2019-08-20 18:06

Avocatul Stăncescu şi consilierul ANAF Gavrilă riscă până la 10 ani de puşcărie

 |  18:45
Avocatul Stăncescu şi consilierul ANAF Gavrilă riscă până la 10 ani de puşcărie

Avocatul Marius Cătălin Stăncescu şiconsilierul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Nicolae AdrianGavrilă, au fost trimişi, ieri, în judecată de procurorii anticorupţie, iardosarul a fost înaintat spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti. Dacă vor figăsiţi vinovaţi, cei doi riscă o pedeapsă cu închisoarea de la doi la zece ani.

Portrivit unui comunicat al Direcţiei NaţionaleAnticorupţie (DNA), avocatul Marius Cătălin Stăncescu este acuzat de treiinfracţiuni de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată,iar consilierul ANAF, Nicolae Adrian Gavrilă, de trei infracţiuni de trafic deinfluenţă, fals în declaraţii şi spălare de bani. În rechizitoriul întocmit,procurorii au reţinut că în perioada iunie - august 2009, inculpatul Marius CătălinStăncescu a pretins de la un denunţător suma de 200.000 de euro, redusăulterior la 70.000 de euro, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra unorcomisari cu funcţii de conducere din cadrul Gărzii Financiare - ComisariatulGeneral, şi pe care îi poate determina să întocmească o notă de constatare încare să menţioneze concluzii favorabile firmei denunţătorului. „Această notă deconstatare urma a fi întocmită ca urmare a unor controale efectuate în lunilemartie şi aprilie 2009 de comisari ai Gărzii Financiare, finalizate cu osesizare formulată la Direcţia Naţională Anticorupţie de Garda Financiară, înluna mai 2009, pentru infracţiunea de evaziune fiscală. În cursul luniiseptembrie 2010, din banii pretinşi, inculpatul Stăncescu Marius Cătălin aprimit de la denunţător suma de 55.000 de euro”, se arată în comunicatul DNA. „Pentru acrea aparenţa de legalitate a provenienţei banilor primiţi pentru traficareainfluenţei, inculpatul a întocmit în fals trei facturi fiscale în care aconsemnat, în mod nereal, că a prestat servicii de evaluare, analiză şi auditpentru societăţile comerciale ale denunţătorului”, arată procurorii. „De asemenea, în cursul lunii octombrie 2010, Stăncescu Marius Cătălin apretins de la acelaşi denunţător suma de 30.000 de euro, lăsând să se creadă căare influenţă pe lângă comisari cu funcţii de conducere din cadrul GărziiFinanciare - Comisariatul General, pentru a-i determina să nu constate fapte deevaziune fiscală şi contrabandă cu ocazia unui control de specialitate efectuatîn perioada octombrie - noiembrie 2010 la o altă societate comercială adenunţătorului. Din banii pretinşi, inculpatul a primit suma de 22.000 deeuro, în două tranşe”, reţin anchetatorii.

O intervenţie la ANV „costă”300.000 de euro

“În cursul lunii noiembrie 2010, StăncescuMarius Cătălin a pretins de la denunţător suma de 300.000 de euro pentru ainterveni pe lângă o persoană din conducerea Direcţiei Supraveghere Accize şiOperaţiuni Vamale din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) şi pentrua-l determina să ridice consemnul vamal aplicat de Autoritatea Naţională aVămilor uneia dintre firmele denunţătorului. Acest act avea drept consecinţădeblocarea containerelor cu tutun indisponibilizate în Porturile Constanţa şi Giurgiu”, reţinprocurorii. În acelaşi context, în cursul lunii noiembrie 2010, inculpatulNicolae Adrian Gavrilă, în calitate de consilier superior în cadrul ANAF, apretins de la acelaşi denunţător suma totală de 300.000 de euro pentru ainterveni pe lângă aceeaşi persoană din conducerea ANV în scopul menţionat maisus. Din banii pretinşi, 200.000 erau destinaţi funcţionarului din cadrul ANV,iar 100.000 urma să îi oprească pentru sine. “În plus, în aceeaşi perioadă,Stăncescu Marius Cătălin a pretins de la denunţător suma de 1.000.000 de europentru a o remite unei persoane din conducerea ANAF şi pentru a-l determina săprotejeze activitatea de contrabandă pe care denunţătorul dorea să o iniţieze. Din suma pretinsă, lui Stăncescu Marius Cătălin i-ar fi revenit un cuantumde 10%”, arată DNA.

Adrian Gavrilă şi-adeghizat mita în împrumut

“La rândul său, în cursul anilor 2007 şi 2008,inculpatul Nicolae Adrian Gavrilă , în calitate de consilier superior în cadrulANAF, a mai pretins şi primit de la acelaşi denunţător sume cuprinse între7.000 şi 10.000 de euro lunar, în total 120.000 de euro, pentru a interveni pelângă persoane cu funcţii de conducere din cadrul ANAF - Direcţia MariContribuabili şi pentru a-i determina să nu blocheze conturile sau să nuexecute silit firma denunţătorului ca urmare a faptului că nu a fost achitatăTVA în valoare de aproximativ 2,6 milioane lei de către această societate comercială”,reţin procurorii. De asemenea, în cursul anului 2008, Nicolae Adrian Gavrilă apretins de la denunţător suma totală de 400.000 de euro, redusă ulterior la200.000 de euro, pentru a interveni pe lângă acelaşi funcţionar din conducereaDirecţiei Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale şi pentru a-l determina sănu stabilească în sarcina firmei denunţătorului plata unor sume de bani cutitlu de accize pentru operaţiunea de a transfera din România în Italia peste800 de tone de tutun. “Suma de 400.000 de euro reprezenta 1% din valoareataxelor pe care firma denunţătorului o datoras român pentru o asemeneaoperaţiune vamală. Pentru a disimula adevărata provenienţă a sumelor de baniîncasate în scopul traficării influenţei, inculpatul Gavrilă Nicolae Adrian aconsemnat în fals, în declaraţia de avere dată la 1 noiembrie 2010, că a primitde la o persoană fizică, cu titlu de împrumut, suma de 200.000 de euro. Înaceastă modalitate, inculpatul a justificat provenienţa sumei de 96.500 de euroachitată pentru achiziţionarea unei case în Bucureşti, în condiţiile în careacest împrumut este inexistent”, se arată în documentul citat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639250-05-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray