2020-07-07 09:13

Bădălău „toacă” peste 800.000 de euro, din bugetul Ministerului Economiei, pentru angajații lui Gigi Becali din Ucraina

 |  14:14
Bădălău „toacă” peste 800.000 de euro, din bugetul Ministerului Economiei, pentru angajații lui Gigi Becali din Ucraina

După 1990, statul român, prin intermediul Ministerului Economiei, a pompat anual sute de mii de euro, „îngropând” astfel până acum peste un milliard de dolari în „fantoma” gigantului Combinat Minier de Îmbogățire a Minereurilor Acide (CIM) de la Krivoi Rog, din Ucraina.

De fapt, banii plătiți de statul român reprezintă decontarea cheltuielilor efectuate anual de cele 90 de persoane angajate de firmele românești ARCOM SA, ARCIF SA și Uzinexport SA, care se ocupă de întreținerea și paza obiectivelor realizate de România la acest combinat. Numai că, una dintre aceste firme implicate în afacerea Krivoi Rog, ARCOM SA, îl are drept acționar majoritar, din 2007, pe controversatul afacerist George (Gigi) Becali, iar din 2011 firma este în insolvență. 

Nepotul lui Gigi Becali, administrator special la ARCOM SA

La ora actuală, administratorul special de la ARCOM este nepotul lui Gigi Becali, Vasile Geambazi, iar administrator judiciar este Casa de Insolvență Transilvania. Practic, Ministerul Economiei, condus acum de baronul de Giurgiu Niculae Bădălău, plătește în fiecare an salariile angajaților lui Gigi Becali de la ARCOM, circa 70 de persoane, dar și o serie de alte cheltuieli privind întreținerea și paza combinatului de la Krivoi Rog. An de an, Ministerul Economiei a fost informat despre problemele, scandalurile și furturile de la combinatul din Ucraina, dar până acum nu s-a luat nicio măsură concretă. 

Ministerul Economiei a „topit”, anul trecut, 900.000 de euro pentru paza și personalul de la Krivoi Rog 

 

 

Ministerul Economiei, condus de Niculae Bădălău, a precizat pentru PUTEREA că, anul trecut ,s-a decontat pentru CIM Krivoi Rog suma de 4.028.000 de lei, adică aproape 900.000 de euro, din care 3.645.000 de lei, reprezentând circa 810.000 de euro, au reprezentat cheltuieli de personal și 383.000 de lei cheltuieli de întreținere. Tot Ministerul Economiei ne-a transmis si în ce au constat cheltuielile de personal: „salarii brute, drepturi pentru concediul de odihnă și concediul medical;  cheltuieli pentru transportul personalului (România-Ucraina, retur și pe plan local); diurne de detașare și de delegație; CAS, fond de asigurări de sănătate, fond de risc și accident, fond pentru plată ajutorului de șomaj; cheltuieli pentru medicamente și spitalizări; cheltuieli pentru consumabile, obiecte de inventar; cheltuieli pentru protecția muncii”.

Practic, cea mai mare parte din cei 810.000 de euro destinați cheltuielilor de personal s-au dus către angajații de la ARCOM, cei pe care ar trebui să-i plătească Gigi Becali. Trebuie precizat că, pentru acest an, Ministerul Economiei și-a bugetat cheltuieli totale în valoare de 6 milioane lei pentru paza și întreținerea a ceea ce reprezintă participația României la combinatul minier neterminat de îmbogățire a minereurilor acide cu conținut de fier de la Krivoi Rog – Ucraina. De asemenea, Ministerul Economiei ne-a mai comunicat că suma de 383.000 de lei s-a plătit pentru cheltuieli de întreținere, adică se mai decontează cheltuieli cu materiale necesare pentru intervențiile la lucrările de bază, executate și recepționate, și pentru întreținerea organizării de șantier, cheltuieli cu carburanții și lubrifianții necesari mijloacelor auto și utilajelor care participă la lucrările de întreținere, cheltuieli cu utilitătile (energie electrică, gaze, apă, telefon, fax), precum și comisioane și speze bancare aferente operațiunilor efectuate pe șantierul Krivoi Rog. 

  

Afacerea Krivoi Rog - pornită de Ceaușescu, păzită de Bădălău

  

Istoria giganticului combinat minier de la Krivoi Rog a început la finele anului 1986, afacerea fiind promovată, susținută și girată din partea României de către Nicolae Ceaușescu. Astfel, atunci, participarea României la proiectul Krivoi Rog s-a făcut în baza Convenției dintre Guvernul Republicii Socialiste România (RSR) și Guvernul Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice (URSS) privind colaborarea în construirea pe teritoriul URSS a combinatului, semnată la Moscova la 29 decembrie 1986. La aceeași dată, tot la Moscova, au mai fost semnate Protocolul la această Convenție, precum și Convenția dintre Guvernul RSR și Guvernul URSS cu privire la condițiile de amplasare și de activitate pe teritoriul URSS a organizațiilor de antrepriză din RSR pentru construirea  combinatului minier de imbogătire a minereurilor acide cu conținut de fier de la Krivoi Rog. După prăbușirea URSS și preluarea administrației combinatului de către Ucraina ca stat independent, implicate în această colaborare au mai rămas doar Ucraina, România și Slovacia. În baza Convenției interguvernamentale româno-sovietice din 29 decembrie 1986, precum și a Protocolului interguvernamental româno-ucrainean din 5 mai 1994, aprobat prin HG nr. 219/1994, participarea României la construirea Krivoi Rog reprezintă circa 27% din totalul investiției. Se estimează că România a „îngropat" în total la Krivoi Rog circa un miliard de dolari.

Guvernul a anunțat, anul trecut, că în ședința din 12 iunie 2018 ar putea discuta un memorandum cu tema „Mandatul pentru reluarea negocierilor cu partea ucraineană în vederea recuperării cheltuielilor efectuate de România în cadrul participării la construirea Combinatului Minier de Îmbogățire a Minereurilor Acide de la Krivoi Rog (Ucraina)". Dar, acel memorandum nu a fost aprobat nici până în ziua de azi. Ca atare, statul român continuă să pompeze anual aproape un million de euro, dar nu a recuperat nici un dolar, in timp ce cam tot ce se putea fura de la Krvoi Rog, în special instalații și utilaje date la fier vechi, s-au furat și vândut în voie sub ochii indulgenți ai autorităților ucrainene.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-05-30Parerea ta...

VIN OAMENI VERZI - ROSI .
30 Mai 2019

NU SE STIE NUMIC DE SUMELE PLATITE DE STAT . NU EXISTA O EVIDENTA A LUCRARILOR SI INVENTARULUI ROMANESC . SAU TRIMIS TIRURI CU MATERIALE SI SAU EVAPORAT PE DRUM . ESTE O GAURA FARA FUND .
CAPITALISMUL DE CUMETRIE
30 Mai 2019

sa fiti sanatosi tampitilor care votati cu mafia PSD-CIUMA ROSIE....asta e ce ati votat.Becali inseamna de fapt grupul mafiot din PIpERA cu Hrebenciuc,Babiuc si arabii aia ai lui TAHER care au jefuit Pipera si ulterior tot clubul Steaua De ce ma mai enervez eu aiurea...poporul roman are dorinta sa fie jefuit de mafioti incepand cu 1990 numai ciuma rosie au tot votat
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz