Evident că v-aţi făcut că plouă! Deci, să înţelegem - cine e prieten şi coleg cu dvs. (din Sistem adică) are voie, noi ceilalţi nu! Corect? Spuneţi direct şi ne supunem!”, a scris Ponta pe Facebook.

Cazanciuc, apel la reţinere

Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a spus, marţi, la sediul CSM, că a făcut apel în mod constant ca oamenii politici să fie rezervaţi atunci când discută despre justiţie, în contextul afirmaţiilor făcute de premier. „În utimul timp, sunt foarte multe declaraţii despre justiţie în spaţiul public. Analişti, jurişti din toate mediile, oameni politici, toată lumea discută despre justiţie. În mod cert, acest lucru nu ajută întotdeauna la dialogul dintre instituţii, am făcut apel în mod constant, în special la oamenii politici, să aibă o anumită rezervă atunci când discută despre justiţie. Pe de altă parte, este foarte dificil să ceri să aibă această rezervă când spre exemplu un membru al CSM critică celelalte puteri ale statului - Parlamentul, Guvernul - spunând de exemplu că se emit prea multe ordonanţe de urgenţă. Este o declaraţie eminamente politică că se emit prea multe ordonanţe de urgenţe, în condiţiile în care acest Guvern a emis până acum cele mai puţine, şi în mod cert acest tip de declaraţie politică nu ar trebui să se regăsească din partea unui membru al CSM. Nu ajută în nici un caz la dialogul dintre instituţii”, a spus Robert Cazanciuc. În cadrul şedinţei de plen de marţi, judecătorul Alexandru Şerban, membru al CSM, a cerut ca instituţia să analizeze posibilitatea ca Inspecţia Judiciară să fie sesizată, în urma declaraţiilor premierului Victor Ponta privind condamnarea lui Liviu Dragnea. Tot marţi, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a spus, referitor la acelaşi subiect, că plenul CSM are posibilitatea să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a se constata dacă a fost sau nu încălcată independenţa justiţiei. „CSM, dacă s-a făcut o astfel de declaraţie de către premier, are posibilitatea de a sesiza IJ pentru a vedea dacă prin aceste afirmaţii s-a adus sau nu atingere independenţei sistemului judiciar”, a afimat Stanciu, la sosirea la şedinţa plenului CSM.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-02Parerea ta...

MARINELU
03 Iun 2015

CSM = IJ = ACEEASI MIZERIE
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine