2020-04-03 21:41

Autorităţile din Singapore ar fi încercat mai demult compromiterea lui Silviu Ionescu prin înscenarea unui accident. Fostul consul: „Atunci aveam alibi”

 |  18:41
Autorităţile din Singapore ar fi încercat mai demult compromiterea lui Silviu Ionescu prin înscenarea unui accident. Fostul consul: „Atunci aveam alibi”

SilviuIonescu, fostul consul al României la Singapore acuzat de uciderea unei persoane şirănirea gravă a altor două, a declarat ieri, la Judecătoria Sectorului 3, la primul termen de judecată, că autorităţiledin Singapore i-au înscenat un alt accident, însă încercarea a eşuat, deoareceatunci avea un alibi. Potrivit lui Silviu Ionescu, autorităţile din Singaporeau dorit să îl discrediteze ca urmare a poziţiei pe care a exprimat-o, înrepetate rânduri, cu privire la politica lor externă. „Aceste ilegalităţi punîn pericol integritatea lor ca stat şi a altor state din jurul lor”, a declaratSilviu Ionescu, spunând că va da alte detalii instanţei într-o şedinţă secretă,pentru a nu fi acuzat de „trădare”.

„Ei (singaporezii - n.n.) au mai încercat odatăcompromiterea mea printr-un accident. Timp de o lună am fost deranjat zilnicpână când am aflat de la ambasadorul brazilian, care îmi este prieten, că ladata şi ora accidentului eram la o recepţie împreună cu peste 80 de ambasadori.Moment în care conflictul s-a stins”, a declarat Silviu Ionescu. Fostuldiplomat a declarat în instanţă că, tot din dorinţa de a-l compromite,autorităţile din Singapore au dat publicităţii o casetă video, în care apare unbărbat cu o sticlă de băutură în mână lovind pe una dintre victime, susţinândcă este vorba despre el. Fostul consul spune că are aceste informaţii de la Dan Diaconescu şi că asolicitat audierea acestuia la Parchet ca martor al apărării, însă procuroriii-au refuzat această probă. „Diaconescu a făcut o anchetă în Singapore şi mi-aspus că au difuzat acolo o casetă cu mine coborând dintr-o maşină, cu o sticlăde lichior în mână, lovind-o pe prima victimă cu piciorul. Caseta a rulat douăzile la televiziunea singaporeză şi pe internet, apoi a fost retrasă”, a maispus Silviu Ionescu.

Ionescu cereeliberarea condiţionată

Diplomatula cerut, ieri, Judecătoriei Sectorului 3 eliberarea sub control judiciar, pecare şi-a întemeiat-o făcând referire la probele prezentate de procurori pentrumenţinerea sa în arest. La închiderea ediţiei, magistraţii încă deliberau cuprivire la cererea formulată de fostul consul. Astfel, acesta a arătat că„principala probă prezentată de procuratură”, şi anume SMS-ul trimis şoferului,nu e de natură să releve intenţia sa de a ascunde adevărul. „Dacă i se păreaceva suspect putea să-mi spună. În plus, i-am spus să păstreze SMS-ul ca săaibă dovada că i-am dat o dispoziţie legală”, a spus Ionescu. „Un alt elementeste acea solicitare pe care am adresat-o fiului meu cerându-i să şteargă niştedate din computerul ambasadei. Acest computer fusese folosit cu o lună înaintede incident. Arăt că nu am insistat pentru ştergerea datelor după ce şoferulmi-a comunicat că MAI nu permite accesul la acel computer”, a mai spus SilviuIonescu. Diplomatul a făcut referire şi la probele autorităţilor din Singapore.„Martorul Mohamed Noor declară în mod mincinos că aş fi frânat, apoi că aş fioprit autoturismul şi l-aş fi înjurat. Un alt martor a declarat că a auzitfrâne puternice. Expertiza arată că maşina nu a frânat şi nu a oprit, iar înexpertiza singaporeză un poliţist declară că nu au existat urme de frână”, aexplicat Silviu Ionescu. În plus, susţine fostul consul, martorii audiaţi deautorităţile din Singapore l-au recunoscut în planşele fotografice după ceanterior poliţiştii le arătaseră poza sa în ziar. „Toţi martorii declară că aufost chemaţi la poliţie, că li s-a arătat fotografia mea în ziar şi că abiaapoi li s-a cerut să mă identifice într-un album”, a mai spus Ionescu.

Oficialiisingaporezi, prezenţi în sală pentru primul termen de judecată al consululuiIonescu

AnilKumar Nayar, ambasadorul statului Singapore la Bruxelles, a fostprezent, ieri-dimineaţă, în sala de judecată pentru primul termen al dosaruluiîn care Silviu Ionescu este acuzat de omor din culpă, fugă de la loculaccidentului şi fals în declaraţii. El a asistat la dezbateri, alături de unconsilier şi un translator şi a declarat pentru „Puterea” că este mulţumit defaptul că dosarul a ajuns în instanţă. Diplomatul nu a dorit să comentezeafirmaţiile făcute de Silviu Ionescu conform cărora autorităţile din Singaporei-ar fi înscenat accidentul din 15 decembrie 2009, după o altă înscenareeşuată. „Aici nu se judecă Singapore sau sistemul său juridic. Ceva s-aîntâmplat în data de 15 decembrie 2009, iar ulterior autorităţile singaporezeau găsit indicii care îl incriminează pe domnul Ionescu. El a plecat, acum esteîn România, iar procesul se desfăşoară după legea română. Suntem mulţumiţi cădosarul a ajuns în instanţă şi că procesul se desfăşoară, aşa cum ne-a asiguratatât ministrul român de externe, cât şi Guvernul României, anume că actul dejustiţie va fi înfăptuit”, ne-a declarat Anil Kumar Nayar.

Probele de la dosararată altceva. Imaginile surprinse şi martorii îl indică pe Silviu Ionescu lalocul unde a abandonat maşina

Declaraţiiledate în faţa instanţei de către fostul consul al României la Singapore suntcontrazise însă de probele şi mărturiile ridicate atât de poliţia locală, dar şide procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.Astfel, declaraţiile fostului diplomat date în faza de urmărire penală nu suntconfirmate de declaraţiile însoţitoarei lui Ionescu din seara producerii accidentuluicu privire la reperele orare furnizate de Ionescu anchetatorilor. Mai mult,există un martor, taximetrist, care l-a recunoscut pe Silviu Ionescu din ziareca fiind persoana pe care a transportat-o din imediata apropiere a locului undeacesta a abandonat maşina Ambasadei României, după producerea celor douăaccidente, transportându-l la locuinţa sa. În taximetrul în cauză, Silviu Ionescua sunat la serviciul de urgenţă, unde a anunţat că maşina reprezentanţeidiplomatice a României a fost furată.

Atâtdeclaraţiile însoţitoarei, dar şi alte indicii arată că Silviu Ionescu afrecventat, înaintea producerii accidentului, patru locaţii unde a consumat băuturialcoolice, după care s-a urcat la volanul limuzinei Audi, conducându-şi însoţitoareala domiciliu. Ora la care a părăsit zona rezidenţială în care locuieşte însoţitoareaeste foarte apropiată de ora la care s-a produs primul accident, fapt ceexclude posibilitatea ca maşina să se fi aflat în parcarea ambasadei, de unde săfie sustrasă de o persoană neidentificată şi care, ulterior, să o conducă lalocul accidentului. Atitudinea ulterioară adoptată de Silviu Ionescu în acestcaz este şi ea suficient de grăitoare, pornind de la convocarea şoferului şi asoţiei acestuia în sediul ambasadei, moment în care le-a sugerat acestora sădeclare anchetatorilor că la ora producerii accidentului el se afla în incintareprezentanţei diplomatice şi terminând cu declaraţia neconfirmată de şoferpotrivit căreia consului l-ar fi trezit din somn pe conducătorul auto ca săcaute împreună maşina furată.

Manieraprin care Silviu Ionescu a părăsit teritoriul statului Singapore, după ce, înprealabil, i-a cerut secretarei să transmită o informare în acest sens după ceel s-a îmbarcat în aeronava care avea ca destinaţie Bucureştiul, reprezintă unalt indiciu care, alăturat celorlalte probe, nu lasă multe şanse ipotezeiridicate de fostul dipolomat în faţa instanţei potrivit căreia accidentul ar fifost “fabricat” de singaporezi. (IonAlexandru)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-09-08

Mai multe imagini:
Autorităţile din Singapore ar fi încercat mai demult compromiterea lui Silviu Ionescu prin înscenarea unui accident. Fostul consul: 'Atunci aveam alibi”
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine